Dodaj do ulubionych

Gdzie na ferie po za górami, hę?

26.10.11, 10:28

Pytanie jak w temacie. Nie wiem jaki rejon Polski wybrać na ferie. Mam 11-latkę, byliśmy w górach w tym roku, za rok znów jedziemy; tym razem chciałam na ferie coś innego. Nie chciałabym też, żeby się wynudziła zwiedzaniem kościołów....:)
Zależy mi na spędzeniu ok tygodnia czasu, NIE w rejonie górskim i niekoniecznie musi byc wypchany dziesiątkami atrakcji itd. Można pospacerować po mieście, spożyć regionalne potrawy, zobaczyć jakąś atrakcję danego miasta....

Macie jakieś propozycje, spędziliście ferie nie typowo? Podzielcie się uwagami, plisss:)
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 26.10.11, 15:23
      Zależy gdzie mieszkasz. Duże miasto czy mała wieś i w jakiej części kraju. Przemyśl? Polanica Zdrój? Toruń? Bydgoszcz? Wrocław? Berlin? Praga? Wilno?
      • madameblanka Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 26.10.11, 17:20

Warszawa. Po za tym, co za różnica i tak pewnie bedę musiała zrobić kilkaset kilometrów...
        pozdr,

--
        • feniks_z_popiolu Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 27.10.11, 09:57
          No wiesz gdybym mieszkała np. w Szczecinie to raczej nie chciałoby mi się tłuc na ferie zimowe na 7 dni np. do Ustrzyk. Ale skoro mieszkasz w W-wie to możesz w każdą stronę ruszyć. Ja (też W-wa) w zeszłym roku aby odpocząć od gór, byłam na 7 dni z nastoletnią córką w Przemyślu. Miasto niezbyt duże a z komunikacją miejską. Korzystałyśmy z basenu, lodowiska, kina, nart i sanek (stok w obrębie miasta, dojazd autobusem miejskim), fajne muzea, urokliwy rynek ze Szwejkiem, galeria handlowa. Spacery nad Sanem. W pobliżu Krasiczyn (też dojazd MPK). Można zrobić wycieczkę do Lwowa.
          • famafema Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 30.12.12, 15:04
            Jak ferie zimowe wypadnie spędzać nam w mieście to zawsze korzystamy z lodowisk, specjalnie przygotowanych na ten okres dla dzieciaków i nie tylko.
            Dla zainteresowanych podsyłam listę wszystkich lodowisk miejskich w Polsce.
            Lista lodowisk
    • magdatysz Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 28.10.11, 11:15
      np. do Trójmiasta - morze zimą tez ma swój urok a dodatkowo jakby była zła pogoda inne atrakcje też znajdziesz. Mozesz też wybrać się na Mazury - można zaszyć sie w jakiejś agroturystyce i pobserwować przyrodę zimą. Masz lasy, jeziorka możesz też znaleść stok narciarski a na pewno nie będziesz miałą tłumów ludzi.
    • ezmd99 Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 28.10.11, 18:12
      Polecam Puszczę Białowieską i Gawrę, wygooglaj sobie :)
    • Gość: marika Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.internetia.net.pl 30.10.11, 19:46
      Może okolice Mazur, lub Podlasie? Tam jest bardzo dużo przeróżnych atrakcji, dzięki którym dzieciak nie będzie się nudził. Na pewno jest trochę zwiedzania, a przy okazji też sporo atrakcji dla maluchów w jej wieku.
    • aduerin Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 01.11.11, 20:34
      Kobieto! jakiekolwiek duze miasto - cos do zwiedzenia, jakis 1 kosciol zeby sie corunia nie znudzila, starowka, zawsze znajdziesz knajpke z klimatem, jak rowniez atrakcje sportowe typu lodowisko sauna basen czy silownia, kino, galeria handlowa. w okolicy kazdego duzego miasta znajdziesz miejsca do zwiedzenia- np zamki, jak rowniez miejsca urokliwe na spacer - parki krajobrazowe, jeziorka, sciezki spacerowe czy szlaki turystyczne. Wszystko to jest dosc oczywiste - chyba latwo wpasc na to ze zarowno w gdansku, krakowie poznaniu czy wroclawiu i ich okolicach znajdziesz wszystkie powyzsze i z powodzeniem spedzicie ciekawy tydzien ...
      • madameblanka Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 01.11.11, 21:19

kościół, starówkę, knajpy, centra handlowe, sauny - mam w Warszawie. A ja chcę coś zobaczyć czego nie ma w Wawie. Przykładowo..... stocznię (choc nie uśmiecha mi się jazda przez pół Polski dla tejże).
        Zapewne sa atrakcje w wielu miastach, nie koniecznie dużych, nie koniecznie muszą to być słynne zabytki oblegane przez turystów, nie koniecznie obsmarowywane w internecie; atrakcją miasta jest chociazby to że jest piękne, ma piękną niezwykłą architekturę, specyficzny klimat.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wszystko brane jest pod uwage:)
        • horpyna4 Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 02.11.11, 07:37
          Puszcza Knyszyńka, nocować najlepiej w Supraślu. Poguglaj sobie.

Jest to dość blisko, ok. 200 km od Warszawy. I raptem 15 km od Białegostoku, więc przy okazji można i do większego miasta zajrzeć. Jak będzie śnieg (a tam zwykle bywa), to przydadzą się narty śladowe.
    • meluska11 Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 04.11.11, 12:06
      To może wycieczka do Wrocławia:), a później na zakończenie maufaktura w bolesławcu i Drezno:). Wrocław jest absolutnie przecudny więc spędzenie w nim kilku dni na pewno nie będzie dla nużące dla 11 latki:). A w bolesławcu można zobaczyć jak robi się ceramiczne naczynia, no a o Dreźnie to chyba nawet nie muszę wspominać. A zresztą inspiracji i pomysłów jest dużo, możesz sobie zobaczyć na znanenieznane.pl i tam nawet zaplanujesz cały trip, prawie jak w biurze podróży tylko za free.
      • musmusmus Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 07.11.11, 14:16
        jemeluska11 napisała:

> To może wycieczka do Wrocławia:), a później na zakończenie maufaktura w bolesła
        > wcu i Drezno:). Wrocław jest absolutnie przecudny więc spędzenie w nim kilku dn
        > i na pewno nie będzie dla nużące dla 11 latki:). A w bolesławcu można zobaczyć
        > jak robi się ceramiczne naczynia, no a o Dreźnie to chyba nawet nie muszę wspom
        > inać. A zresztą inspiracji i pomysłów jest dużo, możesz sobie zobaczyć na znane
        > nieznane.pl i tam nawet zaplanujesz cały trip, prawie jak w biurze podróży tylk
        > o za free.

Pochodzę z Bolesławca! ;) U nas nie tylko Manufaktura jest warta uwagi. Chociaż to rzeczywiście znany na całą Polskę mocny punkt również całego Dolnego Śląska. W ogóle ten region ma wiele miejsc nieodkrytych, słabo znanych. !!!
        • tiptop5 Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 29.12.11, 22:03
          > jemeluska11 napisała:
          To może wycieczka do Wrocławia:), a później na zakończenie maufaktura w bolesławcu i Drezno:). Wrocław jest absolutnie przecudny więc spędzenie w nim kilku dni na pewno nie będzie dla nużące dla 11 latki:). A w bolesławcu można zobaczyć jak robi się ceramiczne naczynia, no a o Dreźnie to chyba nawet nie muszę wspominać. A zresztą inspiracji i pomysłów jest dużo, możesz sobie zobaczyć na znanenieznane.pl i tam nawet zaplanujesz cały trip, prawie jak w biurze podróży tylko za free.
          >

Oo to ja się dołączam do polecania dolnośląskich atrakcji, zresztą stad w góry praktycznie rzut beretem. Warto :)
    • Gość: bard Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.183.235.168.dsl.dynamic.t-mobile.pl 19.11.11, 10:40
      A może zaszyj się w leśniczówce i rob sobie wypady po okolicy?
      Polecam leśniczówka Jednorożec konie zwierzaki na polanie w lesie
      www.lesniczowka.mazury.pl

warto :)
    • marecka.1 Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 29.11.11, 15:55
      Ja wybieram się na ziemię lubuską do Bukowego Dworku :)
      Co do wycieczek np. :
      - Zielona Góra
      - Łagowski Park Krajobrazowy
      - Świebodzin
      Hotel:
      - basen, jacuzzi,
      - bilard
      - plac zabaw dla dzieci
      - chata z grillem
      Jedzenie : tradycyjna polska kuchnia, mają również specjalne menu dla dzieci :)
      Może czegoś takiego szukasz :)
      • Gość: Tomek Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.internetia.net.pl 07.12.11, 11:22
        Witam
        Polecam Podlasie jako miejsce gdzie można spędzić miło czas. Jak juz było wyżej wspomniane zimą na śnieg ten region Polski nie narzeka dlatego można skorzystać z nart biegówek, urządzić kulig, wedrować ścieżkami puszczy, podziwiać żubry w okolicach Białowieży i wiele innych ciekawostek.
        Polecam sprawdzić podlaską ofertę na wciąż rozbudowującym się portalu www.infopodlaskie.pl
        • Gość: Tomek Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.internetia.net.pl 07.12.11, 11:24
          Podlaski Katalog Turysty

W poprzednim wątku nie wstawiłem linku do łatwiejszej komunikacji ze stroną.
          Pozdrawiam
    • Gość: ed Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 21:50
      Polecam nocleg w Surytach woj.warminsko-mazurskie jesli nie w gorach to nad jeziorem:) przytulny dom dla rodzin i jest gdzie pospacerowac.
      wlasnietu.pl/noclegi/caloroczne_domy_wypoczynkowe_w_surytach-5032.html
    • Gość: MatyldaS Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.11, 15:18
      To może w takim razie jeziora? :) Głęboczek jest bardzo dobrym miejscem na wypoczynek. Mają tam ciekawe propozycje na spędzenie wolnego . z tego co widziałam to w ziemi organizują kulig i mają animatora zabaw dla dzieci jak i również osobne spa dla nich :) Według mnie warto odwiedzić to miejsce nawet dla dobrej kuchni czy też malowniczych krajobrazów.
    • Gość: nacianacia Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 15:59
      Nad morze! Zimą jest super. Mozna pospacerować, ceny są inne niz latem, mozna pozwiedzac, nie ma tlumów. Polecam SPa w Jastrzebiej Gorze - Primavera. Maja fajna oferte na ferie. Mozecie zobaczyc u nich na stronie.
    • Gość: DOROTA Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 16:49
      ZAPRASZAM DO DOMU GOŚCINNEGO OERANGE
      Pokoje z łazienkami mieszczą się na parterze.
      Posiadają tv-sat oraz Internet.
      Do dyspozycji kuchnia z możliwością gotowania.
      Cena: 30 zł za dobę od osoby dorosłej.
      Atrakcje:

Wyciągi narciarskie oddalone od Wysowej o 12 km.
      Możliwość wynajęcia profesjonalnego instruktora do jazdy na nartach.
      Trasy do uprawiania narciarstwa biegowego
      Możliwosć zorganizowania kuligu z pochodniami nocą.
      W pobliżu naszego domu, znajduje się także górka doskonała do jazdy na sankach, a także nauki jazdy na nartach.
      W Wysowej znajdują sie również dwa baseny kryte oraz jaskinia solna.
      LODOWISKO
      POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DOM ORANGE
      604 56 53 58
    • rozpedowski Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 11.01.12, 23:24
      A może wybierze Pani zwykłą sudecką wioskę w niskich nieznanych górach.
      Miejscową atrakcją jest Ekomuzeum Rzemiosła w Dobkowie, a nasz dom to miejsce naprawdę przyjazne rodzinom z dziećmi: Villa Greta - www.villagreta.pl
      Nie mamy wprawdzie sali zabaw, ale taką rolę pełni nasza sala kominkowa.
      Kilka zdjęć:
      [img]https://www.villagreta.pl/obrazki/villagreta.jpg[/img]
      [img]https://www.villagreta.pl/obrazki/ferie.jpg[/img]
      [img]https://www.villagreta.pl/obrazki/polskie_gory.jpg[/img]
      [img]https://www.villagreta.pl/obrazki/kameralna-sala-bankietowa.jpg[/img]
      [img]https://www.villagreta.pl/obrazki/placzabaw.jpg[/img]
      [img]https://www.villagreta.pl/obrazki/ferie-zimowe-z-dzieckiem.jpg[/img]
      [img]https://www.villagreta.pl/obrazki/agroturystyka-dolnoslaskie.jpg[/img]
    • marcin_zabielski Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 12.01.12, 02:05
      a nie myślałaś może od Sopocie? wiele hoteli ma przygotowane specjalne pakiety na ferie zimowe. warto spróbować.
      • donbas Re: tylko góry 14.01.12, 21:19
        krokus-zakopane.pl to Ośrodek w Kościelisku polozony w lesie ale z dobrym dojazdem zarowno do Zakopca jak i na wyciągi w Witowie. Polecam
    • pemo78 Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 16.01.12, 15:00
      Witam,polecam Świnoujście jeżeli chcesz poczytać coś o mieście i miejscach lub znalezieniu noclegu zerknij na bloga.
      turystykawpolsce.blogspot.com/
      a jeżeli chcesz skożystać z noclegu w dobrej cenie napisz maila na biuro@wczasynamaxa.pl
      Polecam i pozdrawiam
    • szalonaturystka Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 18.01.12, 14:39
      Dobrym pomysłem na pewno jest wyjazd gdzieś na Podlasie, na przykład okolice Białegostoku. Myślę, że warto byłoby też wybrać się na przykład do Zamościa, jest tam bardzo piękny rynek i dodatkowo kilka ciekawych zabytków. Atrakcją dla córki na pewno będzie Zoo.:) W okolicy znajdzie się na pewno jakieś przytulne miejsce, gdzie można przenocować:)
      • Gość: Tomasz Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.internetia.net.pl 18.01.12, 18:10
        Białystok z roku na rok jest coraz bardziej otwarte dla turystów. W mieście na pewno wart odwiedzenia jest Pałaca Branickich, w okolicy Muzeum Ikon w Supraślu oraz sam Supraśl, małe uzdrowiskowe miasteczko, 80 km od miasta jest Białowieża z rezerwatem żubrów, 40 km od miasta Tykocin z zamkiem i synagogą. Białystok ze względu na położenie jest idealnym miejscem wypadowym do zwiedzania okolicznych terenów. Polecam.
        Kilka linków na zachetę :-)
        Rezerwat żubrów
        Pałac Branickich
        Muzeum Ikon
    • tommason Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 26.12.12, 09:47
      Spróbuj może wyruszyć w okolice Wałbrzycha, a dokładniej do Uzdrowiska Szczawno-Jedlina, na pewno wypoczniesz korzystając z zabiegów SPA i spacerując po tamtejszej pięknej okolicy.
    • Gość: Kazimierz Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.inet.rev.km-net.pl 26.12.12, 21:59
      Mam mieszkania do wynajęcia (2 lub 3-pokojowe)+ kuchnia i łazienka tv i internet
      Woj małopolskie, powiat tarnowski, gmina Zakliczyn, miejscowość Ruda Kameralna (na terenie Ciężkowicko-Rożnowskiego parku krajobrazowego)
    • Gość: tez mama Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.dynamic.mm.pl 29.12.12, 17:23
      Żebyś przez pół Polski nie musiała jechać i jednak coś atrakcyjnego dla dziecka było, polecam Toruń:
      - gotycka perełka, dla 11-latki bardzo edukacyjne, bo na historii już miała pewnie średniowiecze, starówka toruńska jest tak jak warszawska na liście unesco światowego dziedzictwa ludzkości z tym, że warszawskie Stare Miasto jest rekonstrukcją, a starówka w Toruniu przetrwała pożogę wojenna, polecam znalezienie lokum gdzieś blisko starówki, żebyście mogły sobie pospacerować za dnia i po zmroku (piękne iluminacje), krzywa wieża w obrębie murów miejskich, bulwar nadwiślański, przy rynku pomnik pieska Pana Filutka z Przekroju - pamiętasz?, Dwór Artusa - tego nie ma w stolicy:-)
      - można wybrać sie na pieczenie pierników do Domu Kopernika albo w muzeum piernika
      - polecam wejście na którąś z wież widokowych
      - wizyta w orbitarium (nie planetarium jak w W-wie:-)
      A jak sie znudzi, mozna sobie zrobić wypad do któregoś z zamków - Malbork (150 km) albo Gniew (120km)- nie tak efektowny i monstrualny jak Malbork, ale mają ciekawą ofertę również dla dzieci, warto zatrzymać sie tam na nocleg - spałam w zamku krzyżackim z duchami - może tak powie po powrocie córka? :-)
      W odległości ok. 50 km Bydgoszcz również warta uwagi (po drodze Solec Kujawski z dino parkiem, choć wątpię, zeby 11-latka była jeszcze nimi zainteresowana), może tężnie w Ciechocinku wpadniecie zobaczyć?
      A po drodze można wstąpić do muzeum wsi mazowieckiej (miejscowość Sierpc)
    • Gość: tez mama Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.dynamic.mm.pl 29.12.12, 17:24
      Żebyś przez pół Polski nie musiała jechać i jednak coś atrakcyjnego dla dziecka było, polecam Toruń:
      - gotycka perełka, dla 11-latki bardzo edukacyjne, bo na historii już miała pewnie średniowiecze, starówka toruńska jest tak jak warszawska na liście unesco światowego dziedzictwa ludzkości z tym, że warszawskie Stare Miasto jest rekonstrukcją, a starówka w Toruniu przetrwała pożogę wojenna, polecam znalezienie lokum gdzieś blisko starówki, żebyście mogły sobie pospacerować za dnia i po zmroku (piękne iluminacje), krzywa wieża w obrębie murów miejskich, bulwar nadwiślański, przy rynku pomnik pieska Pana Filutka z Przekroju - pamiętasz?, Dwór Artusa - tego nie ma w stolicy:-)
      - można wybrać sie na pieczenie pierników do Domu Kopernika albo w muzeum piernika
      - polecam wejście na którąś z wież widokowych
      - wizyta w orbitarium (nie planetarium jak w W-wie:-)
      A jak sie znudzi, mozna sobie zrobić wypad do któregoś z zamków - Malbork (150 km) albo Gniew (120km)- nie tak efektowny i monstrualny jak Malbork, ale mają ciekawą ofertę również dla dzieci, warto zatrzymać sie tam na nocleg - spałam w zamku krzyżackim z duchami - może tak powie po powrocie córka? :-)
      W odległości ok. 50 km Bydgoszcz również warta uwagi (po drodze Solec Kujawski z dino parkiem, choć wątpię, zeby 11-latka była jeszcze nimi zainteresowana), może tężnie w Ciechocinku wpadniecie zobaczyć?
      A po drodze można wstąpić do muzeum wsi mazowieckiej (miejscowość Sierpc)
      I co panie na to, hę? :-)
    • tititu Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 31.12.12, 00:06
      Super opis Przemyśla, Torunia i Białegostoku. - skorzystam z propozycji.

Ja polecem dwa kierunki.
      Po pierwsze Śląsk. Z kopalniami Guido i Luiza, Czarnego Pstrąga i całym szlakiemzabytków techniki. Propozycje wycieczek znajdziesz na:
      zabytkitechniki.pl
      www.gosilesia.pl
      Dodatkowo, np. w taRanowskich Górach w okolicach rynku dają dobrze jeść (i tanio). Polecam oczywiście Planetarium Śląskie jako zabytek obsługi klienta ;0 oraz cały kompleks parku wypoczynku i rekreacji czy jakoś tak - do spacerów, również na biegówkach jak spadnie śnieg.

Polecam też Swiętokrzyskie, bo blisko i fajnie. :)
      Oczywiście sam Sandomierz z okolicami wystarczy by i pozwiedzać i rozerwać się sportowo. Ale jeszcze jest Swięty Krzyż, Jaskinia raj (nie wiem czy czynna cały rok), Zamek w Chęcinach (chociaż po lodzie trudno będzie go zdobyć), Szydłowcu, Kurozwęki i Krzyżtopór.
      Polecam super skansen w Tokarni. I przy skansenie dają dobrze jeść.
      Jak dziewczyna jest oczytana - można zaliczyć szlak literacki. Jak zainteresowana techniką Krzemionki opatowskie i muzeum przyrody i techniki w Starachowicach!
      Muzeum zegarów w Jędrzejowie...

Gdzie jedziecie?
      • Gość: tez mama Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.dynamic.mm.pl 04.01.13, 07:34
        Przymierzam się do tego Górnego Śląska - ale chyba jeszcze nie tym razem w ferie zimowe. Raczej latem. Obawiam się, że ten park chorzowski zwany chyba ostatnio śląskim zimą niewiele ma do zaoferowania.
        Tutaj artykuł o tym, co w planach:
        katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12223578,Park_Slaski_utonal_w_biegunce_pomyslow.html
        Dzięki w każdym bądź razie za info - Górny Śląsk i tak wart zainteresowania w przyszłości :-)

Moje dzieci w ferie jednak narty by przypięły. Ale jak pomyślę o Zakopiance, to wolę przespać całą zimę niż telepać się tą trasą:-) Ze względu na te narty mam dwa pomysły:
        1) Góra Kamieńsk (pozanarciarsko Łódź jest też warta zainteresowania: nie wiem, czy zimą Dętka czynna, bo przymierzam sie już od dawna, ale Pietryna dostępna na pewno, w Manufakturze eksperymentarium i Laser Game Arena raczej na pewno działają. No i trzeba by dzieciska zaciągnąć wreszcie choćby i podstępem do Pałacu Poznańskiego. W nagrodę za wejście do PP może być Fala:-)
        2) Bałtów

No chyba że zaszaleję i obiorę kierunek morze w te ferie:-) Marzy mi sie Gdańsk - morze możliwości:-)

Albo zrealizuję wersję kryzysowa, czyli zaprosze dzieciaki z rodziny do nas - ale będę miała meksyk w domu - też fajnie:-)
    • edom.pl Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? 04.01.13, 16:36
      Może Małopolska? :) Jest tam wiele atrakcji dla dzieci i nie tylko dla dzieci :) na pewno nie będziecie się nudzić :) A może nad morze? :) Bałtyk zimą jest naprawdę piękny no i to morskie zdrowe powietrze :)
    • Gość: Łukasz Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.13, 12:48
      Może podlasie?

Niedaleko Białegostoku znajduje się śliczny ośrodek Kiermusy niecałe 3km od niego zabytkowy Tykocin poza tym mnóstwo atrakcji, zagroda żubra, muzeum oręża
      Z dzieckiem można się wybrać także na nordic walking
    • Gość: anatol Re: Gdzie na ferie po za górami, hę? IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 19:34
      my znalezlismy fajna oferte na wyjazd w lubuskie i tam sie wybieramy. znalezlismy na top-ogloszenia.net/ i mam nadzieje odpoczac ale i super sie bawic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka