Dodaj do ulubionych

wyniki progesteronu a plamienie przed @

08.07.07, 22:13
Na 2-4 dni przed okresem wystepuja u mnie brunatne plamienia, dlatego gin
zalecil mi badanie progesteronu. Oto wyniki :20dc - 24,92ng/ml , 22dc -
19,68ng/ml, 24dc - 5,5ng/ml. Gin stwierdzil ze jest ok, ale w ciaze nadal nie
zaszlam. Czy to moja uroda z tymi plamieniami, macie na nie moze jakis sposob?

Obserwuj wątek
    • tymonka30 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 08:43
      Może być uroda. Ja na swoje też nie mam sposobu, plamię i przed @ i po @.
      • beti1977 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 09:45
        Tymonko a czy zawsze miałaś te plamienia czy pojawiły się w pewnym momencie?
        Ja od kilku miesięcy zażywam duphaston właśnie na to plamienie no i na początku
        pomógł a teraz już drugi cykl w ostatnim dniu brania dupka mam krwawienie (taki
        jeden chlust - sorki za dokładność), później 2 dni plamienia i przychodzi @. Idę
        za 2 tygodnie do endo i może ona coś poradzi ale wkurza mnie to strasznie.
        • tymonka30 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 11:32
          Wiesz Beti ja już nawet dokładnie nie potrafię sobie przypomnieć niektórych
          rzeczy, bo jestem na lekach od 18 roku życia a w tym kończę 31. Jak brałam
          antyki było chyba w miarę. Dopiero jak zaczęłam starania czyli przy zestawie
          clo + duph. i inne zaczęły się te cykle zmieniać. Z biegiem lat też ta właściwa
          @ jest coraz bardziej skąpa (poza plamieniami 1, 2 dni leci krew), w pewnym
          momencie w ogóle krwi nie było tylko plamiłam całą @. Tak już mam, zaburzenia,
          PCO, brak owu, żarcie hormonów, wszysytko wpływa na ten mój cykl.
          • beti1977 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 12:06
            Ja chyba dawniej - przed tabletkami, które żarłam 6 lat - takich plamień nie
            miałam, zaczęło się dopiero po ich odstawieniu.
            Niestety u mnie @ też inaczej wygląda niż dawniej tzn. jest krótsza i mniej obfita.
            Zresztą moja siostra, która nie zażywa żadnych hormonów ma ostatnio też takie
            jaja z @ - ostatnio jej trwała 1,5 tygodnia tzn najpierw się właśnie tak
            rozkręcała z jakimiś plamieniami i takimi chlustami a dopiero później się na
            dobre zaczęła. Jej lekarka twierdzi, że wszystko ok.
            • tymonka30 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 13:34
              Ja się w pewnym momencie tym przejmowałam bardzo ale że teraz leci ze 2 dni to
              w porównaniu z tymi @ tylko brudzonymi to to potop! wink i jestem cała
              szczęśliwa, że chociaż tyle. W sumie to najważniejsze, żeby była ciąża.
              • beti1977 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 14:14
                Tymonko a robiłaś może laparoskopię?
                Mnie sugerował to lekarz ale ja coś nie jestem przekonana. Mówił, że te
                plamienia to albo mogą być hormony albo endometrioza. Nie mam żadnych objawów
                endo i miałam robione HyCoSy i wyszło wszystko ok i boję się, że takie robienie
                laparo dla "widzimisie" to może spowodować jakieś zrosty albo coś w tym stylu.
                • tymonka30 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 14:35
                  Nie miałam laparo. Mam PCO, endometriozy nie raczej, bo objawów jej u mnie
                  niet. Gin póki co nawet nie mówi o laparo, udało mi się zajść w ciążę z obu
                  jajników już także jajowowdy drożne są a nawet nie myślę, że mogłabym mieć coś
                  jeszcze. Starczy mi tego PCO wink) Na razie od poronienia problem u mnie z owu,
                  nie miałam jej już chyba z 10 m-cy (chyba, bo nie chodziłam tak regularnie do
                  gina jak wcześniej, uraz).
                  • beti1977 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 14:44
                    No to faktycznie, wystarczy Ci problemów z PCO.
                    Chociaż to bardzo pocieszające, że udało ci się już zajść w ciążę - podobno to
                    dobry znak. Mnie niestety to jeszcze nie spotkało, dlatego nadal szukam przyczyn.
                    • polpotworek Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 15:09
                      U mnie zawsze!(niezaleznie czy cos bralam czy nie) @ zaczynala sie plemieniem i
                      konczyla tak samo. Taka moja uroda- stwierdzila ginka.
                    • tymonka30 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 17:02
                      Beti a masz owu?
                      • beti1977 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 09.07.07, 20:04
                        Tymonko, owu najprawdopodobniej mam. Piszę najprawdopodobniej bo w 100%
                        potwierdza ją ciąża.
                        Od półtora roku mierzę tempkę, miałam parę razy monitoring, w okolicach owu
                        czuję raz prawy raz lewy jajnik i mam dużo, dobrego śluzu, więc wszystko wydaje
                        się ok.
                        Na pewno mam stwierdzoną hiperprolaktynemię i faktycznie odkąd zaczęłam zażywać
                        lekarstwa na obniżenie prolaktyny to szczególnie druga faza cyklu wygląda dużo
                        lepiej.
                        Polpotworku mam nadzieję, że moje plamienia przed @ to też moja uroda -
                        pocieszam się, żeby odciągnąć laparo.
                        • tymonka30 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 10.07.07, 07:35
                          Beti ale nie bój się laparo, ilu osobom pomogła! Jeśli będzie trzeba to rób.
                          • beti1977 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 10.07.07, 07:54
                            Dzięki Tymonko wink
                            Na razie idę za dwa tygodnie do mojej endo, zobaczę co powie o tych plamieniach,
                            później w sierpniu jadę do chorwacji (już się doczekać nie mogę) a po powrocie
                            wybiorę się do gina i pewnie zrobię tą laparo.
                            • tymonka30 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 10.07.07, 10:41
                              No widzisz dobry plan big_grin Ja też zrobiłam przerwę na wakacje na odpoczynek i
                              wyluzowanie, potrzebne to było jak nie wiem, teraz bym chiała już już jak
                              najszybciej ale to tak nie ma, czasem rzucam garami jak mi się skumuluje żal
                              ale potem sobie uświadamiam, że nic się nie da zrobić i ze spokojem łażę na te
                              wizyty i łykam hormony.
                              • beti1977 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 10.07.07, 10:47
                                Ja teraz miałam mega doła - pół sobotniej nocy przeryczałam. Biedny mój mężuś,
                                który już nie wiedział co ma zrobić. No ale znowu się zbieram, ten plan mi
                                pomaga i kochane dziewczynki na forum takie jak ty Tymonko.
                                W każdym razie trzymam za nas wszystkie kciuki i trzymam się myśli, że wszystko
                                się musi kiedyś skończyć - nasz smutek też!!
                                • hofina Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 10.07.07, 11:04
                                  Nie napisałaś, jak długie masz cykle. Ten spadek progesteronu w 24 dc wydaje
                                  się rzeczywiście bardzi gwałtowny i pewnie stąd te kłopoty. Ja miałam plamienia
                                  jakieś 7 lat temu, zaszłam z nimi w ciążę po ICSI i po ciąży wróciły. Potem w
                                  trakcie starań o 2. dziecko piłam przez kilka miesięcy ziółka o. Sroki (do
                                  znalezienia na bocianie, wątek zielarski w dziale "Jak się leczyć"). Plamienia
                                  przedokresowe ustały zupełnie, tzn. właściwie zdarza się czasem trochę
                                  brązowego śluzu na 2-4 godziny przed właściwym okresem, ale to nic w porównaniu
                                  z tymi kilkudniowymi plamieniami z przeszłości. Te ziółka są zupełnie smaczne i
                                  tanie, koszt zakupu wszystkich ok. 25 zł, może spróbuj?
                                  • dolores5 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 10.07.07, 21:00
                                    ja mam podobny problem, ale zaczął się gdzieś od roku. Niesttey nie iwem co
                                    jest przyczyną. Brałam najpierw duphaston, ale nie pomógłe potem luteinę. Teraz
                                    ja odstawiłam na 2 miesiące, zacznę dopiero w kolejnym cyklu kiedy planuję
                                    starać się o dzidzię. Badanie progesteronu wyszło mi dobre. Tak w ogóle mam
                                    krótkie cykle 25 dniowe.
                                    Jestem już po 1 poronieniu. Mam niedoczyność tarczycy, stwierdzono ją dopiero
                                    po starcie, wiec nie wiem czy wcześniej miałam.
                                • tymonka30 Beti 11.07.07, 07:36
                                  Będzie dobrze Beti, musi, dla nas to dlatego takie uporczywe, że ciągle
                                  właściwie o tym myślimy, to jest główny cel życia, jak się nie udaje to myślimy
                                  o kolejnym cyklu, ciągle gdzieś tam pomiędzy wierszami przewijają się myśli o
                                  dziecku.... a lata lecą, trochę bez sensu, bo mało było tych chwil u mnie gdzie
                                  naprawdę nie myślałam o dziecku, przeważnie w czasie wyjazdów ale wiadomo, że
                                  sobie nie można na nie za często pozwolić.
                                  Dużo mi daje jednak to, że mogę o tym z kimś pogadać, bo dużo takich jak ja.
                                  kiss
                                  • beti1977 Re: Beti 11.07.07, 09:05
                                    Wiesz co dolores ja progesteron też mam raczej dobry. Zazwyczaj badany 7 dni po
                                    owu w górnej granicy normy. Dlatego też zastanawiam się nad laparo bo może te
                                    plamienia spowodowane są raczej nie przez hormony tylko jakieś problemy z macicą.

Tymonko, jak każda z nas mam takie huśtawki, że szok. Czasami jestem na 100%
                                    pewna, że się w końcu uda i że to jest tylko kwestia czasu a czasami aż
                                    sztywnieje ze strachu, że może nigdy nie będę biologiczną mamą. Szczególnie, że
                                    za niecały miesiąc kończę 30 lat a moja pierwsza pani ginekolog zawsze
                                    powtarzała: "pamiętaj byle byś miała dziecko przed 30 - stką". Wiesz od zawsze
                                    wiedziałam, że chcę adoptować dzieci tylko, że zawsze myślałam, że najpierw
                                    odchowam swoje a później może uda mi się pomóc jakimś dzieciom starszym, które
                                    nie mają szans na adopcje.
                                    Marzy mi się żeby tak ktoś mi podarował chociaż miesiąc całkowitego zapomnienia
                                    o staraniach, wiesz nawet nie potrafię sobie przypomnieć o czym ja myślałam i
                                    czym żyłam jak się nie starałam.
                                    Przykro mi też bo mam bardzo dobrą koleżankę ze studiów, która stara się troszkę
                                    dłużej niż ja a całkowicie wypiera ten problem. Na początku jeszcze
                                    opowiadałyśmy sobie o lekarzach, badaniach a od jakiś dwóch lat zupełnie się
                                    zamknęła i tylko okłamuje siebie i mnie, że ona to w ogóle się nie stara i że w
                                    ogóle nie ma problemu. Przykro mi bo wiem, że tak naprawdę to tylko ludzie z
                                    takimi samymi problemami rozumieją się najlepiej i mogą sobie najbardziej pomóc.
                                    Pozdrawiam wink
                                    • tymonka30 Re: Beti 11.07.07, 10:57
                                      Niektórzy nie chcą o tym mówić. Ja kiedyś też tak miałam. Tylko z m.
                                      rozmawialiśmy. A potem mi się zmieniło, większość znajomych wie co przeszliśmy,
                                      tych bliskich oczywiście, jedynie w pracy nie opowiadam, bo nie mam takiej
                                      potrzeby i zaufania.
                                    • dolores5 Re: Beti 11.07.07, 11:45
                                      do Beti: hmm a jaki np. mógłby być problem z macicą powodujący plamienia?
                                      Z tego co wiem to mam małą macicę i lekarz mi mówił ze mogą być ale nie muszą z
                                      utrzymaniem ciaży i jej rozciaganiem.
                                      W ciąże zaszłam bez problemu w pierwszym cyklu starań, ale niestety nie udało
                                      jej się utrzymać.
                                      Sama już ie wiem co o tym mysleć i co jest powodem tych plamień.
                                      • beti1977 Re: Beti 11.07.07, 12:25
                                        Wiesz co lekarz mi mówił o endometriozie. Tłumaczył, że plamienia mogą być przez
                                        nią spowodowane. Mnie się troszkę nie chciało wierzyć, że mogę ją mieć
                                        szczególnie, że nie mam żadnych objawów endo. Chociaż podobno może też
                                        przebiegać bezobjawowo.
                                        Wiesz mnie się też wydaje, że te plamienia są jednak spowodowane hormonami i u
                                        mnie większy problem jest z utrzymaniem ciąży niż z zajściem. Zdarzyło mi się,
                                        że miałam test pozytywny ale niestety nic z tego nie wyszło.
                                        • dolores5 Re: Beti 12.07.07, 09:34
                                          ja w sumie też nie mam żadnych objawów, @ zawsze regularne, żadnych problemów.
                                          Jedynie co to skróciły mi się gdzieś od roku cykle z 28 do 25 dniowych i doszły
                                          te plamienia, ale zazwyczaj mam tylko po @. Badałam prolaktynę i progestreon i
                                          oba wyniki w normie. Ale nietstey strata ciazy była i teraz boje się tego po raz
                                          kolejny. W sierpniu, kiedy już będę po przeprowadzce ,myslę zacząć staranka, ale
                                          się boję.
                                          • beti1977 Re: Beti 12.07.07, 09:56
                                            Współczuję straty.
                                            Nie bój się starań, zobaczysz będzie dobrze. Często się przecież zdarza, że
                                            pierwszej ciąży nie udaje się utrzymać a później jest już ok. Będę trzymać kciuki.
    • ewela221 Re: wyniki progesteronu a plamienie przed @ 10.07.07, 21:57
      cykle mam 26-29 dniowe, ostatnio przez 2 cykle regularnie co 26 dni, wiec chyba
      stad ten ostry spadek progesteronu w 24 dniu cyklu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka