Dodaj do ulubionych

... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ???

15.02.05, 11:57
Mam pytanie do forumowiczów ... czy oprócz Zamków i Pałaców zwiedzacie także
Dwory, Dworki lub też ich ruiny :) ... ostatnio z braku czasu i możliwośći na
zwiedzanie odległych miejsc ze zamkami ... zaczęłem zwiedzać również Dwory i
DWorki we Wielkopolsce :) ... czy Wy również w swoich okolicach zwiedzacie
tego typu obiekty :) ... ???
pzdr
mike
Obserwuj wątek
    • longmannn Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 15.02.05, 14:38
      No cóż skoro w Wielkopolsce nie ma nadmiaru zamków to trzeba zwiedzać dwory i
      dworki ;)))
      Pzdr
      W.
      • mike_23 Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 15.02.05, 14:58
        hmm ... wiem ,że raczej ironia tu nie przemawia ;))) ... ale niestety takie są
        fakty za dużo zamków u nas nie ma, ale za to dworów i dworków jest pod
        dostatkiem ... posiłkuje się książką Libickiego, w którym jest opisanych i
        sfotografowanych około 925 tego typu obiektów (są też zamieszczone tam zamki i
        pałace) ... jak na razie to widziałem "aż" 1/9 opisanych zabytków ... więc
        jeszcze wiele przed nami ... a tak na marginesie to nie które z tych dworów są
        wręcz niesamowite ... architekturę mają zbliżoną czasem to neogotyckich lub
        renesansowych zameczków ... jeżeli kogoś interesują takie obiekty to śmiało
        zapraszam ... cos mogę podesłać :))) ... mam zamiar zrobić strone www o dworach
        wielkpolski ... ale zobaczymy co z tego będzie :))))
        pzdr mike
        • longmannn Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 15.02.05, 15:35
          Doskonale Cię rozumiem. Miejsce stałego "stacjonowania" ogranicza możliwości z
          uwagi na odległość i narzuca koncepcję zwiedzania. I tylko sobie niewinnie
          żartowałem ;) Mam świadomość pewnego mojego komfortu, bo na Dolnym Śląsku gdzie
          się nie odwrócić to zamek, albo pałac, albo dwór, albo ruiny "czegoś" i wszystko
          to w zasięgu jednodniowego wypadu. No ale można pod względem zamkowym
          "stacjonować" w jeszcze mniej dogodnym miejscu ;) Pobieżnie rzuciłem okiem na
          polską część Twoich planów wakacyjnych - gdy już dotrzesz do Żelazna odbij
          paaarę kilometrów w bok aby zaliczyć dwa mało znane obiekty - Ołdrzychowice i
          Trzebieszowice (nie mylić z istniejącym tam pałacem) mające "wieżow" początek.
          Jakieś strony o wielkopolskich dworach chyba spotkałem, ale to dobry pomysł -
          miejsca starczy dla wszystkich, a dobrze zrobioną stronę można traktować jako
          własną malutką galerię ;) To napewno ciekawe miejsca.
          Pzdr
          W.
          • smokmigus Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 16.02.05, 09:53
            A tam, nienarzekaj, Wielkopolska w porównaniu z moim ubogim, piaszczystym
            Mazowszem, to raj dla zamkologów :D Co ja mam? Czersk, piękny, ale ile można go
            odwiedzać? Liw? Jest cudowny, jestem w nim co roku, żeby pokąpać się w rzece, a
            kustosz Romek, to mój dobry znajomy. Polecam każdemu poznanie jego i "jego"
            zamku :D No i Ciechanów, wielki i nareszcie coś się w nim zaczęło dziać. Jest
            jeszcze oczywiście Warszawa z 3 zamkami, Pułtusk, Płock, Gostynin, Sochaczew,
            Szreńsk, Brok i to o ile pamięć mnie nie myli, wszystko. O przepraszam, po
            ostatniej reformie administracyjnej wzbogaciłem się o Radom, Iłżę i
            Szydłowiec :D To chyba tyle, jeśli chodzi o admnistracyjne granice, bo w
            historycznych jest jeszcze chyba tylko Łowicz i Rawa Mazowiecka. No i jeszcze
            trzeba pamiętać, kto co lubi, czy czerwone, surowe zamki, czy obronne
            rezydencje. Ja w sumie bardziej te pierwsze, ale lubię bardzo wielkopolski
            Kórnik, Szamotuły, Gołuchów i Rydzynę.
            A żeby nie było, że to całkiem nie ten temat, to dodam, że też uwielbiam
            dworki, mam nawet w dorobku fotki do przewodników ś.p. prof. Tadeusza
            Jaroszewskiego, wspaniałego człowieka i dworkoluba, szkoda, że już go nie ma.
            • mike_23 Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 16.02.05, 10:23
              No to trochę tych zameczków masz ;)))) ...
              A tak na marginesie jeżeli macie jakieś informację, zdjęcia "cokolwiek" na
              temat dworów, pałacy czy zamków (a te macie z pewnością) to bardzo chętnie
              przyjmę pomoc od każdego. Jestem w trakcie robienia strony o Dworach
              Wielkopolski (ale zamieszę też oczywiście pałace i zamki), a każda informacja
              przydałaby mi się w celu powiększenia tejże strony ... OCZYWIŚCIE KAŻDA TAKA
              INFORMACJA BĘDZIE OPISANA Z IMIENIA I NAZWISKA ZWIEDZAJĄCEGO :) (ZA JEGO
              ZGODĄ) ... marzy mi sie aby na tej właśnie stronie zamieścić wszystkie tego
              typu obiekty Wielkpolski ... może trochę ambitny plan (za ambitny - ale może
              się uda) ... i jeżeli to się uda to tylko dzięki wspólnej PRACY I
              ZAANGAŻOWANIU ...
              Pzdr
              mike
              mike.23@poczta.fm
              • tosaga Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 24.02.05, 14:32
                ja bym się chciała zaangażować, ale nigdy nie byłam w Wielkopolsce, buuuuu...
                Wiec gdzie tu mowić o posiadaniu jakichkowliek fotek z tego regionu:((((
            • misasia Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 22.03.05, 11:01
              od zeszłego roku udostępniono pałac w Otwocku Wielkim - warto się wybrać, nawet
              bez zwiedzania wnętrz (na razie tylko dwie sale są "czynne", w pozostałych trwa
              remont) www.mnw.art.pl/OddzialyMNW/otwock/body.html
              • ampolion Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 16.10.05, 19:29
                A jak tam z "bazą noclegową" w okolicy?
                (Kiedyś, dawno, dawno temu, mieszkałem kilka miesięcy po drugiej stronie tego
                stawu. Była tam jakaś szkoła, chyba zawodowa, w której moja matka pracowała.)
      • framberg Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 22.10.05, 22:14
        Myślę, że w XI - XII w. było sporo grodów, pojedyńczych wież mieszkalno
        obronnych przy szlakach, w dogodnych miejscach. Część tych gródków rozwinęła
        się w zamki. Część, jako własność prywatna, pozostała ośrodkiem
        administracyjnym obszaru gospodarczego - dworem. Czasami zachowała nazwa tych
        starych wież mieszkalnoobronnych w małych gródkach - Słupia, Słupia
        Jedzejowska, Słopiec. W Świętokrzyskiem, w kilku miejscach o takich nazwach
        stoją dwory a ich usytuowanie wskazuje, że kiedyś były to miejsca o warownym
        charakterze. Tak więc zwiedzanie dworków to często zwiedzanie starych
        fortalicji. Nawiasem mówiąc, wymieniany jako zameczek Sobków (świętokrzyskie,
        niedaleko Mokrska Górnego) to fortalicja, ufortyfikowany dwór, usytuowany w
        miejscy niedogodnym do obrony. Cóż, czasy były niespokojne, trza było
        fortyfikować to co się miało. -Urocze miejsce, polecam.
    • undress Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 24.03.05, 13:38
      Jestem w trakcie realizacji projektu Zamki-Dwory-Pałace na Podkarpaciu. Mogę
      przesłać parę ciekawych zdjęć.

Pozdrawiam Slawomir Andres
      • mike_23 Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 24.03.05, 14:13
        Jestem zainteresowany, jeżeli mogę prosić to na razie na adres e-mail
        mike.23@poczta.fm ... a już niebawem być może będzie można zamieszczać na
        forum :)
        Pzdr
        Mike
      • palladio2 Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 13.01.06, 23:27
        bardzo Cię proszę i jestem ciekawy całego projektu
    • 2929a Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 30.03.05, 22:43
      ostatnio wybrałam się w rejon Leszna, ponieważ lubię, jak to mówi mój
      synek, "starości". Chętnie wymienię doświadczenia w zwiedzaniu dworów w tamtym
      rejonie. I innych też. czekam na odzew.
    • kika.gd Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 03.04.05, 19:16
      Wraz z mężem i 10-cio letnim synem bardzo lubimy zwiedzać zarówno zamki i
      pałace, jak i dwory i dworki. Nasze główne rejony to:
      - woj.pomorskie - bo tam mieszkamy,
      - Mazury, woj.zachodniopomorskie, świętokrzyskie - bo tam mamy rodzinę i jest
      gdzie zakotwiczyć.
    • isabelle7 Re: Polecam Dolny Slask... 06.04.05, 00:46
      Ten rejon ma wiele zamkow, ruin i to nie tylko takich w zlym stanie. Czasem
      serce sie kraja, ze to wszystko tak marnieje... a jaka piekna architektura:)

Lubie tez kapliczki, koscioly, i dworki, nie tylko zamki i palace (to zwiedza
      kazdy).
      Te inne budowle maja swoja magie.
      • mike_23 Re: Polecam Dolny Slask... 06.04.05, 07:30
        ... to zapraszam na moją stronę o dworkach www.dwory.wlkp.prv.pl ...
        pzdr
        mike
        • isabelle7 Re: Polecam Dolny Slask... 07.04.05, 17:37
          Dziekuje za zaproszenie:)) A znasz może krzyże pokutne? To też ciekawe..
          • mike_23 Re: Polecam Dolny Slask... 12.04.05, 14:11
            ... no niestety nie znam :( ... ale jak teraz będę jeździł to uważnie sęe temu
            będę przyglądał i szukał ... :)
            Pzdr
            mike
            P.s.
            Ale można sporo dowiedzieś sie z internetu - troche tego znalazłem :) ...
    • baga Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 08.08.05, 18:16
      Wogóle lubię zwiedząc stare budowle - od zamków, przez pałace, do dworów a
      nawet zabytkowych chat. Mam sporo zdjęć z różnych stron. Robię to czysto
      amatorsko, nie zawsze zdjęciom towarzyszy dobry materiał informacyjny, choć
      lubię czytać objaśnienia i wypytywać okoliczną ludność. Chętnie udostępnię
      swoje materiały tym, którzy potrafią z tego zrobić użytek.
      • skrzynka67 Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 18.08.05, 13:39
        Ja też dołaczam do tych co lubią zwiedzać wszystko, co sie da. Niestety nie
        podróżuje po Polsce zbyt często (mam nadzieję się poprawić), ale również mogę
        podzielić się wrażeniami i zdjęciami. Trochę także podróżuję po Europie. Nie
        tak dawno zwidzałam zamek w Vianden w Luksemburgu. Jadąc do niego ze stolicy
        Luksemburga, zauważyłam, że to kraj wymarzony dla wielbicieli zamków. Teren
        górzyst, a na każdym wzniesieniu zameczek, lub przynajmniej ruiny...
    • jandecorator Może wiecie... 13.08.05, 21:37
      gdzie kupic taniutko ruinki dworu,zameczka z niewielka działeczka???
      bede wdzięczny za info
    • ivrosze Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 05.09.05, 21:19
      ostatnio zwiedziłam chyba wszystkie dworki w okolicach: Białogard, Koszalin.
      Niektóre straszna ruina - przeważnie te najpiękniejsze, inne zadbane,
      odrestaurowane i przekztałcone np. na dom opieki społecznej czy zakład
      odwykowy. Polecam dworek w Podwilczu, zniszczony, ale robi wrażenie... Chętnym
      wyślę amatorskie zdjęci:)
    • lukaszwusa Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 22.10.05, 11:27
      Polecam dworki i kasztele Małopolski. Szczególnie polecam dworki niedaleko
      Limanowej. 1) w Laskowej, 2) w Świdniku
      Polecam stronę:
      szlak.wrotamalopolski.pl/PL/?ob=6
      • wlodekzpoznania dzięki za tę stronę. Już dwa razy tam byłem i z... 03.11.05, 21:10
        znalazłem tylko dwór w Limanowej. O pozostałych nawet tubylcy nie wiedzieli. Tam też miałem nieprzyjemną przygodę. Zabrałem na stopa troje nastolatków w deszczu (zawsze zabieram), ale wieczorem zauważyłem brak kilku rzeczy. Teraz wożę wszystko w bagażniku.
    • qvert Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 24.10.05, 14:36
      Polecam szeroką literaturę na temat i podróżowanie z nią w jednej rączce by w
      drugiej mieć gotowy do strzału aparat:)
      Pozdrowienia
      Q
    • qvert Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 24.10.05, 14:38
      w kwestii uzupełnienia - musimy się spieszyć, bo znaczna część z wielkopolskich
      ciekawych obiektów ulega zniszczeniu... niestety
      Pa
      Q
      • wlodekzpoznania i tak mamy szczęści, gdyż w Wlkp jest zachowana... 03.11.05, 21:07
        1/2-1/3 wszystkich dworów w Polsce. Mimo braku zamków jest co oglądać. Polecam. No, i Europoseł Libicki coś dobrego zrobił publikując już II wyd. zbioru. Polecam też pozycję Macieja Rydla dla zupełnie początkujących pozycja obowiązkowa.
      • diabel_lancucki Re: ... kto zwiedza Dwory-Dworki ... ??? 20.01.06, 09:47
        Zwiedzając kieruję się tylko i wyłącznie obronnym charakterem budowli, gdybym
        jeszcze zaczął zwiedzać pałace i dwory to zycia by mi nie starczyło aby
        wszystko w naszym kraju zobaczyć. Zamiast 10 dworów/pałaców w okolicach
        Warszawy wole pojechać gdzieś 150 km dalej aby zoabczyć choć jeden zamek.
        Jednak jesli jestem przez przypadek w miejscowości gdzie blisko zamku jest dwór
        czy pałac to oczywiście nie omieszkam go nie odwiedzić i fotografuję przy
        okazji, przykłady to Wolbórz, Sieniawa, Żywiec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka