luliczek78 05.09.08, 13:53 Mam rozpocząc w następnym tygodnniu stymulację do długiego protokołu, a dzisiaj się okazło że mam torbiel 40 mm- myślicie że lekarz wyrazi zgodę na rozpoczęcie protokołu? USG robiłam u innego i ten nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m-a-la Re: In Vitro - torbiel 05.09.08, 15:48 Ja miałam taki przypadek. Miałam rozpocząć stymulację, kiedy okazało się, że mam torbiel... To było miej więcej w połowie cyklu. Oczywiście stymulacja musiała zostać przełożona. Dostałam duphaston, a od potem od nowego cyklu tabletki antykoncepcyjne. Po skończonych tabletkach i rozpoczętym nowym cyklu zaczęłam stymulację do krótkiego protokołu. ____________________ I ICSI Invimed sierpień 2008 - 3 bąbelki, żaden z nami nie został... II ICSI Invimed może listopad 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
luliczek78 Re: In Vitro - torbiel 05.09.08, 16:49 zwariuję zaraz, czytam i okazuje sie że decapeptyl służy również zmniejszeniu torbieli, prawdopodobnie od 18 dc mimo torbieli będę mogła przyjmować lek, potem miesiączka i dopiero wtedy jeśli będzie torbiel to nie ma stymulacji menopurem. Mylę się, czy tak jest ? torbiel mam co jakiś czas, wchłania się w czasie miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-la Re: In Vitro - torbiel 05.09.08, 17:05 Niestety ja się na tym bliżej nie znam, wiem tyle co z autopsji. Też miałam zacząć stymulację (długi protokół) od decapeptylu depot, ale lekarz kazał przesunąć stymulację z powodu torbieli, a potem zdecydował o krótkim protokole. Podobną sytuację miała Thursday_Next (wątek sierpniowe IVF). ____________________ I ICSI Invimed sierpień 2008 - 3 bąbelki, żaden z nami nie został... II ICSI Invimed może listopad 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
ikakole Re: In Vitro - torbiel 05.09.08, 17:44 Ja podchodzilam do ICSI z torbiela 30mm az dwa razy,dopiero po tych dwu nieudanch probach torbiel sie zmniejszyla do 17mm ale....nie zniknela!Problem w tym ze jajnik z torbiela nie odpowiadal na stymulacje u mnie (PUREGON )mialam za pirwszym razem 5 komorek jaj. a drugim 4kom. Za kazdym razem podane dwa zarodki.Mysle ze u mnie prolem to endometrium 6mm.Bylo za male.We wrzesniu jeszcze jedna proba chyba ostatnia powoli trace nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mytest Re: In Vitro - torbiel 06.09.08, 08:15 luiczek a nie miałaś antykoncepcji ? źle postawiłaś pytanie "czy lekarz pozwoli na stymulację " ? Wg mnie powinnaś przesunąć całą procedurę i nie liczyć że lekarz jednak pozwoli bo to twoje pieniądze twój organizm i twoje emocje. Myślę że torbiel jest bezwględnym przeciwskazaniem. Wszystko musi grać na początku żeby procedura powiodła się. Sama przesuwałam z powodu torbieli która zresztą pękła i wiem ile to kosztuje nerwów jak człowiek już sobie wszytko poustawiał na dany miesiąc.Sorry że tak autorytatywnie ale tak mi wyszło. Oczywiście jak lekarz stwierdzi że decapeptyl wchłonie tą torbiel to musisz mu zaufać. Ja już z dystansem podchodze do tego wszystkiego, pierwsze ivf chciałam robić w czerwcu a mogłam podejść w grudniu, drugie już sama przesuwałam bo coś tam nie grało. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi1973 Re: In Vitro - torbiel 09.09.08, 19:48 Luliczku, napisz proszę czy rozpoczęłaś stymulację. Ja jestem w takiej samej sytuacji:miałam zacząć wczoraj a na usg doktor stwierdził 20mm torbiel Brałam wcześniej 21 dni antyki-regulon, a potem decapeptyl. Mam go brać do piątku i przyjść na kontrolę. Ponoć torbiel pod wpływem zastrzyków powinna się wchłonąć ale pewności nie ma.Pytałam czy jeśli torbiel nadal będzie to czy zaczniemy stymulację, doktor stwierdził, że tak. Już sama nie wiem, ufam mu ale mam wątpliwości. Napisz jak u Ciebie to przebiega. Odpowiedz Link Zgłoś
luliczek78 Re: In Vitro - torbiel 10.09.08, 19:42 ja mam dzisiaj 15 dc, sobota usg, jeśli torbiel będzie mniejsza niż 15 mm to od soboty decapepty, jeśli nie - czekamy do okresu. Ponoć takie są dopuszczalne normy. W piątek miała 49mm na 40, wczoraj 39 mm na 19 mm, więc może do soboty zmaleje. Tyle że juz sama nie wiem jak to się liczy, ta mniejsza przekątna ma być mniejsza od 15 mm ? , nie natawiam sie na ten miesiąc, wolę poczekać. Stymulując z czymś takim może nie wyrosnąć żaden pęcherzyk, mam świetnego lekarza o nie chce narażać nas na koszty i chemię nie mając jako takiej gwarancji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ikakole Re: In Vitro - torbiel 10.09.08, 20:01 Dodam jeszcze dziewczyny ze podczas transferu pod katrola USG profesor sam pokazal mi ta torbiel a jak sie go zapytalam czy ona w jakis sposob przeszkadza to on powiedzial ze nie!No ale w ciaze nie zaszlamJuz sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi1973 Re: In Vitro - torbiel 10.09.08, 20:15 Dziewczyny, u mnie po antykach było dobrze. Torbiel pojawiła się po zastrzykach z decapeptylu. Mój doktor powiedział,że na początku stosowania tego leku może się ona pojawić a potem powinna się zmniejszać.I tak jak Ikakole powiedział, że nie przeszkodzi w inv.Też już sama nie wiem co robić, przecież to duże koszty i ryzyko jeśli się da powinno się minimalizować, prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
ikakole Re: In Vitro - torbiel 11.09.08, 19:10 Ja niedlugo zaczynam przygotowania do trzeciej proby i moj gin zdecydowal tez tym razem o krotkim protokole,moze to ze wzgledu na te torbiel?Mialam rok odpoczynku, a teraz gdy torbiel sie zmniejszylam to moj gin. naprawde byl zadowolony!W moim przypadku tak bylo ze po dekapeptylu sie zwiekszyla a nastepnie zmalala.Nie martwcie sie dziewczyny na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanagazeta Re: In Vitro - torbiel 17.09.08, 20:31 Czesc, ja jestem w trakcie I proby - juz od kwietnia!!! Najpierw byly komplikacje - hiperstymulacja, pozniej teraz klopoty z tarczyca. Prawdopodobnie do transferu podejde w nowym roku. Tyle tytulem przedstawienia sie. Napiszcie prosze jak wyglada przygotowanie do transferu po takiej przerwie. Odpowiedz Link Zgłoś