Dodaj do ulubionych

Białowieża

IP: *.acn.waw.pl 23.05.03, 00:30
czesc:-)
w najbliższych dniach wybieram sie w oklice Białowieży. Napiszcie co warto
zobaczyć, gdzie sie wybrać, może macie jakieś namiary na tanie kwaterki.
dzieki za wszelkie wskazówki...
Obserwuj wątek
    • Gość: Syrena Re: Białowieża IP: 217.153.45.* 23.05.03, 11:02
      Białowieża jest urocza. Jest mnóstwo kwater prywatnych. Są też pensjonaty np.
      Gawra, jak i hotele: Białowieski, Żubrówka, Dwór Soplicowo. Ja zatrzymałam się
      w Białowieskim. Bardzo przyjemny hotel z wyjątkowo uprzejmą obsługą i
      wspaniałym jedzonkiem. Do dyspozycji bardzo fajnie zaprojektowana (na styl
      chaty podlaskiej) sauna i jacuzzi, rowery. W okolicy piękne lasy. No i
      najdzizksza z dzikich puszcz. Koniecznie trzeba się tam wybrać z przewodnikiem
      (organizator PTTK). Warto zobaczyć rezerwat żubrów (koniki polskie, łosie,
      jelenie, wilki, sarny, dziki). Bardzo ładny Park Pałacowy z interesującym
      muzeum ptaków. Polecam wjazd (lub wejście) na wieżę widokową skąd rozpościera
      się widok na puszczę. Można też skorzystać z przejażdźki kolejką wąskotorową z
      pobliskiej Hajnówki na Topiło. Trzeba też wejść do białowieskiej cerkwi (z
      jedynym w Polsce ikonostatem zrobionym z porcleany). Zyczę udanego pobytu.
      Syrena
      • Gość: pluszak Re: Białowieża IP: *.zachem.com.pl 27.05.03, 08:30
        Jakie są tam ceny noclegów w tych pensjonatach? czy to jakieś lokale ****
        (czterogwiazdkowe)? Moze masz namiary na jakieś godne polecenia kwatery.
        Zalezło by mi na pokoju 2-osobowym z łazienką. Moze byc jakies przytulne
        gospodarstwo agroturystyczne, niekoniecznie z sauną czy jacuzi.
        Z racji że w tamtych rejonach jeszcze nie byłem, mam jeszcze kilka pytań:
        - jak wyglada tam sprawa transportu. są tam jakieś busy czy lepiej jest
        podjechać samochodem od kwatery?
        - jak wyglądają trasy w parku narodowym? czy mozna tam wjechać rowerem a moze
        lepeij jest je zwiedzać pieszo?
        • Gość: Syrena Re: Białowieża IP: 217.153.45.* 27.05.03, 09:20
          Gość portalu: pluszak napisał(a):

> Jakie są tam ceny noclegów w tych pensjonatach? czy to jakieś lokale ****
          > (czterogwiazdkowe)? Moze masz namiary na jakieś godne polecenia kwatery.
          > Zalezło by mi na pokoju 2-osobowym z łazienką. Moze byc jakies przytulne
          > gospodarstwo agroturystyczne, niekoniecznie z sauną czy jacuzi.
          > Z racji że w tamtych rejonach jeszcze nie byłem, mam jeszcze kilka pytań:
          > - jak wyglada tam sprawa transportu. są tam jakieś busy czy lepiej jest
          > podjechać samochodem od kwatery?
          > - jak wyglądają trasy w parku narodowym? czy mozna tam wjechać rowerem a moze
          > lepeij jest je zwiedzać pieszo?

Proponuję, abyś zajrzał na www.bialowieza.pl - tam znajdziesz adresy zarówno
          pensjonatów, jak i kwatr agroturystycznych. Znajomi byli w pensjonacie GAWRA.
          podobno niedrogo i sympatycznie. Wejdź też na stronę Hotelu Białowieskigo - tam
          znajdziesz informacje nt. połączeń autobusowych z Hajnówki do Białowieży. W
          samej Białowieży nie ma busów. poruszać się należy własnym samochodem, ale
          najlpiej rowerem lub pieszo (Białowieża jst bardzo rozległa). W Parku Narodowym
          można poruszać się rowerem. Trasy w Parku, jak to w lsie - piaszczyste, a także
          ubite. natomiast w ścisłym rezerwacie najlepij pieszo, bo zbyt duże
          nierówności, korzenie i mokradła utrudniają jazdę, a poza tym utrudniają
          podiziwianie wierzchołków drzew i podłoża.
          Miłego pobytu
          Syrena
          • Gość: pluszak Re: Białowieża IP: *.zachem.com.pl 27.05.03, 12:16
            Czy na pewno chodzilo Ci o ten adres co podałas. Po wejściu na ten adres
            pojawia mi się jakieś biuro podrózy Róza Wiatrów :(
            • Gość: Syrena Re: Białowieża IP: 217.153.45.* 27.05.03, 13:28
              Gość portalu: pluszak napisał(a):

> Czy na pewno chodzilo Ci o ten adres co podałas. Po wejściu na ten adres
              > pojawia mi się jakieś biuro podrózy Róza Wiatrów :(
              Ojejku, troche inwencji!!! Wejdź na www.bialowieza.com.pl
              www.hotel.bialowieza.pl
              www.hotel-zubrowka.pl
              www.dworek-soplicowo.pl
              Pozdawiam :-)))))
              Syrena
    • Gość: Paweł Re: Białowieża IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 16:18
      W pobliżu białowieży i w niej samej jest dużo pensjonatów i kwater prywatnych.
      Jednak jeśli wolisz tańsze noclegi to poza białowieżą. Naprawdę tanio i
      przytulnie, ale bez wygód jest w świetlicy społecznej we wsi Lewkowo Stare
      niedaleko Narewki. Obowiązkowo trzeba zobaczyć żury w rezerwacie pokazowym,
      wejść do parku pałacowego,przejść się ścieżką Żebra Żubra i szlakiem Dębów
      Królewskich. Urokliwe są północne zakątki puszczy ze szlakiem wokół uroczyska
      Głuszec na czele. Jest tam wystawiona dla atrakcji część kolejki leśnej
      przeworzącej niegdyś przez puszczę cenne drewno.
      • malachm Re: Białowieża 10.12.13, 20:23
        Kwaterę agroturystyczną znajdziesz pod adresem domekpodzubrem.pl
        W rewelacyjnej cenie noclegi w Białowieży. Od 35 do 50 zł. Wejdź na stronę i się przekonaj.
    • Gość: amikosik Re: Białowieża IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 21:26
      Jedną z lokalnych atrakcji jest nowo urządzone muzeum przyrodniczo-leśne. Nad
      nim - wieża widokowa, z której można podziwiać unikalną strukturę lasów
      otaczających polanę białowieską. Można też i polecam zrobić sobie dłuższą
      wycieczkę na świętą górę Grabarkę.
      amikosik@wp.pl
    • Gość: amikosik Re: Białowieża IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 21:33
      Polecam też odwiedzić Kruszyniany i Bohoniki - tatarskie wioski słynące z
      zabytkowych, drewnianych meczetów.
      amikosik@wp.pl
    • zofia.123 Re: Białowieża 19.12.13, 13:09
      Najlepsze według mnie są agroturystyki, bo są nie drogie i klimatyczne:) Ja byłam w tej agroturystyce, fajne i spokojne miejsce na wypoczynek:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka