Gość: Kaa IP: *.chello.pl 23.06.04, 10:53 Chciałabym sie wybrac na kilka dni na Podlasie. co polecacie? Gdzie się zatrzymać, co zwiedzać? dodam, ze jestem niezmotoryzowana- czy to będzie duży problem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada1 Re: Podlasie 23.06.04, 11:44 Gość portalu: Kaa napisał(a): > Chciałabym sie wybrac na kilka dni na Podlasie. > co polecacie? Gdzie się zatrzymać, co zwiedzać? > dodam, ze jestem niezmotoryzowana- czy to będzie duży problem? > > Pozdrawiam Może Mielnik nad Bugiem? bardzo ładnie położona miejscowość z przyzwoitym pensjonatem. Chyba że chcesz udać się bardziej w północny region Podlasia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaa Re: Podlasie IP: *.chello.pl 23.06.04, 13:52 Przede wszystkim Drohiczyn mnie interesuje. Mogłabym prosić o namiary na ten pensjonat? dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Re: Podlasie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 20:06 A co z zamkami? Ale samochód by się przydał. Liw. Stara Wieś,Ciechanowiec...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Podlasie IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:58 Zamków już tam ni ma. Przerobili na masarnie, chlewy itp. Wiecie, do zamków Unia nie dopłaca, a do produkcji mięsa - owszem, tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: Podlasie 24.06.04, 14:13 Gość portalu: Kaa napisał(a): > Przede wszystkim Drohiczyn mnie interesuje. > > Mogłabym prosić o namiary na ten pensjonat? > > dziekuje! Pensjonat Panorama: www.mielnik.pl Wiem że w Drohiczynie są kwatery agroturystyczne, jednak nie mam żadnych namiarów :-( Bez samochodu będzie ciężko, wydaje mi się że z Mielnika do Drohiczyna nie ma bezpośredniego autobusu, misiałabyś pojechać do Siemiatycz i stamtąd dopiero dalej. Przy okazji w Siemiatyczach można obejrzeć kościół z XVII wieku, Cerkiew XIX w., zespół klasztorny itd. www.siemiatycze-um.com.pl Jeśli już będziesz w tych okolicach, to koniecznie odwiedź Św. Górę Grabarkę, to taka "prawosławna Częstochowa", niezwykłe miejsce, tajemnicze, mające swój niepowtarzalny klimat www.ga.com.pl/grabarka.htm Warto jeszcze obejrzeć podlaskie meczety w Kruszynianach i Bohonikach, ale bez samochodu, to raczej niemożliwe, no i oczywiście malowniczo położony Drohiczyn. Pozdrawiam, Ada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Podlasie IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 18:40 ,,,,,,,, świniobicia urządzane wg reguł z dziewiętnastego wieku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaa Re: Podlasie IP: *.chello.pl 26.06.04, 17:27 Dziękuje bardzo za informacje :) Teraz namawiam zmotoryzowanych znajomych na wyjazd :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamix Re: Podlasie 04.07.04, 01:00 Rzeczywiście miasteczko, choć senne, warte odwiedzenia. A szczególnie bliższe i dalsze okolice. Mielnik koniecznie, plus nadbużańskie rezerwaty, wydmy w Ogrodnikach k/Drohiczyna. Powodzenia. Może coś z tych stron się przyda? www.drohiczyn.pl/ www.drohiczyn.pl/kultura.htm www.psg-drohiczyn.pl/ www.buj1.webpark.pl/ - to adres do kwatery agro 3km od Drohiczyna www.mielnik.com.pl/historia.html www.urlop.com.pl/wojewodztwa.php?id=71 www.powiatbialski.lubelskie.pl/park_krajobrazowy.html www.samper.pl/strony/Krupinski_Dominik/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Podlasie IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 09.07.04, 14:24 Tylko 8o km od Warszawy! W samym srodku Nadbuzanskiego Parku Krajobrazowego. Miejscowosc: Grygrów, gmina Stoczek (kolo We‚growa; jadac samochodem: z W-wy na Bialystok, skrecasz w prawo tuz przed Wyszkowem w strone Sokolowa Podl. Mijasz Lochow i dalej, w miejscowosci Paplin skrecasz w lewo: na Stoczek. Zaraz Za Huta Gruszczyno jest boczna droga i Grygrow. Autobusem z W-wy: Z ul. Wilenskiej odjezdzaja autobusy DAR – BUS, pn. - pt. o godz. 8, 14, 15.45, 18, 19, 19.40, sb.- ndz. 8., 15.45, 19.40. Wysiadasz w Hucie Gruszczyno. Bilet 8 zl) W drewnianym domu, otoczonym ogrodem, sa pokoje,kuchnia, lazienka z natryskiem, 2 toalety. Mozna wynajac pokoj lub caly dom. Czysto, milo i tanio. Dookola lasy z mnostwem zwierzat (losie, sarny, lisy, czaple, zurawie...), niezwykle lesne jeziora i urocze rzeczki, do tego rzeka Liwiec i Bug, sciezki rowerowe. W pobliskich: Starej Wsi jest Palac Radziwillow, W Liwie – zamek, a w Wegrowie bazylika z pieknymi freskami i... tajemniczym Lustrem Twardowskiego, znanego wszystkim alchemika, ktory dzieki owemu lustru, pokazal Zygmuntowi Augustowi zmarla zone – Barbare Radziwillowne. Okolica jest cicha, pelna przesympatycznych ludzi, Mnostwo jagod, grzybow, poziomek. A, jest miejce na ognisko i grilla. Gospodarze oferuja posilki. Mozna zabrac zwierzaki. Tel. (0 25) 793 22 05 lub 0 888 168 437. Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Podlasie i Tatarzy Polscy 22.07.04, 10:58 Niedawno podałem, w innym miejscu opis zeszłorocznego, bardzo udanego urlopu na Podlasiu z odwiedzeniem meczetów w wioskach tatarskich niedaleko Sokółki, w której jest niewielka ekspozycja muzealna poświecona Tatarom Polskim. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20070&w=14095136&a=14135578 Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Podlasie i Tatarzy Polscy 08.08.04, 13:31 www.pk.i7.pl/asp/ppk.asp?dzial=16&artykul=Tatarzy_Polscy www.tatarzy.tkb.pl/main.htm KARAIMI: www.karaimi.org/ POzdrawiam. Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaa Re: Podlasie IP: *.chello.pl 22.07.04, 16:55 No i byłam, zwiedziłam :) Ponieważ jednak wybraliśmy się bez samochodu to siedzieliśmy w Drohiczynie a PKS-em wybraliśmy sie do Siemiatycz i Grabarki. Drohiczyn bardzo sympatyczny, widoki cudowne, ale na dłuższa metę nie ma co tam robić (no chyba, ze spacerowac i jeździc na wycieczki rowerowe). Powoli zamienia się w letnisko warszawiaków. Święta Góra w Grabarce- rewelacja, pomimo tego ,ze musieliśmy drałowac ze 10km na piechotę. Jak chcecie jakieś szczegóły chetnie coś napisze. PS. W ten weekend są dni Drohiczyna, więc jakby ktoś nie miał co ze sobą zrobic to polecam serdecznie. Będą jakieś występy, pokazy, przejażdzki łodzią po Bugu. Moze być ciekawie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: Podlasie 23.07.04, 15:17 Szkoda że nie dotarłaś trochę dalej, następnym razem polecam polski orient - Kruszyniany gdzie pani Bogdanowicz serwuje wspaniałe tatarskie jadło! kołduny w rolołku i pierekaczewniki pamiętam do dzisiaj... mniam, mniam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaa Re: Podlasie IP: *.wlan.plusgsm.pl 08.08.04, 18:17 No ta... tylko, że ja roślinożerca jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Podlasie 09.08.04, 09:29 wrotapodlasia.pl/pl/ www.nasza.sokolka.org/ Witek Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Podlasie - przewodnik 09.08.04, 10:01 czytelnia.onet.pl/0,1480,0,1,nowosci.html Witek Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Podlasie 14.08.04, 11:27 Ciekawe Forum. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15852 Witek Odpowiedz Link Zgłoś