Dodaj do ulubionych

Która Mama?

10.10.06, 14:55
Witajcie,
mam 34 lata i od 8 miesiecy staram sie o 2 dziecko...z pierwszym zaszlam w
ciaze za pierwszym razem, a teraz? Zaczynam sie martwic, bylam juz u lekarza
i zlecila mi jakies badania, ale aby je zrobic musze dostac okres w weekend
co nie jest takie proste...chodzi o 3i5 dzien cyklu.
zastanawiam sie czy aby nie powinni najpierw zlecic USG jamy brzusznej????
miedzy 10 a 20 dniem cylku, tak zeby sprawdzic macice i jajniki?
Tak bardzo chcialabym juz byc w tej ciazy z drugim bobaskiem...
Czy sa mamy w podobnej sytuacji lub w ciagu jakiego czasu udalo Wam sie zajsc
w ciaze?
Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • szyma13 Re: Która Mama? 11.10.06, 08:34
      Witaj !!
      Ja ma ten sam problem.
      Jestem szczęśliwą mamą trzylatka, a o drugie staram się 18 miesięcy - idzie 19.
      W końcu trafiłam na lekarza który wziął się do roboty i zlecił babania. Tj. na
      początek mam badanie HSG po @ a mąż dostał skierowanie na badanie nasienia.
      Wiem że to mało ale ważne że coś ruszyło. Jak na razie nie zlecił mi żadnego
      usg, ale liczę że w szpitalu mie je zrobią.
      A Ty czemu masz akurat iść w weekend ??
      • agatina8 Re: Która Mama? 11.10.06, 09:51
        Nie, to nie tak, musze okres dostac w weekend, zeby moc zrobic badania w 3 i 5
        cyklu...jezeli dostane okres np we wtorek, to 5 dzien wypada w sobote, a sobote
        nic nie zrobia, zadnych badan....
        To dziwne, ze tak sie dzieje, 1 dziecko bez problemu, a na drugie trzeba
        czekac...
        Dziekuje za rady i pozdrawiam
        Aga
      • tymonka30 Szyma 11.10.06, 11:36
        Kiedy masz to HSG? Bo ja też niedługo idę. Brrrr...
      • maretina Re: Która Mama? 15.10.06, 20:42
        no niezly ten doktor. nie sprwdzil czy masz owulacje, a poslal na hsg. rece opadaja.
        • szyma13 maretina 16.10.06, 10:22
          A czy jest z tym jakiś problem ?? Może ma zamiar sprowdzić to w odwrotnej
          kolejności.
          Napisz w czym problem ?!
    • hania2005 Re: Która Mama? 11.10.06, 08:40
      Ja też z niecierpliwością czekam na drugiego dzidziusia. Mam czteroletniego
      synka, o drugie dziecko staramy sie dwa lata. Po drodze było już poronienie,
      ciąża pozamaciczna, a teraz czekam na wynik 2 iui.
      My leczymy się w Invimedzie, mąż ma obniżone parametry nasienia.
      Ale jak zwykle nadchodzi samopoczucie przedmiesiączkowe i chyba znowu ciążę
      diabli wzięli. No ale czekam, jeszcze dwa dni.
      pozdrawiam
      • hania2005 no i..... 11.10.06, 08:42
        No i mam 28 latsmile
    • jonka21 Re: Która Mama? 11.10.06, 10:00
      Czesc, jestesmy w takiej samej sytuacji. Ja tez staram sie o drugie baby od
      dawna. To okropnie deprymujace . Mam 36 lat i mòj zegar biologiczny coraz
      grozniej tyka.Ale nic sie nie udaje . Sprawdz czy niemasz problemòw z
      tarczyca , boto moze byc powodem tak jak u mnie ale jesli jestes zdrowa to sie
      wyluzuj i ...powodzenia.
      • agatina8 Re: Która Mama? 11.10.06, 10:45
        Dziekuje ci za wsparcie, tarczyce mam ok, prolaktyne pod kontrola. Problem z
        PRL mam od 5 lat, wiec nie sadze, ze to wplywa (jezeli jest w normie to nie
        powinno byc problemu z ciaza).
        Mysle, ze to moje podejscie, bylam przygotowana na ciaze od zaraz, a tu
        niewypal, raz , drugi, trzeci..........osmy.....
        Mam nadzieje, ze sie uda....a tobie tez tego zyje
        pozdrawiam
        Aga
        • kaska0404 Re: Która Mama? 11.10.06, 10:53
          witajcie
          tez się staram o drugie dziecko mam synka 5letniego
          teraz to juz 23 miesiąc strań
          mąż ma słabe wyniki nasienia prawdopodobnie
          spowodowane zapaleniem prostaty które ma
          ja hormonki ok ale hsg wykazało
          obydwa niedrozne jajowody
          czekam na poprawe leczenia męża i ide na lapro
          trzymam za Was kciuki
        • jonka21 Re: Która Mama? 11.10.06, 11:22
          Ja zaczelam starac sie o drugiego dzidziusia okolo 5 lat temu i to bylo okropne
          miesiac po miesiacu rozczarowanie teraz kiedy wiem ze to prawdopodobnie przez
          tarczyce , ktòra lecze od roku znowu mam nadzieje , zwlaszcza ze znòw mam
          wyniki w normie. Ale boje sie nowych rozczarowan.
      • selena24 Re: Która Mama? 13.10.06, 11:04
        Ja też od bardzo dawna czekam na drugą ciążę. Pierwsza bez problemu w wieku 22
        lat, teraz mam prawie 36 i w tym czasie nawet ciąży biochemicznej, nie jestem
        więc pocieszającym przypadkiem.
        Co prawda nie można powiedzieć żeby były to ciągłe starania przy każdej
        owulacji( mój m to nieszczególnie był chętny na drugie dziecko to twierdził że
        jeśli ciąża się zdarzy to będzie szczęśliwy ale nie zamierza tego robić z
        termometrem ,ciągle też mi powtarzał że sobie wmawiam niepłodność) ale w
        normalnej sytuacji przez kilka lat bez zabezpieczeń coś powinno się wydarzyć.
        Pierwsze poszukiwania przyczyny niepowodzeń rozpoczęłam w wieku 28 lat.
        Wszystkie badania jakby ok hormony i ocena owulacji, wykryto tylko podwyższoną
        prolaktynę po obciążeniu. Zbijanie prolaktyny nic nie pomogło natomiast po kilku
        miesiącach pojawiła się olbrzymia nadczynność tarczycy z tyreotoksykozą i
        diagnoza: choroba Graves-Basedova. Ponoć stabilizacja tarczycy miała rozwiązać
        problem niepłodności, niestety tak się nie stało. Po kilku latach (w styczniu
        tego roku) zdecydowałam się na jej usunięcie, ale znów rozczarowanie, a moje
        przeciwciała zamiast spadać jeszcze wzrosły(TPO 2500, TG 144). Obecna diagnoza -
        problemy immunologiczne.
        Chęć walki przeplata się z okresami rezygnacji i wmawianiem sobie że może trzeba
        się w końcu z tym pogodzić. Ale jeszcze spróbuję HSG bo choć lekarze mówili że
        nie ma to sensu, bo była ciążą bo brak historii ginekologicznej itp.to myślę że
        trzeba zbadac każdą dostępną drogę.

• tymonka30 Re: Która Mama? 13.10.06, 12:00
          Trzeba zbadać, trzeba, ja też zaszłam w I ciążę, co prawda wywołując sztucznie
          owu, ale teraz mimo występowania owu nie mogę więc idę na HSG. To nie jest tak,
          że nagle jajowody mogą się nie zapchać, wręcz przeciwnie. Także Selena próbuj!
        • szyma13 Re: Która Mama? 13.10.06, 12:24
          Ja również pierwsze dzidzi miałam po 3c starań i to bez rzadnego wspomagania.
          Po prosty przyszedł Dziabąg na świat co prawda z małymi komplikacjami - miał 4
          punkty Apgara ale się udało. A teraz 19c i nic, więci idę na HSG bo muszę
          znaleźć przyczynę, bo już mnie ściska w dołku jak widzę szczęśliwe mamuśki z
          maleńkimi słoneczkami na rączkach.
          Dlatego się nie poddam i trzeba prubować bo nic nie jest tak ważne jak rodzina
          i dzieci.
          Może mój problem tkwi w cięźkim porodzie i wtedy coś się u mnie poprzestawiało
          więc najpierw HSG, mężusia też wygoniłam na badania / w końcu sama dzdzi sobie
          nie zrobię/ a później jak nic z tego nie wyjdzie to dalej szukanie.
          Ale na pewno się nie poddam
          A Wszystkim starającym życzę powodzenia
          Po burzy zawsze przychodzi słońce !!!!!!!!!!!!! smile
    • alix1 Re: Która Mama? 11.10.06, 11:12
      Ja staram się o drugie, z drugim mężem smile

Mam 33 lata, mąż ma nie ruchliwe plemniki, a z ostatnich rewelacji ja -
      przeciwciałą przeciwplemnikowe we krwi. Powoli wysiada mi psychika sad
    • tymonka30 Re: Która Mama? 11.10.06, 11:35
      Witaj. A ja mam PCO, córeczkę po clo po roku starań a teraz staram się o drugie
      ponad rok, rok minął dokładnie w sierpniu i dupa zbita. Na razie cały czas
      farmakologicznie wywołuję owu, w następnym cyklu idę na HSG czyli robię krok do
      przodu. Też bym chciała już już ale coś werwa w tym cyklu mnie opadła, ileż
      można się podniecać i dostawać kosza...
      • szyma13 Re: Która Mama? 11.10.06, 12:34
        Tu masz rację po miesiącach starań werwa i siła zaczynają słabnąć. Też tak
        miałam.
        Ale zmieniłam lekarza, a nawet wybrałam dwóch tj. u jednego byłam a do drugiego
        się wybieram. Po prostu postanowiłam iść na całość i chęć działania mi
        powróciła.
        U mnie to było przez lekarza jest super bo wszystko wytłumaczy itp., prowadził
        pierwszą moją ciążę, można pogadać prowadził mnie od 10 lat ale miałam dość
        pocieszania i postanowiłam wziąść się do roboty, tj. badania i zmiana lekarza i
        z miejsca poczułam się lepiej.
        Dostałam na nowo powera i mam non stop ochotę na przytulanko !! Mąż się ze mnie
        nabija że nie wyrobi kondycyjnie.
        Nie wiem co wyjdzie z badań ale mam lepsze nastawienie,/zaczęłam działać/ więc
        może wystarczy coś zmienić w swoim życiu i siły przybędą
        • tymonka30 Re: Która Mama? 11.10.06, 14:23
          Ja jeszcze wierzę w swojego gina. Ba! Nie ma chyba u nas lepszego... Zobaczymy
          po HSG...
          • szyma13 Re: Która Mama? 11.10.06, 15:03
            To tylko pogralulować. Ja wróce do swojego gina jak będę wiedziała co mi jest,
            lub daj Boże stanie się cud i zaowocuję naturalnie.
            • tymonka30 Re: Która Mama? 12.10.06, 10:34
              Tak by było najlepiej smile - opcja nr 2 smile
              • szyma13 Re: Tymonka30 12.10.06, 10:43
                Ale czasem naturze trzeba pomóc.
                Natomiast odnoście HSG to liczę gdzieś na koniec miesiąca tj. ok 27 lub 30 bo
                tak mi powinna skończyć się @ no chyba że stres zrobi swoje i coś ulegnie
                zmianie
                • tymonka30 Re: Tymonka30 12.10.06, 11:38
                  Wiesz u mnie może HSG wypaść w tych samych dniach smile
                  • szyma13 Re: Tymonka30 12.10.06, 12:10
                    A gdzie będziesz robiła bo ja w CZMP jak oczywiście oddział zacznie
                    funkcjonować
                    • tymonka30 Re: Tymonka30 12.10.06, 13:40
                      Nie nie ja jestem z Z.Góry smile
                      • szyma13 Re: Tymonka30 12.10.06, 13:56
                        To w takim bądź razie daj znać jak będzie po. Bo troszkę się boję. Porównamy
                        wrażenia>
                        • tymonka30 Re: Tymonka30 12.10.06, 14:03
                          Na pewno. Ja też ale też wiem, że się nie wycofam, bo strasznie chcę poznać
                          diagnozę. Przeżyjemy... smile
      • agnieszka.krak Re: Która Mama? 15.10.06, 13:50
        mam 33 lata, syna 15-latka, i staram sie z drugim mezem o drugie. Wszystko
        super i nic, a minely juz 4 lata, w czerwcu udało sie ale jedynie na 6 tygodni,
    • anika27 Re: Która Mama? 15.10.06, 13:42
      witam
      tez staram sie o drugie dziecko juz osiem miesiecy. za pierwszym razem
      czekaliscmy 5 m-cy,ciaza i porod przebiegly bezproblemowo i nie sadzilam, że
      przy planowaniu drugiej ciazy cos moze isc nie tak. moja coreczka ma 19 miesiecy
      wiec nie wiele czasu mineło i nie spodziewalam sie jakichkolwiek problemów.i
      chyba dlatego po 8 porazce zalapalam juz dola.nie chodzilam jeszcze do
      ginekologa w tej sprawie bo lekarze twierdza ze problemy z zajsciem djagnozuje
      sie dopiero po roku starań. zastanawia mnie tylko jedna rzecz.jakis miesiac
      przed pierwsza ciaza bralam bardzo silne leki rozkurczowe na ból kregosłupa-
      myslicie ze moglo to miec jakis zwiazek z zajściem w ciąze?
      • szyma13 Re: Która Mama? 16.10.06, 08:38
        Podejrzewam, iż gdybymiało to jakieś znaczenie to nie byłoby pierwszej ciąży a
        nie problemów z drugą.
        Trzymaj się ciepło !!
      • anika27 Re: Która Mama? 16.10.06, 16:30
        uzupełnienie do pytania (bo przeczytalam i sama siebie nie moge zrozumieć),
        chodzilo mi o pozytywny wpływ leków rozkurczowych na ewentualne zapłodnienie.
        Tak mi sie skojazyło po rozmowie z kolezanka, ktora stara sie juz od kilku lat o
        pierwszego bobasa. przeszla kilku lekarzy,ona zdrowa on zdrowy,lekarze nie
        wiedza juz na co ich leczyć.wspomniala tylko ze bedzie miala podawane leki jak
        to ujela rozkurczowe (na pewno nie takie jak ja brałamsmile)) przy owulacji.nie
        chcialam drazyc tematu bo zrobilo sie troche nerwowo. stad moje pytanie? czy
        ktos moze wie o co dokladnie chodzi z tymi lekami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka