Dodaj do ulubionych

niepłodność męska

27.08.06, 10:22
Witam !!

Mamy prawie 30 lat od jakiegoś czasu staramy sie o dzidzię. Zawsze to była
moja wina , leczyłam się i lekarz twierdzi żę teraz jest ok. W tym tygodniu
przeżyłam szok a mój mąż jeszcze większy- po wizycie dowiedzieliśmy się żę
jego płodność jest poważnie zaburzona ( chyba trzeci stopień) nie wiem jak to
interpretować. Nie wiem co nas czeka, wiem żę musi iść najpierw do urologa a
potem zobaczymy.
Mimo to wierzę że natura lubi czynić cuda i będzie dobrze.
Czy macie podobne doświadczenia? Jak jest z leczenie mężczyzny w tej kwestii?
aniczka
Obserwuj wątek
    • mj78 Re: niepłodność męska 27.08.06, 13:04
      Witaj.

Nie wiem jakie dokładnie wyniki ma Twój mąż - mój miał naprawdę bardzo zle
      (malo plemników 2mln w 1 ml i w dodatku malo w nich prawidłowych). Androlog
      powiedzial, że dla nas wyjściem jest tylko ICSI. Nie proponował leczenia, bo
      prawdopodobnie niewiele by dało i na pewno byłoby dlugotrwałe. Zdecydowaliśmy
      się dość szybko i obecnie dobijam do połowy ciąży smile

A obrazowo jak to w czasie było - połowa grudnia 2005 diagnoza, połowa stycznia
      2006 stymulacja do in vitro, dwa nieudane transfery - luty i marzec, 3 transfer
      udany pod koniec kwietnia smile
      • kasia7122 Re: niepłodność męska 27.08.06, 15:08
        witaj!u mnie b yla podobna sytuacja jak u kolezanki wyzej.Androlog tez
        wykluczyl leczenie i kazal sie przygotowac na invitro,a pozniejtrafilismy do
        urologa,ktory zaproponowal leczenie na provironie25 i zastrzykach z pregnylu
        5000 przez 2miesiace.jak narazie po tabletkach poprawily sie wyniki o
        300%,zobaczymy jeszcze co zdzialal pregnyl?pod koniec kuracji ponowimy
        badania.zycze powodzenia i pozdrawiam
        • maryna76 Re: niepłodność męska 27.08.06, 18:54
          Dzięki za szybką odpowiedz.
          Wiem że to nie będzie proste ale widzę że szanse są. Czyli zaczynam odkładać
          pieniążki na in vitro....
          Odezwę się po wizycie męża u urologa.
          pozdrawiam mocno
      • maryna76 Re: niepłodność męska 27.08.06, 19:15
        Słuchaj mj 78 ( przepraszam że tak Cię tytułuje ale nie znam imienia)

Czy możesz mi powiedzieć coś więcej o in vitro , jaka jest procedura, gdzie Ty
        robiłaś, jakie są koszty?

Będę wdzięczna za wszystkie info. może mogłybyśmy jakoś inaczej pogadać?

czekam na odpowiedz
        • mj78 Re: niepłodność męska 28.08.06, 12:24
          Leczę się w Invimedzie w Wawie (teraz tam prowadzę ciążę) u dr Niemoczyńskiego
          (ginekolog i androlog). U mnie wszystko było ok, lekarz nie wymyślał
          niestworzonej ilości badań dodatkowych. Jak podjeliśmy decyzję to zaczęła sie
          stymulacja. Miałam tzw. krótki protokół - brałam leki stymulujace od 1dc. Koszt
          leków w naszym przypadku to ok 3000zł, ale ja dość dobrze reagowałam na leki -
          brałam Gonal F (ok. 120zł za ampułkę) i Dipherelinę (ok 40zł za ampułkę). to są
          zastrzyki, które robił mi mąż (w brzuch, pod skórę).

Po pięciu dniach stymulacji byłam u lekarza - ocenił jak rosną pęcherzyki, a że
          u mnie szło to dość szybko to 10dc miałam punkcję czyli pobrali mi komórki
          jajowe - robią to w narkozie, więc nic się nie czuje. Tego samego dnia moj mąż
          oddal nasienie i tego dnia zapładniali komórki. Z 19 komórek prawidlowo
          zapłodniło się 14. Dwa dni po punkcji podano mi dwa zarodki, a reszta została
          zamrożona. No i trzeba było czekać.

Koszt tego pierwszego zabiegu - stymulacja, punkcja, transfer - to był koszt ok
          8500zł, ale jak widzisz koszt leków jest spory, więc jak będziesz potrzebować
          wiecej leków koszt będzie większy. Transfer mrożonych zarodków to 1700zł.
          Przechowywanie zarodków przez pierwszy rok jest gratis.
          • lyrica Re: niepłodność męska 28.08.06, 12:45
            Rozumiem więc, że jesteś zadowolona z dr Niemoczyńskiego? Bo ja mam mieszane
            uczucia, obawiam się, że chce mnie naciągnąć na niepotrzebne koszty... Czy
            miałaś robione jakieś zabiegi przed ICSI? Bo u mnie podobnie - problem u męża,
            a dr chce mi robić histeroskopię.
            • mj78 Re: niepłodność męska 28.08.06, 14:53
              Tak, jestem zadowolona z dr Niemoczyńskiego smile U mnie było wszystko ok i nie
              zlecał mi żadnych zabiegów. Jeszcze przed wizytą u niego miałam zrobioną
              cytologię, miałam wykresy temperatury, więc widział, że cykle regularne, i
              robiłam 2 miesiące wczesniej badanie czystości pochwy. Nawet nie kazał mi
              hormonów badać.

Dopiero po nieudanym drugim transferze wysłał mnie na kilka szczegółowych
              badań, ale sama chciałam, żeby sprawdzić dlaczego się nie udaje.
              • maryna76 Re: niepłodność męska 28.08.06, 15:16
                Wiecie co dziewczyny szkoda że to kobieta musi przez to wszystko przejść...
                Mj78 mam nadzieje że twoja ciąża przebiega pomyślnie i wszystko zakończy sie
                szczęsliwie. Mój mąż wybiera się do urologa jutro lub w czwartek i zobaczymy.
                Po waszym postach nie mam jednak optymizmu a muszę udawać żę wszystko jest dobrze.
                pozdrawiam i będę w kontakcie
              • lyrica mj78 - jakie badania? 28.08.06, 16:24
                > Dopiero po nieudanym drugim transferze wysłał mnie na kilka szczegółowych
                > badań, ale sama chciałam, żeby sprawdzić dlaczego się nie udaje.

Mogłabyś napisać jakie badania zlecił Ci dr Niemoczyński?
                • mj78 Re: mj78 - jakie badania? 28.08.06, 20:30
                  Badałam antykoagulant tocznia, przeciwciala antykariolipidowe, przeciwciała
                  łożyskowe i przeciwtarczycowe. Dodatkowo TSH i prolaktynę.
                  • lyrica Re: mj78 - jakie badania? 28.08.06, 21:28
                    a czego dotyczą te dwa badania? dopiero zaczynam moją drogę przez mękę i błądzę
                    jeszcze w temaciesad

dzisiaj wyczytałam w jakimś artykule, że podawanie mężczyznom testosteronu może
                    zaszkodzić plemnikom, a mój mąż łykał Undestor, który przepisał mu mój ówczesny
                    ginekolog... i teraz trochę się martwię, czy kolejne badanie nasienia nie
                    wyjdzie gorzej...
                    • mj78 Re: mj78 - jakie badania? 29.08.06, 11:36
                      gdybym miała te przeciwciała to mogłby one mieć wpływ na odrzucanie zarodka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka