Dodaj do ulubionych

histeroskopia

05.01.06, 09:46
mam pytanie czu ktoś mógłby mi technicznie wyjaśnić jak wygląda ten zabieg
przy znieczuleniu miejscowym boli czy nie ile trwa i takie tam? Mam
skierowanie i sie boje...
Z góry dzięki B
Obserwuj wątek
    • eszforcik Re: histeroskopia 05.01.06, 09:58
      Ja miałam robioną histeroskopie, ale pod narkozą. Trwała zaledwie 20 minut i czułam sie po niej bardzo dobrze. Bolał mnie troszkę brzuch (tak jak przy miesiączce), ale zdrzemnęłam się i jak sie obudziłam, to już było po bólu wink Nie bój się, wszystko będzie dobrze.
      Pozdrawiam.
    • rafulka Re: histeroskopia 05.01.06, 10:01
      Zajrzyj na strone kliniki nOvum Warszawa. Oni tam mają taki odnośnik do
      trudnych słów i tłumaczą co z czym. Jeśli to to samo co HSG to niczego sie bój.
      Jest nieprzyjemne, ale nie bolesne. Wstrzykna ci kontrast do macicy i
      obfotrografują rentgenem. A że organizm chce się pozbyc płynu, który ci
      podadzą, to macica będzie się obkurczać jak przy miesiączce. Stąd
      nieprzyjemność. Wiele dziewczyn na skutek udrożnienia jajowodów (wyprostowanie
      lub likwidacji małych zrostów) zachodzi jeszcze w tym samym cykli w ciążę.
      Rozumem, że będziesz to badanie miała zaraz po miesiącze, a przez owulacją
    • yolis_75 Re: histeroskopia 05.01.06, 11:05
      cześć,
      miałam histerioskopię w sierpniu. Napiszę jak było-od strony własnych
      odczuć.Też się bałam (zwłaszcza że nigdy nie byłam usypiana). Kazali przyjechać
      na wyznaczoną godzinę, przebrać się w koszulkę, zaprowadzili na salę, gdzie
      czekał anestezjolog. Chwilkę pogadaliśmy-w tym czasie wstrzyknął mi pół
      strzykawki "czegoś" smile i strasznie zachciało mi się spać. Obudziłam się w innym
      pokoju, leciała sobi kroplówka i co chwilę przychodziła położna (zabieg miałam
      w Mediconcepcie).Po godzince mogłam już się ubrać i pojechać do domu. Miałam
      ten zabieg z uwagi na podjerzenie polipa na macicy, okazało się jednak, że to
      było endometrium-a nie polip. Troszkę jeszcze czułam kołowanie w głowie i
      trochę krew leciała (jak przy miesiączce)-ale brzuch nie bolał. Oczywiście
      pobrali materiał do zbadania -wszystko wyszło na szczęście ok.
      Naprawdę to nic strasznego. Nie masz się czego bać!
      Pozdrawiam
      • gg24 Re: histeroskopia 05.01.06, 15:17
        Histeroskopię miłam wczoraj więc jestem na bieżącosmile Wprowadzają kamerę do
        macicy i wszystko oglądają. Narkoza jest bardzo krótka i nie ma żadnych skutków
        ubocznych w postaci wymiotów i mdłości. Miałam mieć usuwanego polipa
        szyjkowego, a okazało się, że go nie ma a jest polip w macicy. Zatem warto
        zrobić to badanie. Pozdrawiam i nic się nie bójsmile
    • jagoda1234 Re: histeroskopia 05.01.06, 17:04
      ja miałam histeroskopię z laoparoskopią, nie dręczyły mnie żadne przykre
      dolegliwości, zabieg jest przeprowadzany pod ogólną narkozą trwa krótko max 20
      min. Nie masz się czego bać, pozdrawiam!
      • tekla12 Re: histeroskopia 05.01.06, 21:14
        Hsc w znieczuleniu miejscowym ma tę przewagę nad hsc w narkozie, że można sobie
        popatrzeć na własną macicę. Niesamowite przeżycie, mnie się podobało.
    • madalena76 Re: histeroskopia 06.01.06, 14:09
      miałam robioną miesiąc temu, w znieczuleniu miejscowym plus lekki "glupi jaś",
      w każdym bądź razie cały czas byłam przytomna. Nic nie bolało, obserwowałam co
      się dzieje. Trwało to ok 15-20 minut. Nic strasznego, chociaz też sie bałam.
      M
      • erga4 Re: histeroskopia 12.01.06, 19:22
        Ja jutro mam mieć histeroskopię - nie wiem czy będzie narkoza czy znieczulenie.
        Mam tylko pytanko - czy w tym samym dniu można wrócić do domu? chyba nie
        trzymają po zabiegu w szpitalu?
        • bach28 Re: histeroskopia 12.01.06, 19:30
          dzięki serdeczne mam jeszcze pytanie jakie u Was były do niej wskazania
          krwawienia plamienia czy co? i jeszcze jedno u mnie jest podejrzenie chlamydii i
          w związku z tym nie wiem czy aby na pewno moge robic to badanie?
          • madalena76 Re: histeroskopia 13.01.06, 10:24
            u mnie problem z zajściem w ciążę
    • erga4 Re: histeroskopia 12.01.06, 21:09
      Basiu ja też bardzo się boję..
      Kiedy ty się wybierasz??
      Ja jutro raniutko jadę.
      A jeśli chodzi o wskazania - PCOs i problem z zajściem w ciążę. Staranka od
      półtora roku.
      • erga4 Re: histeroskopia 12.01.06, 21:53
        Jeśli chcesz to napiszę ci jutro jak było
        • bach28 Re: histeroskopia 12.01.06, 22:31
          jasne napisz...problem w tym że u mnie troche inaczej to wyglada ja nie mam
          problemu z zajściem w ciąze zachodzę praktycznie w pierwszym max drugim cyklu
          problem w tym że moje ciąze dwie obumieraja na pewnym etapie...termin jeszcze
          nie jest wyznaczony i zastanawiam się czy to badanie w ogóle jest mi potrzebne?
          Tobie życze powodzenia i trzymam kciuki mocno
          • erga4 Re: histeroskopia 20.01.06, 00:08
            jestem już po - zabieg z piątku przesunął się na wtorek. bardzo się
            denerwowałam ale, teraz wiem że nie miałam się czego bać. najpierw narkoza,
            zabieg trwa około 20 minut a po kilkunastu minutach się budzisz i czujesz lekki
            ból brzucha - taki jak przy okresie. i zwolnienie dają od 2 do 3 tygodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka