Dodaj do ulubionych

jakie ksiazki czytacie?

20.09.05, 18:45
ja ostatnio wciagnelam jednym tchem "diabel ubiera sie u prady" - swietna
ksiazka, szczegolnie dla tych, co maja toksycznych szefowsmile
Obserwuj wątek
    • magdamajewski Re: jakie ksiazki czytacie? 20.09.05, 19:01
      ja juz cos to siedzie w szkolnych ksiazach, na nic innego nie starcza mi czasu
      ani sily.
      magda
      • asiek100 Re: jakie ksiazki czytacie? 20.09.05, 19:49
        diabła u prady też pochłonęłam, i jeszcze: Nianię w Nowym jorku i Nie wiem jak
        ona to robi. czytam takie książki na dobry humor i w wolny weekend. a mniej
        luzacko, to ostatnio przeczytałam reportaże Hanny Krall i jej nową, świetną
        Wyjątko długą linię. czytam dość dużo, staram się być na bieżąco. ale i mam na
        to czas, pracując w domu. jak siedziałam na etacie, to zasypiałam po jednej
        stronie...
        • cetka Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 20:52
          to lubimy podobne klimatysmile a czytalas "mezczyzna i dziecko", a
          potem "mezczyzna i zona"?
          • asiek100 Re: jakie ksiazki czytacie? 22.09.05, 22:20
            nie czytałam, a co, też fajne i poprawia nastrój? czyje to?

cetka napisała:

> to lubimy podobne klimatysmile a czytalas "mezczyzna i dziecko", a
            > potem "mezczyzna i zona"?
            • cetka Re: jakie ksiazki czytacie? 23.09.05, 10:13
              nie wiem, czy poprawi nastroj, bo jest slodko-gorzka, jak zycie, ale jest tak
              blyskotliwie napisana, czyta sie 1 tchem, wklejam opis:

mezczyzna i dziecko:
              Jeden z największych bestsellerów rynku brytyjskiego ostatnich lat, porównywany
              do Dziennika Bridget Jones, ale pisanego z męskiego punktu widzenia. Powieść
              pełna błyskotliwych dialogów, dowcipna, wzruszająca, pobudzająca do śmiechu,
              ale i do łez.
              Narrator, Harry Silver, ma doskonałą pracę w telewizji, piękną, kochającą żonę
              i wspaniałego syna. Przeświadczony iż w dniu trzydziestych urodzin bezpowrotnie
              skończy się jego młodość, decyduje się na nierozważny krok - seks z koleżanką z
              pracy. I traci wszystko. Wyrzucony z pracy, opuszczony przez Ginę, która nie
              umie wybaczyć mu zdrady i jest zdecydowana realizować własne ambicje zawodowe,
              musi sam zająć się czteroletnim Patem. Stopniowo dojrzewa do roli ojca,
              odkrywając iż dopiero sprawdziwszy się w niej, staje się w pełni mężczyzną.
              Pomaga mu to naprawić stosunki z własnym tatą - bohaterem wojennym, człowiekiem
              twardym, prostolinijnym, przy tym wielkiego serca. W jego życiu pojawia się
              nowa miłość. Nieoczekiwanie Gina powraca - i pragnie odzyskać swojego syna...

mezczyzna i zona:
              Harry żeni się ponownie, aby zapewnić rodzinę swojemu sześcioletniemu synowi. W
              ten sposób do starych problemów z byłą żoną dołączają nowe związane z nową
              rodziną. A w pewnym momencie pojawia się pokusa romansu, popieranego przez jego
              własną matkę!
    • zerozdziwien Re: jakie ksiazki czytacie? 20.09.05, 20:20
      Jarosława Grzędowicza "Pan Lodowego Ogrodu" najlepsza polska sf z fantazy
      Andrzeja Pilipuka "Kuzynki" w polskiej rzeczywistości nieśmiertelni
      przymierzam się do Mai Lidi Kossakowskiej "Siewcy Wiatru" świat aniołów
    • kasiucha78 Re: jakie ksiazki czytacie? 20.09.05, 21:00
      Dobra ksiazka.Nianię w Nowym Jorku tez polecam.Ale najwieksze wrazenie zrobila
      na mnie ksiazka J.Wisniewskiego "Samotnosc w sieci".Czytalam ja juz dwa razy.
      Bylam rowniez pod wrazeniem ksiazki D.Brown`a Kod Leonarda Da Vinci i
      przymierzam sie do nastepnej jego ksiazki bo pisze bardzo interesujaco.
      Tak w ogole to czytam prawie wszystko co mi w rece wpadnie wink
      Pozdrawiam
      • leila78 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 13:15
        To zacznij od "Aniołów i Demonów" - moim zdaniem są lepsze os "Kodu..."

Pozdr.
    • piegoosek Re: jakie ksiazki czytacie? 20.09.05, 22:45
      a czytalyscie "Sto lat samotnosci"? to najbardziej zakrecona ksiazka swiata!!
      ale rewelacyjna, serio! najlepsza, jaka w zyciu przeczytalam smile
      druga, to (wstyd sie przyznac, ale wczesniej nieczytana) "Mistrz i Malgorzata" -
      rewelacja!
      a na okrase "Samotnosc w sieci", smutna, ale fajna!
      a teraz kupie sobie "Diabla..." wg zalecen, co do toksycznych szefow wink
      • ksara4 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 01:07
        Piegoosku, pewnie, ze Mistrz i Małgorzata to rewelacja!
        A Pana lodowego ogrodu ostatnio przyniosłam z biblioteki dla mojego M, on takie
        lubi, ale pewnie ja tez sie skusze, Nianie czytałam...
        A fajna ksiazka , ktora ostatnio czytałam to Marian Keyes -Sushi dla
        poczatkujacych, naprawde fajna i w ogole wszystko tej autorki.
        A dla fanek Musierowicz - najnowsza ksiazka w grudniu ( miala byc w
        pazdzierniku sad )
      • jutrzenkaa Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 08:45
        Piegoosku tez czytalam "Sto lat samotnosci" G.G. Marqueza i rzeczywiscie moge
        potwierdzic ze to jedna z bardziej zakreconych ksiazek jakie do tej pory
        czytalamsmile Trzeba pochlonac ja jednym tchem bo w przeciwnym razie umykaja
        szczegolysmile)) Bardziej jednak podobala mi sie "Milosc w czasach zarazy" tego
        samego autora.

A polecam "Nieznosna lekkos bytu" Kundery, ktora zrobila na mnie ogromne
        wrazenie.

Jutrzenkaa
        • brzoskwinka9 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 09:25
          cześć Dziewczyny. Ja teraz czytam "Bezsenność w Tokyo". Zabawna opowieść
          młodego człowieka, który wyjechał na studia kulturoznawcze do Japonii. Miał
          wrócić za rok, tymczasem spędził tam 10 lat. Wciagnęła mnie bardzo...
          • invicta1 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 10:32
            ja przeczytałam ostatnio wywiad rzekę z płk Polko "Gromowładny"
            a teraz to chyba znowu wrócę do "Ja Klaudiudsz"
            • ksara4 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 13:09
              invicta1 napisała:

> ja przeczytałam ostatnio wywiad rzekę z płk Polko "Gromowładny"
              > a teraz to chyba znowu wrócę do "Ja Klaudiudsz"
              To miedzy innymi Klaudiusz pchnal mnie w ramiona filologii klasycznej, jak
              bylam mala fascynowal mnie serial, potem ksiazki, sa super!
              • invicta1 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 13:10
                Ksara serial BBC "ja klaudiusz" ukazał sie na dvd w moje urodziny! kupuje za
                nastepna wypłate!
                • ksara4 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 13:14
                  oooooooooooo!
                  szkoda, ze nie jest z polskim dubbingiem, bo byl niezly.
                  Moze tez sobie kupie?
                  • invicta1 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 13:15
                    otóż z polskim!!!!!!!!!!!!!!!
                    zaraz wstawie Ci link-jest promocja
                    • invicta1 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 13:17
                      masz:
                      www.monolith.com.pl/film.asp?kod=ja_klaudiusz
                      • ksara4 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 17:10
                        invicta1 napisała:

> masz:
                        > www.monolith.com.pl/film.asp?kod=ja_klaudiusz

no nie ma tam polskiego dubbingu, lektor tylko smile
                        ale nizle sobie licza, z tym, ze w tym wypadku warto!
    • emde74 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 11:44
      a ja Harry'ego Pottera, bo teraz tylko to jestem w stanie "łyknąć". a i tak z
      trudem bo mam tak zakitowany czas po pracy, że i tak tego nie daję rady surprised).
      ale generalnie lubię horrory Kinga, obyczajówki (m.in. wspomniana tu
      Poczwarka), i luźne typu właśnie Diabła itd... pzdr. M
    • mysiurek1 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 11:53
      Potwierdzam, że Kundera jest klasa!!!Pochłonęłąm jednym tchem wszystkie jego
      książki. Ostatni czytuję opowiadania. Polecam autorów egipskich-specyficzni,
      opowiadania Topora oraz Jerofiejewa. Warto !!!
    • ksara4 Polka Gretkowskiej 21.09.05, 13:12
      czytalyscie? za sama autorka nie przepadam, ale ten dziennik ciazy pochlonelam,
      jejku, jak jej bylo dobrze! nie wiedziala nawet, ze zaszla!!! ale zapamietalam
      dobrze szczegoły, ze miala owu , az jej " po udach cieklo"...
      • invicta1 Re: Polka Gretkowskiej 21.09.05, 13:13
        phi ale wyczynsmile mi co miesiąc cieknie po udach...
        • ksara4 Re: Polka Gretkowskiej 21.09.05, 13:15
          mi nie tylko co miesiac smile jak tylko zabraknie chusteczek przy lozku to mi
          cieknie!
    • leila78 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 13:22
      Generalnie wszystko jak leci, ale ostatnio wszystko D. Brown,a - została mi
      tylko "Cyfrowa twierdza". Właśnie "odkryłam" Sapkowskiego. Uwielbiam Tolkiena,
      a jak nie mogę znaleźć sobie miejsca i jest mi źle to zabieream się za Harrego
      Pottera (chyba z 6 razy przeczytałam całość) - świetnie poprawia nastrój.

"Mistrz i Małgorzata" - rewelacja!

Dla miłośniczek Bridget Jons polecam książkę tej samej autorki - "Rozbuchana
      wyobraźnia Olivii Joules"

Pozdr.
      • emde74 Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 16:35
        cześć leila78! czyś nadal tak chuda! smile))
        A Harry Potter to też coś dla mnie aczkolwiek jestem od paru dni Bridget Jones,
        więc chyba poczytam tę Olivię. Może zmądrzeję??? smile)) pzdr. M>
        • ksara4 emde 21.09.05, 17:12
          gon za rozumem, gon! smile)
          • emde74 Re: emde 22.09.05, 09:25
            bedę! ale iść spokojnie, bo po gonitwie za rozumem dopadł mnie pierwszy syndrom
            choroby: gardziołko, kaszelek i katarek. chłopy wygrały bitwę, ale ja wygram
            wojnę! smile)))) pzdr. Marta
        • leila78 Re: jakie ksiazki czytacie? 22.09.05, 11:33
          niestety, albo stety - chuda jestem jak diabli. Dodałam na tej stronce zdjęcie
          z moim - coby tak głupio już nie wyglądałosmile

A co do rozumu, to w dzisiejszych czasach chyba lepiej nie mieć go w
          nadmiarze...

Pozdr.
          • emde74 do leila78 22.09.05, 11:44
            podaj jeszcze raz adres tej strony to pooglądam. co do rozumu to sama nie wiem,
            bo niby byłam zawsze rozsądna, a jak strzeliłam "kwacha" to rozum poszedł
            się "rąbać". teraz żyję z dnia na dzień i nie wiem czy to też dobre. Losie....
            Buźka. Marta
            • ksara4 Re: do leila78 22.09.05, 22:12
              ja tez chce Cie zobaczyc, gdzie te fotki?
            • leila78 Re: do leila78 23.09.05, 10:38
              Wiecie co - trochę mi głupio. Te zdjęcia to nic takiego i strasznie nudne -
              taki mini reportaż w podróży do Hiszpanii. Interesujące są dla tych co się tam
              wybierają, albo po prostu lubią Hiszpanię. To nie jest miejsce dla podowania
              tego linku, ale podniosę wątek, na którym go podałam.

A swoją drogą, zrobię stronkę tylko o mnie i o moim. Tylko chwilowo czasu mi
              brak.

Pozdr.
    • monikakika Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 15:47
      Ja "specjalizuję" się w biografiach, wspomnieniach i listach smileOto ostatnio
      przeczytne i godne polecenia:
      - Sprawa honoru - Lynne Olson, Stanley Cloud - opowieść o Dywizjonie 303 -
      wątki biograficzne otoczone historią II wojną światową podaną w sposób
      nieprzekłamany a lekki, przyjemny i wesoły.
      - My z Jedwabnego - Anna Bikont - tylko dla twardzieli, opowieść o zagładzie
      Żydów w Jedwabnem, o tym jak widza wydarzenia z lat wojny dzisiejsi mieszkańcy
      Jedwabnego. Straszne - dla historyków ważne.
      - Kocham Świat - Joanna Rawik - pełna humoru opowieśc z życia piosenkarki Rawik
      oraz jej najbliższego otoczenia, do pochłonięcia jednym tchem.
      - Rodzinna Historia - Agata Tuszyńska - o tym, jak dziennikarka dowiedziała się
      że jest Żydówką i jak, w związku z tym potoczyły sięjej losy, ciekawie i nie
      tak strasznie jak Jedwabne.
      - Ja urodzona w Warszawie - Anna Prucnal - aktorka wspomina drogę do kariery
      oraz swe "wyczyny" artystyczne i mniej artystyczne - ksiażeczka dobra i do
      autobusu i do parku i do poznania historii sts-u.
      - Singer pejzaże pamięci - Agata Tuszyńska - kolejna nagrodzona...teraz czytam.
      Generalnie nie nadążam czytać tego co bym chciała smile
    • cetka Re: jakie ksiazki czytacie? 21.09.05, 20:55
      dziewczyny - dziekismile)) wrzucam sobie ten watek do ulubionych i bede
      sukcesywnie realizowacsmile dzieki za inspiracjesmile
    • cetka ksiazki o tematyce nieplodnosci... 21.09.05, 21:42
      znacie moze takie ksiazki, ktorych bohaterowie maja te same problemy, jak my?

ja znalazlam cos takiego:

Karel Loon - Ojciec i ojciec

Armin dowiaduje się, że jest bezpłodny. Najgorsze nie jest to, że nigdy nie
      będzie mógł mieć dzieci, ale fakt, że ma już trzynastoletniego syna Bo z
      nieżyjącą od kilku lat Moniką. Kim zatem jest biologiczny ojciec chłopca?
      Czy "prawdziwy" znaczy "genetyczny", czy "emocjonalny"? Dlaczego Bo jest tak
      bardzo podobny do Armina? Zaczyna się śledztwo, w którym ludzie wyślizgują się
      jak ryby, a rozwiązanie zdaje się oddalać coraz bardziej... aż do zaskakującego
      finału. Skomplikowaną, wielopłaszczyznową, a jednocześnie niezwykle sprawnie i
      przejrzyście napisaną powieść-zagadkę Karela van Loona można nazwać zarówno
      romansem, jak powieścią detektywistyczną, obyczajową i thrillerem
      psychologicznym.

Tony Parsons - Kroniki rodzinne

Cat, Jessica i Mega zostały w dzieciństwie porzucone przez matkę. Dzięki temu
      wychowały się na silne, niezależne kobiety, które dokładnie wiedzą czego
      pragną. Cat kocha swoje nieskrępowane życie i nie chce go rujnować posiadaniem
      dziecka. Jessica ma wspaniałego męża i tworzy z nim udaną dwuosobową rodzinę,
      ale bez dziecka czuje sie niespełniona. Dlaczego więc, mimo intensywnych
      wysiłków, nie może zajść w ciążę i musi poddać się piekłu sztucznego
      zapłodnienia? Najmłodsza Megan jest w ciąży z przygodnie poznanym
      Australijczykiem. Chce ją przerwać uważając, że nie powinno się mieć dziecka z
      mężczyzną, którego się nie kocha. Wszystkie trzy przekonają się jak trudno jest
      dotrzymać wierności własnym przekonaniom... Trzy siostry. Trzy pary. Dwie
      ciąże. Szóstka młodych ludzi próbujących rozwiązać trudne probelmy miłości i
      seksu i zrozumieć znaczenie posiadania rodziny.
      • cetka Re: ksiazki o tematyce nieplodnosci... 21.09.05, 21:45
        jak juz szukam, to znajdujesmile

Robin Cook - Wstrząs

Joanna Meissner i Deborah Cochrane, serdeczne przyjaciółki i doktorantki na
        Uniwersytecie Harvarda, znajdują intrygujące ogłoszenie w uczelnianej gazecie.
        Klinika Niepłodności Wingate'a oferuje astronomiczne honoraria zdrowym i
        atrakcyjnym studentkom, które zgodzą się być dawczyniami komórek jajowych.
        Dziewczyny decydują się na to, lecz po zabiegu szybko opuszczają teren kliniki,
        która budzi w nich niemiłe skojarzenia z obozem koncentracyjnym i zamczyskiem
        hrabiego Draculi. Półtora roku później, po powrocie z długiego pobytu w
        Wenecji, Joanna i Deborah postanawiają się dowiedzieć, jaki los spotkał
        ofiarowane przez nie komórki jajowe. Niczego nie mogą ustalić drogą legalną,
        zatem uciekają się do podstępu. Pod fałszywymi nazwiskami - oraz po zmianie
        wyglądu i stylu - zdobywają pracę w klinice. Nie wiedzą jeszcze, że prawda o
        działalności tej instytucji okaże się przerażająca i że czeka je niejeden
        wstrząs..

Robin Cook - Oznaki życia

Po bezskutecznych próbach zajścia w ciążę Marisa Blumenthal, bostońska lekarka,
        decyduje się na zapłodnienie in vitro. Gdy długotrwała i niezmirnie kosztowna
        kuracja nie przynosi efektów, w Marissie rodzą się podejrzenia. Okazuje się, że
        powodem jej - i nie tylko - niepłodności jest gruźlica... na którą nigdy nie
        chorowała. Trop w zataczającej coraz szersze kręgi aferze, prowadzi do dalekiej
        Australii, a nawet rządzonego przez triady Hongkongu i komunistycznych Chin. W
        grę wchodzą ogromne pieniądze, a wokół dociekliwej lekarki giną kolejni
        ludzie...
        • piegoosek Re: ksiazki o tematyce nieplodnosci... 21.09.05, 22:04
          Cetko, podobno jeszcze taka ksiazka: "Kroniki rodzinne", ale nie czytalam, ani
          jeszcze nie zdarzylam sie jej przyjrzec, choc recenzja wzbudzila juz moje
          emocje!!
          ksiazki.reporter.pl/ksiazka.php?id=39472&t=Kroniki+rodzinne
          aha Jutrzenko, a "Milosc w czasach..." Marqueza tez czytalam, ale juz mna tak
          nie wstrzasnela jak "Sto lat samotnosci", a "Rzecz o smutnych dziwkach", to juz
          w ogole przemeczylam uncertain czytalas?

a tak w ogole to swietny watek! spisuje i szykuje sie na zime wink bede w ciazy,
          wiec bede miala kuuupe wolnego czasu wink hihi... moze juz jestem?
          • inga30 Re: kroniki rodzinne 22.09.05, 22:23
            tak jakoś nie wiedząc o czym to wzięłam na wakacje do Portugali , po otworzeniu
            okazałosię, że: 1 babka nie może zajść w ciążę i robi in vitro , jej siostra
            niby może , ale jej facet poddał się przecięciu nasieniowodów więc też robi in
            vitro, ich najmłosza siostra wpada na imprezie i spodziewa sie dziecka. Co i
            komu z tego wyszło nie napiszę. Ale ciągle się zastanawiam jak na wakacje po
            roku z 2 próbami in vitro mogło misię przyplątać.
            PS: czytam wszystko jak tylko mam czas, zwykle jednak czytam tylko masę
            zawodowej literatury .
            • asiek100 Re: kroniki rodzinne 22.09.05, 22:27
              Inga, mój mąż na wakacje na Kretę zabrał "Gnój" Kuczoka. Rozumiesz, morze,
              plaża, drinki z parasolką a on z książką. nawet się nie chciał wykąpać, a potem
              miał nostalgiczny nastrój i tyle miałam z niego...

inga30 napisała:

> tak jakoś nie wiedząc o czym to wzięłam na wakacje do Portugali , po
              otworzeniu
              >
              > okazałosię, że: 1 babka nie może zajść w ciążę i robi in vitro , jej siostra
              > niby może , ale jej facet poddał się przecięciu nasieniowodów więc też robi
              in
              > vitro, ich najmłosza siostra wpada na imprezie i spodziewa sie dziecka. Co i
              > komu z tego wyszło nie napiszę. Ale ciągle się zastanawiam jak na wakacje po
              > roku z 2 próbami in vitro mogło misię przyplątać.
              > PS: czytam wszystko jak tylko mam czas, zwykle jednak czytam tylko masę
              > zawodowej literatury .
    • justyna273 A czytałyscie Julite i hustawki Kowalwskiej? 21.09.05, 22:36
      Ciekawy spocik na tym formum akuratsmile
      Ciekawa jestem, czy ktorejs z Was wpadla ta ksiazka w rece.
      Justyna
    • madzia301 Re: jakie ksiazki czytacie? 22.09.05, 08:20
      Właściwie czytam wszystko co wpadnie mi w ręce i po kilka książek jednocześnie,
      a ostatnio: Narrenturm i Bojowników Bożych Sapkowskiego, Mężczyznę i chłopca i
      Za moje dziecko - Tonyego Personsa, Miłość w stereo - Nicka Hornbyego, Rosyjski
      romans Nurowskiej, Wyznania gorszycielki I. Krzywickiej (to jakiś czas temu,
      ale warto). Polecam też fabularyzowaną biografię Heleny Rubinstein "Hannah"
      Poul - Loup Sulitzera, świetna książka, a jaki życiorys!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka