Dodaj do ulubionych

laparoskopia - co to jest?

IP: *.datastar.pl 12.07.02, 13:05
Czy mozecie mnie uswiadomic, na czym polega laparoskopia? Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Tina Re: laparoskopia - co to jest? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 12.07.02, 20:23
      To zabieg, dzięki któremu można obejrzeć "od wewnątrz" jajniki i jajowody i
      usunąć ewentualne zmiany (cysty itp.), udrożnić jajowody itd. Jest to też podobno
      jedyna możliwość zdiagnozowania endometriozy i usunięcia jej ognisk. Zabieg jest
      przeprowadzany w znieczuleniu ogólnym, robione są trzy naprawdę niewielkie
      nacięcia (zostają trzy maleńkie blizny - jedna w pępku, więc jej nie widać, dwie
      mniej więcej na wysokości owłosienia łonowego), przez które wprowadzana jest
      kamera i narzędzia (nie znam fachowych nazw). W szpitalu byłam 3 doby,
      gdzieniegdzie podobno wysyłają do domu na drugi dzień, do pełnej sprawności wraca
      się naprawdę szybko (chodziłam na drugi dzień, choć należę do tych, którzy się
      raczej nad sobą rozczulają). To wszystko, co sobie na razie przypomniałam, jak
      masz jakieś pytania - pytaj. I poszukaj na forum. Na pewno jest więcej postów na
      ten temat.
      • Gość: Magdusia Re: laparoskopia - co to jest? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 21:07
        Ja miałam robioną laparoskopię 1,5 roku temu, ale ostrzegam, bo zrobiono mi ją
        zupełnie NIEPOTRZEBNIE, co okazało się po około dwóch miesiacach. Dlatego
        najpierw się 5 razy upewnij, czy jest koniecznosć jej wykonania, bo jednak to
        jest i stres, i trochę boli, i do przyjemnosci nie nalezy.
        • aquarius72 Re: laparoskopia - co to jest? 18.07.02, 10:15
          Laparoskopia to tylko metoda chirurgiczna, a cel może być różny. Jeśli jest
          robiona w celach diagnostycznych, to trudno z góry orzec, czy jest potrzebna,
          czy nie, bo to ona w końcu ma odpowiedzieć co nam dolega. Można też zrobić
          metodą laparoskopową konretny zabieg, np. kauteryzację jajników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka