alela1 15.02.07, 13:48 prosze o pomoc, w sobote ide go gina ale wyniki juz mam i prolaktyna 747.7mU/l a norma to do 637. dzis moj 21dc, progesteron 52.5nmol, czyli owu chyba byla. Ale martwi mnie ta prolaktyna, wiecie cos na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angelos7 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 14:17 Czy taka prolaktyna wyszla ci przy obciazeniu? Ja mialam ponad 7x ponad norme. Diagnoza:hiperprolaktynemia czynnosciowa. Biore na to bromergon, wg zalecen lekarza az do zaciazenia. Mysle, ze lekarz przepsisze ci cos na obnizenie. niestety prolaktyna ma to do siebie, ze skacze jak szalona i bez lekow moze znowu dramatycznie wzrosnac.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 14:32 wlasnie wyczytalam, ze wysoki poziom utrudnia zajscie w ciaze, dzieki za odp, mysle, ze dostane jakies leki, w sobote ide do gina. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamea Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 14:41 Jezeli masz za wysoką prolaktynę to faktycznie pewnie dostaniesz od lekarza bromergon a po nim szybko spada (o ile jest to hiperprolaktynemia czynnosciowa.) Mi po miesiącu brania pół tabletki na dobę spadła do prawidłowych poziomów i jak biorę bromergon to poziom PRL cały czas jest ok. Ale oprocz tego powinnaś zrobić badania hormonów tarczycy, najpierw TSH. Czesto podwyzszona prolaktyna jest wynikiem choroby tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 14:43 tsh mam 4.13 gdzie norma 4.2 Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 14:44 ta prolakktyna byla bez obciazenia 742 a po obciazeniu 7315 Odpowiedz Link Zgłoś
kaamea Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 15:12 Masz wyniki niemal identyczne jak moje, test z metoklopramidem wyszedł Ci tak samo jak mi, czyli zwiększenie 10-cio krotne. U mnie lekarz stwierdził więc że jest to hiperprolaktynemia czynnościowa, bo w niej następuje bardzo silny (nawet 10-krotny i większy) wzrost poziomu prolaktyny. TSH masz za wysokie, podobnie jak ja, choć ja mam trochę niższe ale i tak za wysokie. Normalnie takich poziomów się nie leczy. Jednak podobno kobieta aby zaszła w ciąże powinna mieć TSH na poziomie 1-1,5, a max do 2. Jednak na to TSH jeszcze nie biorę nic bo dopiero zrobiłam badania TSH i w przyszłym tyg dopiero idę na wizytę. Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 15:23 a jaki mialas progesteron? U mnie w 20dc( w dniu badan) byl 52.5 gdzie norma to 5.3-86. czy to swiadczy, ze owu byla? Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 17:08 Alela to dobrze, że masz tą wizytę niedługo, bo TSH stanowczo za wysokie do starań, PRL też ponad normę. Poczytaj tutaj: www.poronienie.pl/forum/topic.php?id=121&page=2 Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 17:15 nie che sie nakrecac i czytac tej stronki. Poczekam na wizyte u lekarza, a co z progesteronem wyglada dobrze, wyglada na to, ze prolaktyna nie wstrzymuje owulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 17:21 Można nawet zajść w ciążę z podwyższoną ale jeszcze ważne, żeby ciąża się utrzymała. Na tej stronie trochę dalej jest o związku pomiędzy PRL a TSH. Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 17:23 Nie zauważyłam, że to jest akurat na stronie o poronieniu, nie o to mi chodziło, to była pierwsza strona która wyskoczyła po wpisaniu w google "prolaktyna a TSH". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 17:23 no dobra to poczytam tylko duzo tego Odpowiedz Link Zgłoś
beem3 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 21:12 Tymonka dobrze mówi,ale z tymi hormonkami tak juz jest ,ze prl działa na TSH i odwrotnie Ale sie nie martw-ja miałam prl znaaacznie ponad norme,az tak,ze niemozliwe teoretycznie zebym zaszła....a jednak oczywiscie obnizałam parlodelem,bromergonem wszystko ok-dzisiaj mam 9-miesięczną coreczke idz do gina,skonsultuj wyniki,bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
fioco78 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 15.02.07, 20:39 pozwolicie, że przy okazji dyskusji o tej cholernej prolaktynie zapytam Was, czy mogę już liczyć na spadek jej poziomu? w tym cyklu dopiero zaczęłam brać bromergon 1 tabl. na noc, poziom przed leczeniem zbliżony do koleżanki, która rozpoczęła ten wątek, obecnie to mój 11dc, a do gina idę 27.02. czy w związku z tym mogę sobie już zrobić poziom prl, zanim pójdę do gina? chcę wiedzieć czy spada, czy nie. czy może jeszcze będzie za wczas na jakikolwiek efekt? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 16.02.07, 08:19 dzieki wam dziewczyny za odp. Tak ja powyzej Fioco, jestem tez ciekawa jak szybko spada PRL i czy jak zaczne brac te tabletki od nastepnego cyklu czy beda wieksze szanse na ciaze? czy trwa to wiecej niz 3 miesiace? Wiecie, zauwazylam jeszcze jedna ciekwostke, czytalam,ze PRLjest wieksze jak sie ma laktacje ja odkad urodzilam tj 2.5 roku, caly czas mam troche mleka, jak scisne piers to kropla mleka wycieka. Moze to glupie ale moze dziala jako antykoncepcja? Sorry za glupie pytanie, zapytam gina jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
beem3 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 16.02.07, 12:21 prl jest odpowiedzialna za laktacje,wiec przy karmieniu masz jej b.wysoki poziom! no i blokuje owu,choc nie tylko ona-to szereg czynników... a spadek prl to tez rzecz indywidulana-mnie nie spadła a zaszłam... a moja kolezanka zbija ją non stop od 2 lat,owszem spadła troszke,wtedy lekarz zmienił lek na lzejszy i znowu skoczyła... wszystko zalezy od przyczyny podwyzszonej prl chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
kaamea Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 16.02.07, 10:00 Trudno mi powiedzieć czy Tobie juz spadła czy nie i po jakim czasie u Ciebie spadnie. Mogę powiedzieć tylko po sobie że miałam za wysoką, choć niewiele poza normę i po 1 tabletce ( po pół rano i wieczorem) po 3 tygodniach spadła mi aż do dolnej granicy normy i od razu zredukowałam do pół tabletki na dobę. Nie wiem czy spadła mi już po tygodniu czy po 2 bo zbadałam ją dopiero po 3 tygodniach.. W tej chwili biorę pół na wieczór i mam cały czas w normie a kontroluje tak mniej więcej raz na miesiąc (biorę 4 m-ce w sumie). Odpowiedz Link Zgłoś
beem3 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 16.02.07, 12:22 roznie lekarze zalecają badanie prl-jednak najbardziej obrazowe jest w 2-4 dc i potem ok 21-22 dc - przynajmniej mnie tak lekarz zalecał Odpowiedz Link Zgłoś
aba1122 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 16.02.07, 13:04 A ja musze zrobić prolaktynę z obciążeniem , czy mogę to badanie wykonać razem z Progesteronem 7 dn po owu? Pomóżcie bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zyniowa73 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 16.02.07, 14:44 z tego co ja się oriętuje to jak najbardziej możesz. Mam pytanko czy któraś z was wie czy podwyższona prolaktyna może hamować pęknięcie pęcherzyków? Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: prolaktyna ponad norme. pomocy 16.02.07, 16:35 Podwyższona prolaktyna powoduje skrócenie II fazy cyklu. W miarę narastania problemu, cykle się wydłużają i w końcu są nieregularne (bezowulacyjne). Odpowiedz Link Zgłoś
zyniowa73 Re: Tymonko 16.02.07, 18:37 cykle mam regularne od pona 4 lat .Wiem że mam podwyższoną prl wysoki progesteron i przy laparo wynik jajowody drożne i ponakuwane jajniki doktorek powiedział ze jest problem z pękaniem pęcherzyków i zastanawiam się czy prolatyna ma coś z tym wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
miss30 Re: Tymonko 16.02.07, 20:42 Wysoki PRL może zaburzać owu właśnie w ten sposób, czyli powodować problem z pękaniem pęcherzyków. Jeżeli masz wyniki i wiesz, że masz wysoki PRL to powinnaś brać bromek lub jakiś zamiennik (bromek jest najtańszy, ale ma dużo działań ubocznych, np. ja na szczęście czuję się dobrze, ale to sprawa indywidualna). Zastanawiam się dlaczego piszesz, że problemem jest wyoski progesteron, przecież to on w pierwszych miesiącach ciąży jest jednym z głównych hormonów dla utrzymania ciąży i im wyższy wynik tym lepiej. Musisz chyba zająć się zbiciem PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
zyniowa73 Re: Tymonko 16.02.07, 20:51 Żle mnie zrozumiałaś albo ja zle napisałam chodziło mi o to ze mam wysoka prl przy ładnym progesteronie.Dzięki za odp musze zajac sie ta swoja prolaktyna Odpowiedz Link Zgłoś