Dodaj do ulubionych

Świdnica, czyli Mały Kraków - największa perła ...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 16:58
Super miasto, bardzo piękne, wiele wiele zabytków naprawdę warto
Obserwuj wątek
    • koliber38 Re: Świdnica, czyli Mały Kraków - największa perł 27.02.06, 09:26
      Dziękuję za wspaniały prezent, Świdnica to moje miasto rodzinne, szkoda,że
      wyjechałam z tego uroczego miasta w 1959 r.( no cóż, byłam dzieckiem i to nie
      była moja decyzja ).artykule przyłapałam się na myśli, że powinnam tam pojechać
      ot tak na tydzień i odkryć go na nowo. Byłam w Kościele Pokoju parę lat temu,
      ale wysłuchać tam koncertu to dopiero byłaby uczta duchowa.Wróciły sentymenty,
      przecież niedaleko Kamienicy Pod Bykami mieszkałam, na ulicy Westerplatte był
      mój dom rodzinny. Z Opola do Świdnicy jest całkiem blisko, pomyślę o tej
      wyprawie, a na razie przesyłam Wasz artykuł moim znajomym z zagranicy, niech
      wiedzą, jakie perełki mamy w Polsce. Jeszcze raz dziękuję.
      • Gość: darek Re: Świdnica największa z pereł IP: 62.29.136.* 27.02.06, 10:23
        O ta. Ś-ca to i moje miasto młodości i sentymentów.
        Kto pamieta dzicz "strzelnicy" czy "podkowy", ech co oni tam naroblili, nie
        działający dziś amfiteatr!! Szkoda było pracy.
        A starówka -OK,i pamietne nekroplatze.
        No i sołdatów z lotniskami na głowie!!
        Pozdrawiam cieplutko
    • Gość: H Mały Kraków ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 13:02
      Moim zdanien najpiękniejsze miasto na Śląsku! Ale określenie "MAły Kraków" to
      zupełne nieporozumienie. Świdnica i Kraków to zupełnie różne miasta o zupelnie
      innym charakterze. Świdnica nie ma nic wspólnego z Krakowem.
      • nchyb Re: Mały Kraków ? 09.10.10, 17:06
        > Moim zdanien najpiękniejsze miasto na Śląsku!
        Na DOLNYM Śląsku, nie na Śląsku!
    • Gość: dd Re: Świdnica, czyli Mały Kraków - największa perł IP: 62.29.136.* 01.03.06, 11:32
      A kto z Was (świdniczan) pamięta bezmyślną budowę zalewu bezdrzewnego ,ech
      zapaprali miły akwen, nie lepiej porobili ze Złotym Lasem (cała Świdnica go
      budowała ,a potem sprzedali w prywatne ręce)
    • Gość: darek Re: Świdnica - największa perł IP: 62.29.136.* 08.03.06, 09:35
      Witam,jeżeli któś dysponuje dobrymi(pod względem tematu,nie jakości foto)
      zdjęciami ze Świdnicy wklejcie na forum.
      • Gość: ww Re: Świdnica - największa perł IP: *.acn.waw.pl 11.11.06, 18:21
        trochę zdjęć (głównie kościołów) znalazłem na stronie:
        www.poczta-polska.pl/mw
        a i Kraków też tam jest:)
      • Gość: Podróżnik Re: Świdnica - największa perł IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.07.09, 19:49
        Tu znajdziesz zdjęcia z
        Kościoła Pokoju w Świdnicy
        .
    • Gość: Krzysiek Świdnica, czyli Mały Kraków - największa perła .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 09:30
      witam mieszkam w Świdnicy fajny artykul ale tu jest blad katedra jest Św
      Stanisława i Wacława a nie Wincentego :)
      • Gość: maja Re: Świdnica, czyli Mały Kraków - największa perł IP: 89.174.100.* 14.07.07, 18:54
        dobry artykul.
        ale odnioslem wrazenie ze sponsorowany. nie samymi czekoladkami (po ktorych
        brzuch boli) swidnica zyje.
        • dar54 Re: Świdnica, czyli Mały Kraków - największa perł 16.07.07, 12:23
          Oczywiście Świdnica mój swój urok , ale polecam jeszcze podjechac do Jawora -
          po drodze Strzegom, Rogoźnica. Jawor ma swój urok - piekny rynek z podcieniami,
          zamek piastowski i oczywiście drugi Kośćół Pokoju ( obok świdnickiego - inny
          wystrój)
          www.jawor.pl
          • dar54 Re: Świdnica, czyli Mały Kraków - największa perł 16.07.07, 12:23
            www.jawor.pl
    • Gość: Świdniczanka Świdnica IP: 217.153.224.* 09.07.08, 12:41
      Na zielonym narożnym budynku nie widnieje rozkroczony Merkury tylko
      Hermes :)

Pozdrawiam :)
    • Gość: JA Świdnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 16:18
      Artykuł przydałoby się zaktualizować i poprawić.
      Manufaktura czekolady już nie istnieje, Muzeum Broni przeniesione zostało do Witoszowa (do właściciela), a ulica Trybunalska nie przylega do rynku, tylko do ul. Długiej, która właśnie ona przylega do rynku:)Nie wspominając już o Merkurym i Wincentym:) Można było też wspomnieć o baszcie strzegomskiej:)Mimo tych potknięć artykuł bardzo interesująco napisany:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka