Dodaj do ulubionych

czy endometrozę stwierdza tylko laparoskopia?

IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 31.01.03, 09:43
no właśnie, czy sa też inne metody jej stwierdzenia.
Sama nie wiem. Nie miałam laparoskopii i prawde mówiąc nie palę się do niej
ponieważ nie ma wskazań, a ma być wykonana diagnostycznie.
Czy sa inne metody wylkuczenia endometriozy?
Gosia
Obserwuj wątek
    • Gość: Zacha Re: czy endometrozę stwierdza tylko laparoskopia? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 31.01.03, 10:02
      Endometriozę mozna stwierdzic na usg jeśli sa duże zmiany, szczególnie gdy są
      torbiele. U mnie nic nie wskazywało na endometriozę, dopiero laparoskopia ją
      wykazała. Myślę, że warto ją wykonać. To najlepszy sposób żeby zobaczyć co tam
      się w środku dzieję. Nie bój sie, laparoskopia wcale nie jast taka strasznasmile)
      Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: madziorek Re: czy endometrozę stwierdza tylko laparoskopia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 10:54
      Witaj, niestety endometriozę można tylko potwierdzić lub wykluczyć metodą
      laparoskopową, u mnie zachodziły podejrzenia, że ją mam, bo torbiel na usg
      miała charakter endometrialnej, ale dopiero laparo potwierdziła, że w istocie
      to paskudztwo we mnie siedzi. Ja bym Tobie mimo wszystko radziła zdecydować się
      na diagnostykę tą metodą jeśli lekarz tak Ci zaleca, przy okazji zdiagnozują Ci
      całą resztę i dzięki temu będziesz wiedziała na czym stoisz. Nic się nie bój,
      dolegliwości po zabiegu są małe i szybko wraca się do formy, blizny malutki,
      generalnie same zalety. Pozdrawiam, jeśli jeszcze chcesz coś wiedzieć, pisz na
      maila smile
      Magdalena
    • Gość: Alicja Re: czy endometrozę stwierdza tylko laparoskopia? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 12:43
      Nie chcę, absolutnie nie chcę Cię straszyć, ale u mnie endometriozę stwierdzono
      na operacji. Tj - miałam wcześniej robione 100 razy usg i żadnemu lekarzowi nie
      wpadło do głowy, żeby zrobić laparoskopię. A potem było już za późno i
      skończyło się operacją. Dołączam się więc do przedmówczyń (przedpisaczek) i
      radzę usg, a potem laparo. I dużo zdrowia. w razie czego pisz:
      aallicja@gazeta.pl
      • Gość: bibi Re: czy endometrozę stwierdza tylko laparoskopia? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 12:56
        Niektóre objawy mogą sugerować endometriozę, jednak ostateczną diagnozę można
        podać po wykonanej laparo lub operacji i musi być potwierdzona badaniem
        histopatologicznym. Histopatolog potwierdza endometriozę, a operator określa
        który stopień- od tych rozpoznań zleży sposób dalszego postępowania. Tak było w
        moim przypadku, i potwierdzają to książki dla lekarzy, które zakupiłam po
        postawieniu diagnozy.
        • Gość: eta5 Re: czy endometrozę stwierdza tylko laparoskopia? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 20:28
          Prosze powiedzcie jakie są objawy endometriozy?
          • Gość: madziorek Re: czy endometrozę stwierdza tylko laparoskopia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.03, 09:47
            Ja osobiście z dolegliwości opisywanych w książkach, które mogą rówież
            występować u kobiet zdrowych miałam: bóle podbrzusza przed miesiączką i w
            trakcie pierwszych 2 dni, bóle w okolicy lędźwiowo-krzyzowej przed miesiączką,
            raz miałam bolesne dolegliwości związane najprawdopodobniej z pęknięciem
            torbieli endometrialnej, którą później usunięto mi laparoskopowo. Mówi się
            jeszcze o bolesnych stosunkach i nieregularnych plamieniach, ale mnie to nie
            dotyczyło. I co najważniejsze endometrioza może niestety rozwijać się
            bezobjawowo. Acha i jeszcze jedno po operacji i leczeniu danazolem u mnie
            ustąpiły tylko bóle w plecach przed miesiączką, a brzuch jak bolał przed i w
            trakcie tak boli, no może tylko trochę mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka