Dodaj do ulubionych

O co chodzi??

20.12.05, 16:39
Cześć Dziewczyny,
wczoraj (13 dc.) miałam drugi monitoring w pierwszym cyklu z CLO, które miało
spowodować owulację. Nic nie zadziałało, największy pęcherzyk miał tylko 8
mm nie ma szans na nic w tym cyklu. Lekarz robiący USG powiedział że jak leki
nic nie dadzą pozostanie laparoskopia. Pomyślałam ok, już się na to wcześniej
nastawiałam, że taka będzie kolej rzeczy.
Poszłam do ginekologa prowadzącego, który mi powiedział, że laparoskopia nic
nie da, bo już nie nakłuwa się jajników, i że to była błędna praktyka.
Co o tym myśleć? Przecież wiele z Was już miało ten zabieg i dla wielu było
to metodą na powodzenie w staraniach o dziecko?

Proszę o opinię,
Pozdrawiam
Catt
Obserwuj wątek
    • soffia2 Re: O co chodzi?? 20.12.05, 18:02
      Dziwnie Ci powiedzial z ta laparoskopia.
      Sama mialam i pomoglo w udraznieniu jajowodow.
    • jamile Re: O co chodzi?? 20.12.05, 18:06
      Dziwne o tyle, że od laparoskopii pęcherzyki nie zaczną rosnąć jak szalone, ten
      zabieg ma za zadanie usunąć ew. zrosty na jajowodach ale najpiew wypadałoby
      sprawdzić, czy te zrosty w ogóle są, czy może jednak jajowody są drożne. Może
      więc najpierw HSG?
      Inna rzecz - czytałam tu i ówdzie, że laparoskopia wcale nie zwiększa
      diametralnie szans na zajście w ciążę.
      Na Twoim miejscu zdecydowanie skonsultowałabym się z innym lekarzem.
      • tekla12 Re: O co chodzi?? 20.12.05, 18:38
        U 20-40% stymulowanych clo nie występuje owulacja. Można zwiększyć dawkę,
        spróbować gonadotropin albo zdecydować się od razu na elektrokauteryzację
        jajników albo resekcję klinową nożem harmonicznym. Oba zabiegi przeprowadza się
        laparoskopowo, w obu rosną szanse na ciążę w ciągu 6 miesięcy po wykonaniu
        zabiegu. Zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia jajników (szczególnie przy
        resekcji), dlatego decyzję powinien podejmować mądry doktor spec od niepłodności
        a laparo wykonywać doświadczony zabiegowiec.
      • korlewna Re: O co chodzi?? 21.12.05, 09:30
        czy zwiększa, czy nie zwiększa...to zależy od tego, w jakim celu jest
        wykonywana i co sie okaże podczas operacji. Jeśli usuwają ogniska endometriozy,
        jeśli udaje się udrożnić wcześniej niedrożne jajowody to jak najbardziej
        pomaga.
        Natomiast clo i laparoskopia to zupełnie inne bajki i w tym sensie na pewno
        operacja nie pomoże.
        pozdrawiam
    • rafulka Re: O co chodzi?? 21.12.05, 08:13
      To twój pierwszy cykl z CLO, może należy zwiększyć dawkę i czas jego
      przyjmowania (nie napisałaś ile i od kiedy bierzesz). To że pęcherzyk nie
      wzrasta to nie powód żeby od razu cie kłaść na stół. Fakt, że ten cykl masz
      prawdopodobnie z głowy (choć to wcale nie powiedziane na 100%, bo są różne
      aparaty USG a jeszcze różniejsze odczytywanie, a skuteczne pęcherzyki mogą mieć
      15 mm). Rozumiem, że gin zmienił sposób przyjmowania CLO w następnym cyklu.
      Fakt też, że nakłuwanie torbielek przy laparo odbywa się tylko przy "okazji"
      innych zabiegów (udrażniania jajowodów, usuwania zrostów etc). Więc póki co
      uśmiechnij się: to dopiero pierwszy cykl
      • cattleya Dziękuję za odpowiedzi 21.12.05, 10:24
        Tak to pierwszy cykl z clo. Przyjmowałam od 6 - 9 dnia cyklu, cztery dni 2*1/2
        tabletki dziennie. Do tego metformax, parlodel. W przyszłym cyklu mam zrobić
        przerwę i będziemy sprawdzać czy nie będzie efekt odbicia, czyli CLO zadziała
        dopiero na ten cykl. Następną wizytę mam na początku stycznia i wtedy zdecyduje
        gin. jak dalej leczyć. Pewnie zwiększy dawkę CLO. Jutro (16 dc) idę na kolejne
        USG, żeby sprawdzić co się dzieje z pęcherzykami dalej, czy podrosły czy już
        więdną.
        Pozdrawiam
        Catt
        • rafulka Re: Dziękuję za odpowiedzi 21.12.05, 10:33
          Dla mnie trochę za późno (od 6 do 9 dc). Pierwszy słyszę o efekcie odbicia.
          Wiem, że robi się USG w 3 dc (następnym) aby sprawedzić, czy pęcherzyki sie
          wchłonęły i od tego dnia kolejną dawkę CLO - szybciej - w 3 dc. Ale tu decyduje
          twój gin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka