Dodaj do ulubionych

Co o tym myslec???

20.07.05, 23:58
Wlasnie przyjechalam z wizyty od ginekologa.Okazalo sie, ze nie jestem w ciazy
a co gorsze przy moich nieregularnych cyklach okazalo sie rowniez ze sa one
prawdopodobnie bezowulacyjne?Co o tym myslec?Dzisiaj jest 38 dzien cyklu a
najwiekszy pecherzyk "odnaleziony" przez gina podczas badania usg jest
wielkosci 12 mm.Dostalam luteine, mam ja przyjmowac dopochwowo 2razy dziennie
przez 5 dni , ma po nich nastapic miesiaczka a potem od 5 dnia cyklu mam
przyjmowac przez piec dni raz dziennie doustnie clostilbegyt50 mg.Czy ktoras z
was tez przyjmowala takie leki?Jak dlugo musialyscie stosowac ten zestaw ,do
zajscia w ciaze?Czy wogole sie wam udalo?Dla mnie lekarz tlumaczyl ze jego
ostatnia pacjentka to wszystko przyjmowala i po 2 miesiacach okazalo sie ze
jest w ciazy?Ale czy ja musze tak dlugo czekac?W ta sobote bedzie 4 dzien jak
bede przyjmowala luteine, czy moge sie starac z mezem o dzidziusia, nie za
wczesnie na pekniecie pecherzyka?( dzisiaj sroda i wielksoc pecherzyka 12
mm)Jade w sobote na 2 tyg na mazury, niestety sama...a wroce dopiero jak bede
juz po miesiaczce, chcialabym jak najszybciej zajsc w ciaze, jak myslicie
warto w sobote probowac?I wogole co o tej sytuacji mam myslec, o tym
stwierdzeniu lekarza..cykl bezowulacyjny?Pierwszy raz o tym wogole slysze.
P.S.Oprocz tego mam mierzyc codziennie rano temperature w pochwie zwyklym
termometrem i kupic w aptece testy owulacyjne i okolo 10 dnia robic testy...a
oprocz tego jeszcze isc ok 10 dnia cyklu na usg, sprawdzic czy sa pecherzyki itp.
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 07:36
      w tym cyklu raczej nie zaciazysz. a co do clo, monitoringu: ok. tylko wazne,
      zeby lekarz sprawdzal nie tylko fakt jak rosnie pecherzyk, ale tez czy on peka.
      zadnych badan nie zlecil?
      • monia515 Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 08:50
        Luteinę dostałaś prawdopodobnie na wywołanie miesiączki i wchłonięcie
        przetrwałego pęcherzyka. Jak dostaniesz @- musisz się zgłosić do lekarza w 2-3
        dc- sprawdzi czy nie masz torbieli i dopiero wtedy powinnaś zacząć brać CLO
        (clostilbegyt)- ten środek ma stymulowac jajniki do wytworzenia komórek
        jajowych; potem (10-12 dc) powinnaś mieć kolejny podgląd aby sprawdzić jak
        urosły pęcherzyki i ile ich jest. A potem kolejny aby sprawdzić czy pękły.
        Wtedy dopiero będzie wiadomo co i jak z Twoimi jajnikami.
        Co do długości starań na CLO- poczytaj to forum- jest różnie- niektórym sie
        udaje po paru miesiącach, niektórym po latach, a niektóre nadal mają nadzieję.
        Ja leczę się już 12 lat- od kilku lat (z przerwami) mam stymulowane jajniki i
        na razie tylko raz (na chwilę) udało mi się zajść w ciążę.
        Pozdr.
        • monia515 Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 08:55
          I jeszcze coś- nie chcę Cię urazić, ale mam wrażenie, że nie bardzo znasz swój
          organizm. Jak długie masz cykle? Kiedy zwykle masz jajeczkowanie? Piszesz, że
          masz 38 dc (środa) i pytasz czy w sobotę możesz starać się o dziecko.. To
          trochę nie tak...
          • magda20101 Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 13:02
            Dzieki dziewczyny za podpowiedzi.Dostalam teraz Luteine, myslalam ze ten lek ma
            wywolac miesiaczke a co za tym idzie uwolnic pecherzyk z jajnikia...moze sie myle!
            I dlatego zapytalam czy w sobote po stosowaniu przez 4 dni luteiny moze sie by
            udalo.Co do cykli mam bardzo nieregularne.3 lata temu mialam cykle nawet 90
            dniowe.Przez ponad rok przyjmowalam Tri Minulet, bo jeszcze wtedy nie myslalam o
            dziecku.Tak poza tym mam 22 lata i lekarz jak narazie nie zlecil mi zadnych
            badan , tez mnie to troche dziwi, moze dlatego ze mieszkam za granica, a do
            Polski musialabym szczegolnie przyjezdzac?....
            Jejku wiec to jest nieplodnosc?sadsadsad
            Wiec juz was rozumiem jak musicie cierpiec,wiec dolaczam sie, pozwolcie do
            waszej "paczki".Magda.
            • pimpek_sadelko Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 13:12
              musisz miec zrobione badania hormonalne, jesli Twoje cykle siegaly 90 dni.
              luteina nie uwalnia jajeczka. jajeczkowanie to wczesniejsza faza cyklu kobiety.
              luteine podaje sie w fazie lutealnej, czyli takiej, w ktorej po owulacji
              powinno byc duzo progesteronu. jesli nie doszlo do zaplodnienia, to tuz przed @
              dochodzi do spadku progesteronu i przychodzi @.
              poczytaj sobie o cyklach kobiety. wrzuc kilka hasel w google. tak samo z
              nieplodnoscia. sporo Ci sie rozjasni.
            • monia515 Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 13:39
              Jaka niepłodność? Co Ty pleciesz? Ile cykli starasz się zajść w ciążę?? Na
              razie to nic nie wiadomo- zrób badania, wyreguluj cykle i staraj się o dziecko.
              I koniecznie poczytaj to i owo- masz 22 lata i chcesz mieć dziecko- to
              zobowiązuje do podstawowej wiedzy z zakresu znajomości swojego ciała.
              • magda20101 Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 14:14
                Dziewczyny, spokojnie, w zdaniu o nieplodnosc na koncu jest znak zapytania.
                Wczorajsza wizyta u lekarza byla dla mnie zdziwieniem i zaskoczeniem, napisalam
                tutaj kilka zdan, po to, zeby ktoras z was podpowiedziala mi co mam o tym
                myslec?Jednym slowem byla w kropce.Czytalam juz na ten temat w internecie ale
                chcialam sie rowniez dowiedziec czegos z praktyki, tylko tyle.A tu niektore z
                was od razu oburzaja sie, jakby mialy doczynienia z dziewczyna, ktora nie wie co
                to owulacja itp.
                Troche wiecej zrozumienia, a zdecydowanie mniej oburzania sie...
                • monia515 Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 14:34
                  Ja się nie oburzam i nie chciałam Cię urazić. Próbowałam Ci pomóc.
                  Ale jak myślisz, że pęcherzyk pęka podczas miesiączki, to po prostu doradziłam
                  abys doczytała troche o organizmie kobiety, bo widać, że nie jesteś za bardzo w
                  temacie. Tyle.
              • pimpek_sadelko Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 14:34
                monia515 napisała:

> Jaka niepłodność? Co Ty pleciesz? Ile cykli starasz się zajść w ciążę?? Na
                > razie to nic nie wiadomo- zrób badania, wyreguluj cykle i staraj się o
                dziecko.
                >
                > I koniecznie poczytaj to i owo- masz 22 lata i chcesz mieć dziecko- to
                > zobowiązuje do podstawowej wiedzy z zakresu znajomości swojego ciała.
                no jesli cykle trwaja 90 dni i sa bezowulacyjne to juz jest nieplodnosc.
                niestety. byc moze ( i oby tak bylo) latwa do wyleczenia, ale bez lekarza moze
                sie nie obejsc.
                • monia515 Re: Co o tym myslec??? 21.07.05, 15:03
                  No tak, ale to było... 3 lata temu. Potem brała antyki. Według mnie to przede
                  wszystkim powinna monitorować cykl, zrobic badania, wyregulować cykl i celować
                  w dni płodne. Jak nie będzie mogła zajść w ciążę przez pół roku- będzie można
                  podejrzewać, że są problemy z płodnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka