Gość: Luk_Ww Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 213.199.196.* 08.01.06, 01:45 Dla mnie liczy sie tylko WROCŁAW! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
malinka_a Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 08.01.06, 02:12 A dla mnie Lublin przede wszystkim, no może jeszcze Kazimierz Dolny i Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 10:10 moja Częstochowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianka Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.06, 11:39 Kraków, Wrocław, Sandomierz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszczyniak LESZNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 11:56 Niekoniecznie najpiękniejszy, ale na pewno bardzo ładny rynek ma Leszno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetcaca CHEŁMNO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 12:48 Cudooowny rynek, nie zniszczony przez wojnę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ND Re: WROCLAW IP: *.e-wro.net.pl 09.01.06, 11:44 piekniejszy od rynku jest Nowy Dwór!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.filg.uj.edu.pl 08.01.06, 12:52 Uwielbiam rynek wrocławski, ale to niestety w dużej mierze kopia (lub radosna twórczość powojenna)... Przeczytajcie tę rozmowe: wroclaw.hydral.com.pl/53,artykul.html Szczególne zwracam uwagę na fragment o tym jak to po 1945 r. na żelbetowe szkielety zniszczonych domów nakładano dekoracyjne fasady kamieniczek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:20 Dzięki za link - bardzo interesująca rozmowa. Nie myślałem, ze to aż taki kit... Zawsze bylem przekonany, ze to bardziej wierna odbudowa. I teraz się nie dziwię, ze we wrocławski rynek ma posmak disneylandu... Szczególnie ciekawy fragment wypowiedzi prof. Czernera: Wreszcie też była taka sytuacja, że było kilka wypalonych szkieletów żelbetowych i stalowych po domach towarowych. O ile dekoracje były zniszczone - o tyle sama konstrukcja była wystarczająco mocna. Np. Złotej Korony ale też np. kamienica Rynek 20 bodajże, w sąsiedztwie obecnej Restauracji Cesarsko-Królewskiej. Więc przygotowując projekty, chcąc jak najtaniej to zrealizować, decydowali się na wykorzystywanie konstrukcji nośnych, stalowo-żelbetowych z tym, że rekonstrukcja Steina i te kamieniczki to były kamieniczki z wysokością stropu ok.3-3,2m, a gdy to były domy towarowe to miały one kondygnacje 4m-4,5m, więc na te szkielety domów o wysokości 4m i więcej,nakładano dekoracje kamieniczek. To dawało 3,5.-4m wyższe kamienice. I są właśnie takie kamienice w Rynku z tych powodów podwyższone. Mało tego - na kamienicy Rynek bodajże 20 tam było tak, że kamieniczka miała 5 osi okiennych, natomiast w szkielecie stalowym na osi był filar, więc ona ma 4 okna, gdyż filar należało zachować. To były takie powody. Z drugiej strony próbowano to jednak zbliżyć do formy trochę wcześniejszej, bo pamiętajmy, że w latach pięćdziesiatych nikt nie szanował secesji. Uważano to za niczego nie warty styl. Tak samo bardzo zły był stosunek do elektyzmu XIX w. - więc gdy mówimy o budynku poczty, który miał elektyczną formę to oczywiście, że postarano się tę fasadę zbliżyć do manierystycznej, która jest zresztą bliska temu manierystycznemu budynkowi, który tam rzeczywiście kiedyś stał. Jeszcze był jeden powód. Mianowicie stosunek do handlu, jako takiego był bardzo negatywny. Oczywiście obywatelowi starano się zapewnić odpowiednią ilość sklepów spożywczych, co jakiś czas sklep z butami, np. w Rynku. Ponieważ to jest rynek miasta - zdarzały się lokale ogólnomiejskie (luksusowy fryzjer) i oczywiście rozkład tych uncji wynikał z planowej gospodarki i z tego co miejska komisja planowania gospodarczego orzekła. Istniało przekonanie, że nasi przodkowie, mając sklepiki w kamienicach też nie mieli wielkich witryn - była okiennica. Więc jeżeli były kamienice XIXw. które miały wielkie witryny (np. tam gdzie jest wojewódzka i miejska biblioteka publiczna był wielki otwór) - uważano, że nie ma takiej potrzeby. Zamurowali i teraz są trzy małe okienka. Jest sporo takich lokali. To wszystko razem rzutowało na propozycje odbudowy. Jeszcze jeden czynnik - bardzo młodzi architekci o różnym stopniu znajomości detalu historycznego popełniali błędy, a nie było takich, którzy ich pilnowali. (...) Istnieją domy, które są dość dobrze zrobione - np. Rynek 18 ale to robił jeszcze ze Lwowa przybyły architekt Witold Radzki, który we Lwowie bardzo piękne rzeczy zrobił (...). Był bardzo wprawny i to co wyszło z jego ręki jest pełne bogatego detalu (Restauracja Cesarsko-Królewska) i fasada późnobarokowa - Rynek 18 . On pilnował modelarza, który przygotowywał rzeźby gliniane pod sztukaterie. Bardzo dobra architektka nowoczesna - Jadwiga Grabowska-Hawrylak (zrobiła kamieniczke narożną bloku śródrynkowego, tam gdzie jest barek, wydział kultury). Niektórym detal się nie udał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.huzar.pl 09.01.06, 12:45 Polecam albumy ze zdjeciami przedwojennego Wrocławia. Rzeczywiście jest trochę zmian, jednakże całościowo Rynek wyglądał prawie tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToDisneyPL 1. Kraków 2. Gdańsk 3. Wejherowo 4. Poznań 5.Toruń IP: *.spray.net.pl 08.01.06, 13:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Bytom Odrzański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 14:21 super rynek ma również Bytom Odrzański (popsuty niestety PRL-owskim szkaradztwem w jednym rogu...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irizar Wrocław ! Chełmno, Bolesławiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 16:11 Wrocławski jest THE BEST. Ładny i pełen ludzi do późnych godzin wieczornych! A nie tak jak w Warszawie czy Krakowie, nie mówiąc już o Brnie, Ostravie, Olomuńcu,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 217.153.161.* 08.01.06, 17:00 Toruń. Zaraz po Krakowie. Reszte rynków albo z odzysku (odbudowy powojennej) a to nie to samo, lub poprostu mniej ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: desantos Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.server.ntli.net 08.01.06, 17:02 Torun ponad wszystko !!! A tak poza tym pieknie jest naprawde we Wroclawiu i w Poznaniu... Polecam, a do Torunia zapraszam...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia poznan IP: *.range86-129.btcentralplus.com 08.01.06, 17:28 poznan - najstarszy, pieknieje z roku na rok, zyje caly rok i jest czysty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1233 Re:Katowice the best !! IP: *.netcologne.de 08.01.06, 17:41 Katowice the best !! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogromca Re:Katowice the best !! IP: *.autocom.pl 08.01.06, 21:27 yyyyyy to nie jest forum humoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re:Katowice the best !! IP: *.devs.futuro.pl 09.01.06, 12:06 rynek w Katowicach jest architektonicznie ciekawy, znam zagranicznych architektów, którzy przyjechali fotografować skarbek jako ciekawy przykład nowoczesnej architektury. Katowice rulez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budgyyy Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 17:45 Najładniejszym rynkiem w Polsce jest Rynek w WIĄZOWIE w Województwie Dolnośląskim. Tak, tak tam jest nagrywany film "WARTO KOCHAĆ". Zobaczcie sami, czołówka tego filmu pokazuje właśnie RYNEK. Ładny, duży, przestronny i kolorowy. Zostało tylko wyrównać nawierzchnię. Warto odwiedzić WIĄZÓW!! Przyjedźcie wtedy gdy trwa nagrywanie filmu. Tu jest prawdziwe życie szczególnie w każdą środę@!!! Wtedy są kramy, handlarze, i takie tam podobne. Przez cały rok, nie wierzysz sprawdź, przyjedź tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakaur Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.pro.lama.net.pl 08.01.06, 17:55 prawdziwy orginalny jedyny w 100% to OCZYWIŚCIE MOŻE BYĆ TYLKO K R A K Ó W komentarze zbyteczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 62.93.41.* 08.01.06, 18:27 przemyski rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EwuDe Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 195.117.172.* 08.01.06, 18:29 Jarosław,ma wszystko co powinien mieć prawdziwy rynek,ratusz z wieża zegarową kamienice kupieckie z podcieniami hala targowa ,wszystko nieżle utrzymane i ten klimacik który musi mieć rynek zeby był prawdziwy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor najladniejszy rynek na swiecie to... IP: *.5.15.vie.surfer.at 08.01.06, 19:00 ...rynek w Suchej Beskidzkiej,ktory kiedys przejechalem w nocy samochodem,wtajemniczeni wiedza o co chodzi;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rejka Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.imet.tu-clausthal.de 08.01.06, 20:10 Wroclaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antywroc ZAPYZIALY Wroclaw???? No nie!!!! IP: *.orange.pl 08.01.06, 21:03 kiedy ni przestana sie tak pchac, znowu kompromitacja jak z EXPO??? czy moze sa dumni z tegoze beda TANIA siala robocza u korenczykow w lg?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga.julia Re: ZAPYZIALY Wroclaw???? No nie!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 00:46 Masz jakiś roblem z Wrockiem?? jest najpiękniejszy i już. Dyskusja jest o rynkach, po co piszesz o LG? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: ZAPYZIALY Wroclaw???? No nie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 08:44 A jednak kolega ma trochę racji. Wystarczy uważniej przyjrzeć sie kamienicom przy rynku, zeby zobaczyć, jak fatalnie są utrzymywane. Odpływy z rynien są pozatykane i przy każdym deszczu woda zalewa ściany w okolicach rur spustowych. Problem w tym, ze niemieckim zwyczajem we Wrocku rury spustowe są powpuszczane pod ziemię i żeby to przetkać trzeba rozryć chodniki... A póki co, to już zaczyna pryszczyć tynk na dolach elewacji. Jak tak dalej pójdzie, to za parę lat z tego "odnowionego" rynku niewiele zostanie... Zreszta generalnie poza rynkiem, niestety Wrocław jest zaniedbany. Odnowione elewacje można policzyć na palcach dwóch rąk. O nawierzchniach chodników i ulic nie wspomnę. Zawsze mam wrażenie, ze mieszkańcy tego maista maj zbyt wysokie o nim zdanie (co jest dobre o tyle, że chcą i potrafią je promować), ale z drugiej strony to mniemanie zaburza ich spojrzenie na pewne problemy tego miasta. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga.julia Re: ZAPYZIALY Wroclaw???? No nie!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 00:37 Tak, jestem z tego miasta i jestem z tego dumna! I ni etylko Rynek jest piekny. A byłeś kiedyś we Wrocławiu? A widziałeś Park Szczytnicki w mrozie? A widziałeś Ostrów Tumski nocą? A moczyłeś nogi w fontannie w Rynku o 3 nad ranem? Mam dalej wymienaić? Mam fioła na punkcie swojego miasta, ale warszawiacy, którzy mnie odwiedzają też nam zazdroszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: ZAPYZIALY Wroclaw???? No nie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 23:31 A czy ja napisałem, że jest brzydki? Byłem, byłem nie raz, zwiedziłem go możliwie dokładnie i może to właśnie pozwala mi spojrzeć bardziej obiektywnie. Przejdź się do koscioła Św. Elżbiety w czasie deszczu - zobacz, jak woda płynie po scianach! Wejdź wewnątrz - popatrz, jak tynk odpada do wysokości ok. 1 m - a ściana jest po prostu mokra! Po pierwszej wizycie we Wrocławiu byłem w szoku, jak mozna tak nie dbać o zabytki! A potem to już się tylko dziwiłem, dlaczego wszystcy są tacy zaślepieni i tego nie widzą... Magia intensywnej promocji? Niestety wrocław jest zaniedbany - jak na jego wartość w szokujący sposób. I na dodatek powszechna opinia jest zupenie odmienna - co tylko przeszkadza w odpowiednich działaniach. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_ja Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 22:02 Zdecydowanie rynek pszczyński (na Śląsku, Górnym, żeby nie było wątpliwości) - a jeszcze teraz z tym lodowiskiem, z górującym nad nim pałacem... Cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaaaaa Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 22:42 Krakow Lwow Klodzko Wroclaw Rzeszow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 80.50.53.* 09.01.06, 08:43 TORUŃ - i nie ma mocnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookies Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 08:50 Z dużych miast najpiekniejszy Rynek jest we Wrocławiu, a z małych - najpiękniejszy jest w Zamościu. Mogą śmiało konkurować z Rynkiem w Brukseli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świdniczanin Świdnica-Rynek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.01.06, 09:20 Witam, jak jest ktoś kogo interesuje Rynek Świdnicy to może go sobie zobaczyć pod tym adresem: www.swidnica-okolice.home.pl/szablon.php?strona=Swidnica//Ulice//Rynek//Rynek.php www.swidnica-okolice.home.pl Pozdrawiam, oceńcie sami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys-WODZISŁAW ŚL Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.elbud.katowice.pl / *.elbud.katowice.pl 09.01.06, 09:33 Dla mnie najpiękniejszy Rynek to Wodzisław Śląski - (unikalny układ ulic, Rynek na wzniesieniu) Odpowiedz Link Zgłoś
baribale2 Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 09.01.06, 09:41 A gdzie, przepraszam, masz w Gdańsku rynek? Bo ja się jakoś przez 27 lat nie dopatrzyłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Moja lista 09.01.06, 11:29 Najpiękniejsze: 1. Wrocław –przebudowany (wygląda lepiej niż przed wojną), najbardziej „żyjący” rynek w Polsce 2. Kraków – autentyk (prawie) 3. Gdańsk - odbudowany 4. Warszawa – odbudowany, ale bardziej dla turystów niż Warszawiaków Inne ciekawe rynki (kolejność przypadkowa): Zamość – czeka na odbudowę (attyki) Poznań – przebudowany po wojnie Chełmno – autentyk Bolesławiec – zaniedbany Świdnica – na odbudowę czeka wieża ratuszowa, która runęła za czasów PRL Jelenia Góra – odbudowany Lublin Toruń – za dużo pruskiej tandety z XIX wieku, ratusz super Brzeg – zaniedbany (brakuje pierzei) Otmuchów Bytom Odrzański – (niestety PRL też dodał coś swojego) Cieszyn Nysa – czeka na odbudowę Piotrków Trybunalski -gdyby odbudować dawne barokowe fasady to byłby jednym z piękniejszych Legnica - zniszczony Mniejsze miasta: Kazimierz Dolny Sandomierz Stary Sącz Tykocin Węgrów Pszczyna Żory Wiśnicz - (czeka na odbudowę) Złoty Stok – zaniedbany Nowa Ruda – zaniedbany No i jeszcze nie zapomnijcie o Lwowie i Żółkwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sogo Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.e-wro.net.pl 09.01.06, 11:42 kiedys na placu przed kościołem Św. Elżbiety(garnizonowym)był cmentarz pochowano ciala zabitych rewolucjonistow, pomyslcie o tym gdy bedziecie tam spacerowac :) Wrocław - cudowny rynek a niedaleko jeszcze pięknieszy Ostrów Tumski i o wiele bardziej tajemniczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 18:26 Przy każdym starym kosciele jest cmentarz. Warto o tym pamiętać, że sie cghodzi po ludzkich grobach. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entuzjastka rondo w Radzionkowie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.01.06, 12:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poisitivo Re: rondo w Radzionkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 12:52 Z dużych miast Warszawa ma bardzo nastrojowy rynek. A z mniejszych - polecam Pułtusk. Też bardzo fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toya Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 16:25 Bardzo mi się podoba rynek w Chrzanowie{małopolskie}.Jestem z Jaworzna i zazdroszczę im takiego pięknego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
slimaque2 Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 09.01.06, 18:51 WAŁBRZYCH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.06, 23:42 Wrocław (jak widać numer 1 tego rankingu;-)))) Kraków (wiadomo) Gdańsk (niby nie ma klasycznego rynku, ale za taki jest uważane znaczne "poszerzenie" ul. Długi Targ, która jest tak piękna, że musi być na tej liście!!!) Chojnice - zadbany, z pięknym ratuszem i stylową również piękną fontanną Warszawa - jak na stolicę niezbyt duży, ale jednak śliczny, bajkowy Świdnica - piękny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lucky.man Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 10.01.06, 10:30 GDAŃSK - ależ to poszerzenie Długiego Targu można spokojnie nazwać Rynkiem - tyle że wąskim i długim;-)))) A w ogóle to najpiękniejszy Rynek byłby taki : wielkość krakowskiego, zabudowa gdańskiego (ach te piękne, strzeliste kamienice i olbrzymi, imponujący Ratusz!!). Tak więc WROCŁAW jest "złotym środkiem" - nie tak duży jak krakowski, ale jednak spory, kamienice nie tak piękne jak gdańskie, ale i tak dość potężne i wysokie, ratusz nie tak wielki i piekny jak gdański, ale ładny;-)))) Oczywiście z małych miast ŚWIDNICA i CHOJNICE:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś