Dodaj do ulubionych

Plemniki a przyjmowane leki

18.02.03, 12:29
Czy ktoś spotkał się z jakąś publikacja na ten temat??
Moje pytanie: jaki jest wpływ stosowanych leków na plemiki?? na jakość
spermy ?? Wiele się mówi o wpływie leków na kobietew ciąży na samą ciąże, a
jak to sie ma na sperme ??
Obserwuj wątek
    • Gość: agata30 Re: Plemniki a przyjmowane leki IP: *.is.pw.edu.pl 18.02.03, 15:29
      Skopiowalam to z www.mediweb.pl :

Wiele leków bywa często przepisywane chorym bez wiedzy o tym, czy upośledzają
      one płodność czy nie. Leki, które mają wpływ na płodność u mężczyzn to:
      cymetydyna, sulfasalazyna, kolchicyna, metadon, metotreksat, fenytoina,
      kortykosteroidy, spironolakton oraz tiorydazyna. Leki cytotoksyczne (zabijające
      komórki), takie jak busulfan, chlorambucil i cyklofosfamid, są wykorzystywane w
      chemioterapii, aby zniszczyć komórki nowotworowe Mogą one jednocześnie
      zniszczyć rozwijające się plemniki i komórki plemnikotwórcze. Steroidy
      anaboliczne (które są nadużywane przez ciężarowców i innych sportowców) są
      znane z tego, że silnie zaburzają produkcję plemników. Kokaina i palenie dużej
      ilości marihuany również zmniejszają czasowo ilość i jakość plemników o około
      50%. Podobne działanie ma alkohol.

• Gość: Ramirres Re: Plemniki a przyjmowane leki IP: 126.52.11.* 20.02.03, 08:34
        Witam Srdecznie,
        Wielkie dzięki za zainteresowanie i Twoją odpowiedź.
        Mam wiele wątpliwości w tym temacie a opinie lekarzy są bardzo nie spójne.
        Jestem alergikiem i przyjmuje co jakiś czas leki, w ulotkach brak jakich
        kolwiek informacji na ten temat. Czas biegnie szybko a planowanie dziecka
        powinno być świadome, tak mnie się wydaje.
        Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam Ramirres smile)
        • Gość: malwinka Re: Plemniki a przyjmowane leki IP: *.ncf.coxexpress.com 24.02.03, 18:35
          Widzisz, problem w tym, ze trzeba sie samemu o wszystkim dowiadywac sad. Moj
          maz bral sulfasalazyne, ktora wyniszczyla mu plemniki prawie do zera (na
          szczescie odwracalnie), a na ulotce do leku slowa nie bylo o wplywie na
          nasienie. Moze zrob sobie badanie nasienia na wszelki wypadek, a jak wyjdzie
          zle, zacznij szukac, czy przyczyna nie lezy w ktoryms z lekow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka