Dodaj do ulubionych

badanie cytogenetyczne

10.03.08, 12:34
Witam, chiałabym wiedzieć na czym polega badnie cytogenetyczne i w
jakim celu się je przeprowadza.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kinia.zak Re: badanie cytogenetyczne 10.03.08, 14:31
      Witaj,
      opis mam od koleżanki która się tym zajmuje i też mi tłumaczyła o co biega. W
      malutkim skrócie: pobierają krew z łapki, robią to co opis na dole i odbierasz
      wynik za ok 6tygodni. smile
      pozdrawiam

"Badanie cytogenetyczne polega na ocenie liczby i morfologii chromosomów
      uzyskanych z jąder komórek poddanych hodowli komórkowej (można używać krwi
      obwodowej). W chromosomach zawarte są geny, które są podstawowymi jednostkami
      dziedziczenia. Chromosomy znajdują się wyłącznie w obrębie jąder komórkowych i
      uwidoczniają się podczas podziałów komórkowych. Poprzez dodanie do hodowli
      odpowiedniej substancji chemicznej zatrzymuje się podział w metafazie, gdy
      chromosomy są najlepiej widoczne i można je wówczas zanalizować. Po zakończeniu,
      opracowaniu w odpowiedni sposób hodowli komórkowej wykonuje się preparaty
      cytogenetyczne (szkiełka mikroskopowe), które poddaje się technikom powodującym
      uwidocznienie struktur prążkowych, które pomagają zidentyfikować poszczególne
      chromosomy (jest to tzw. analiza kariotypu).
      Kariotyp to zestaw chromosomów. Przy analizie kariotypu bierze się pod uwagę
      liczbę chromosomów i ich budowę.
      Wszystkie komórki organizmu człowieka (ale również innych gatunków) zawierają
      zawsze taką samą, charakterystyczną liczbę chromosomów. U ludzi jest ich 46.
      Chromosomy zawierają zakodowane informacje genetyczne, warunkujące właściwe
      dziedziczenie. Wyróżnia się dwa typy chromosomów: autosomalne oraz chromosomy
      płci. Autosomalne to chromosomy ciała, które w komórka występują parami (np.:
      chromosomy 1,2,3?22 pary). Oba chromosomy w parze są identyczne pod względem
      rozmiarów, kształtów, zawartości i rozmieszczenia genów. Chromosomy płci w
      przypadku kobiety to dwa chromosomy X, a u mężczyzny jest to jeden chromosom X i
      jeden chromosom Y. W każdej komórce są zawarte chromosomy autosomalne i płci.
      Tak więc prawidłowy kariotyp żeński zapisuje się jako: 46,XX, natomiast kariotyp
      męski: 46,XY."
      • ognik55 Re: badanie cytogenetyczne 10.03.08, 19:20
        Pięknie dziękuję za odpowiedź. Teraz już wiem "z czym to sie je"
        Jeszcze raz wielkie dzięki-bardzo mi pomogłaś
    • aanidaa Re: badanie cytogenetyczne 10.03.08, 20:54
      dziewczynki - a jak robicie to badanie - z funduszu czy prywatnie.
      może znacie przybliżone koszty?
      pozdr
      a
      • kinia.zak Re: badanie cytogenetyczne 11.03.08, 10:31
        Witaj,
        ja robiłam w NOVUM i koszt od osoby to 360zł (podobno niedrogo) około bo
        dokładnie to na ich stronie jest cennik. Można gdzieś zrobić na fundusz, ale nie
        pamiętam gdzie, ale nie w Wawie, okres oczekiwania na badanie to ok 3-5
        miesięcy (na zapisy) ze skierowaniem od lekarza - a z tego co wiem mało który
        chce dawać.

Pozdrawiam
      • halinka1001 Re: badanie cytogenetyczne 11.03.08, 13:19
        polecam to miejsce
        www.karyotest.pl/wyswietlamy.php?szerokosc=1024
        badnie robia tam laborantki z instytutu genetyki na sobieskiego,
        ktore sluza konsultacja jesli wyniki bylyby nieprawidlowe. do tego
        jest stosunkowo tanio jak na warszawe, bo 280 zl od osoby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka