Dodaj do ulubionych

oby sie nie potwierdzilo

25.06.06, 13:07
przez przypadek trafilam na tutejsze forum, ale jestem przekonana, ze tak
musialo byc. obecnie mieszkam w stanach i szukalam na forum jakis dobrych
ginekologow bo moj okres jest bardzo nieregularny i mam dosyc dlugie cykle, a
chcielibysmy z mezem miec (juz po trzech latach malzenstwa)dzidziusia.
postanowilismy zaczac starania w lipcu, dlatego przed chcialam zrobic
badania... i natknelam sie na watek o pco. zwykle nie wmawiam sobie chorob i
nie panikuje ale teraz wiem ze mam to cholerstwo. objawy:wypadanie wlosow juz
kilka lat, nieregularne dlugie cykle, kilka wlosow na brodzie i wasiki,
otylosc, szcegolnie brzuszna mimo ze duzo nie jem. natychmiast umowilam sie
na wizyte, ide juz w srode ale mam prosbe o rade doswiadczone kolezanki.
podpowiedzcie czy mam nakierowac lekarza na przebadanie mnie w kierunku pco
czy lepiej nic nie mowic niech sam robi co uwaza. doradzcie co powinnam teraz
robic i jakie badania, bo chce zrobic wszystko by mnie miec mlenstwo. po
prostu nawet nie chce myslec ze moj dom bedzie bez dzieci...
Obserwuj wątek
    • tymonka30 Re: oby sie nie potwierdzilo 25.06.06, 17:03
      Jeśli masz te wszystkie objawy o których mówisz to powiedz o tym ginowi i
      spytaj czy to może być PCO, grzeczniesmile A będziesz się leczyć w Stanach czy
      tutaj?
      • kielbasia Re: oby sie nie potwierdzilo 26.06.06, 13:17
        tu w stanach leczenie jest bardzo kosztowne. my i tak planowalismy powrot do
        polski wiec w zaleznosci od wynikow bedziemy musieli cos postanowic. zrobimy
        wszystko by miec dzieci, ja nawet moge zostawic tutaj wszystko i juz jechac.
        nie chce zakladac czarnego scenariusza ale cigle mi zle mysli do glowy
        przychodza.powidzcie jakie powinnam najpierw zrobic badania, bo lekarz juz za
        dwa dni...
        • inga30 Re: oby sie nie potwierdzilo 26.06.06, 13:38
          najpierw moze zacznij starania i sprawdź czy kjest problem, nie ma sensu
          wywalać kasy na badania, bo wszystko może być ok.
        • tymonka30 Re: oby sie nie potwierdzilo 26.06.06, 17:30
          Najpierw idź do lekarza. Powiedz to wszystko co tu nam i zobaczysz co Ci powie.
          Może u Ciebie tak naprawdę wszystko w porządku. Nie warto tracić odrazu na
          badania, tym bardziej, że to kosztowne. Jak się okarze, że jest problem to
          wtedy hormony, nasienie męża, drożność jajowowdów, wrogość śluzu itd. Jak
          będziesz po wizycie to napisz jak poszło. Pozdrowienia z Europysmile
    • kielbasia Re: oby sie nie potwierdzilo 28.06.06, 13:04
      dzieki za podpowiedz i pewnie tak zrobie. ale do lekarza i tak pojde bo juz
      trzy lata nie bylam. zawsze szzkoda mi bylo na to kasy, ale cos czuje ze to co
      przez ten czas zaoszczedzilam to szybciutko zwielokrotnie.obym sie pco nie
      poddala. dzis wielki dzien ide do lekarza, napisze co powiedzial tzrymajcie
      kciuki.
      jak myslicie, jakie powinien mi zrobic najpierw badania, zakladajac ze nie
      badamy ze to pco...cytologie, usg i cos jeszcze???
      • tymonka30 Re: oby sie nie potwierdzilo 28.06.06, 13:12
        Badanie ginekologiczne, USG, cytologia koniecznie jak 3 lata nie byłaś.
    • dag78 pocieszenie:)) 30.06.06, 01:09
      to ja na pocieszeniesmile
      Mialam stwierdzone PCO, lekarze mowili ze bez endoskopi, hormonow i stalej
      opieki lekarskiej z zajsciem w ciaze bede miala b. duze problemy a nawet jesli
      zajde moga pojawic sie problemy z donoszeniem ciazy.
      Po latach leczen (bez staran o dzidzie z racji wieku - wtedy chodzilo o
      wywolanie okresu)ja pogodzilam sie z taka sytuacja, moj partner zaakceptowal to
      ze byc moze nie bedzie nam dane miec dzieci..
      Wyjechalismy za granice - po kilku miesiacach okazalo sie ze jestem w ciazy,
      teraz mamy sliczna 14 miesieczna coreczkesmile)
      Bez zabiegow, bez hormonow, bez specjalistycznej opiekismile) z donoszeniem tez
      nie bylo problemow nawet pracowalam do 9 miesiaca i bynajmniej nie za biurkiem
      Glowa do gory PCO nie zawsze = brak dziecka
      • kielbasia Re: pocieszenie:)) 30.06.06, 14:00
        dzieki dag za pocieszenie i nadzieje.niestety gin na podstawie wywiadu i usg
        stwierdzil ze mam pco.liczne bardzo male pecherzyki do 8 mm.czekam na wyniki z
        cytologii.lekarz bardzo mily ale nie wiem czy dobrze mi doradzil a mianowicie
        nie zapisal mi zadnych hormonow, lekow na owulacje itp a zalecil zrzucic wage.
        wiem ze mam nadwage, ale nie mam silnej woli i jest mi ciezko po prostu nie
        jesc.zrezygnowalam z makaronu,ryzu,chleba,ziemniakow, nie slodze, ale na
        slodycze czasem sie skusze.waze 74 kg przy 167 cm. poradzcie czy powinnam isc
        do innego ginekologa i przyjmowa jakies leki,bo ja bardzo chce miec dzidzi a
        boje sie ze jak nie bede przyjmowac lekow to strace swoja szanse, a mam juz 27
        lat.
        • tymonka30 Re: pocieszenie:)) 30.06.06, 15:07
          Może ten lekarz jak na początek powiedział o wadze. Może chce się przyjrzeć
          najpierw Twoim cyklom, nie zawsze następny musi być taki sam, może akurat
          wyhodujesz ładny pęcherzyk! Nie trzeba odrazu leków. Wielu lekarzy daje rok na
          zajście naturalnie. Jak Ci zależy, żeby to przyśpieszyć to idź do kogoś o kim
          znane jest, że tak właśnie postępuje.
          • kielbasia Re:a moze sie udalo 31.07.06, 08:45
            od kilku dni jakos wszystko roslo mi w ustach wiec pomyslalam ze to pewnie
            przez ta diete, ze juz nie moge sie patrzec na jedzenie. ale to, ze nie moge
            spac nie dalo mi spokoju.ostatni okres mialam 6 czerwca,potem moja wizyta u
            ginekologa, ktory stwierdzil ze mam pco. pomyslalam, ze juz czas na dziecko,ale
            jak gin stwierdzil pco to dla mnie byl koniec swiata.placz i szlochanie, co by
            bylo gdyby itp...fakt ze nie mialam robionych hormonow itp... ale moje objawy i
            usg wskazuja na pco. po wizycie postanowilismy probowac do grudnia zajsc, a jak
            sie nie uda to wracamy do Polski sie leczyc. brak okresu nie zaniepokoil mnie
            poniewaz zawsze mialam dlugie cykle, tylko to jakies dziwne uczucie i to
            budzenie. nawet teraz jest 2,30 w nocy. ale mam powod, ze juz skrobie.okolo 15
            lipca postanowilam ze jak @ nie przyjdzie to 31 lipca robie test(dzis mojego
            meza urodziny). i wynik o 2,15 rano, w nocy z 30 na 31 jest pozytywny. niestety
            nie moge testu powtorzyc bo mam tylko jeden ale rano jade do apteki i po pracy
            upewniam sie...mam nadzieje ze wynik bedzie+++++++++++++++++++++++++++
            juz sie nie moge doczekac i wcale sie nie boje zmian mimo ze to dopiero w I
            cyklu staran i nie jestesmy na to przygotowani. dzieki Bogu moze bede mama
            (pewnie wiesiolek tez pomogl no i moza dieta bez weglowodanowa)trzymajcie
            kciuki i przesylam fluidki na doby poczatek dnia w
            Polsce**************************************************************************
            ********************************************************************************
            ********************************************************************************
            • tymonka30 Re:a moze sie udalo 31.07.06, 09:15
              Ale numer!!!!! jak widać wszystko jest możliwe.... superancko!
              Taka wiadomość z rana! Wszystkiego naj!!!!
              • dagps Re:a moze sie udalo 31.07.06, 18:05
                wow!!!!!, rewelacyjna wiadomoscsmile

to ty lec na bete, bedziesz miala czarno na bialym wyniczek. do lekarza, badanka podstawowe i spokojniusiej ciazysmile niech dalej idzie tak latwosmile
        • dag78 Re: pocieszenie:)) 30.06.06, 21:25
          juz sama nie wiem co jest lepsze , chodzilam od lekarza do lekarza i za kazdym
          razem inna metoda leczenia, 1 mowil zabieg inny ze nie, 1 zapisywal hormony
          inny pytal czy zwariowalam ze to wszystko biore..
          Wg moich doswiadczen im czesciej zmienialam lekarzy tym mniej mialam do nich
          zaufania. Ja tez mialam liczne pecherzyki, okres 1 na pol roku i to po
          wywolaniu progesteronem czy luteina jak kto wolismile)Do 4 miesiaca nie mialam
          pojecia ze jestem w ciazy brak okresu byl zupelnie normalnysmile)
          teraz mieszkam w Uk i tu z racji czesto spotykanej nadwagi PCO jest czyms
          normalnym moja lekarka powiedziala mi ze martwic nalezy sie wtedy kiedy
          probujesz z pomoca lekarstw zajsc w ciaze i nie ma wynikow. Zacznij sie starac
          pod kontrola lekarzy a jesli to nie bedzie pomocne to wtedy sie martw teraz sie
          nie przejmuj.
          Ja urodzilam w wieku 28smile) uwazam ze to super wiek na dziecko bynajmniej nie
          zaluje "ze tak pozno"-jak mowi moja babciasmile)
    • kielbasia Re: oby sie potwierdzilo 01.08.06, 04:04
      dzieki dagps i tymonka za otuche. mam nadzieje ze nic zlego sie nie
      stanie.jutro rano robie powtorke z sikanca i do lekarza sie musze umowic.
      wedlug mojego okresu dzidzi bedzie okolo 20 marca.pozdrawiam
      • tymonka30 Re: oby sie potwierdzilo 01.08.06, 08:08
        Kiedy była ostatnia @? jak długie cykle?
        • kielbasia Re: oby sie potwierdzilo 01.08.06, 14:03
          6 czerwca okres, ostatni cykl 36 dni, ale z tym to bywa u mnie roznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka