Dodaj do ulubionych

Gdańsk czy Wrocław

24.11.12, 18:10
Hej,

Jedziemy do Polski na Święta, więc będziemy mieć własny transport. Połowa pobytu w Polsce będzie w Poznaniu (teściowie). Chcemy zostawić im na cztery dni dziecko, a sami gdzieś śmignąć.
Myśleliśmy o Wrocławiu lub Gdańsku (z zahaczeniem o Malbork).

W Gdańsku byłam wieki temu, tak samo i we Wrocławiu (w Malborku nigdy). Co byście polecili?

Jesteśmy typem turystów, których nie kręcą raczej muzea (męża może te historyczne), a raczej budynki (zwiazane z jakąś historią, zamki, cytadele, sławne kamienice itd.)
Obserwuj wątek
    • montegeo Re: Gdańsk czy Wrocław 24.11.12, 22:07
      Gdańsk jest bardziej kompaktowy - mniej chodzenia, krótsze dystanse. Bliżej Malborka :-).

Oba miasta mają swój klimat. Może uwzględniając jeszcze Sopot - nad morzem bardziej zróżnicowany. Zamków więcej wokół Wrocławia, ale zimą to różnie może być z transportem...
    • martina-0 Re: Gdańsk czy Wrocław 26.11.12, 16:07
      W Gdańsku warto zwiedzić Twierdzę Wisłoujście!
    • horpyna4 Re: Gdańsk czy Wrocław 27.11.12, 07:31
      Wiesz, akurat w Gdańsku warto zobaczyć niektóre muzea nawet wtedy, jak typowe muzea człowieka nie kręcą. Na przykład Muzeum Zegarów Wieżowych, czy Muzeum Bursztynu. A skrzyżowaniem muzeum ze sławną kamienicą jest Dom Uphagena. Polecam.
    • Gość: Delacroix Re: Gdańsk czy Wrocław IP: *.waldex.3s.pl 02.01.13, 01:31
      Wrocław jest niestety bardzo oszpecony przez gomułkoskie plomby z lat 50-tych. Zdecydowanie Gdańsk
    • Gość: ciekawska Re: Gdańsk czy Wrocław IP: *.dynamic.mm.pl 02.01.13, 12:35
      no ciekawa jestem, na co sie autorka wątku zdecydowała i jak wrażenia:-)
      Niestety nie potrafiłam odpowiedzieć na tak postawione pytanie, bo dla mnie jest to dylemat typu: kogo bardziej kochać mamusię czy tatusia;-) Obydwa miasta mają niesamowitą historię, obydwa ostatnimi czasy bardzo sie zmieniają - na lepsze, mają dużo wspólnego, a jednocześnie totalnie różne. Jedyne co bym mogła poradzić w takiej sytuacji, to wybór na zasadzie rzutu monetą i dodanie przekonania, ze cokolwiek wypadnie, pobyt i tak się uda. Ogólnie zazdroszczę każdemu, kto ma okazję przebywać z zamiarami turystycznymi czy to w jednym, czy w drugim. Ja pomieszkiwałam kiedyś i tu, i tam i za każdym razem, gdy wracam, nie mogę się nacieszyć. Pozdrawiam obydwa miasta i autorkę wątku:-)
    • Gość: Paulina Re: Gdańsk czy Wrocław IP: *.31.115.102.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.01.13, 15:09
      Gdańsk, czy Wrocław, ciekawe pytanie.A może jeszcze jakieś inne urokliwe miasto? Ja osobiście korzystam ze strony www.travelin.pl/miasta, gdzie zawsze znajdę jakiś ciekawy zakątek, w którym jeszcze nie byłam i zawsze jestem zachwycona. Polecam !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka