Dodaj do ulubionych

Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10

IP: *.4kroki.pl 09.01.04, 22:46
Uwazajcie na firme ITM - International Travel Marketing
miesci sie ich biuro w Warszawie na ul. Podlesnej 10

Zadzwonila do mnie przedwczoraj panienka oznajmiajac ze zostalam wylosowana i
wygralam laptop lub wycieczke lub DVD lub kuchenke mikrofalowa do wyboru
za nic nie musze placic - nagrode wybiore sobie z tych czterech
tylko musze poswiecic im 2 godziny by mogli mnie zapoznac z oferta ich uslug
Zapewniali bardzo ze nie bede musiala nic placic
Poszlam - przedstawili mi jakis projekt spedzania urlopu ktory bardzo fajnie
finansowo sie prezentowal - bardzo tanio
Ale na sam koniec powiedzieli ze konieczne jest wpisowe - ile?! - ok 28 000 zl
Ale malo tego jak dzis sie zdecyduje to mi dadza upust 20 %
Okropnie mnie namawiali - nie dalam sie
W efekcie siedzialam tam jak ostatnia idiotka (tak jakos sie dalam podpuscic)
prawie 4 godziny (ciaglego namawiania)
Wreszcie moment losowania
Panienka wnosi koperty - wygralam woucher na pobyt w hotelu Kanaryjskie w-py
Bez jedzenia bez dojazdu ale hotel na tydzien
Wszyscy mi gratulowali
Okazalo sie jednak ze za ten Woucher trzeba zaplacic "oplate manipulacyjna" w
wysokosci 500 zl i jeszcze zeby tam pojechac musze sie zobowiazac do brania
udzialu we wszystkich prezentacjach jakie tam beda
I tu juz nie wytrzymalam
Obiecywali ze nic nie bede placic
Powiedzialam ze to nieuczciwe i wyszlam
Kurcze ale sie dalam wrolowac - 4 godziny zmarnowane i jakis niesmak mi
zostal do siebie -
Ale pajace
Ostrzegam wszystkich przed ta firma - bo to kant nad kanty
Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.4kroki.pl 09.01.04, 22:59
      Na ich stronie maja jakies zezwolenia na dzialalnosc ale na stronie
      zarejestrowanych w ministerstwie agencji - ich brak
      To jakas firma wielobranzowa sobie postanowila zabawic sie w turystyke
      pewno naciaga ludzi latwowiernych
      UWAZAJCIE NA TA FIRME

www.itmosrodki.pl

Zezwolenie

nr 024
      Na podstawie art.4 ust.1,art.5 oraz art. 7 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 29 sierpnia
      1997 roku o usługach turystycznych / Dz.U. Nr.133 poz.884 z późniejszymi
      zmianami/-po rozpatrzeniu wniosku Przedsiębiorstwa Wielobranżowego "BOKKA" Sp.
      z.o.o.-Agencji Turystycznej "Sigma" w Kielcach, z dnia 30.12.1998r.
      udziela się
      Przedsiębiorsywu Wielobranżowemu
      "BOKKA" Sp.z.o.o.
      Agencji Turystycznej "SIGMA" w Kielcach
      zezwolenia
      na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie organizowania imprez
      turystycznych:
      -w kraju
      - krajach europejskich
      1.
      Działalność prowadzona będzie w zakładzie głównym:
      Kielce, ul. Sienkiewicza 56

2.
      Osobą odpowiedzialną za działalność objętą zezwoleniem jest:
      Krzysztof Bożek
      3.
      Przedsiębiorstwo prowadzone będzie pod nazwą:
      Przedsiębiorstwo Wielobranżowe
      "BOKKA" Sp. z.o.o.
      Agencja Turystyczna "Sigma" w Kielcach
      4.
      Termin rozpoczęcia działalności z dniem wydania zezwolenia.
      5.
      Przedsiębiorca jest zobowiązany zgłaszać niezwłocznie organowi zezwalającemu
      zmiany stanu faktycznego i prawnego dotyczące działalności gospodarczej
      prowadzonej na podstawie niniejszego zezwolenia.
      7.
      1.Przedsiębiorca jest zobowiązany do prowadzenia działalności gospsdarczej
      objętej niniejszym zezwoleniem zgodnie z wymogami ustawy o usługach
      turystycznych.
      2.Zezwolenie może być cofnięte lub ograniczone w przypadku ujawnienia
      naruszenia przez przedsiębiorcę postanowień ustawy o usługach turystycznych.
      UZASADNIENIE
      Zgodnie z art.107 4 kpa. się od uzasadnienia decyzji, gdyż uwzględnia ona w
      całości żądanie strony.
      POUCZENIE
      Od niniejszej decyzji służy stronie odwołanie do Prezesa Urzędu Kultury
      Fizycznej i Turystyki, za pośrednictwem Wojewody Świętokrzyskiego w terminie 14
      dni od dnia jej dostarczenia.

• Gość: Detektyw Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 18:24
        Panie Rutkowski-gratulacje!!!
    • Gość: Wiesław Masz rację-jesteś idiotką!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 18:23
    • Gość: Psychiatra UWAGA NA PARANOIKÓW!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 18:27
    • dre6 Chciwosc, chciwosc, chciwosc, chciwosc... 20.03.04, 21:54
      Jak w temacie powyzej.
      I wasza naiwnosc, ze cos jest za darmo.
      Losujcie dalej...
    • Gość: Tomasz Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.acn.waw.pl 14.04.04, 10:49
      Dzięki za ostrzeżenie. Do mnie ci oszuści zadzwonili przed godziną. Uwagi typu "jesteś chora" ignoruj, bo piszą je domorośli frustraci, którzy lubią się na innych anonimowo powyżywać. Pozdrawiam.
      • Gość: zzz Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 14:07
        do mnie też przed chwilą zadzwonili. Panienka powiedziała, żebym przyszła do
        nich, nie zajmie to dłużej niż pół godziny. Strata czasu. Nie ma nic za darmo.
        • Gość: Jacek Machalik BARDZO DOBRA FIRMA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 18:47
          która istnieje już od ponad pięciu lat i ma setki zadowolonych klientów.Biura
          Podróży specjalnie robią nagonke na takie firmy, bo dają pobyty w luksusoych
          hotelach za darmo, a na tym Biura podróży zarabiają grube piniądze.Nawet prezes
          PIT-u wypowiedział się w ostaniej "POLITYCE", że takie firmy są przyszłością.
          • Gość: kasjo Re: BARDZO DOBRA FIRMA!!! IP: 212.160.172.* 05.10.04, 11:45
            to dlaczego działa w taki 'nienormalny sposób'? skoro mają takie atrakcyjne
            oferty to ludzie powinni do nich walic drzwiami i oknami a nie uciekac ze
            spotkan trwajacych 4 godziny... Pomimo selekcji, ankiet itp chyba nie trafiają
            do wlasciwego targetu. Wybrali mnie na podst. ankiety (w czasie ostatnich
            targow turystycznych w w-wie), zadzwonili - ale na spotkanie i tak nie pojde bo
            niby po co ? zeby wydac 28 tys. ? Smieszne :)
            • Gość: Agnes Re: BARDZO DOBRA FIRMA!!! IP: 80.51.241.* 16.10.04, 22:40
              Moim zdaniem są nieuczciwi
              • Gość: Paulina Re: BARDZO DOBRA FIRMA!!! IP: 62.116.78.* 24.11.04, 19:00
                Czy tak ci sie zdaje, czy moze ci sie snilo?Albo wrozka ci powiedzala?
          • Gość: gościu Re: BARDZO DOBRA... IP: *.finemedia.pl 30.03.14, 18:12
            hahahahahahahahahaha, alboś frajer albo sługus
            • alicjad1980 Re: BARDZO DOBRA... 05.12.14, 10:22
              Byliśmy na Teneryfie w listopadzie tego roku. Wycieczka wygrana na spotkaniu w ITM w u.r. Za tydzień pobytu w hotelu w apartamencie ok 60 m2 zapłaciliśmy 600zł. Teraz wiem, że gdybyśmy się zwrócili do hotelu sami to nie musielibyśmy tego płacić ale trudno. I tak nie żałujemy bo było super. Na początku baliśmy się jechać bo obawialiśmy się, że to jakaś ściema a my jechaliśmy z małymi dziećmi ale przed wylotem zadzwonił do nas Pan z hotelu i potwierdził że czeka na nas pokój, powiedział jaka jest pogoda, co zabrać ze sobą. Ja nie czuję się oszukana.

Pozdrawiam.
              Alicja
    • Gość: jano Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 15:01
      Dzięki za ostrzeżenie. Przed chwilą ktoś dzwonił z tej firmy i wysłałem go na
      drzewo. Z doświadczenia wiem że nigdy NIC nie ma za darmo! Pamiętajcie o tym i
      dajcie się nabrać! Pozdrawiam
    • Gość: gość Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.204.15.73.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.04.13, 19:55
      To oszuści pie...ni!!!! 3 koperty i w każdej wycieczka za którą można zapłacić tylko teraz i tylko dzisiaj!!!!!! Po czym mój Facet który ma 50cm w łapie kazał im pokazać co jest w dwóch pozostałych to nie chcieli dać aż im wyrwał i w każdej było to samo!!!!zaczęli spie...ć gdzie pieprz rośnie frajerzy
      • Gość: gość Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.finemedia.pl 30.03.14, 18:09
        hahahahahah
        tak podejrzewałam, że w każdej jest wycieczka
        nie było na sali żadnego sprzętu agd ani kamer cyfrowych, które oferowali
    • Gość: Justyna okazje turystyczne IP: *.centertel.pl 02.12.13, 21:04
      Do mojego męża zadzwoniła panienka z tej właśnie firmy i zaprosiła Go na targi turystyczne z osobą towarzyszącą.Temat nas zainteresował bo w tym roku nie udalo nam się wyjechać na urlop myśleliśmy więc o jakimś wypoczynku jeszcze w zimę albo na wiosnę.Pani coś wspominała o nagrodach dla osób zaproszonych na spotkanie z firmą turystyczną.
      Byłam tam godzinę,oprócz nas nikogo nie było.Po godzinie byłam mocno zniesmaczona spotkaniem i wywieraniem na moją osobę presji,że tu i teraz mam coś wpłacić,podziękowałam za spotkanie i chciałam już wyjść ale okazało się,że mam jeszcze do wylosowania nagrodę.Wygrałam oczywiście Teneryfę ale tu i teraz muszę wpłacić 500zl. Pożegnałam się i natychmiast wyszłam.Do dziś nie wiem jak mogłam być aż tak głupia i nieodpowiedzialna,żeby przyjąć to zaproszenie.Czuję wstyd i poniżenie ze względu na własną głupotę.Jedno co mnie usprawiedliwia to to,że nam nie proponowała Pani przez telefon nagród gratisowych,tylko informacje turystyczne.Wstyd,wstyd,wstyd.
      • horpyna4 Re: okazje turystyczne 04.12.13, 12:56
        Kochaniutka, jak do mnie dzwoni ktoś z jakąkolwiek ofertą, to odpowiadam "dziękuję, nie jestem zainteresowana" jeszcze zanim skończy nawijać i natychmiast rozłączam się.

Polecam wszystkim takie załatwianie wszelkich zaproszeń na niebywałe okazje. Niestety, ludzi gubi ciekawość, bo potrafią powstrzymać się od wysłuchania do końca, co im firma ma ciekawego do zaoferowania. No i dają się wkręcać.
        • Gość: czarna_wwa Re: okazje turystyczne IP: *.play-internet.pl 18.09.14, 10:59
          Dziękuję za to że trafiłam na tą stronę. Jestem umówiona na spotkanie i cieszę sie że to wszystko czytam. Szkoda czasu na naciągaczy.
    • Gość: MONIKA Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.warszawa.mm.pl 26.02.14, 21:35
      Witam Panią,
      bardzo dziękuję za te informacje, bo do mnie też dzwonili i miałam iść do nich w sobotę na spotkanie, ale dzięki Pani ostrzeżeniom nie pójdę.
      Dziękuję, zaoszczędziła Pani mój czas.
    • a.kasp46 International Travel Marketing 29.05.14, 19:54
      Dziękuje za wspaniały wypoczynek, który zawdzięczam Waszej firmie.
      Serdecznie polecam wszystkim nie zdecydowanym, aby nie sugerowali się złymi opiniami tylko sami przekonali się że warto przyjść na spotkanie, bo można dużo skorzystać, a jeżeli zdecydujecie się na jakąś ofertę to będą to nie zapomniane wspomnienia.

Pozdrawiam A.K
      • alex44_wawa Re: International Travel Marketing 25.07.14, 14:42
        Dziękuję za wspaniały pobyt na Teneryfie ! Było rewelacyjnie, rezerwuję już kolejny termin za rok tym razem kierunek Dominikana :) POzdrawiam
        • Gość: czarna_wwa Re: International Travel Marketing IP: *.play-internet.pl 18.09.14, 11:02
          oooo są i pracownicy ITM na tym forum ;-)
    • Gość: Endżi hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.14, 07:34
      Zastanwiam sie czy te dobre opinie to nie pryzpadkiem pracownicy nudzący sie siedzeniem na facebooku.. byłam na spotkaniu tu wszystko na granicy prawa. Bardzo duże koszty biorąc pod uwage ze tego hotele daja takie pobyty reklamowe za darno wystarczy dojazd i wyżywienie ale inetnatoinal tez tego nie zapewnia. 2 godziny prania mózgu przez jakas panienke a na koniec 400 zł chyba za nocleg który byl w kopercie. COOOO. mialo byc za darno. jak chcielismyzobczyc co jet w innych kopertch to szybko znikneli. ŻENADA. Nie polecam. nie warto isc na sptkanie bo nie ma nic za darmo. a oferty maja nedzne.
    • Gość: P.J. ITM POLSKA IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.14, 22:20
      Dobrze że nie czytałem wcześniej tych komentarzy, bo gdybym to zrobił to na pewno nie zgodził bym się przyjść na spotkanie, a tak miło spędziłem czas na wakacjach z rodziną dzięki waszej firmie. Pozdrawiam P.J.
    • Gość: h Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.gts.pl 10.09.14, 13:28
      Też do mnie dzwonili, ta sama historia -> spełnię banalne warunki i super prezenty, wycieczki z losowania w gratisie dostanę. Dzięki za przestrogę :)
      • Gość: Adus Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.14, 22:09
        I ja cieszę sie ze mnie podkusiło żeby sprawdzić w necie i przeczytałam Wasze opinie bo już namawiałam męża żeby sie wybrać na to spotkanie.
        Dzieki.
      • Gość: kar. Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.181.217.12.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.09.14, 16:17
        UWAGA!! ja też dostałam telefon z tej firmy :) i wiecie co ciesze sie przed pojsciem tam nie przeczytałam tych kłamstw co piszecie ... Bardzo miła atmosfera upominek dostałam i jeszcze wyjadaz wykupiłismy z męzem :) Przestroga dla innych nie kierujcie sie opinniami :) pozdrawiam.
        • Gość: gość Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.21.54.194.generacja.pl 17.10.14, 10:19
          dzięki za Wasze wpisy. Wydawało mi się mocno podejrzane zaproszenie. Dzięki Waszym informacjom na pewno nie pójdę, ale dałabym się wrobić!!!
    • zielona-galazka Re: ciekawe 19.09.14, 08:35
      Gość portalu: a napisał(a):

> Uwazajcie na firme ITM - International Travel Marketing
      > miesci sie ich biuro w Warszawie na ul. Podlesnej 10
      >
      >
      A panienka to czasem nie z firmy konkurencyjnej?
      Wartosc takich anonimowych wpisow w internecie jak Twoj wynosi rowne zero.
    • Gość: MK ITM IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.14, 20:07
      Czasami warto się zastanowić nad opiniami innych ludzi, którzy wszystko chcieli by za darmo. Jak widać Ci którzy przyszli i byli zadowoleni i chcą nadal korzystać z usług. Moim zdaniem kierowanie się opiniami z roku 2004 itd nie mówi zupełnie nic.
      Pozdrawiam
      • Gość: Jackkkk Re: ITM IP: *.devs.futuro.pl 18.01.15, 22:15
        Byłem dziśiaj na spotkaniu z ITM i powiem krótko nieżle mydlą oczy i opowiadają dyrdymały!!!!!! A katalogi dotyczące hoteli mają z 2008 roku!!!!!! Żenada!!!!!!!! Mamy 2015 rok a nie 2008 rok!!!!!!! Twierdzą że to nie ma znaczenia przy wyborze hotelu hehe dobry kawał!!!!!!!! Jestem rozczarowany z tego zaproszenia ITM masakr. Na tym spotkaniu nie chce nic za darmo ale chce normalności w podejściu do handlu.
    • meliszka ITM 13.11.15, 09:43
      Oczywiście warto się zastanowić nad opiniami innych.
      Właśnie skończyłam rozmowę z panienką. Oczywiście voucher za darmo... Opłata rezerwacyjna 599 zł. W cenie apartament nie wiadomo jaki (łazienka?), transfer z lotniska do hotelu, infrastruktura hotelowa (jaka? panienka nie wie)
      Jedzonko - nawet śniadania płatne, samolocik też, ubezpieczenie - a jakże.
      Pokoje za 600 zł na tydzień to z netu się lawiną wylewają....
      • Gość: Grego Re: ITM IP: *.play-internet.pl 18.01.16, 12:26
        Witam!
        Byłem na spotkaniu z żoną w ITM, dokładnie w sierpniu 2015. Po rozmowach w pracownikiem ITM wykupiliśmy 3 tygodnie pobytu w apart-hotelach współpracujących ITM ( do wykorzystania w ciągu 2 lat), dodatkowo wygraliśmy pobyt w ośrodku na Teneryfie ( bez żadnych opłat rezerwacyjnych). Ponieważ nie byliśmy w tym roku na urlopie postanowiliśmy od razu wykorzystać losowany voucher. Termin pobytu 01-08 października 2015 - 3 osoby ( byliśmy z synem) . Lot bezpośredni - czarter z TUI z Warszawy. Wybór był prosty Flamingo Club lub La Pinta (jako jedyne jest w pierwszej linii brzegowej , reszta jest znacznie dalej!!!). Byliśmy w Hotelu La Pinta (z hotelu wychodzisz bezpośrednio na plażę). Ładny hotel z dużym basenem, leżakami, parasolami i ręcznikami do dyspozycji gości. Apartamenty czyste, klimatyzowane, z wyposażonym aneksem kuchennym ( można sobie gotować lub tanio zjeść na mieście), salonem, łazienką i oddzielną sypialnią ( 2 os.) przy 3-4 osobach. Wspaniała pogoda i wypoczynek - słońce, ciepła woda w oceanie ( ok. 26 stopni), temperatura powietrza 28 - 30 stopni . Codziennie - plaża i kąpiele w oceanie lub basen hotelowy, wieczorem romantyczne spacery nad oceanem, 2 dni - zwiedzanie Teneryfy ( wycieczki z rezydentem - nie polecam, bo dużo drożej niż w miejscowych biurach) - jednym słowem wspaniały urlop ( niestety krótki).
        Jedyna wada - obowiązkowe spotkanie z rezydentem i wysłuchanie oferty sprzedaży pobytów w ośrodkach współpracujących z ITM ( ok. 1,5 godziny ) .

Decyzja należy do Was.!!! My byliśmy bardzo zadowoleni . Grzesiek z rodziną.

Ps. W roku 2016 wybieramy się na Ibizę lub do Chorwacji - oczywiście z ITM. (zobaczymy czy będzie również tak fajnie !?)

• Gość: alicja76 Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.212-91-26-0.dynamic.chello.pl 18.01.16, 16:55
      Jeśli jedziecie grupką to czy nie wygodniej bedzie Wam wynająć sobie noclegu w aparthotelu a nie w hotelu? Bedzie to tańsze bo cena podzieli się na 4 osoby oraz wygodniejsze bo macie większą przestrzeń oraz kuchnie. My od jakiegoś czasu rodzinnie preferujemy właśnie taki sposób nocowania. Można sporo zaoszczędzić na śniadaniach oraz nie słychać innych osób przez ściany
      Zerknij sobie na stronę:
      www.warsaw4you.com/
      Możesz tutaj przejrzeć sobie apartamenty w Warszawie. Jest ich wiele. W centrum oraz na przedmieściach.
    • kt-z Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 18.03.16, 17:16
      Witam Kilka lat temu w ten sam sposób wylosowałam pobyt na |Teneryfie. Wówczas opłata wynosiła 600 zł za tydzień dla 4 osób (samo mieszkanie). Dostaliśmy piekny 3 pokojowy apartament z całkowicie wyposażoną kuchnia i dużym tarasem. Kożystaliśmy z pełnej bazy hotelowej ( baseny itd). Zdecydowaliśmy, że sami będziemy przygotowywać posoiłki dzieki czemu mieliśmy luz czasowy. Jedyny obowiązek to 1 wycieczka (zawieźli nas i przywieźli) do pięknego hotelu gdzie oglądalismy (bez żadnych zobowiązań) apartamenyty do wykupu. Zajęło to w sumie może 3 godziny. Bilet lotniczy w żadnej firmie turystycznej nie jest za darmo, a 150,- zł od osoby za 7 noclegów na Teneryfie !! Niech ktoś znajdzie mi taką firmę !!! Pobyt był bardzo udany i w żaden sposób nie czuliśmy się oszukani czy wykorzystani. Teraz jest juz drożej pobyt 7 dniowy na tych samych zasadach kosztował nas 1000,- zł za 2 osoby ( lub 2000,- od razu za 2 tygodnie) do wyboru Cypr, Teneryfa, Austria Bali i Dominikana ( tu 4 osoby)
    • Gość: Maciek Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: 213.168.68.* 27.07.16, 11:27
      Do mnie też dzwonili i namawiali na spotkanie. Spotkanie miało trwać 1 godzinę. Darmowy prezent do wylosowania z jednej z 3 kopert (kamera wideo, sprzęt AGD lub voucher na hotel). Nic nie trzeba kupować. Spotkanie miało się odbyć na ul. Żelaznej 67 w Warszawie...
      Wykręciłem się w ostatniej chwili, z ciekawości chciałem pójść.
      DZIĘKUJĘ ZA OSTRZEŻENIE!!
      Wy też uważajcie na tych kanciarzy!
    • Gość: Henryk Re: Uwaga na firme ITM z Zoliborza, Podlesna 10 IP: *.bisserwis.pl 16.02.17, 14:19
      Uwaga na tę firmę!!! Nagle znikło biuro na Podleśnej w Warszawie, nie odpowiadają ani na maile, ani na telefony. Pod tutaj podanym numerem (795553533), zgłasza się jakaś ledwo mówiąca po polsku nieprzyjemna i arogancka kobieta. Na próbę uzyskania informacji na temat aktualnej oferty, zachowała się nie jak przedstawicielka biura, osoba z marketingu, tylko jak handlarka jakimś lewym towarem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka