Gość: Olga IP: *.acn.waw.pl 23.05.03, 00:30 czesc:-) w najbliższych dniach wybieram sie w oklice Białowieży. Napiszcie co warto zobaczyć, gdzie sie wybrać, może macie jakieś namiary na tanie kwaterki. dzieki za wszelkie wskazówki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Syrena Re: Białowieża IP: 217.153.45.* 23.05.03, 11:02 Białowieża jest urocza. Jest mnóstwo kwater prywatnych. Są też pensjonaty np. Gawra, jak i hotele: Białowieski, Żubrówka, Dwór Soplicowo. Ja zatrzymałam się w Białowieskim. Bardzo przyjemny hotel z wyjątkowo uprzejmą obsługą i wspaniałym jedzonkiem. Do dyspozycji bardzo fajnie zaprojektowana (na styl chaty podlaskiej) sauna i jacuzzi, rowery. W okolicy piękne lasy. No i najdzizksza z dzikich puszcz. Koniecznie trzeba się tam wybrać z przewodnikiem (organizator PTTK). Warto zobaczyć rezerwat żubrów (koniki polskie, łosie, jelenie, wilki, sarny, dziki). Bardzo ładny Park Pałacowy z interesującym muzeum ptaków. Polecam wjazd (lub wejście) na wieżę widokową skąd rozpościera się widok na puszczę. Można też skorzystać z przejażdźki kolejką wąskotorową z pobliskiej Hajnówki na Topiło. Trzeba też wejść do białowieskiej cerkwi (z jedynym w Polsce ikonostatem zrobionym z porcleany). Zyczę udanego pobytu. Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluszak Re: Białowieża IP: *.zachem.com.pl 27.05.03, 08:30 Jakie są tam ceny noclegów w tych pensjonatach? czy to jakieś lokale **** (czterogwiazdkowe)? Moze masz namiary na jakieś godne polecenia kwatery. Zalezło by mi na pokoju 2-osobowym z łazienką. Moze byc jakies przytulne gospodarstwo agroturystyczne, niekoniecznie z sauną czy jacuzi. Z racji że w tamtych rejonach jeszcze nie byłem, mam jeszcze kilka pytań: - jak wyglada tam sprawa transportu. są tam jakieś busy czy lepiej jest podjechać samochodem od kwatery? - jak wyglądają trasy w parku narodowym? czy mozna tam wjechać rowerem a moze lepeij jest je zwiedzać pieszo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: Białowieża IP: 217.153.45.* 27.05.03, 09:20 Gość portalu: pluszak napisał(a): > Jakie są tam ceny noclegów w tych pensjonatach? czy to jakieś lokale **** > (czterogwiazdkowe)? Moze masz namiary na jakieś godne polecenia kwatery. > Zalezło by mi na pokoju 2-osobowym z łazienką. Moze byc jakies przytulne > gospodarstwo agroturystyczne, niekoniecznie z sauną czy jacuzi. > Z racji że w tamtych rejonach jeszcze nie byłem, mam jeszcze kilka pytań: > - jak wyglada tam sprawa transportu. są tam jakieś busy czy lepiej jest > podjechać samochodem od kwatery? > - jak wyglądają trasy w parku narodowym? czy mozna tam wjechać rowerem a moze > lepeij jest je zwiedzać pieszo? Proponuję, abyś zajrzał na www.bialowieza.pl - tam znajdziesz adresy zarówno pensjonatów, jak i kwatr agroturystycznych. Znajomi byli w pensjonacie GAWRA. podobno niedrogo i sympatycznie. Wejdź też na stronę Hotelu Białowieskigo - tam znajdziesz informacje nt. połączeń autobusowych z Hajnówki do Białowieży. W samej Białowieży nie ma busów. poruszać się należy własnym samochodem, ale najlpiej rowerem lub pieszo (Białowieża jst bardzo rozległa). W Parku Narodowym można poruszać się rowerem. Trasy w Parku, jak to w lsie - piaszczyste, a także ubite. natomiast w ścisłym rezerwacie najlepij pieszo, bo zbyt duże nierówności, korzenie i mokradła utrudniają jazdę, a poza tym utrudniają podiziwianie wierzchołków drzew i podłoża. Miłego pobytu Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluszak Re: Białowieża IP: *.zachem.com.pl 27.05.03, 12:16 Czy na pewno chodzilo Ci o ten adres co podałas. Po wejściu na ten adres pojawia mi się jakieś biuro podrózy Róza Wiatrów :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: Białowieża IP: 217.153.45.* 27.05.03, 13:28 Gość portalu: pluszak napisał(a): > Czy na pewno chodzilo Ci o ten adres co podałas. Po wejściu na ten adres > pojawia mi się jakieś biuro podrózy Róza Wiatrów :( Ojejku, troche inwencji!!! Wejdź na www.bialowieza.com.pl www.hotel.bialowieza.pl www.hotel-zubrowka.pl www.dworek-soplicowo.pl Pozdawiam :-))))) Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Białowieża IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 16:18 W pobliżu białowieży i w niej samej jest dużo pensjonatów i kwater prywatnych. Jednak jeśli wolisz tańsze noclegi to poza białowieżą. Naprawdę tanio i przytulnie, ale bez wygód jest w świetlicy społecznej we wsi Lewkowo Stare niedaleko Narewki. Obowiązkowo trzeba zobaczyć żury w rezerwacie pokazowym, wejść do parku pałacowego,przejść się ścieżką Żebra Żubra i szlakiem Dębów Królewskich. Urokliwe są północne zakątki puszczy ze szlakiem wokół uroczyska Głuszec na czele. Jest tam wystawiona dla atrakcji część kolejki leśnej przeworzącej niegdyś przez puszczę cenne drewno. Odpowiedz Link Zgłoś
malachm Re: Białowieża 10.12.13, 20:23 Kwaterę agroturystyczną znajdziesz pod adresem domekpodzubrem.pl W rewelacyjnej cenie noclegi w Białowieży. Od 35 do 50 zł. Wejdź na stronę i się przekonaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amikosik Re: Białowieża IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 21:26 Jedną z lokalnych atrakcji jest nowo urządzone muzeum przyrodniczo-leśne. Nad nim - wieża widokowa, z której można podziwiać unikalną strukturę lasów otaczających polanę białowieską. Można też i polecam zrobić sobie dłuższą wycieczkę na świętą górę Grabarkę. amikosik@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amikosik Re: Białowieża IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 21:33 Polecam też odwiedzić Kruszyniany i Bohoniki - tatarskie wioski słynące z zabytkowych, drewnianych meczetów. amikosik@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zofia.123 Re: Białowieża 19.12.13, 13:09 Najlepsze według mnie są agroturystyki, bo są nie drogie i klimatyczne:) Ja byłam w tej agroturystyce, fajne i spokojne miejsce na wypoczynek:) Odpowiedz Link Zgłoś