Dodaj do ulubionych

Odpowiem na pytania

• pwalewska Re: Odpowiem na pytania 19.04.06, 08:55
      witam i proszę o interpretację moich wyników.Mam 30 lat, od roku staramy się z
      mężem o dziecko-bez skutku. Zrobiłam badania:
      FSH - 28.6
      LH - 7.32
      ESTRADIOL - 29.6
      do lekarza idę dopiero w przyszłym tygodniu, ale te wyniki bardzo mnie
      niepokoją.Czy mam jeszcze szansę zajść w ciążę przy tak wysokim FSH ?Wiem, że
      nie wygląda to za dobrze...bardzo się denerwuję.Bardzo proszę o opinię i z góry
      za nią dziękuję.
    • ash_74 Re: Odpowiem na pytania 19.04.06, 12:27
      Witam,
      I ja mam pytanie, stwierdzono u mnie zarówno mycoplasmę jak i ureaplasmę.
      Oczywiście dostałam specjalną mieszankę. Oczywiście nie tylko ja dostałam leki.
      Problem jest taki, że wczoraj zaczęłam leciutko krwawic. Plamienie było
      niewielkie ale było. Co może takie plamienie oznaczać, były to zaledie małe
      plamki ale nigdy wcześniej nic podobnego się u mnie nie pojawiało.
      • agatta-a1 starania a Sterovag. prosze o odpowiedź. 19.04.06, 12:32
        staramy się o dzidzię 7 misiąc. trzy dni po owu chyba mnie zawiało a ja jestem
        bardzo wrażliwa i czułam dyskomfort. bolała okolica macicy przy siadaniu. wiec
        skorzystałam z czopka dopochwowo Sterovag. to był 16 dc a owu była chyba 14 dc.
        czy mogę miec nadzieje na dzidzię czy przez ten incydent lepiej o tym zapomniec
        w tym miesiącu????? od kilku dni jest wszystko ok. bolą tylko sutki a okolice
        dróg rodnych nie.
        • punisherka Luteina a zajscie w ciaze.. 19.04.06, 12:51
          Witam serdecznie!

Mam male pytanie. Otoz mam problemy hormonalne( wzmagam sie z nimi juz 2 lata)(
          rozregulowanie spowodowane stosowaniem pigulek antykoncepcyjnych) Miesiaczke
          wprawdzie dostaje w terminie, lecz musze w kazdym cyklu stosowac luteine (Od
          15 dnia cyklu przez 10 dni 1 tabl pod jezyk)poto, by okres mi sie SKONCZYL,
          gdyz bez stosowania luteiny mam ciagle plamienia miedzymiesiaczkowe, ktore raz
          sa slabsze raz silne.(II faza cyklu "lutealna mi "nie dziala")Jesli chodzi o
          narzady rodne to badanie wyszlo jak najbardziej prawidlowo, mam tylko
          podwyzszony poziom meskiego hormonu. Niedlugo planuje zostac mama, czy moje
          szanse sa duzo mniejsze z takimi problemami? Czy bede wymagala leczenia? Bede
          bardzo wdzieczna za odpowiedz. Z gory dziekuje!

Pozdrawiam serdecznie!
          • k111 Re: Luteina a zajscie w ciaze.. 19.04.06, 13:58
            Ja mam pytanie troche z innej beczki. Czy ktoś może mi przetłumaczyć co może
            znaczyć na wypisie ze szpitala: "Enucleatio cystes ovariorum bilat. Drenage.
            Chromotubatio. Deliberatio adhesioned."
            Dokładnie chodzi mi o to czy jest coć o jajowodach.
    • stauros1 Re: Laparoskopia 29.04.06, 23:04
      Dzień dobry. Czy może mi Pan powiedziec, czy po laparoskopii moga tworzyć się
      zrosty? Czy według Pana lepiej najpierw zrobić hsg, czy od razu laparoskopię?
      Od 15ego roku życia miałam problemy z jajnikami (zapalenie), potem liczne
      torbiele. jest więc wysoce prawdopodobne, że jajowody mogą być niedrożne.
      Dziekuję i czekam na odpowiedź.
    • elza303 Re: Odpowiem na pytania 30.04.06, 20:55
      Mam prosbę .Staram się zajsć w ciążę .Wczoraj miałam robione usg i wyszły takie
      kwiatkisurprisedbustronnie w przydatkach widoczne podłużne struktury płynowe:po
      stronie lewej o wym. 41 x19 mm,po stronie prawej o wym.27 x 13 mm,mogące
      odpowiadać wypełnionym płynem jajowodowi.Prawy jajnik z drobnymi
      pęchęrzykami.Lewy jajnik z pęcherzykiem śr o wym. 19 mm mogący m odpowiadać
      formie wiodącej.
      Co to znaczy formie wiodącej?A co znaczą drobne pęcherzyki?Co to za płyn?
      Lekarz kazał mi przyjść po miesiączce i zalecił HSG lub laparoskopię.Powiedział
      że mam spróbować w ten weekend ale czy jeśli plemniki nie przechodzą dalej to
      czy nie istnieje możliwość ciąży pozamacicznej?Oczywiście wiem że na razie
      chyba się nie uda.Ale prosze o wytłumaczenie.Pozdrawiam
      • elza303 Re: Odpowiem na pytania 10.06.06, 23:19
    • stonoga111 Re: Odpowiem na pytania 01.05.06, 20:17
      Witam.
      Mam pytanie odnośnie nasienia. W ciągu ostatniego roku ilość plemników w 1 ml u
      mojego męża wahała się w granicach kilku milionów. Od ostatniego badania minęły
      4 miesiące, a okazało się, że ilość plemników zmniejszyła się 10-krotnie
      (obecnie 300 tys /ml). W wakacje palnujemy ICSI, ale martwimy się, że jeżeli
      taka tendencja będzie się utrzymywała, to nie znajdą się w nasieniu plemniki
      potrzebne do zapłodnienia. Czy powinniśmy zamrozić nasienie męża? Czy
      skuteczność in vitro z mrożonego nasienia jest tak samo skuteczna jak z
      mrożonego?
      Bardzo proszę o pomoc i radę.
      Pozdrawiam.
    • gosiasz0 dawki estrofemu? 01.05.06, 22:01
      W jakich dawkach należy brać estrofem podczas przygotowań do inseminacji?
    • melodiamelodia Re: Odpowiem na pytania 03.05.06, 14:48
      Mam pytanie: Czy zakładając, że minimalne bladoróżowe plamienie w 7.,8. i 9.
      dniu po potwierdzonej testem owulacji, jest plamieniem implantacyjnym (wiem, że
      to może też świadczyć o jakichś problemach, ale załóżmy, że chodzi właśnie o
      implantację), czy więc takie plamienie może świadczyć o drożności jajowodów?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • amanda_s Re: Odpowiem na pytania 03.05.06, 15:05
      Miałam pierwszą IUI. Wynik negatywny. teoretycznie wszystko jest ok. Były dwa
      pęcherzyki (Clostilbegyt i Pregnyl na 26h przes inseminacją) Pęcherzyki 22mm i
      16mm. Inseminacja. Dla pewności jeszcze po 5iu godz stosunek. Moja gin mówiła
      mi, ze fakt, że nei zachodzę w ciążę moż ewynikać z krótkiego okresu życia kom
      jajowej (mam 36 lat) Gdy 10 godzin po inseminacji byłam na usg oba pęcherzyki
      pękły. Nasienie partnera jest wg Novum w granicy normy, śluzówka prawidłowa.
      zastanawiam się czy jest sens robić kolejną inseminację, bo niby dlaczgeo
      miałaby się udać skoro tamta nie wyszła? Czy jest Pan/Pani wypowiedzieć się na
      ten temat? Bo ja już tracę wiarę.
    • tynia33 Re: Odpowiem na pytania 07.05.06, 09:45
      czy mogę zapytać o wyniki badania nasienia?
      Są takie: objętość: 2,0 ml; pH 8,0; upłynnienie nieprawidłowe,; liczba
      plemników: 92 mln/ml; liczba plemników w ejakulacie: 184 ml; Ruchliwość: AiB 27%
      (chyba razem bo spięto to klamrą), C- 22%, brak ruchu: 51%; żywotność 60%;
      aglutynacja: nie; leukocyty: 0,8mln/ml; komórki okrągłe: 0,3mln/ml, bakterie:
      dość liczne, plemniki budowy prawidłowejpow. 30%.
    • inessa71 Czy moje wyniki są ok???? 07.05.06, 15:21
      czy moje wyniki są dobre. Oto one:
      robione w 8 dniu cyklu:
      LH 111.5 mIU/ml
      FSH 11.82 mIU/ml
      Prolaktyna 33.52 ng/ml
      TSH 1.18 uIU/ml
      Proszę o pilny odpis, do gino idę z nimi dopiero 11 maja. Pozdrawiamwink
    • beata5817 Re: Odpowiem na pytania 08.05.06, 11:53
      Nie wiem jak zadać pytanie, gdyż to nie dotyczy mojej niepłodności.
      Zastanawiałam się ostatatnio, na temat bycia dawcą komórek jajowych bezpłodnym
      kobietom. Zastanawia mnie, czy to jest bezbieczne, jakie są plusy i minusy
      takiego no bycia jako dawca.

• aga8686 Re: Odpowiem na pytania 09.05.06, 21:49
      Od 3 lat staramy sie o dziecko. Robilismy badania i powodem okazala sie mala
      ilosc plemnikow w spermie (mniej niz 100000). Poziom hormonow i ilosc spermy
      byla odpowiednia. Moje badania wyszly dobrze. Lekarz powiedzial, ze jedynym
      wyjsciem jest invitro lub bank spermy i nie zna przyczyny malej ilosci
      plemnikow.
      Czytalam na tej stronie, ze niektorzy w takich przypadkach zarzywaja jakies
      leki.
      Mieszkam w USA i nasz lekarz o rzadnych lekarstwach nie wspominal.
      Czy mogla by nam pani cos polecic?
    • gogolina77 Do ginekolog - położnik - przeciwciała 11.05.06, 19:57
      Witam!Chciałam zapytać,czy według pana jest możliwe zajście w ciążę przy
      posiadanych przeciwciałach antyplemnikowych?Czy jeśli uda się zajść w ciążę,to
      ASA mogą powodować poronienie?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • karolcia993 Re: Odpowiem na pytania 12.05.06, 14:45
      Witam. Mam 48 lat dwójkę dzieci i chciałabym zajść w ciążę z obecnym mężem (35
      lat). Wyniki hormonów w 3 dc FSH 8,1 , LH 8,2 , TSH 0.9 , PROLAKTYNA 6,1,
      Progesteron w 22 cyklu 7,2. Cykle mam regularne, wykres temperatury dwufazowy.
      Starania od 4 miesięcy bez rezulatu (badanie nasienia męża o.k. )Czy w tej
      sytuacji należy wspomóc zajście w ciążę, czy może się udać w sposób naturalny ?
    • nella9 Re: Odpowiem na pytania 12.05.06, 15:17
      Mam 32 lata, zdiagnozowany PCOD i zespół antykardiolipidowy ,endometriosis punctata
      , poziom Ca125-11 ,kilka lat temu miałam podwyższony poziom CMV -2 za sobą kilka
      niepowodzeń z wczesna ciążą.Źle znoszę acard doustnie - a lekarz zaleca mi stałe
      branie po 1 tab./dzień ,przy problemach z samym zajściem musiałabym brać go
      latami...Chcę być w ciąży ale jakoś ,,nie zaskakuje,,- chyba trzeba coś zrobić
      tylko co?Mam wrażenie że mój lekarz nie wierzy że to nastąpi - dlatego szukam
      jakiejś alternatywy - mieszkam w Krakowie znam wielu ,,kasiarzy,, od ciąż,
      szukam rozwiązania moich trudności lub lekarza który będze chociaż chciał mi pomóc.
      Nie złosci mnie dotychczasowe niepowodzenie ale obojętność z którą się spotykam.
    • nella9 nella z problemami 12.05.06, 15:57
      Dodam że wspomniany poziom CMV( powyżej 2) dotyczył IgM półilościowo,wystapiły
      też p.ciała p.jądrowe ANA 1 - wpisano jedynie że wynik był dodatni - wszystkie
      opisane tu i wcześniej przeciwciała obecnie sa w normie.Mąż był i jest zdrowy.
      Pozdrawiam
    • biala110 Re: Odpowiem na pytania 15.05.06, 08:30
      Witam
      Mam 32 lata, zdrowe dziecko- chłopiec 5 lat(ciąża przykład książkowy - porod
      cerskie cięcie - brak postępu porodu), rok temu 1 poronienie - 7 tydzień(echo
      płodu, odklejenie sie łożyska, przebieg poronienia intensywy), 5 miesięcy
      później 2 poronienie(jajeczko zatrzymało sie na 4 mm - przebieg poronienia
      intenywny).
      Wyniki badań:
      1. Badanie ginekologiczne i USG(wielu lekarzy) OK
      2. Toxoplazmoza IgG- dodatni, IGM-ujemny
      3. Glukoza 90 (norma 70-110)
      4.Cytologia + posiew z szyjki macicy - OK
      5. Prolaktyna 12,9 (norma 1,9-25,0)
      6. Testosteron 41,3 (norma do 80)
      7. Przeciwciała przeciwkardiolipinowe klasy IgG, IgM, IgA 2,0 (norma do 12)
      8. Tarczyca: TSH 6,03 (norma 0,25 - 5,00)
      FT4 10,49 (norma 9,00-20,00)
      przeciciała anty-TPO 1744 (morma do 60)
      usg tarczycy: prawy płat wym, 15x18x31 o niejednorodnej echogennosci bez
      zmian ogniskowych,
      lewy płat 16x15x25 o niejednorodnej echogenności bez zmian ogniskowych.
      9. W trakcie oczekiwania na konsultację genetyczną

Moje pytania są następujące:
      1. Jakie schorzenie tarczycy sygnalizują te wynki?
      2. Jakie zalecenie jest leczenie przed i w trakcie ciąży?
      3. Czy jest potrzeba uzupełnienia (regulacji) poziomu hormonów traczycy juz
      teraz?
      4. Czy FT4 w normie ale przy granicy min. wystraczy w ciąży (2 poronienia
      +obecność anty TPO))?
      5. Czy np zrosty po cesarce mogły byc przyczyną poronień. Czy łyżeczkowanie nie
      usunęło tych zrostów(nie chodzi o bliznę). Wiem że zrosty moga powstac równiez
      po łyżeczkowaniu. Czy zlecone byłoby badanie HSG?
      Proszę o odpowiedź na konkretne pytania (np również w punktach). Dziękuję Ania
      • ginekolog_poloznik biala110 16.05.06, 21:45
        1. Istnieje prawdopodobieństwo niewielkiej niedoczynności tarczycy.
        2. Można stosować hormony tarczycy w postaci tabletek.
        3. Tak, wskazane jest leczenie przed zajściem w ciążę
        4. Nie ma jednoznacznego związku między niskim stężeniem hormonów tarczycy a
        trudnościami jakie u Pani występują. W czasie ciąży łożysko samo stymuluje
        tarczycę do podwyższenia hormonów.
        5. Obecność zrostów może utrudniać zajście w ciążę, a w mniejszym stopniu
        wpływa na jej donoszenie. Nie można ich usunąć podczas łyżeczkowania. Wykonanie
        HSG nie jest konieczne
    • o.l.e Re: Odpowiem na pytania 16.05.06, 19:02
      1. Czy to prawda że po stymulacji gonadotropinami owulacja jest lepszej jakości?
      2. Czy występuje mniej poronień przy tej stymulacji?
      3 Czy podczas stymulacji gonadotrpinami bierze się Metforminę jeżeli na
      stymulacji clostilbegytem także się ją brało?
      • ginekolog_poloznik o.l.e. 16.05.06, 21:37
        Stymulacja pozwala dokładaniej prowadzić sztuczny cykl. Nie ma to wpływu na
        ryzyko poronień. Jeżeli u Pani jest podejrzenie PCO, to stosowanie Metforminy
        jest uzasadnione. Po stymulacji owulacja nie jest lepszej jakości.
    • 78kcz Re: Odpowiem na pytania 16.05.06, 19:39
      czy 20ml płynu w zatoce Douglas w 22dc.jest czymś normalnym?? czy może to
      świadczyć o mojej niepłodnosci?
      • ginekolog_poloznik 78kcz 16.05.06, 21:36
        Obserwacja płynu w tym okresie cyklu może świadczyć o spóźnionej owulacji lub o
        stanie zapalnym (gdy występują np. inne objawy zapalenia przydatkó). Przy
        prawidłowym cyklu w tym okresie nie powinno już być płynu w zatoce, ale
        występowanie tego płynu nie świadczy o niepłodności
    • biala110 2 proonienia- co wsakazują wynki 17.05.06, 07:59
      Prosze jeszcze raz wysłać do mnie odpowiedź. Wczorajsza odpowiedź do mnie nie
      dotarła. Jeszcze raz proszę.
      Mam 32 lata, zdrowe dziecko- chłopiec 5 lat(ciąża przykład książkowy - porod
      cerskie cięcie - brak postępu porodu), rok temu 1 poronienie - 7 tydzień(echo
      płodu, odklejenie sie łożyska, przebieg poronienia intensywy), 5 miesięcy
      później 2 poronienie(jajeczko zatrzymało sie na 4 mm - przebieg poronienia
      intenywny).
      Wyniki badań:
      1. Badanie ginekologiczne i USG(wielu lekarzy) OK
      2. Toxoplazmoza IgG- dodatni, IGM-ujemny
      3. Glukoza 90 (norma 70-110)
      4.Cytologia + posiew z szyjki macicy - OK
      5. Prolaktyna 12,9 (norma 1,9-25,0)
      6. Testosteron 41,3 (norma do 80)
      7. Przeciwciała przeciwkardiolipinowe klasy IgG, IgM, IgA 2,0 (norma do 12)
      8. Tarczyca: TSH 6,03 (norma 0,25 - 5,00)
      FT4 10,49 (norma 9,00-20,00)
      przeciciała anty-TPO 1744 (morma do 60)
      usg tarczycy: prawy płat wym, 15x18x31 o niejednorodnej echogennosci bez
      zmian ogniskowych,
      lewy płat 16x15x25 o niejednorodnej echogenności bez zmian ogniskowych.
      9. W trakcie oczekiwania na konsultację genetyczną

Moje pytania są następujące:
      1. Jakie schorzenie tarczycy sygnalizują te wynki?
      2. Jakie zalecenie jest leczenie przed i w trakcie ciąży?
      3. Czy jest potrzeba uzupełnienia (regulacji) poziomu hormonów traczycy juz
      teraz?
      4. Czy FT4 w normie ale przy granicy min. wystraczy w ciąży (2 poronienia
      +obecność anty TPO))?
      5. Czy np zrosty po cesarce mogły byc przyczyną poronień. Czy łyżeczkowanie nie
      usunęło tych zrostów(nie chodzi o bliznę). Wiem że zrosty moga powstac równiez
      po łyżeczkowaniu. Czy zlecone byłoby badanie HSG?
      Proszę o odpowiedź na konkretne pytania (np również w punktach). Dziękuję Ania
      • ginekolog_poloznik biala110 17.05.06, 21:17
        Odpisałem na Pani pytania kilka postów wyżej
    • o.l.e Re: Odpowiem na pytania 17.05.06, 09:13
      Jeszcze raz pytanie: Czy stymulacja gonadotropinami jest lepsza niż
      clostilbegytem? Przy sym. clo poroniłam. Czy warto próbować z gonadotropinami?
      • ginekolog_poloznik o.l.e. 17.05.06, 21:16
        Stymulacja gonadotropinami daje się precyzyjniej sterować. Myślę, że warto
        spróbować tej metody
    • eszforcik HSG!!!!! 17.05.06, 11:22
      Witam!
      Jakie badania powinnam zrobić przed HSG. Mój gin nic nie powiedział a ja zapomniałam sie zapytać. Do szpitala mam się zgłosić, jak zacznie się @, żeby umówic termin badania. @ spodziewam się lada dzień, więc boję się, że jak teraz nie zrobię potrzebnych badań, to HSG odwlecze mi sie w czasie a tego bym nie chciała, bo czas mnie goni wink
      Mam zrobioną cytologię, ale nie wiem czy to wystarczy? Pomocy!!!!!!
      • ginekolog_poloznik eszfocik 17.05.06, 21:19
        Powinna Pani wykonać posiew z pochwy i badanie stopnia czystości
        • eszforcik Re: eszfocik 18.05.06, 07:54
          Dziękuję bardzo za odpowiedź i życzę miłego dnia smile
    • karolcia993 Re: Pytanie do ginekologa 17.05.06, 12:01
      Witam. Mam 48 lat dwójkę dzieci i chciałabym zajść w ciążę z obecnym mężem (35
      lat). Wyniki hormonów w 3 dc FSH 8,1 , LH 8,2 , TSH 0.9 , PROLAKTYNA 6,1,
      Progesteron w 22 cyklu 7,2. Cykle mam regularne, wykres temperatury dwufazowy.
      Starania od 4 miesięcy bez rezulatu (badanie nasienia męża o.k. )Czy w tej
      sytuacji należy wspomóc zajście w ciążę, czy może się udać w sposób naturalny ?
      • ginekolog_poloznik karolcia993 17.05.06, 21:21
        Badania hormonalne sugerują, że istnieje możliwość naturalnego zajścia w ciążę,
        ale prawdopodobieństwo nie jest wysokie. Biorąc pod uwagę Pani wiek radziłbym
        wspomóc zajście w ciążę, a nie biernie oczekiwać
    • gabi1711 Re: Odpowiem na pytania 18.05.06, 08:29
      staram sie o dziecko. po owulacji (prawdopodobnie) zaraziłam sie półpaścem.
      lecze sie heviranem. czy jezeli w ciaze zaszlam, to jest jakies
      niebezpieczenstwo. dziekuje
    • o.l.e Re: Odpowiem na pytania 18.05.06, 09:24
      Pytanie: Czy warto przed następną ciążą i na jej początku (po jednym
      poronieniu ) zapobiegawczo zastosować w małej dawce ACARD i HEPARYNĘ ?
      • ginekolog_poloznik o.l.e. 05.06.06, 21:48
        Po jednym poronieniu takie leczenie nie jest konieczne. Ja uważam, że nie warto
        stosować tych leków zapobiegawczo, choć niektórzy lekarze tak robią
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka