Dodaj do ulubionych

brak okresu -POMOCY!!!

17.01.06, 23:58
Witam! Zanikł mi okres (od 5 m-cy), najprawopodobniej jest to wynik
odchudzania.Byłam u gin, potem u endokrynologa. Nie pomogą mi ponieważ mam
żylaki i nie wolno mi brać hormonów.Zaczęłam brać mastrodynom. Co o tym
wiecie???Proszę pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • iga302 Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 00:52
      a badałaś prolaktynę??
      • japiwko Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 15:01
        Tak badałam prolaktyne i tsh równiez.To pierwsze w normie a tarczyca troszkę
        przekroczona ale endokrynolog stwiedził, że nie jest to stan alarmujący.
    • bastet7 Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 08:56
      Jeśli to wynik odchudzania, radzę się trochę podtuczyć. Przy zbyt niskiej wadze
      ciała faktycznie okres zanika.
      • japiwko Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 15:03
        Przybyłam na wadze juz 3 kg. Mam 174cm i ważę 55kg.
    • rafulka Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 10:15
      No i co - tak cię zostawili z tym problemem?
      • misia9935 Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 10:37
        ja też kiedyś miałam ten sam problem,lekarka zapisała mi własnie tabletki
        hormonalne i wszystko wróciło do normy
        • japiwko Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 15:07
          Nie mogę przyjmować tabletek hormonalnych i w tym jest największy problem.
          TAbletki będą powodowały u mnie zkrzepy a co za tym idzie owrzodzenia a ja nie
          chcę znowu tego przechodzić i tak mam całe kostki w bliznachsad
      • japiwko Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 15:05
        O to właśnie chodzi, że tak mnie zostawili. Na pocieszenie endokrynolog zapytał
        się czy mam siostrę bo jeśli tak to zawsze ją mogę poprosić w przyszłości o
        urodzenie dziecka lub też kogoś innego. Wyszłam załamanasad
        • rafulka Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 15:11
          Jakiś kretyn. Przecież musisz mieć cykle, gospodarkę hormonalną unormowaną.
          Poszukaj innego specjalisty, a jak nie to przyjedź do mnie - umówię cię z moją
          endokrynolog - to taka babeczka, która nie zostawia ludzi w potrzebie i próbuje
          znaleźć rozwiązanie dzwoniąc po swoich przyjaciołach po fachu (a jest
          specjalistą ginekologiem-położnikiem, radiologiem i doktoryzuje się w
          endokrynologii)
          • dagps Re: brak okresu -POMOCY!!! 18.01.06, 15:32
            alez jestem wsciekla na twojego lekarza, nie idz wiecej do tego ignoranta, chyba zeby tylko powiedziec mu zeby swojej corce lub wnuczce takich glupot nagadal. jak mozna mowic takie rzeczy w ogole? powiedzial jedna wielka bzdure z tym proszeniem siostry albo kogos. to ze teraz masz klopoty z cyklem nie znaczy ze beda klopoty z poczeciem i urodzeniem dziecka w przyszlosci. tzreba tylko teraz o siebie zadbac. dlatego co sil w nogach do innego, madrego lekarza. a tamtemu nalezy sie odebrac prawo do wykonywania zawodu, on ma wspierac do jasnej cholery kobiety a nie podwazac bez sensu ich przyszla plodnosc. o przyszlej plodnosci sie nie gada, bo tego nie wiadomo. szukaj nowego lekarza, zycze ci powodzenia, przepraszam za gderanie w twoim watu ale wkurzyl mnie ten dupek.
            • japiwko Re: brak okresu -POMOCY!!! 19.01.06, 08:47
              Dziękuję, za to "gderanie" smileDzięki niemu wiem, że mogę się z kimś podzielić
              moim problemem i ktoś będzie mi chciał pomóc. Do innego lekarza na pewno pójdę
              tylko podobno ten co byłam cieszy się dobrą opinią wśród pacjętek. Naprawde mam
              problem z wyborem kolejnego. Pozdrawiamsmile
          • japiwko Re: brak okresu -POMOCY!!! 19.01.06, 08:42
            Hejka cieszyłabym się gdyby ten lekarz był z Rzeszowa bo tutaj o takiego
            trudnosmile
            • tekla12 Re: brak okresu -POMOCY!!! 19.01.06, 10:48
              Albo lekarz pomylił zanik @ z powodu odchudzania z objawami przedwczesnego
              wygasania czynności jajników albo niewiele wie o swoim zawodzie. Zanik @ po
              odchudzaniu zdarza się najczęściej wtedy, kiedy BMI spada poniżej 15 i wraca
              przy BMI 19. Dość istotny jest poziom fsh i to, czy podlega wahaniom, czy jest
              stały. Jeśli palisz zawsze będziesz miała zakrzepy przy braniu estrogenów. Jeśli
              jednak zdecydujesz się na terapię hormonalną to można ją wspomagać clexanem i
              acardem, to zapobiega zakrzepom. Jeśli chcesz próbować naturalnie przywrócić @
              to możesz spróbować przy pomocy ziółek, diety z dużą zawartością fitoestrogenów
              (soja (również w tabletkach), orzechy, czerwone wino, rybki)i wystrzeganiem się
              wszelkiej aktywności fizycznej. Poniżej skład mieszanek ziołowych, które mogą pomóc:

* Mieszanka 3 -Ojca Grzegorza Sroki, * z "Poradnika ziołowego" , pobudzająca
              pracę jajników

lebiodka (oregano) { Origani Herba} 50gr
              koszyczek rumianku { Anthodium Chamomillae} 50gr
              macierzanka {Serpylli Herba} 50gr
              pokrzywa {Urticae Folium} 50gr
              dziurawiec {Herba Hyperici} 50gr
              rdest ptasi {Herba Polygoni avicularis} 50gr
              ruta {Herba Rutae} 20gr
              nagietek {Calendulae flos} 20gr
              nostrzyk {Herba meliloti} 20gr
              Łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pół godziny. Pić szklankę
              odwaru przed snem.

*Mieszanka ziołowa na pierwszą fazę cyklu* (składniki zawierające związki
              pobudzające organy odpowiedzialne za owu oraz zawierające roślinne estrogeny):

liście maliny 40g,
              rozmaryn 40g,
              kwiaty bzu czarnego 40g
              szałwia 40g,
              bylica pospolita 40g
              (można też dodać koniczynę łąkową) 40g.
              • japiwko Re: brak okresu -POMOCY!!! 19.01.06, 13:17
                Dziękuję za radę, spróbuję. Miałam robione usg, jajniki są w
                porządku.Pozdrawiamsmile
                • tekla12 Re: brak okresu -POMOCY!!! 19.01.06, 14:56
                  Jasne, że są w porządku. Teraz chodzi o to żeby zaczęły pracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka