Dodaj do ulubionych

IUI w cyklu z HSG

05.06.05, 09:11
czy ktoras z was tak miala? zastanawiam sie, czy to nie za duzo szczescia
naraz, ale lekarz namawia, bo mowi, ze to wieksza szansa na zajscie w ciaze.
do tej pory myslalam o naturalnym staraniu sie w cyklu z hsg, a tu taka
nowosc - IUI (I w zyciu) i mam dylemat...
Obserwuj wątek
    • hotcoffee Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 09:19
      Mnie lekarz po HSG kazał się starać, bo powiedział, że w cyklu po hsg więcej
      kobiet zachodzi. Starałam się , ale neistety pęcherzxyk mi nie pękł i klapa.
      Ale gdyby moje pęcherzyki były z tych pękających, a lekarz zaproponowała mi iui
      zaraz po hsg, nie zawahałabym się nawet 1 minuty.
      Jeśli to ma zwiększyć sznase, to raczej nie ma na co czekać. Jak Ci się uda, to
      będziesz miałą spokój ze staraniami, lataniem na leczenie, badaniami ...
      IMo warto spróbowć.
      • cetka Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 17:10
        ale skoro masz klopoty z pekaniem, to mam nadzieje, ze lekarz cie wspomogl
        pregnylem?
        • hotcoffee Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 18:54
          Tak, przepisują mi pregnyl, tylko że moje pęcherzyki nawet po pregnylu nie chcą
          pękać. Mam złe poziomy hormonów, w tym miesiącu miałam przy stymulacji
          kilkakrotnie pobieraną krew na hormony, monitoring, zmienione leki i w końcu
          pęcherzyk pękł - po raz pierwszy od wielu miesięcy. Więc czuję że jest postęp w
          leczeniu i mam nadzieję że teraz będą już te pęcherzyki pękać - wóczas miałąby
          sens w moim przypadku iui, bo wcześniej, to wiadomo, nawet mi lekarz nie proponował.
    • thintalle_lalaith Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 09:28
      mi tez proponowano (wklejam watek)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=24513192
      i szkoda wielka, ze owulacja byla wczesniej..

w tym cyklu mialam wprawdzie nie hsg, ale usg i lekarz twierdzi, ze mam
      slicznie przeplukane jajowody i jest duza szansa (nawet naturalnie).

a jakie twoj maz ma parametry nasienia?? bo nas IUI tak i tak czeka..
      • cetka Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 17:52
        co to znaczy przeplukane, skoro nie mialas hsg?

moj maz ma 38 mln i 5-10% tych szybkich - jaka jest dla nich norma? 25%?
    • finni Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 11:27
      Mi ginka powiedziala, ze w cyklu z HSG tylko naturalnie, bez wspomagania.
      Dlaczego tak, nie wiem. Mowila, ze wtedy jest wieksza szansa, bo jajowody sa
      ladnie przeplukane i zdarza sie duzo udanych ciazsmile Mi sie jednak nie udalo.
      • cetka Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 17:05
        cholera - szkoda, ze nie zapytalas. skoro mozna sie starac naturalnie, to niby
        czemu nie mozna iui, tak na logike, a jaka jest prawda do konca to nie wiem.
        spytaj kiedys te lekarke, co?
        • thintalle_lalaith Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 17:14
          cetka napisała:

> cholera - szkoda, ze nie zapytalas. skoro mozna sie starac naturalnie, to
          niby
          > czemu nie mozna iui, tak na logike, a jaka jest prawda do konca to nie wiem.
          > spytaj kiedys te lekarke, co?

wlasnie. tez nie rozumiem.
          • cetka Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 17:54
            no wlasnie, a najgorsze jest to, ze nie mam kogo spytac, bo moja ginka mowi, ze
            iui zwiekszy szanse bardziej, niz naturalne starania po hsg...
            • thintalle_lalaith Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 17:57
              cetka, mialam usg jajowodow. podobna metoda tylko nie patrza pod rentgenem, ale
              pod usg.

tez mi wstrzykiwano kontrast.

na twoim miejscu zrobilabym IUI!! moj lekarz mowil, ze szanse sa wieksze, tyle
              ze u mnie za wczesnie byla owulacjauncertain
              mialam sie zglosic po poludniu po termin, a powiedziano mi, ze wg badan
              hormonow owulacja juz nastapila.
              • cetka Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 19:33
                acha - czyli rozumiem, ze bol i dyskomfort badania jest ten sam, tylko nie
                jestes naswietlona promieniami, tak?
                • thintalle_lalaith Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 20:53
                  cetka napisała:

> acha - czyli rozumiem, ze bol i dyskomfort badania jest ten sam, tylko nie
                  > jestes naswietlona promieniami, tak?

mniej wiecej tak. przy hsg (przed paroma laty) bardziej mnie bolalo.
                  tutaj uzywa sie kontrastu echovist. nie wiem czy to ten sam co w polsce??
        • finni Re: IUI w cyklu z HSG 05.06.05, 19:43
          cetka napisała:
          > cholera - szkoda, ze nie zapytalas. skoro mozna sie starac naturalnie, to
          niby
          > czemu nie mozna iui, tak na logike, a jaka jest prawda do konca to nie wiem.
          > spytaj kiedys te lekarke, co?

Moze to sprawa indywidualna. To byl moj drugi cykl pod okiem lekarza. W tym
          cyklu z HSG moj maz nie zrobil jeszcze badania nasienia. Moze po prostu nie
          warto bylo planowac nic wiecej bez jego wynikow...
    • thintalle_lalaith aaach i jeszcze 05.06.05, 17:58
      w nastepnym cyklu tez bedziemy robic na naturalnym. bo lekarz twierdzi, ze nie
      ma potrzeby mnie stymulowac. u mnie wszystko ok. nasz problem lezy w malej
      ilosci plemnikowsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka