Dodaj do ulubionych

Pieniądze - jak dajecie sobie radę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 09:54
Tak czytam o kosztach i włos mi się jeży. 3000 za stymulację to dla mnie
szok, a in vitro makabra. Nie wiem, czy dobrze słyszałam, że in vitro
kosztuje grubo ponad 10 000 (przy przeciętnej pensji 1500 na rękę)? Czy nikt
tego nie dofinansowuje? Czy bierzecie na to kredyty? Dla mnie to rok
utrzymania dziecka z ciążą. Jestem po prostu w szoku, w Niemczech
dofinansowuje się zabiegi, myślałam, że w Polsce również.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paola Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.daminet.pl 11.11.03, 10:16
      Ja też jestem w szoku i dlatego nie robię i vitro ani inseminacji, bo gdyby
      się nie powiodła - nie zaowocowałaby ciążą....to byłabym w jeszcze większym
      szoku. Na razie leczę się tradycyjnie: clo na wywołanie owu i działamy.
      Zobaczymy co przyszłość przyniesie. Bardzo chcę mieć dziecko, ale nic na siłę.
      Inna sprawa, że mam dopiero 23 lata...może gdybym miała 30 poważniej
      rozważałabym możliwość tego rodzaju zapłodnienia.
    • Gość: kathrin78 Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 10:49
      Tak... to prawda, że w Niemczech dofinansowują zabiegi, jednak o nowego roku
      coraz więcej kosztów przechodzi na pacjentów. Zresztą sytuacja w Polsce nie
      różni się od sytuacji w bardzo wielu krajach europejskich, gdzie to właśnie
      pacjenci ponoszą wszystkie koszty.
      • Gość: x14 Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: 213.191.80.* 11.11.03, 16:06
        my wzielismy kredyt i mieszkam w niemcach i mi oprocz laproskopi nie zaplacili
        nic, moje koszta do tej pory czyli druga inseminacja to okolo 900€ + nasienie
        z banku 1300E i na nastepny rachunek czekam. Pozdrawiam ( to smutne,ze
        czlowiek ktory jest w biedzie i pragnie miec dziecko to musi sie zapozyczac,
        ci co niechca usuwaja, a w niemczech kasa za to placi)
        • Gość: kathrin78 Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 16:12
          A jesteście małżeństwem i oboje nie jesteście ubezpieczeni prywatnie??
          • Gość: x14 do kathrin78 IP: *.dialin.hansenet.de 16.11.03, 19:33
            przepraszam, za spoznina odpowiedz. my jestesmy maluzenstwem i jestesmy
            ubezpieczeni w aok, a o prywatnej kasie ktora placi za to nie slyszalam. jak
            to jest mozliwe i ktora kasa placi za to ?
            • Gość: kathrin78 Re: do kathrin78 IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.03, 20:08
              My jesteśmy oboje w TKK. Aby kasa pokryła koszty musi być małżeństwo (kobieta
              poniżej 40-tki) oraz nie może być użyta sperma dawcy. Do tej pory kasa
              pokrywała 4 razy IVF, od nowego roku tylko 3 razy IVF, ale 50% kosztów
              lekarskich oraz leków musi pokryć pacjent (pacjentka od 25-40 lat, partner
              mniej niż 50). Inseminacja pozostaje bez zmian w pełni płatna przez bodajże 6
              cykli stymulowanych lub 8 bez stymulacji - ale pewna nie jestem.
              Trochę znajdziesz tutaj:
              www.klein-putz.de/forum/viewtopic.php?t=13516
              • Gość: x14 Re: do kathrin78 IP: *.dialin.hansenet.de 16.11.03, 20:15
                my bralismy sperme z banku, a jednak nasze koszty musimy sami placic.
                • Gość: kathrin78 Re: do kathrin78 IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.03, 13:05
                  Wlasnie dlatego, że sperma była od dawcy a nie od męża musieliście ponieść
                  wszystkie koszty i nic też z nowym rokiem się w waszym przypadku nie zmieni -
                  to niestety przykre...
        • Gość: kathrin78 Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 16:13
          My za icsi, które będzie mieć miejsce w grudniu nic nie będziemy płacić.

Pozdrawiam
    • Gość: nieja Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 16:30
      in vitro to koszt ok. 4,5 tys. zł do 6,5 tys. zł
      a nie grubo ponad 10 tys. zł

podobno w większości (może we wszystkich) państwach UE koszty in vitro )do
      trzech razy!!!) są refundowane
      w Polsce nie sad
      • bella76 Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? 11.11.03, 18:14
        Gość portalu: nieja napisał(a):

> in vitro to koszt ok. 4,5 tys. zł do 6,5 tys. zł
        > a nie grubo ponad 10 tys. zł
        >
        Tak, sam zabieg tyle kosztuje ale nikt nie robi zabiegu IVF bez stymulacji a
        leki do stymulacji kosztują DRUGIE TYLE więc jednak wychodzi to ponad 10
        tysięcy. Ja za swoje in vitro z lekami + badania zapłaciłam 13 tysięcy.
        • Gość: nieja Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 00:13
          Ewa osobno pisze o kosztach stymulacji i osobno o in vitro
          skorygowałam tylko informacje o kosztach in vitro
      • Gość: cetka Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.aster.pl / 10.66.1.* 16.11.03, 20:46
        Gość portalu: nieja napisał(a):

> in vitro to koszt ok. 4,5 tys. zł do 6,5 tys. zł
        > a nie grubo ponad 10 tys. zł

w polsce?????????? zapomnialas, ze do in vitro niezbedne sa leki, bez ktorych
        nie daloby sie przeprowadzic in vitro i razem sam zabieg + leki kosztuje 9.000-
        20.000 zl niestety
        • Gość: Sassima Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: 80.51.74.* 17.11.03, 14:39
          w lodzkiej Gamecie koszty ICSI to 6600, a IVF - 4600. Ceny zawieraja koszty
          lekow do stymulacji.
    • Gość: Ewa Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 16:39
      Hm, moja koleżanka szykuje się na in vitro i mówi, że z kosztami stymulacji itd
      wyniesie ją to około 12 000. Zastanawiają się nad wzięciem kredytu bo inaczej
      będą musieli czekać
    • larvva Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? 18.11.03, 14:56
      nasz koszt isci szcujemy na 12.000 (mniej wydalismy na leki stymulujace, nie
      mamy mrozaczkow, ale za to wiecej zjadly nas hotele i przyjezdy do warszawy
      oraz leki "po")
      na szczescie mamy ta komfortowa sytuacje, ze nie musielismy pozyczac pieniedzy
      na zabieg - bo mielismy oszczednosci. ale nie wiem co bym robila gdybym
      zarabiala 800pln i nie miala oszczednosci... kredyt, pozyczki "po rodzinie"
      niestety w pl (i rumunii, ukrainie - jakis kilku tego typu krajach) koszty
      leczenia nieplodnosci pokrywa chory w calosci. refunduje cala europa (rowniez
      czechy)

dziwne, tym bardziej, ze wielu polskich politykow promuje prorodzinne
      dzialania...
    • Gość: Marta Re: Pieniądze - jak dajecie sobie radę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 11:44
      Nie wiem na ile cennik AM Bialystok jest aktualny ale samo in vitro 1850zl
      plus leki
      www.dziecko.sitech.pl/dlapacjentow/ceny_procedur.shtml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka