20.02.06, 21:25
czesc Dagps.Czesto czytam to forum i widze ze jestes niezlym ekspertem w
dziedzinie pco(s).Moj ginekolog zrobil mi badania wszystkich hormonow w
21dniu cyklu,gdzie w 20 dniu cyklu mialam owulacje wskazana przez test
owulacyjny.Czy te badania nie beda wiarygodne?wczesniej czytalam posty gdzie
zpisalas ze badania robi sie w 3dniu cyklu.Wyniki mam w srode.
I jeszcze jedno wchodzilam na to forum ginekologiczne i nie moglam znalezc
jak pani dr.Krolik odpowiadala Ci na pytania.
Fajniutko ze jest to forum.Dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dagps Re: do dagps 21.02.06, 09:03
      z tymi badaniami to jest tak, ze jezeli lekarz baaardzo dobrze sie na nich zna to po badaniach w 20 dniu cyklu moze stwierdzic ze sa "jakies" zaburzenia hormonalne. ale do diagnozy pcos w 20 dniu to mozna ewentualnie badac testosteron, androstendion, dheas, no i pobocznie porlaktyne i tarczycowe. jezeli w tych pierwszych tzrech cos wyjdzie nie tak, a masz do tego klopoty z cyklami, albo bardzo skape miesiaczki i oczywiscie obraz usg charakterystyczny to mozna stwierdzac pcos. insuline i cukier oczywiscie tez mozna kiedy chcesz badac. ale porgesteron po owulacji z 5-7 dni, czyli u ciebie najprawdopodobniej dopiero w 28 dniu. estradiol, fsh i lh musza byc zbadane na raz i tylko w 2-4 dniu, niektorzy uznaja ze w dlugich cyklach do 7, nawet 9 dnia, ale ja jestem za tym pierwszym. te badania sa potzrebne zeby wiedziec w jakim mniej wiecej jestes stanie i jak posuniete jest pcos. nie wiem tylko jak jest z badaniem 17-oh-progesteronu, bo tego nie badalam, a jestem ekspertem w zakresie tego co sama przeszlamwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka