Dodaj do ulubionych

Pco i hiperstymulacja

04.08.07, 15:27
Witajcie. Mam Zespol Policystycznych jajnikow.Od roku probuje zajsc w ciaze i
nic z tego.Pare dni temu zrobilam sobie z polecenia lekarza zastrzyk-Pregnyl-
podwojna dawka. Robilam to dokladnie w poniedzialek. Dzisiaj bylam na USG i
lekarz oznajmil mi,ze mam hiperstymulacje. Czytalam troche na ten temat przed
chwila,ale niestety nic nie przypomina mojego przypadku. Czy to,ze nastapila
u mnie hiperstymulacja to dobrze,czy tez wrecz przeciwnie?Dziekuje za
odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • polpotworek Re: Pco i hiperstymulacja 04.08.07, 16:05
      Hiperstymulacja niestety to żle, ale przy niej są typowe objawy wiec moze
      lekarz mial na mysli zagrozenie hiperstymulacją. W którym dniu cyklu robilas
      zastrzyk? Hiperstymulacja moze miec miejsce gdy np kolo polowy cyklu uroslo
      zbyt wiele pecherzyków dominujacych które moga popekac, a w wyniku wielokrotnej
      owulacji ciąza moze być wielplodowa w liczbie stanowiącej zagrożenie dla zycia
      zarówno matka jak i dzieci.
      Jesli jestes w pierwszej polowie cyklu i jest wiele pęchzryków np do 10mm ale
      zaden nie zaczal jeszcze dominowac to mówimy o "ryzyku" hiperstymulacji. Tak
      bylo u mnie gdy bylam stymulowana gonadotropinami. Pecherzyków cm bylo
      kilkanaście i lekarka mówila ze jesli w ciągu najblizszych dni nie zacznie
      jeden dominowac a reszta sie zmniejszac to mozemy doprowadzic do
      hiperstymulacji gdzie wszystkie by urosly i moglo by dojsc do wielokrotnej
      owulacji-jak pisalam wyzej.
      • polpotworek Re: Pco i hiperstymulacja 04.08.07, 16:08
        Jest to stan niebezpieczny nie tylko ze względu na ilosc mozliwych jajeczek do
        zaplodnienia ale wiąze sie to ze zlym samopoczuciem, nadmiernym zatrzymaniem
        wody w organizmie i stan taki moze nawet stanowic w ekstremalnych przypadkach
        bezposrednie zagrozenie zycia kobiety.
        • malou_2005 Re: Pco i hiperstymulacja 04.08.07, 16:23
          Dziekuje za odpowiedz. Powiem,ze troche mnie wystraszylas. Jestem w 25dniu
          cyklu.Lekarz mi powiedzial dzisiaj ,ze doszlo do hiperstymulacji.Bardzo bola
          mnie jajniki-jakbym miala zapalenie. Lekarz powiedzial mi na to,ze ze 2
          tygodnie bede sie czula nie najlepiej.Najgorsze w tym wszystkim jest to,ze
          pojutrze wylatuje za granice i w kraju bede dopiero w grudniusad...lekarz tez
          wspominal cos o cystach,ze moga mi sie zrobic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka