Dodaj do ulubionych

Prolaktyna

12.09.05, 08:28
Dziewczyny mam problem, otóż byłam u endokrynologa i pani doktór przepisała
mi bromergon, pomimo tego, że moja prolaktyna jest bardzo dobra, mieści się
wśrodkowej granicy normy. Pani doktor powiedziała, że nawet jeśli kobieta ma
idealną prolaktynę to przy staraniach i tak się zaleca 1 tabletkę dziennie,
rozpoczynając oczywiście od najmniejszej dawki tj. 1/4 tabletki przez 7 dni,
potem 1/2 tabletki przez 7 dni, 3/4 przez 7 dni i 1 tabletka dalej.
Powiedziała, że nie zaszkodzi, a może pomóc. Argumentowała to tym, że
prolaktyna jest skacząca i może ulegać wahaniom, stąd też należy zmniejszyć.

Moje pytanie brzmi: czy słusznie tak zaproponowała i czy zacząć ją dawkować
wg zaleceń? Mam pewne obawy, boję się że teraz prolaktynę mam w porządku a
jak zacznę ją łykać to się rozreguluje i już po odstawieniu tabletek nie
będzie taka ładna.
Obserwuj wątek
    • katka113 Re: Prolaktyna 12.09.05, 08:46
      Ja zażywam Bromocorn, przepisany przez endokrynologa - ale moja prolaktyna
      wcale nie jest dobra. W czerwcu wahania 17/35/32, 25 sierpnia 57, 31 sierpnia
      16,70 ale po obciążeniu po godzinie 479,41, a po 2 godz. 213,52! Przez tydzień
      brałam 1/4 tabl., a potem 1/2 tabl. i tak ma być do końca września. Ciekawa
      która z naszych lekarek ma rację? Czy Twoja działa za ostro, czy moja za
      ostrożnie?
      • pimpek_sadelko Re: Prolaktyna 12.09.05, 08:55
        wiesz co? pogadaj z normalnym lekarzem. na dobry poziom hormonow nie daje sie
        pigul. tym bardziej tak parszywie ciezkich jak bromergon. nie jest tez prawda,
        z eto bedzie Ci pomagac zaciazenie. moze byc odwrotnie. za niska prl powoduje
        to samo co za wysoka: zahamowanie owulacji. nie ma sensu faszerowac sie lekami
        jak masz prl po srodku normy!
        pogadaj z ginem. endokrynologa sobie odpusc w kwestii plodnosci.przynajmniej
        takiego.
        • edyta0 Re: Prolaktyna 12.09.05, 09:01
          Wiesz jak to jest z lekami, jak się już zacznie łykać to ciężko przestać. A jak
          ma zahamować moją owulację to ja dziękuję i tak mam ją już zahamowaną. Teraz
          zaczynam cykl z CLO i nie wiedziałam, czy włączyć ten bromergon, czy też nie.
        • beem3 Re: Prolaktyna 12.09.05, 10:43
          a jak myslicie,czy powinnam moje wyniki prl skonsultowac z endkrynologiem...
          Dostałam na zbicie bromergon od mojego gina,ale strasznie go znoszę i musze
          zmienic ten lek. No i zastanawiam się,czy nie iść z tymi moimi wynikami (41,5
          ng/ml w 3 dc) też do endokrynologa?
          • edyta0 Re: Prolaktyna 12.09.05, 10:49
            Wg mnie, powinnaś pójść do ginekologa, by zmienił lek na inny. Mając taką
            prolaktynę musisz ją zbić. Jak zaczęłaś dawkować bromergon, powoli? Mnie
            endokrynolog powiedział, że dużym błędem jest podawanie od razu 1 tabletki,
            powinno się zacząć od małych ilości.

A ja mam gdzieś bromergon i nie zamierzam go stosować, raz że tyle złego o nim
            wyczytała a dwa że często po nim skacze prolaktyna (jak się lek odstawi). Skoro
            moja jest dobra, to po co mam się faszerować.
            • beem3 Re: Prolaktyna 12.09.05, 11:05
              No,ja zaczęłam od 1 tabletki,bo nigdy nie miałam problemu z lekami i gin mi
              powiedział,ze mogę sprobowac,ale jak mi sie cos bedzie działo,to stopniowo od
              1/4. Tylko ze brałam przez 4 dni po 1/4 ,ale i tak słabłam,byłam senna itd,więc
              zmieniam bromergon. Gin ma mi przepisac cos innego. Wiem,ze musze to zbic,tylko
              czy konsultacja z ginem wystarcczy,czy iśc jeszcze do endokrynologa?
              • edyta0 Re: Prolaktyna 12.09.05, 12:03
                Jeśli chodzi tylko o prolaktynę to wystarczy konsultacja z ginem i zmiana leku
                na taki, który będziesz lepiej tolerowała. Zrobisz jak uważasz.

Ja po przeczytaniu postów (w archiwum) jednak nie biorę bromergonu, jeśli się
                teraz nie uda to następny cykl będzie z nim.

powodzenia
                • beem3 Re: Prolaktyna 12.09.05, 12:14
                  Właśnie dzwoniłam do gina i kazał mi przez jeszcze 2 dni(do wizyty w środę)
                  spróbowac wziąć bromek dopochwowo. Wątpię,żeby ta "zmiana" była lepsza,ale
                  spróbuję. Jak dalej będzie źle to mi przepisze coś innego. No,zobaczymy...
                  • edyta0 Re: Prolaktyna 12.09.05, 13:02
                    Każdy taki post utwierdza mnie w przekonaniu, że jeśli nie zachodzi taka
                    konieczność to lepiej tego świństwa nie brać, więc nie biorę. Trzymaj się i
                    spróbuj dopochwowo, może faktycznie skutków ubocznych będzie mniej.
                    • ksara4 Re: Prolaktyna 12.09.05, 15:14
                      ja mialam podobną sytuację, w lutym mialam prl w normie, tj okolo 16 i ginka
                      powiedziala, ze musze brac bromek aby ten poziom utrzymac, ale nie cala
                      tabletke tylko co drugi dzien 1/2 tabletki, po kilku miesiacach przestalam
                      brac , bo uznalam, ze po co jak prl w normie, po ok miesiacu zrobilam prl, bo
                      nie mialam okresu - byla 29!!! z 16!!!! chyba przez to , ze przestalam brac
                      bromek! teraz biore codziennie 1/2 tabletki parlodelu, po nimsie dobrze czuje w
                      przeciwienstwie do bromergonu.
                      • edyta0 Re: Prolaktyna 12.09.05, 15:17
                        Wychodzi na to, że jakbyś go nie brała to i prolaktyna nie byłaby najgorsza. Ja
                        jednak nie wezmę bromergonu. Co ma być to będzie, ale bez niego. Potem będę
                        musiała to świństwo łykać, żeby obniżyć prolaktynę, którą i tak miałam w
                        porządku. Bez sensu.
    • beem3 Re: Do ksara4 12.09.05, 15:25
      A czy przy braniu parlodelu mozna się starac o dzidzię? Bo przy któryms takim
      leku nie można,tylko nie wiem przy którym...
      • ksara4 Re: Do ksara4 12.09.05, 16:59
        Parlodel ma identyczny sklad co bromergon, tylko ze jest lepiej oczyszczony,
        nie powoduje takich dzialan niepozadanych, nie strasz mnie, chyba to nie o
        parlodel chodzilo sad(( ?????
        • beem3 Re: Do ksara4 12.09.05, 17:27
          NIe wiem,tylko zapytałam. Powiem ginowi,żeby mi taki przepisał,żebyśmy się
          mogli starać,ale to chyba nie o parlodel chodziło, spokojnie! Chciałam się
          wcześniej dopytać i niepotrzebnie Cię zaniepokoiłam. Przepraszam!
          • ksara4 Re: Do ksara4 12.09.05, 18:47
            nie masz za co przepraszac, w koncu ginka mi dala, a wie, ze sie staram i to ma
            mi w tym pomoc. Ale z drugiej strony slyszalam juz tyle rzeczy - ze na bromku
            sie nie zachodzi, ze zajdzie sie jak sie go odstawi, okazuje sie , ze mnostwo
            dziewczyn zaszlo biorac go, chyba nie ma co kombinowac, ja juz teraz grzecznie
            biore to, co mi gin przepisuje...
    • jam_30 Re: Prolaktyna 13.09.05, 08:00
      kurde, już tyle złego o tym bromku było. Ja go biorę od 6 dni 1 tabl dziennie i
      nic mi nie jest. Moze to też niedbrze. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka