Dodaj do ulubionych

NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.02, 15:13
Podajcie swoje propozycje najciekawszych ruin zamkowych i dlaczego tak
uważacie. Mile widziane adresy stron internetowych ze zdjęciami. Może mi
podpowiecie jakieś nowe miejsca do zwiedzenia na przyszłoroczny urlop?
Obserwuj wątek
    • cyrli Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE 04.12.02, 14:47
      Najciekawsze ruiny zamków znajdują się na Szlaku Orlich Gniazd i Szlaku
      Warowni Jurajskich m.in. Ogrodzieniec, Olszyn, i inne. Poza tym ciekawe są te
      znajdujące się na Śląsku m.in. Bolków. Ja szczególnie polecam do zwiedzania
      twierdze, znajdujące się w Kłodzku, Srebrnej Górze czy trochę z drugiej
      strony w Przemyślu. KapitalneJ
      • Gość: MISIA Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 21:30
        Do Kotliny Kłodzkiej jeszcze nie dotarłam, ale widzę ,że warto. Dzięki.
        Piszcie,piszcie........
        • Gość: Ewa Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 13:58
          Polecam Jurę Krakowsko-Częstochowską I ruiny Zamku w Ogrodzieńcu
    • Gość: Peer Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: 213.241.39.* 09.12.02, 15:29
      Polecam Krzysztopór w miejscowości Ujazd (k. Iwanisk, woj. świetokrzyskie).
      Piekne mionumentalne ruiny.
      Peer
      • Gość: MISIA Re: DO PEER IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.02, 18:59
        Chyba chciałeś napisać KRZYŻTOPÓR?Pewnie Ci się palec omcknął. Do zamku
        wybieram się od dwóch lat, jak widać, bez efektu, ciągle jestem niedaleko ,
        ale za daleko by go zwiedzić.Pozdrawiam. Misia
    • Gość: zawdor Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.acn.waw.pl 05.04.03, 12:40
      Polecam ruiny zamków w Besiekierach i Borysławicach położone między Kołem i
      Łęczycą. Nie są może bardzo okazałe, ale ich położenie na kompletnym zadupiu
      dodaje im uroku. Żadnych biletów i fajny klimacik.
    • Gość: wojtas Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 19:53
      Ruiny zamu Tenczyńskich niedaleko Rudna, zamek w Babicach niedaleko Alwerni.
    • Gość: Centaur Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 13.04.03, 20:36
      W Raciążku 2 km od Ciechocinka sa ruiny zamku www.ciechocinek.pl
      www.ciechocinek.biz
      • Gość: djs Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 08:28
        Ruiny zamku w Chocimiu ... mozna wiele o nim znalezc w necie ...
        • Gość: MISIA Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.03, 21:31
          Moje typy: zamek Ogrodzieniec na Jurze, oraz ruiny we Wleniu ,niedostępne
          resztki zamku na wyspie w Ćmielowie,resztki zamku Ossolińskich w Ossolinie za
          jedyny w Polsce łuk muru nad mało uczęszczaną drogą .Polecam też zamek w
          Szymbarku niedaleko Iławy oraz zamek Rajsko niedaleko zamku Czocha nad
          jez.Złotnickim( dalsze okolice Jeleniej Góry)oraz spacer na zamek
          Chojnik .Wiele by pisać o ruinach zamków w Polsce .Jest ich naprawdę
          sporo,czasami tak niedaleko od naszej miejscowości.Szkoda ,że nie uczą o tym w
          szkole.Więcej ludzi wiedziałoby gdzie naprawdę warto pojechać w trakcie
          wakacyjnych wędrówek.
    • Gość: Halina Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.attu.pl / 192.168.1.* 14.06.03, 19:08
      Polecam zamek Bolczów w Janowicach koło Jeleniej Góry. Kto był to wie, że
      warto.
    • Gość: Ania Szczecin Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 20:45
      polecam Grodziec w okolicach Jeleniej Gory. w ogole tamten region jest obfity
      w ruiny zamkow. Krzyztopor tez polecam, robi piorunujace wrazenie.
    • Gość: Małgosia Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 21.06.03, 16:44
      Zamek Świecie na drodze między Leśną a Świeradowem Zdrój.
      Być może nie są to najciekawsze ruiny zamku ale od niedawna znajdują się w
      rękach prywatnych. Kupiło go małżeństwo bardzo sympatyczna pani archeolog
      (aktualnie w ciaży za 2 tygodnie termin :)) z mężem i własnymi siłami próbują
      ruiny doprowadzić do porządku! Chcą tam zrobić karczmę i może jakiś hotelik.
      Plany mają niesamowite aż dziw bierze, że mają siłę się na coś takiego porywać.
      Warto pojechać i posłuchać jej opowieści o zamku. No i kupić grafiki - czyli
      wspomóc finansowanie odbudowy. Dziś tam byłam, grafikę zakupiłam i przywiozłam
      ją do mojego pensjonatu w Szklarskiej Porębie. Trzymam za nich kciuki i napewno
      pojadę tam jeszcze raz, aby zobaczyć jak im idzie.
      Pozdrawiam i polecam
      • Gość: Ivan Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.06.03, 23:33
        Międzyrzecz - piękne ruiny ostatniego na zachód zamku w Wielkopolsce, otoczone
        przyjaznym parkiem, z muzeum i miłą knajpką nieopodal w budynku dawnego
        starostwa. Można się zakochać :-)
        • Gość: kiwi wprawdzie to nie zamek, ale... IP: 212.69.75.* 23.06.03, 12:23
          bardzo ładnie wyglądają ruiny klasztoru karmelickiego w Zagórzu, a w zasadzie
          nad Zagórzem.
          Zwłaszca, że nie są w żaden sposób ogrodzone, można wszędzie chodzić i,
          niestety, w różnych miejscahc znaleźć "podpisy turystów". Ale i resztki
          malowideł kościelnych.
          Pzdr
          kiwi
          • Gość: Amikosik zamki, zamki i zameczki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 00:21
            Krzyżtopór robi wielkie wrażenie, jest monumentalny. Podobnie zamek w koło
            Rudna - musiał być kiedyś wielki. Fajne są też zameczki w Ciechanowie i
            Czersku. Ten ostatni godny polecania na niedzielną wycieczkę rowerową.
            Zamek Bolków ma obok, na sąsiedniej górze zamek Świny-Wolbromek. Razem stanowią
            malowniczą parę podobnie jak zamki nad Dunajcem. Polecam.
            • Gość: MISIA Re: zamki, zamki i zameczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.03, 20:30
              Podzielam Twoją opinię, widziałam i podziwiałam wszystkie wymienione przez
              Ciebie miejsca.Mamy cudowne ruinki.
              • Gość: Tomaszek Re: zamki, zamki i zameczki IP: *.ruczaj.pl / 192.168.15.* 02.07.03, 21:36
                nie pisaliście o Chęcinach. Piękny widok na kilkadziesiąt km! , i Jaskinia Raj
                obok.
    • Gość: Paweł Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 14:36
      Odrzykoń, Zagórz, Drohiczyn, zamki na trasie Szlaku Otrlich Gniazd, Czorsztyn,
      Niedzica i jeszcze kilka.
    • Gość: magda Re: NAJCIEKAWSZE RUINY ZAMKÓW w POLSCE IP: *.acn.waw.pl 04.07.03, 11:50
      ruiny zamku w Janowcu nad Wisłą a na drugim brzegu zamek i baszta w Kazimierzu
      i troszkę dalej w Bochotnicy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka