Dodaj do ulubionych

Badania genetyczne

21.08.06, 11:11
Dostałam skierowanie od gina do poradni genetycznej(2 poronienia). Dziś
dzwoniłam żeby się zapisać i lekarz powiedział że mój mąż musi mieć również
takie skierowania od lekarza rodzinnego. To chyba jakiś bezsens, bo jak mam
zrobić badania genotypu bez zbadania męża. Badania są robione tylko na NFZ.
Prywatnie nie mam szans takich badań zrobić. Czy macie podobne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Badania genetyczne 21.08.06, 11:23
      To niestety standard ...
      Bez sensu to, ale i tak nic nie zrobisz. Zawsze trzeba 2 skierowan dla obydwojga
      partnerow.

• gg24 Re: Badania genetyczne 21.08.06, 11:23
      Niedawno też miałam taki problem. Rzeczywiście potrzebowaliśmy 2 skierowania.
      Ja miałam skierowanie od gina państwowego, nie mógł on wypisać dla męża. Lekarz
      rodzinny odmówił wydania skierowania dla męża. Mąż dostał je dopiero od gina
      androloga przyjmującego państwowo (może on przyjmować mężczyzn), ale po
      niemiłej wymianie zdań. A skąd jesteś?
      • dokb Re: Badania genetyczne 21.08.06, 11:30
        Jestem z Białegostoku. I mam problem bo ani ja ani mąż nie mamy lekarza
        rodzinnego. Pójdę mas zapisać gdzieś w okolicy, ale czy lekarz który nas nie
        zna da skierowanie???????? Odwieczny problem składki regularnie na ZUS a jak
        coś trzeba to zaczynają się schody.
        • gg24 Re: Badania genetyczne 21.08.06, 11:35
          Słyszałam, że niektórzy dostają skierownaia od lekarzy rodzinnych. Trzeba
          trochę ponaciskać. W naszym przypadku nie dało to jednak rezultatu. Nic więcej
          nie mogę doradzić. Ja jestem z Łodzi.
          Też mnie to wkurza, ponieważ to było moje pierwsze podejście do państwowej
          służby zdrowia. Na szczęście lekarz genetyk wykazał zrozumienie, był miły i
          bardzo pomocny.
          • gg24 Re: Badania genetyczne 21.08.06, 11:37
            I jeszcze jedno, badanie kariotypu możesz zrobić też prywatnie - cena ok. 450
            zł za osobę. Nieźle prawda?!
            • dokb Re: Badania genetyczne 21.08.06, 11:41
              W Białymstoku nie ma możliwości zrobienia badania prywatnie, tylko na NFZ!!!!
              Taką informacją uzyskałam w poradni genetycznej.
        • dagps Re: Badania genetyczne 21.08.06, 11:37
          ja tez z bialegosmile
          stosunkowo malo konfliktowi i dosc rozumiejacy lekarze rodzinni sa na dubois na nowym miescie. polecam wam pania szeląg, albo leszczeńską, czy liszczyńska - ta druga miala podejrzenie pcos i sama ogromne problemy, dlatego tez pomogla mi dostac sie do szpitala na badania. zapisac sie mozesz w kazdej chwili, tel do nich:
          (85) 868 13 80
          powodzenia wspolmieszkanko!
          • dokb Re: Badania genetyczne 21.08.06, 11:49
            Ja to bym jakoś dopięłą celu, ale gorzej z moim mężem. On nie ma czasu ani
            ochoty latać po przychodniach i jeszcze się napraszać. Ten typ tak ma.
      • maretina Re: Badania genetyczne 21.08.06, 12:03
        gg24 napisała:

> Niedawno też miałam taki problem. Rzeczywiście potrzebowaliśmy 2 skierowania.
        > Ja miałam skierowanie od gina państwowego, nie mógł on wypisać dla męża.
        Lekarz
        >
        > rodzinny odmówił wydania skierowania dla męża.
        bez sensu przeciez lekarz rodzinny nie ponosi z tego tytulu zadnych kosztow.
        dostalismy skierowania ( ja i maz) od lekarza rodzinnego wlasnie!
    • maretina Re: Badania genetyczne 21.08.06, 12:02
      to nie jest bezsens. bez sensu zachowal sie lekarz, ktory diagnozyujac
      poronienia wystawil skierowanie dla jednej osoby, podczas gdy do zapodnienia
      niezbedne sa dwiesmile
      • aga43214 Re: Badania genetyczne 21.08.06, 12:23
        idz do lekarza rodzinnego z ksiazeczka męza! powinien wystawic bez problemu!
        pozdrawiam
        • gg24 Re: Badania genetyczne 21.08.06, 13:20
          Bez sensu jest to, że nie ma jednej procedury. Skierowania wystawiają różni
          lekarze, jeden chce, inny nie (a może ma wtedy zły dzień???!!!). Powinno być
          wiadomo, jaki jest algorytm postępowania i nie trzeba by było tak się szarpać.

Może badanie kariotypu prywatnie wykonują jakieś prywatne laboratoria w
          Białymstoku?
          • dokb Re: Badania genetyczne 21.08.06, 13:59
            Może i wykonują, ale już mam nerw naruszony. Do tej pory za wszystko płacę z
            własnej kieszeni. Wizyty u gina, łyzeczkowania, badania itp itd. Skoro płacę
            składki postanowiłam wreszcie iść do publicznej służby zdrowia. Niestety
            publiczna sł. zd. jest dla ludzi bezrobotnych (czytaj: mających dużżżżoooo
            czasu na dostanie się do poszczególnych lekarzy którzy najczęściej przyjmują w
            godzinach dla mnia pracujących). Żeby cokolwiek załatwić muszę ciągle brać
            urlop tzw. wypoczynkowy a zamiast wypoczywać spędzam czas u lekarza. Horror
            • gg24 Re: Badania genetyczne 21.08.06, 14:21
              Jestem w tej samej sytuacji i też się wkurzam.
              Trzymaj się ciepło i powodzenia w przedzieraniu się przez biurokrację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka