Dodaj do ulubionych

Podlasie bez auta

11.07.24, 21:00
Marzę by zwiedzić te okolice. Pojechałabym pociągiem do Białegostoku. Wiem, że jest regio do Hajnówki. Jak w tych okolicach jest z transportem publicznym do atrakcji - Hajnówka, szlak tatarski, puszcza, żubry, cerkwie itp. ?

Gdzie brać nocleg? W Białymstoku jako bazę wypadową?

Czy nie pchać się bez auto bo mniej zobaczę i będę jednak wykluczona komunikacyjnie?

Co polecacie do zwiedzenia i najważniejsze - do jedzenia?
Obserwuj wątek
    • melikles Re: Podlasie bez auta 11.07.24, 21:08
      Ponoć jeździ tam dużo busów. Prywatnych. Bardzo zatłoczone smile
    • jkl13 Re: Podlasie bez auta 11.07.24, 22:37
      Moim zdaniem Podlasie to jednak samochodem. Dopiero co wróciłam z Podlasia i na szlaku smile spotkałam ludzi, którzy właśnie jeździli komunikacją publiczną i ubolewali, że w wiele miejsc nie dotarli, bo albo nie było połączenia, albo były zbyt czasochłonne. Dla mnie Podlasie to przede wszystkim przyroda, małe miejscowości, boczne drozki, a tego nie da się zobaczyć i poczuć z autobusu.
      Bialystok to dobra baza wypadowa, ale ja bym wynajęła auto i zwiedzała ten region samochodem.
      • mama_duzych_dzieci Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 04:12
        Całkowicie się zgadzam z wypowiedzią powyżej. Trzy razy byłam, zaliczyłam wszystko po byłam autem. Raz bazą był Białystok, raz malutka wieś rzut kamieniem do Białowieży gdzie na stanie były rowery i sporo zjechałam okolicę rowerami - te małe miejscowości, knajpki jak sie trafiło, lasy - uwaga na straż graniczną. co zjeść? wszelkiego rodzaju babki ziemniaczane, kugel, kołuduny w rosole, zupy grzybowe, racuchy. Obowiązkowo w Kruszynianach - PIREKACZEWNIK !!! W Supraślu wszystko mi smakowało, a w Tykocinie jadłam najlepsze pierogi pod słońcem - na słodko, na wytrawnie, na bogato i na biednie - uczta wykwintna. Koniecznie trzeba zajść do restauracji Alumnat - to tam kręcono u Pana Boga w Ogródku itd . Podlasie odkrywam od jakiegoś czasu, za kązdym razem trafiam na nową perełkę.
        • nenia1 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 12:15
          och pierogi w Tykocinie były wyśmienity, no ale właśnie były. W tym roku jechaliśmy na Litwę, specjalnie dla pierogów chciałam przez Tykocin i co się okazało - pierogarnia zamknięta. Ja polecam jeszcze haluszki (przepyszne) i wareniki w Karczmie Osocznika w siedlisku Sioło-Budy.
          • jkl13 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 12:19
            Pierogarnia zamknięta, ale pierogi sprzedawane są w pobliskiej restauracji.
      • kokosowy15 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 11:58
        Oczywiście, dojazd tylko samochodem. A do tych zakątków, przyrody, bocznych drozek można na przyczepę zabrać quada, wtedny dojedzie się wszędzie.
        • nenia1 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 12:16
          ależ ty jesteś zgryźliwy sad
        • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 16:13
          Rozumiem, że mieszkasz tu i wiesz, że wszedzie busikiem dojedziesz cos jak PKS czy inny przewodnik. Opowiadaj.
          • kokosowy15 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 16:20
            Źle rozumiesz. Zgodnie z wypowiedzią w innym wątku pewnego forumowicza, w Polsce nie ma wykluczenia komunikacyjnego, bo przecież wszyscy mają samochody i truja równo, nawet w cichych zakątkach i bocznych drozkach.
            • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 16:38
              No nie ma wykluczenia jak masz auto. A masz auto bo nie masz wyjścia.
              Ale tu było pytanie o Podlasie. I zwiedzanie beż auta. Opowiadaj.
              • kokosowy15 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 21:13
                Nie mam auta, to: nie zwiedzam, zwiedzam na rowerze, zwiedzam pieszo, poruszam się komunikacja publiczna. W końcu, niewielu ludzi posiada samoloty ale latają, czasem nawet dość daleko.
                • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 23:10
                  Po co wiec twoj wpis? Pewnie nawet tu nie byłeś.
                  • szpil1 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 18:06
                    gryzelda71 napisała:

> Po co wiec twoj wpis? Pewnie nawet tu nie byłeś.

Przecież on kilka lat temu w jakimś wątku o urlopach dowodził, że wyjazdy są bez sensu, bo kawa i lody wszędzie smakują tak samo, po co dać się łupić w turystycznych miejscowościach jak można to samo miec tanio w domu.
                    • kokosowy15 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 19:57
                      Czy to nieprawda? Wszystkiego na świecie i tak nie obejrzysz na miejscu.
                      • szpil1 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 01:32
                        A kto mówi, że trzeba obejrzeć wszystko?
                        • kokosowy15 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 07:51
                          Według jakich kryteriów wybrać to, co chcesz obejrzeć? Co robić, gdy chcesz a nie możesz?
                          • ichi51e Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 08:01
                            Można wg zainteresowań. Ja no wiem że nie interesuje mnie Ameryka old ale bardzo interesuje mnie Azja.
                          • szpil1 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 19:40
                            kokosowy15 napisał(a):

> Według jakich kryteriów wybrać to, co chcesz obejrzeć?

Ja wybieram to co mnnie interesuje i na co mnie stać.

Co robić, gdy chcesz a n
                            > ie możesz?

Ja wtedy się tam nie wybieram i szukam tańszego miejsca. Kto powiedział, że interesujące miejsca muszą być drogie?

• kokosowy15 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 20:45
                              Czy coś jest tanie - drogie to rzecz względna. Jeden może wybrać tania podróż i zwiedzić Kambodże, dla innego zwiedzanie Podlasia może być drogie, albo nawet poza zasięgiem. Wypoczynek za pożyczkę w banku to głupota.
                              • szpil1 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 21:04
                                Kto pisze o pożyczkach z banku?
                                • kokosowy15 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 21:18
                                  Ja, dla ilustracji co to znaczy tanio - drogo.
                                  • szpil1 Re: Podlasie bez auta 15.07.24, 16:26
                                    Ale kto w tym konkretnym wątku poleca branie kredytu na wakacje?
          • pepsi.only Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 22:03
            gryzelda71 napisała:

> Rozumiem, że mieszkasz tu i wiesz, że wszedzie busikiem dojedziesz cos jak PKS
            > czy inny przewodnik. Opowiadaj.

Mieszka w centrum Łodzi, przy Górniaku,
            i się do wszystkiego dowala
            - wygaście go, nie ma sensu z nim wchodzić w dyskusje
            • kokosowy15 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 22:14
              Dyskutujesz tylko z tymi, z którymi się zgadzasz? Śmieszne!
      • cranberries1983 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 12:20
        mozesz podzielic sie trasą? pzdr
        • jkl13 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 06:31
          1. Dzień Szlak otwartych okiennic. Można zacząć od Trześcianki, potem Soce, Puchły, Pawły, Wojszki. Jedziesz niespiesznie, zwracasz uwagę na turystyczne brązowe tablice i jedziesz w proponowane miejsca. Wsie łączą równe, głównie asfaltowe drogi, choć zdarza się szutrowa, ale równa. Dla chętnych zacząć można od Skitu w Odrynkach, a skończyć na pieszej kładce nad Narwią Waniewo-Śliwno.
          2. Trasa do Kruszynian, przez Krynki (rondo!). Można zboczyć kawałek do Ozieran Wielkich i popatrzeć na mur, można zajechać potem do Bohonik i Sokółki.
          Ale generalnie na Podlasiu warto zboczyc z głównych dróg, dać się nawigacji poprowadzić bocznymi, które są w doskonałym stanie i pogapić się na pola i wioski.
          • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 21:42
            Ronda jak się zagapisz można nie zauważyć.
            • heca7 Re: Podlasie bez auta 15.07.24, 16:52
              Zdarza się wink
              www.youtube.com/watch?v=6W_9SyQv4F4
            • jkl13 Re: Podlasie bez auta 15.07.24, 17:58
              Fakt wink
    • kachaa17 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 10:22
      Lepiej samochodem. Autobusy nie kursują za często. Cerkwie da praktycznie wszędzie, więc jak chcesz zobaczyć jakąkolwiek to zobaczysz w Białymstoku czy Hajnówce ale np. dojazd na Grabarkę to już będzie gorszy. Od pociągu trzeba kawałek podejść. Białystok może być dobrą bazą wypadową ale to wszystko zależy ile masz czasu i na co chcesz się nastawić. Szlak Tatarski to Kruszyniany i Bohoniki. Do Bohonik bez samochodu będzie ciężko dojechać. Możesz sprawdzać rozkłady Nova i Voyager Trans, żeby zobaczyć gdzie możesz dojechać.
    • pyza-wedrowniczka Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 11:13
      Moim zdaniem bez auta ciężko. Chyba, że masz bardzo dużo czasu. Ja byłam 2x autem i 2x rowerem i dość dużo się przemieszczaliśmy, bo tutaj jest mnóstwo atrakcji, ale takich na godzinę-dwie często, a nie na cały dzień.
      Zwiedzałam meczety w Kruszynianach i Bohonikach - przy okazji polecam spróbować tatarskiej kuchni, Supraśl (byłam tam na przedstawieniu i bardzo, bardzo polecam!), byliśmy na spacerze w Białowieskim Parku (wynajęliśmy przewodnika i super opowiadał).
      Bez samochodu to najlepiej Białystok, największa szansa, że będzie mieć połączenia do innych miejsc (z mniejszej miejscowości na pewno więcej przesiadek by cię czekało).
    • mgla_jedwabna Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 21:52
      Szlak tatarski to Bohoniki i Kruszyniany, czyli zupełnie gdzie indziej, nie Hajnówka.

Bez samochodu w tamte rejony - zapomnij.
      • imponderabilia20 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 09:44
        mgla_jedwabna napisała:

> Szlak tatarski to Bohoniki i Kruszyniany, czyli zupełnie gdzie indziej, nie Haj
        > nówka.
        >
        > Bez samochodu w tamte rejony - zapomnij.

Podcieliscie mi skrzydła. Ale macie rację. ...
        • biala_ladecka Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 10:11
          A rower?
          • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 10:26
            Oj w takie upały jak dziś.....
            • biala_ladecka Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 17:13
              Ale zdaje się, że ona nie jedzie dziś. Ludzie podróżują rowerami, a Podlasie akurat nadaje się do tego idealnie.
              • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 17:23
                No fakt jak se zamówi pogodę.....
                Chociaż kilka lat temu jeździłam w upały.
          • jkl13 Re: Podlasie bez auta 14.07.24, 06:33
            Rower idealny. Ludzi na Podlasiu mało, rowerzystów mnóstwo, wszyscy uważają na nich. Drogi równe, dużo miejsc postojowych dla rowerzystów. Podlasie jest przygotowane na rowerowe wyprawy, więc śmiało.
    • pepsi.only Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 22:07
      Byłam, trochę zwiedzałam, a raczej odkrywałam, zaglądałam tu, czy tam, chłonęłam
      bez samochodu- bez szans
    • zosia_1 Re: Podlasie bez auta 12.07.24, 22:28
      Coś ty, jaki samochód? Przecież bez samochodu można żyć . Tylko pieszo ewentualnie rowerem
    • jakijaki16 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 10:22
      Bez auta będzie trudno. Białystok, Hajnówka, Kruszyniany są od siebie oddalone o ok 60 km więc jak bez samochodu to albo sam Białystok i Supraśl (klasztor i jedzenie w jarzębince) albo Hajnówka i okolice np Narewka, Dubicze Cerkiewne, Orla plus Białowieża
      Warto zwiedzić cerkwie (w każdej miejscowości czyli Białystok, Hajnówka, Supraśl, Dubicze, Narewka, Bielsk Podlaski, Orla, Trzescianka kraina otwartych okiennic) meczety (Kruszyniany, Bohoniki), synagogi (Tykocin, Orla, Krynki) więc mnóstwo możliwości zwiedzania różnych kultur. A i znane szeptuchy na Podlasiu Lepiej wynająć jakiś domek w mniejszej miejscowości bo Białystok raczej drogi i bez klimatu. Zwiedziłam wszystko w wymienionych okolicach warto.
      • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 10:33
        Synagoga w Orli to tylko budynek do obejrzenie z zewnątrz. 3
        Nie wiem o co chodzi z szeptuchami, na poradę się zapisać? A może o szwendaczki chodzi?
        Jarzębinka troszkę się zepsuła, więc jak ktos ma porównanie, to może nie być zachwycony. Ale jak nie jada się tych potraw czesto to czemu nie.kolejki zawsze, ale patr,ac na lokal nie dziwne malusi.
        • jakijaki16 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 11:13
          Uwielbiam takich ludzi co tylko krytykują i za wszelką cenę wszystko odradzają. Nawet jeśli to tylk budynek z zewnątrz to co? A mur Berlinski to też kawałek muru, a ludzie jadą i oglądają. Opisuje Podlasie i to co widziałam. A wracając do synagogi to kulą w płot bo my zwiedzaliśmy synagoge w Orli w środku tylko trzeba mieć pewnie przewodnika i umówić się. Dodatkowo można zobaczyć jeszcze 3 cerkwie i cmentarz żydowski. My byliśmy w środku w synagodze na wystawie fotograicznej co prawda około 5 lat temu ale było otwarte. A o szeptunkach napisałam bo z tym też wiąże się magia Podlasia.
          Jarzębinka w Supraślu to miejsce kultowe dla Supraśla, a że tobie nie pasuje lokal to inna bajka.
          • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 11:35
            Kiedy zwiedzałaś w środku?
          • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 11:36
            Nie wiem skąd oburzenie. Mam inne zdanie i tyle.
          • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 11:39
            A i jeszcze między Tykocinem, a Orla.okolo 85 km. Warto to brać pod uwagę.
            A jarzębinka to miejsce kultowe dla turystów jednak.
      • ichi51e Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 10:39
        Fajne dystanse na rower w sumie
    • ichi51e Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 10:38
      Dojazd można sprawdzać e podróżnikiem jest raczej dokładny.
      Niestety człowiek patrzy sprawdza i nie wierzy - na trasie turystycznej połączenia dwa - jedno o 5.07 drugie o 20:32. I zaplanuj coś teraz człowieku…
    • nick_z_desperacji Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 10:40
      Bez samochodu ciężko. Ale jeśli się uprzesz i postanowisz gdzieś pociągiem jechać, to się upewnij, że dojedziesz do miast, a nie na stację parę km obok Z racji zaszłości historycznych tu tak bywa.
    • inez21 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 10:58
      Najlepiej samochodem i mieć ze sobą rowery😁 wtedy można dotrzeć w wiele klimatycznych pięknych miejsc. Bez samochodu da się ale trudno bo wiele atrakcyjnych miejsc jest daleko od siebie a dojazd komunikacją słaby. Tak jak pisali wszyscy powyzej😉
      Z nietypowych atrakcji jeszcze tu chyba nie wymienionych to piękne ruiny kościoła w Jałówce, przepiękna cerkiew w Koterce, Drohiczyn, Ziołowy Zakątek, obok Tykocina Kiermusy. Ale to wszystko daleko od siebie wiec zależy którą część podlaskiego chcesz zwiedzać😁 z jedzenia to kartacze, babka ziemniaczana, sękacz i mrowisko, a w okolicy Hajnówki obowiazkowo ciasto marcinek😊
      • gryzelda71 Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 11:47
        Spływ kajakowy tez można. Ale masz rację samochód i rowery, bo są ładne trasy.
      • javio Re: Podlasie bez auta 13.07.24, 17:51
        I pustelnia w Odrynkach:
        poranny.pl/prawoslawny-skit-w-odrynkach-to-nowy-cud-polski/ar/c1p2-26552027

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka