Dodaj do ulubionych

Cykl 45-55 dniowy

IP: 213.77.48.* 21.11.01, 09:24
Mam 45-55 dniowe cykle, czy jest to sytuacja juz nienormalna, klasyfikujaca sie
do leczenia? Jesli masz podobny problem, napisz do mnie. Ostatnio mialam
pozytywny test po 45 dniach, ale niestety kilka dni pozniej zaczelo sie
krwawienie miesiaczkowe. Moj ginekolog zalecil mi jedynie metode termiczna
przez 2 miesiace. Uwazam, ze troche mnie zbyl. Co ty na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: Barbara Re: Cykl 45-55 dniowy IP: 195.136.95.* 22.11.01, 10:52
      Monia, czy tak długie cykle miałaś zawsze czy wydluzyly sie ostatnio?
      To wazne. Ja mam cykle jeszcze dluzsze. U mnie wynika to z zespołu
      policystycznych jajników. Jeżeli masz obawy i niepewność co do postępowania
      lekarza, powinaś chyba zrobić badania hormonalne (FSH, LH- to najlepiej na
      początku cyklu 3-5 dzień, E2 i progesteron). Muszisz chyba napisać coś więcej,
      żeby dziewczyny mogły ci cokolwiek doradzić. Miałaś kiedyś robione USG (chodzi mi
      o badanie transwaginalne)? Od jakiego czasu strasz się o dzidziusia? Takie dlugie
      cykle mogą być zapewne objawem jakiś problemów (np. PCO), ale wcale
      niekoniecznie. A robienie wykresów temperatury na początek na pewno nie
      zaszkodzi- chociaż przynajmniej dla mnie było to bardzo uciążliwe smile)
      Pozdrawiam,
      B.

Gość portalu: Monia napisał(a):

> Mam 45-55 dniowe cykle, czy jest to sytuacja juz nienormalna, klasyfikujaca sie
      >
      > do leczenia? Jesli masz podobny problem, napisz do mnie. Ostatnio mialam
      > pozytywny test po 45 dniach, ale niestety kilka dni pozniej zaczelo sie
      > krwawienie miesiaczkowe. Moj ginekolog zalecil mi jedynie metode termiczna
      > przez 2 miesiace. Uwazam, ze troche mnie zbyl. Co ty na to?

• Gość: Monia Re: Cykl 45-55 dniowy IP: 213.77.48.* 04.02.02, 12:18
        Dziekuje za odpowiedz. Niestety moje pytanie zadalam dlugi czas temu. Byc moze
        juz sie nie odezwiesz, ale sprobuje. Jesli masz ochote napisz do mnie na mail
        miniaturka3@wp.pl Po wielu wizytach u lekarza z Kasy Chorych zdecydowałam się
        na wizytę u prywatnego ginekologa. Stwierdził, że najprawdopodobniej mam
        podwyższony poziom testosteronu. Objawy to owłosienie- paskudne moje utrapienie
        od najmłodszych lat. Jakoś nikt z poprzednich lekarzy nie zauważył problemu.
        Więc teraz muszę wykonać badania hormonalne z własnej kieszeni, ale niech tam
        będzie.
        To jest LH, FSH, prolaktyna, testosteron. Ty pisałaś jeszcze o innych
        badaniach. Ciekawe, czy PCO możmna zdiagnozować po jednej wizycie i USG. Ja
        miałam wykonane badanie USG, ale lekarz pozostawił bez komentarza zdięcia, a ja
        nie zapytałam.
    • Gość: kasiulka Re: Cykl 45-55 dniowy IP: *.pai.net.pl 30.01.02, 02:36
      To rzeczywiście nie jest normalne, ale ja mam to samo. Przez lata przyzwyczaiłam się do tego, że po 28 dniu nie mam co się cieszyc. Jak zrozumiałam, zależy ci na dzidziusiu. Z mojego doświadczenia mogę ci tylko poradzic staranie się o dziecko jak najpóźniejszego dnia cyklu. Ja zaszłam w ciażę ok.22-24 dnia cyklu ( podejrzewano u mnie zespól policystycznych jajników). Ponieważ trudno ci przewidziec ile będzie trwał cykl (masz wahania 10 dni)to musisz sobie wyliczyc te dni płodne w bardzo dużym przybliżeniu . Masz więc bardzo dużo dni (nocy!) w miesiacu intensywnego starania!Zyczę powodzenia!
    • masi Re: Cykl 45-55 dniowy 30.01.02, 13:09
      Rozumiem Monia, ze teraz test jest negatywny, tak?
      Ja miałam długie cykle nawet do 60 dni spowodowane nadczynnością tarczycy, ale
      u Ciebie to raczej inny problem. Lekarz napewno zalecił mierzenie temp, żeby
      sprawdzić czy występuje owulacja i jak długo trwa faza lutealna cyklu.To
      najtańsza i najłatwiesza metoda. Jeśli owu jest i faza lutealna max ma 16 dni
      to taka Twoja uroda i nie co sie martwić tylko jak pisała moja przedmówczyni
      macie dużo pracywink przed sobą. A jeśli Lekarz zauważy jakieś nieprawidłowości
      to na pewno zleci dodatkowe badania.
      Pozdrawiam
      Masi
    • Gość: olah Re: Cykl 45-55 dniowy IP: 212.244.46.* 30.01.02, 14:41
      Obawiam się, że Twój problem jest głębszy niż spóźniona owulacja owulacja.
      Radziłabym Ci sprawdzić czy nie masz przeciwciał, stąd mogą być te wczesne
      poronienia. Przejrzyj wątek "immunologiczny" dowiesz się wiecej niż mogę Ci
      napisać.
      Pozdrawiam, Ola.
    • Gość: krb Re: Cykl 45-55 dniowy IP: 212.33.78.* 14.02.02, 10:08
      Z uwagą śledzimy pojawiające się na łamach niniejszego forum tematy dotyczące
      niepłodności ponieważ jesteśmy ośrodkiem zajmującym się leczeniem tej choroby.
      Pani problem jeżeli wynika z takiej "urody" jajników i długiej pierwszej fazy
      cyklu to ... nie ma problemu, ale jeżeli taka długość cyklu wynika z zaburzeń
      funkcji jajników (np. PCO na co wskazywałyby problemy z owłosieniem) to
      rzeczywiście jest to problem. Sytuacja taka wymaga (jeżeli do tej pory nie
      doszło do ciąży) wyjaśnienia. Jeżeli chce Pani dodatkowych informacji
      proponujemy Pani zajrzenie na naszą stronę internetową www.kriobank.pl albo
      kontakt osobisty z naszą Kliniką, aby uzyskać poradę. Pracujący w Kriobanku
      lekarze specjaliści udzielą Pani na pewno wyczerpujących informacji dotyczących
      Pani stanu zdrowia i szans na poczęcie dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka