Dodaj do ulubionych

Meczet w Polsce

IP: *.chello.pl 28.04.06, 19:37
Zapragnęłam dotrzeć do miejscowości, w której znajduje się meczet. Gdzie się
udać, niebyt daleko od Warszawy? Czy do meczetu można wejść, popatrzeć?
Czy znajdę tam nocleg, mozliwość zjedzenia posiłku?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Meczet w Polsce 28.04.06, 19:47
      Rozumiem, że chodzi o zabytkowe meczety. Są dwa - w Bohonikach i Kruszynianach.
      Oba drewniane, ale różnią się zdecydowanie wyglądem. Od Warszawy średnio daleko,
      za Białymstokiem. Dawno tam nie byłam, ale teraz to wszędzie można zjeść.
      A jeżeli chodzi o meczet w ogóle, to nie musisz wyjeżdżać z Warszawy. Jest na
      Wiertniczej, po drodze do Wilanowa.
      • Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 28.04.06, 20:03
        Dzięki za odpowiedź.
        Czy ten warszawski meczet można zwiedzać? Nigdy nie byłam w takim miejscu i nie
        wiem, jak się zachować, by nie urazić uczuć ludzi ,odlących sie w nim.
        Zależy mi również na "klimatach przyrodniczo-krajobrazowych". Ciągnie mnie na
        wschód, jednak nie bardzo jestem zdecydowana, jaką trasę wybrać, by mając
        niezbyt dużo czasu dojechać tam, gdzie jest ciekawie.
        • horpyna4 Re: Meczet w Polsce 28.04.06, 20:38
          Ja zwiedzałam Białostocczyznę kwaterując w Supraślu (15 km za Białymstokiem, w
          Puszczy Knyszyńskiej. Tamte oba meczety zwiedziłam, prosili tylko o zdjęcie
          obuwia przy wejściu (to mniej więcej ma taką rangę, jak zdejmowanie przez panów
          nakrycia głowy w kościele, albo nakrywanie głowy w synagodze). Oczywiście nie
          zwiedzałam w trakcie modlitw. Aha, obie te wsie były dawniej zamieszkałe przez
          Tatarów, teraz już ich tam mało widać.
          Meczet warszawski jest dość nowy. Korzystają z niego muzułmanie różnych
          narodowości. Aha, mam namiary: ul. Wiertnicza 103, tel. 022 842 91 74. Może się
          czegoś dowiesz.
          • Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 28.04.06, 20:57
            Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pozdrawiam
            • Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 18.06.06, 21:48
              Dotarłam do meczetów w Bohonikach i Kruszynianach, tatarskich cmentarzy.
              Jadłam też smaczne tatarskie jadło w Kruszynianach.
              Polecam
              • horpyna4 Re: Meczet w Polsce 19.06.06, 08:52
                Jeszcze w Gdańsku jest nowy meczet, przy ul. Polanki. Ale prawda, że te stare
                drewniane tatarskie świątynie są niesłychanie urokliwe? Podobnie zresztą, jak
                wiejskie drewniane kościółki i cerkwie.
                • Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 19.06.06, 22:07
                  Miło, ze się odezwałaś, troche liczyłam, ze sie znajdziesz.
                  Bardzo lubię zabudowę drewnianą. k0ościólki, cerkwie, ale i zabudowania
                  mieszkalne i gospodarcze. Ostatnio trochę jeździłam po wschodnich krańcach
                  Polski i tam takich budowli jeszcze pozostało sporo. Drżę, ze i tam przydzie
                  moda na "betonowe klocki" bez wyrazu i wyprą one te drewniane cudeńka.
                  Pozdrawiam i dzięki za informacje o adresie meczetu w Gdańsku, bo że jest tam,
                  mówiono o tym w meczetach w Bohonikach i Kruszynianach.
                  • horpyna4 Re: Meczet w Polsce 20.06.06, 10:22
                    Jeżeli lubisz starą wiejską zabudowę (np. stodoły lepione z gliny), to przejedź
                    się w okolice Sejn. Jest tam jeszcze tego sporo, a wieś Gawieniańce na północ
                    od Sejn wygląda trochę jak skansen. Do tego molenny staroobrzędowców, no i
                    jeszcze litewskie krzyże przydrożne. Między ramionami mają umieszczone symbole
                    Perkuna, tak na wszelki wypadek...
                    Polecam przewodnik Grzegorza Rąkowskiego "Polska Egzotyczna", jeżeli go jeszcze
                    nie masz. Naprawdę warto.
                    • Gość: Maria Re: Meczet w Polsce IP: *.chello.pl 20.06.06, 14:33
                      Dzięki za wszystkie informacje. Skorzystam z rad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka