Dodaj do ulubionych

IUI drugie podejście?

30.05.06, 09:15
miałam pierwsze IUI które się oczywiście nie powiodło i choć każdy mi mówił
żebym się za bardzo nie nastawiała to ja strasznie to przeżyłam bo wszystkie
wyniki mam dobre i nikt nie zna przyczyny mojej niepłodności. Przepłakałam
pare dni i doszłam do wniosku że chyba już niedam rady staram się od 5 lat i
co miesiąc mam doła.
Prosze powiedzcie mi czy drugi raz są choć troche większe szanse niż za
pierwszym razem (lekarka powiedziała że to jest loteria) a ja niewiem czy
zniose następne niepowodzenie?
Obserwuj wątek
    • korlewna Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 09:17
      Szanse pewnie sa podobne, ale przeciez trzeba probowac smile
      Nam udała sie własnie ta druga iui... inseminacje naprawde się udaja!!
      Powodzenia
      • kkk27 Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 09:26
        więc powiedz mi czym się ten pierwszy raz różnił od drugiego bo dla mnie to
        jest niezrozumiałe jak mam wyniki książkowe, jajecvzkowanie i miesiączki takie
        że można od nicha nastawiać zegarki to jak jest wszystko takie świetne to
        dlaczego nic z tego nie wychodzi i na jakiej podstawie moge mieć nadzieje że
        drugi raz się uda
        • korlewna Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 11:31
          U mnie kaurat ten drugi raz był zupelnie inny niz pierwszy: inna stymulacja,
          bylo kilka pęcherzykow, nie oszczedzalam sie po iui, bo akurat mialam taką, a
          nie inną sytuację.
          Ale mi sie wydaje, ze to jest tak, jak u zupelnie zdrowych ludzi, przy
          normalnym stosunku. Czasem przeciez się udaje, a innym razem w takich samych
          warunkach nie. Ktoraś z dziewczyn kiedys policzyla... zeby zajść w ciążę musi
          być spelnionych 17 warunkow. Wystarczy, ze chociaz jeden zaszwankuje i dupa
          jasia.
          Iui przy nieplodności idiopatycznej, podobnie jak przy wrogim sluzie to 20%
          skuteczności... więc zawsze ma sie tylko (albo aż) 1/5 na to, ze się uda. A
          przy problemach z plemniczkami te szanse sa przeciez mniejsze.
    • justy11 Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 10:24
      a robiłaś badanie na wrogi śluz ?
      • kkk27 Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 14:13
        nie miałam badania na wrogi śluz bo mój lekarz że nie ma robić badań lepiej od
        razu działać.
        • molonela Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 14:22
          A mąż miał sprawdzane nasienie?
          Co do sluzu - jak robisz iui to faktycznie nie ma co badać.
          A leczysz się w klinice niepłodnosci czy u zwyklego gina?
        • otylkaa Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 14:22
          Przy IUI nie ma znaczenia, czy masz wrogi śluz. IUI pomija barierę śluzu. Ważna
          jest droźność. NIe masz się co łamać - pierwsza IUI rzadko bywa udana nawet
          przy super parametrach - ot prawa statystyki!!! Mój lekarz tez wyznaje zasaę,
          ze trzeba działać, co nie znaczy, ze idziiemy zupełnie na zywioł - przy
          naturalnej IUI zwykle podejmuje się 1-2 póby IUI na naturalnym cyklu wink))
          Głowa do góry - ja też czekam na 2 IUI - i jak do obecnego etapu diagnozy
          wszystko u mnie przebiega książkowo, a ciąży brak...
          • kkk27 Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 14:28
            mąż jest super zdrowy ja mam wszystko ok tylko problem jest w tym że ja za
            kążdym razem , co miesiąc mam taką nadzieję że jeszcze troche i wkońcu będe
            miała urojoną ciąże, nie wiem czy dam rade jeszcze długo to przechodzić
            • molonela Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 14:45
              Tak się dopytuję o te badania i czy jestescie w klinice, bo bardzo często jest
              tak, że lekarze mówią, że para jest zdrowa, bo zrobili kilka podstawowych
              badam, a jak się zacznie badać głębiej, to najczęściej się coś znajdzie.
              Dlatego tak ważne jest udanie się do super profesjonalisty ds. leczenia
              płodności, który pomyśli o wszystkim.
              Poza tym badania trzeba powtarzać, nasienia też, parametry się potrafią
              zmieniać.
        • klusqa Re: IUI drugie podejście? 31.05.06, 19:06
          Jak to? Lekarz Ci te IUI robi bez badań? A skąd wie, że w ogóle jest sens
          robić? Dziewczyno, może lepiej zmień lekarza?
    • molonela Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 13:56
      Z każdą kolejną iui szanse rosną, jak ma się udać to najczęściej udaje się za 3-
      4 razem.
      Nie ma sensu zebys rezygnowala tylko dlatego, ze pierwsza nie wyszła, pierwsza
      bardzo rzadko się udaje.
      Musisz popracowac trochę nad swoim podejsciem - trzeba mieć nadzieje, ale też
      uswiadamiac sobie, ze nikt gwarancji sukcesu nie daje. Ważne, że działasz, że
      coś robisz, a nie biernie czekasz na cud.

Powodzenia!
      Molonela (w trakcie 3-ej iui)
    • klusqa Re: IUI drugie podejście? 30.05.06, 20:26
      Kkk27, teoretycznie IUI jest sens robić nawet 4 razy, ale powinien o tym
      zadecydować lekarz. Np. mój lekarz po 2 nieudanych IUI zdecydował o skierowaniu
      na IVF, bo stwierdził, że szkoda czasu i pieniędzy na kolejne niepewne
      podejścia.
      • kasial3107 Re: IUI drugie podejście? 31.05.06, 11:49
        ja robię już 6 raz. Po 4 zaszłam w ciażę ale poroniłam. Spróbuję jeszcze 1 raz.
        Do 7 może będzie szczęśliwie.
        • molonela Re: IUI drugie podejście? 31.05.06, 12:51
          znam dziewczyny, którym udało się za 6. razem
          a skoro zaszłaś juz raz, to tym bardziej masz szansę
          • kkk27 Re: IUI drugie podejście? 01.06.06, 12:00
            miałam robione wszystkie badania i wykazały że wszystko jest ok przed IUI też.
            Ale same te badania ten zabieg i całe to staranie jest dla mnie takie nie wiem
            jak to powiedziać takie upokarzają to oddawanie nasienia do zabiegu itp.
            wiecznie jęczący mąż Wy nie macie takich oporów?
            • pajda Re: IUI drugie podejście? 01.06.06, 12:09
              Oczywiście, ze momentami mam dość ... Ale mam chyba o tyle łatwiej, że mój mąż
              nigdy nie "jęczał " ... Wręcz przeciwnie - mam wrażenie, ze to ja ciągle
              narzekam ... No i nie uważam, że upokarzające jest oddawanie nasienia do
              zabiegu - zresztą moze dlatego, że moje leczenie już trochę trwała - właśnie
              czekam na wyniki już 4 iui
            • molonela Re: IUI drugie podejście? 01.06.06, 14:11

Jasne, że to wszytstko jest męczące, a także co gorsza rujnujące finansowo. Ale
              myślę, że warto. Lepsze to, niż siedzenie z założonymi rękami i czekanie na cud.

A robiłaś HSG?
              • kkk27 Re: IUI drugie podejście? 02.06.06, 07:46
                nie mogłam napisać wcześniej bo mam ograniczony dostęp robiłam HSG i wyszło
                ponoć b.dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka