Gość: Bacha IP: *.datastar.pl 12.07.02, 13:05 Czy mozecie mnie uswiadomic, na czym polega laparoskopia? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tina Re: laparoskopia - co to jest? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 12.07.02, 20:23 To zabieg, dzięki któremu można obejrzeć "od wewnątrz" jajniki i jajowody i usunąć ewentualne zmiany (cysty itp.), udrożnić jajowody itd. Jest to też podobno jedyna możliwość zdiagnozowania endometriozy i usunięcia jej ognisk. Zabieg jest przeprowadzany w znieczuleniu ogólnym, robione są trzy naprawdę niewielkie nacięcia (zostają trzy maleńkie blizny - jedna w pępku, więc jej nie widać, dwie mniej więcej na wysokości owłosienia łonowego), przez które wprowadzana jest kamera i narzędzia (nie znam fachowych nazw). W szpitalu byłam 3 doby, gdzieniegdzie podobno wysyłają do domu na drugi dzień, do pełnej sprawności wraca się naprawdę szybko (chodziłam na drugi dzień, choć należę do tych, którzy się raczej nad sobą rozczulają). To wszystko, co sobie na razie przypomniałam, jak masz jakieś pytania - pytaj. I poszukaj na forum. Na pewno jest więcej postów na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdusia Re: laparoskopia - co to jest? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 21:07 Ja miałam robioną laparoskopię 1,5 roku temu, ale ostrzegam, bo zrobiono mi ją zupełnie NIEPOTRZEBNIE, co okazało się po około dwóch miesiacach. Dlatego najpierw się 5 razy upewnij, czy jest koniecznosć jej wykonania, bo jednak to jest i stres, i trochę boli, i do przyjemnosci nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius72 Re: laparoskopia - co to jest? 18.07.02, 10:15 Laparoskopia to tylko metoda chirurgiczna, a cel może być różny. Jeśli jest robiona w celach diagnostycznych, to trudno z góry orzec, czy jest potrzebna, czy nie, bo to ona w końcu ma odpowiedzieć co nam dolega. Można też zrobić metodą laparoskopową konretny zabieg, np. kauteryzację jajników. Odpowiedz Link Zgłoś