Gość: Maria IP: *.chello.pl 28.04.06, 19:37 Zapragnęłam dotrzeć do miejscowości, w której znajduje się meczet. Gdzie się udać, niebyt daleko od Warszawy? Czy do meczetu można wejść, popatrzeć? Czy znajdę tam nocleg, mozliwość zjedzenia posiłku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Meczet w Polsce 28.04.06, 19:47 Rozumiem, że chodzi o zabytkowe meczety. Są dwa - w Bohonikach i Kruszynianach. Oba drewniane, ale różnią się zdecydowanie wyglądem. Od Warszawy średnio daleko, za Białymstokiem. Dawno tam nie byłam, ale teraz to wszędzie można zjeść. A jeżeli chodzi o meczet w ogóle, to nie musisz wyjeżdżać z Warszawy. Jest na Wiertniczej, po drodze do Wilanowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 28.04.06, 20:03 Dzięki za odpowiedź. Czy ten warszawski meczet można zwiedzać? Nigdy nie byłam w takim miejscu i nie wiem, jak się zachować, by nie urazić uczuć ludzi ,odlących sie w nim. Zależy mi również na "klimatach przyrodniczo-krajobrazowych". Ciągnie mnie na wschód, jednak nie bardzo jestem zdecydowana, jaką trasę wybrać, by mając niezbyt dużo czasu dojechać tam, gdzie jest ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Meczet w Polsce 28.04.06, 20:38 Ja zwiedzałam Białostocczyznę kwaterując w Supraślu (15 km za Białymstokiem, w Puszczy Knyszyńskiej. Tamte oba meczety zwiedziłam, prosili tylko o zdjęcie obuwia przy wejściu (to mniej więcej ma taką rangę, jak zdejmowanie przez panów nakrycia głowy w kościele, albo nakrywanie głowy w synagodze). Oczywiście nie zwiedzałam w trakcie modlitw. Aha, obie te wsie były dawniej zamieszkałe przez Tatarów, teraz już ich tam mało widać. Meczet warszawski jest dość nowy. Korzystają z niego muzułmanie różnych narodowości. Aha, mam namiary: ul. Wiertnicza 103, tel. 022 842 91 74. Może się czegoś dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 28.04.06, 20:57 Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 18.06.06, 21:48 Dotarłam do meczetów w Bohonikach i Kruszynianach, tatarskich cmentarzy. Jadłam też smaczne tatarskie jadło w Kruszynianach. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Meczet w Polsce 19.06.06, 08:52 Jeszcze w Gdańsku jest nowy meczet, przy ul. Polanki. Ale prawda, że te stare drewniane tatarskie świątynie są niesłychanie urokliwe? Podobnie zresztą, jak wiejskie drewniane kościółki i cerkwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 19.06.06, 22:07 Miło, ze się odezwałaś, troche liczyłam, ze sie znajdziesz. Bardzo lubię zabudowę drewnianą. k0ościólki, cerkwie, ale i zabudowania mieszkalne i gospodarcze. Ostatnio trochę jeździłam po wschodnich krańcach Polski i tam takich budowli jeszcze pozostało sporo. Drżę, ze i tam przydzie moda na "betonowe klocki" bez wyrazu i wyprą one te drewniane cudeńka. Pozdrawiam i dzięki za informacje o adresie meczetu w Gdańsku, bo że jest tam, mówiono o tym w meczetach w Bohonikach i Kruszynianach. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Meczet w Polsce 20.06.06, 10:22 Jeżeli lubisz starą wiejską zabudowę (np. stodoły lepione z gliny), to przejedź się w okolice Sejn. Jest tam jeszcze tego sporo, a wieś Gawieniańce na północ od Sejn wygląda trochę jak skansen. Do tego molenny staroobrzędowców, no i jeszcze litewskie krzyże przydrożne. Między ramionami mają umieszczone symbole Perkuna, tak na wszelki wypadek... Polecam przewodnik Grzegorza Rąkowskiego "Polska Egzotyczna", jeżeli go jeszcze nie masz. Naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 20.06.06, 14:33 Dzięki za wszystkie informacje. Skorzystam z rad. Odpowiedz Link Zgłoś