Dodaj do ulubionych

Prolaktyna, a ciąża

12.08.03, 14:43
Witajcie, mam pytanie
Dowiedziałam się niedawno (po zrobieniu wyników), ze mam hiperprolaktynemię.
Czy bez leczenia sie i zażywania tabletek na obniżenie poziomu prolaktyny
istnieje jakaś szanasa na zajście w ciążę?

Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 14:51
      sznasa zawsze jest, ale napewno o wiele mniejsza niż przy normalnej prl. Jest
      tu kilka wcześniejszych, ciekawych wątków o prl, z których możesz się wiele
      dowiedzieć
      • Gość: Paola Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.daminet.pl 12.08.03, 15:11
        Moim zdaniem lepiej jednak leczyć za wysoki poziom PRL. Wiele moich znajomych
        po leczeniu zaraz zaszło w ciążę. Więc jeśli planujecie dzidzię warto nie
        tracić czasu tylko trafić do dobrego lekarza i rozpocząć leczenie. A jaki masz
        poziom PRL? Czy bardzo odbiega od normy?
    • Gość: livja Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 15:20
      ja poronilam 3 razy przez zbyt wysoką prolaktynę. Lepiej wylecz ją najpierw -
      to nie jest trudne. Ja zaczęłam leczenie dopiero po 3 nieudanej ciąży,
      wcześniej niestety nie wiedziałam, że coś takiego w ogóle istnieje. Ty już
      wiesz, że masz ten problem, więc już na starcie jesteś mądrzejsza - nie
      lekceważ tego diabelstwa ! smile
      • Gość: alutka26 Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.gryfice.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 15:51
        przykro mi bardzo, właśnie mam obawy że ze mną może być podobnie
        ja byłam juz u pani ginekolog, przepisała mi "słynny" bromergon, jednakże mam
        inne problemy zdrowotne, które muszę skonsultować ze specjalistami,
        przed ostateczną diagnozą mam nie zażywać leków, stąd tez moje pytanie o ciąże
        zawsze miałam nieregularne cykle 29-35 dni, ale teraz to już 45 dzień i nic
        Jak długie mogą być cykle przy podwyzszonej PRL?
        może któraś z was zaszła w ciążę bez leczenia i było O.K.?

• limes1 Re: Prolaktyna, a ciąża 12.08.03, 20:58
      Ja też mam podwyższony poziom prolaktyny. Nie był to problem jako taki, bo na
      razie nie staram się o dziecko. Dowiedziałam się przypadkiem, kiedy poprosiłam
      nowego lekarza (zmieniłam dotychczasowego) o wyjaśnienie koszmarnie dłuuuugich
      cyklów. I on mi wyjaśnił zależność między zajściem w ciążę, jej donoszeniem ,
      a poziomem PRL. Czy Twoja lekarka nie powiedziała Ci, czym grozi zajście w
      ciążę przy podwyższonym poziomie prolaktyny? Otóż ten hormon ma wpływ na
      rozwój układu nerowego dziecka. Jeśli donosiłabyś ciążę, najprawdopodobniej
      Twoje dziecko urodziłoby się w jakimś stopniu upośledzone. Nie są to moje
      wymysły, powtarzam, co mi mówił mój lekarz, przepisując paskudny bromergon.
      Odtąd łykam paskudztwo bez szemrania, nie tylko dla mojego dobra. smile
      Pozdrawiam.
      • Gość: Ewa Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.ssk.com.pl 15.08.03, 09:28
        Bez urazy, ale jeżeli zajdziesz w ciążę twojemu dziecku nic nie grozi co
        najwyżej nadmiar pokarmu smile
        W ciąży prolaktyna strasznie rośnie, a bromergon bezwzględnie się odstawia jak
        tylko stwierdzi ciążę.

Można zamiast Bromergonu brac leki ziołowe na hiperprolaktynemię np
        Castagnus®

Zawiera wyciąg z Agnus Castus. Wpływa na obniżenie stężenia prolaktyny
        wydzielanej przez przysadkę. Powoduje zmniejszenie dolegliwości związanych z
        zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz łagodzi zaburzenia cyklu. Pomaga
        przy mastodynii i niedomodze lutealnej.

Uwagi: Nie bierz w ciąży i podczas karmienia piersią.

Efekty uboczne: Sporadycznie w pierwszym tygodniu kuracji mogą wystąpić
        nudności. Jednoczesne stosowanie z lekami zawierającymi progesteron lub
        gestageny może wzmagać działanie preparatu. Stosowanie leków
        przeciwpsychotycznych i uspokajających może spowodować osłabienie działania
        leku.

• enter14 Re: Prolaktyna, a ciąża 15.08.03, 10:15
          Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Bez urazy, ale jeżeli zajdziesz w ciążę twojemu dziecku nic nie grozi co
          > najwyżej nadmiar pokarmu smile
          > W ciąży prolaktyna strasznie rośnie, a bromergon bezwzględnie się odstawia
          jak
          > tylko stwierdzi ciążę.
          >
          > Można zamiast Bromergonu brac leki ziołowe na hiperprolaktynemię np
          > Castagnus®
          >
          > Zawiera wyciąg z Agnus Castus. Wpływa na obniżenie stężenia prolaktyny
          > wydzielanej przez przysadkę. Powoduje zmniejszenie dolegliwości związanych z
          > zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz łagodzi zaburzenia cyklu. Pomaga
          > przy mastodynii i niedomodze lutealnej.
          >
          > Uwagi: Nie bierz w ciąży i podczas karmienia piersią.
          >
          > Efekty uboczne: Sporadycznie w pierwszym tygodniu kuracji mogą wystąpić
          > nudności. Jednoczesne stosowanie z lekami zawierającymi progesteron lub
          > gestageny może wzmagać działanie preparatu. Stosowanie leków
          > przeciwpsychotycznych i uspokajających może spowodować osłabienie działania
          > leku.
          >
          >Ja leczę się u endokrynologa i przyjmuję bromergon. Po stwierdzeniu ciąży mam
          nadal przyjmować leki ok. 3 miesiecy, ponieważ za wysoka prolaktyna może ( choć
          nie musi) być winna poronienia lub obumarcia ciąży.W moim przypadku tak było.
          Owszem, prolaktyna w ciąży rośnie, ale w póżniejszych miesiącach.
          • Gość: Ewa Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.ssk.com.pl 16.08.03, 11:27
            Rzeczywiście przy dużej hiperprolaktynemii może u jest to konieczne, ja jednak
            zmierzyłabym po prostu poziom prolaktyny w czasie ciąży i problem z głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka