piagetto 11.04.07, 09:33 pęcherzyk średnio 2 mm na dobę, a endo? są jakieś wskaźniki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eszforcik Re: a jak rośnie endometrium? 12.04.07, 08:10 Mogę Ci tylko powiedzieć, że u mnie w 8 dc endo miało 6 mm a w 16 dc było juz 15 mm Odpowiedz Link Zgłoś
nika28wawa Re: a jak rośnie endometrium? 13.04.07, 07:51 Wiesz co, u mnie na przykład sprawa wygląda strasznie. Wg usg zaraz po okresie endo jest ok. Wygląda ok, łądnia sie złuszcza, ale po 10 dc zazyna przyrastać strasznie szybko. I na przykąłd ostatnie dwa cykle miałam około 15 w 13 dc. To podobno dużo, ale przy takim endo urodziłam moje pierrwsze dziecko, więc chyba nie jest tak żle. Może to jest bardzo indywidualna sprawa ( na pewno ). Pozdrawiam i trzymam kciuki. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: a jak rośnie endometrium? 13.04.07, 08:12 Przyrost endo to sprawa indywidualna. Na początku cyklu endometrium reaguje na zwiększony poziom estrogenu wzrostem i pogrubieniem tkanek. W chwili jajeczkowania, w reakcji na pojawienie się progestronu, endometrium tylko nieznacznie powiększa swą grubość. Jeśli nie dojdzie do zapłodnienia, po około dwunastu dniach produkcja estrogenu i progestronu ustaje i błona zaczyna się złuszczać (@). Grubość endometrium - u kobiet miesiączkujących powinna wynosić 8-14 mm (niektóre z norm wskazują wartości od 6 mm!), natomiast u kobiet niemiesiączkujących - 5-7 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
piagetto Re: a jak rośnie endometrium? 13.04.07, 14:03 ha, bo ja w 16dc miałam tylko 5,7mm i ginka nie chciałą dać pregnylu, tylko kazałą poczekać jeszcze 1 dzień. Ale wieczorem była owulacja (sama). następnego dnia endo miało 7,5 mm (sporo przyrosło przez dobę) ale to nadal mało chyba Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: a jak rośnie endometrium? 13.04.07, 15:21 W dolnej granicy ale już się łapie na zagnieżdzenie Odpowiedz Link Zgłoś