Dodaj do ulubionych

Co robić na statku?

IP: 172.10.11.* 26.09.03, 10:06
Witam, mam pytanie do wszystkich, którzy płynęli statkiem po Nilu. Z tego co
zrozumiałem to nie warto zdać się na rezydenta, przewodnika (niepotrzebne
skreślić) tylko od razu atakować obsługę egipska i za parę funciaków załatwić
sobie kabinę na górze- na przodzie. W jednym z wątków przeczytałem, że
rezydenci rozmieszczają ludzi wg. kolejności otrzymanych paszportów. Czy to
oznacza, że muszę:
a) oddać paszport rezydentowi i na własną rękę załatwiać sobie kajutę,
b) nie oddawać paszportu rezydentowi i na własną rękę załatwić sobie kajutę.
I ostatnie gdyby moje pytania były niezrozumiałe, przyjeżdzamy do Luksoru,
wchodzimy na statek i co dalej............???
Dziękuję za wszelkie informacje
Pozdrawiam Fredek
Obserwuj wątek
    • Gość: Bunia Re: Co robić na statku? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.03, 13:37
      To nie zupełnie tak... Do Luksoru przyjezdza sie rano i caly dzien zwiedza,
      zakwaterowanie na statku jets dopiero wieczorem. U nas to wygladalo tak, ze
      wszyscy sobie wygodnie usiedli w Lounge'u, gdzie zostalismy poczestowani
      napojem. Kazdy mial wypelnic karte meldunkowa, przewodniczka przyszla z
      recepcji z lista numerów kabin, ktore zostaly przyznane naszej grupie. Moza
      bylo cos z tego wybrac. Ewentualnie dobrac sie ze znajomymi i znalezc cos
      blisko siebie. Z kabina zadna chyba roznica. Bo statek plynie, to z obu stron
      widac brzegi Nilu i wiele ciekawych rzeczy, a jak statek jest zacumowany, to
      zazwyczaj jeden kolo drugiego i wtedy nic nie widac i lepiej zaciagnac
      zaslonke. Jedyna roznica to chyba ta, ze na samym dole w kabinach sa
      nieotwieralne okna.
      • Gość: Fredek Re: Co robić na statku? IP: 172.10.11.* 26.09.03, 14:18
        Dzięki, właśnie chodzi o to co zrobić żeby nie dostać kabiny na dole, gdzie jak
        piszesz sa nieotwierane okna. A już najgorsze to żeby nie trafić do kabiny na
        dole z tyłu statku bo oprócz upału dochodzi jeszcze odłgos i zapach silników.
        Sztuka w tym jak pisali gdzieś żeby dostać się jak najwyżej i jak najbardziej z
        przodu i żeby to otrzymac należy uiścić obsłudze:))). Czyli wnioskuję, że
        paszport nie jest problemem tylko jakby co walić do obsługi uiścić bakszysz i
        umieścić się na górze z przodu??:)).
        Dzięki za informacje
        Pozdrawiam Fredek
        • oryginal Re: Co robić na statku? 26.09.03, 17:39
          Nie jest to takie proste. W moim przypadku (statek Nile Crocodile) wyglądało to
          tak, że to w recepcji nam przydzielali kajuty. Wyboru jakiegoś dużego raczej
          nie było, bo na statku były już inne grupy więc dostaliśmy to, co było wolne.
          Ja miałam kajutę na dole, rzeczywiście szyby się nie otwierały ale raczej nie
          miało to znaczenia bo kajuty są klimatyzowane więc po co...Poza tym patrząc
          przez okno ma się tak fajnie nisko taflę wody, można podziwiać różne ptaszyska
          stojące i pływające po wodzie...Kajuta była bliżej środka i to też było bardzo
          fajne.
          • Gość: Mexx Re: Co robić na statku? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.03, 18:50
            W niektórych statkach nawet na najwyzszym poziomie nie są otwierane okna, a w
            niektórych są balkoniki.

Podsumowywując bakszysz załatwi wszystko, za drobną opłatą przenieśliśmy się z
            kichawej do super kajutki.
            • pc_maniac Re: Co robić na statku? 26.09.03, 19:27
              Poczytaj sobie moją relację z rejsu po Nilu. Niestety jest w odcinkach (zbyt
              duża), więc na część wspomnień musisz poczekać. Dzisiaj wklejam cz. 5

Wspomnienia z Rejsu po Nilu:
              www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=622&w=8156920
    • eela Re: Co robić na statku? 26.09.03, 23:31
      Kajuty przydziela recepcja. Położenie kajuty nie ma żadnego znaczenia, bo i tak
      sie w niej nie siedzi. W wolnych chwilach mozna sie kąpać w basenie, opalać,
      siedziec na pokładzie kawiarnianym, albo siedziec w drink barku. Wybór całkiem
      spory. W kajutach jest klimatyzacja, więc nie otwierane okna to nie problem.
      • Gość: Minius Re: Co robić na statku? IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 26.09.03, 23:55
        Nie otwierane okna ma tylko najniższy pokład. Na naszym rejsie kajuty na tym
        pokładzie wzieli przewodnicy z dwóch wycieczek.
        Więc wszyscy turyści byli na pokłądach wyższych.
    • Gość: Fredek Re: Co robić na statku? IP: 172.10.11.* 29.09.03, 13:28
      Dziękuję wszystkim za pomoc mam juz rozeznanie co robić a czego nie robić:)).
      Teraz tylko siedzieć kapać i podziwiać:)).
      Dzięki Fredek
    • Gość: Fredek Re: Co robić na statku? IP: 172.10.11.* 29.09.03, 13:30
      Aaaa mam jeszcze jedno pytanie teraz z kolejnej części tej wycieczki a
      mianowicie:)).... podróż pociągiem, może ktoś zna jakieś triki i
      przeciwskazania. Będę wdzięczny za info. Potem oczywiście oglądanie Kairu 2 dni
      i powrót na tydzień do Hurghady, ale wiem juz żeby nie brać Golden 5:)).
      Pozdrawiam i dziękuję za informacje Fredek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka