Dodaj do ulubionych

oplaty drogowe

IP: *.waw1.bptnet.pl 22.05.01, 13:08
wybieram sie samochodem do Chorwacji (KRK)i Wloch (Lignano), czy ktos moze
polecic jakas dobra droge. Czy wiecie ile kosztuja autostrady we Wloszech i
gdzie lepiej kupic winietki na samochod za przejazd autostradami (w Czechach i
w Austrii) w PZM-ocie czy na ich granicach.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomasz.k Re: oplaty drogowe IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.05.01, 13:18
      Ja jechałem do Chorwacji trasą: Cieszyn, któtki odcinek przez Czechy /nie
      potrzeba winietek z opłatą/, Słowację- prawie od Ziliny autostrada, płatna
      winietką kupioną bez problemu na pierwszej stacji benzynowej i zapłacona VISĄ,
      Bratysława, Węgry /uwaga żeby nie trafić na 2-3 km odcinek autostrady
      Budapeszt -Wiedeń płatny 300 forintów/, krótki odcinek /10-20 km/ przez
      Słowenię /Sątu 2 sklepy wolnocłowe z dobrym em za bezcen/, Zagrzeb - i dalej
      kierowałem się na Rijekę /autostrada płatna odcinkami/. Ja jechałem do Opatiji
      ale na Krk maożna zjechać przed Rijeką lub wybrać inną drogę.

Oplaty drogowe są tak małe, że pomiędzy kupowaniem winietek na Czechy i Austrię
      w PZMot i na granicy nie ma istotnej różnicy. Kupienie winietek w PZMocie,
      nawet jeżeli kosztuje parę złotych więcej pozwala zaoszczędzić czas zmarnowany
      na kupowanie winietek.
      tomasz.k@poczta.fm
    • hollow Re: oplaty drogowe 26.05.01, 14:01
      Gość portalu: Janusz napisał(a):

> wybieram sie samochodem do Chorwacji (KRK)i Wloch (Lignano), czy ktos moze
      > polecic jakas dobra droge. Czy wiecie ile kosztuja autostrady we Wloszech i
      > gdzie lepiej kupic winietki na samochod za przejazd autostradami (w Czechach i
      > w Austrii) w PZM-ocie czy na ich granicach.

ja jechalem do Lignano trasa: Cieszyn, Frydek-Mistek, Hodonin, Mikulov (granica),
      Wieden, Graz, Villach, Udine, Latisana, Lignano. W Czechach mozna zaoszczedzic na
      winietce omijajac autostrade i jadac na poludnie od Brna i skrecajac w okolicach
      Hodonina na zachod (swoja droga sa fajne doswiadczenia z jazdy przez gory i male
      wiochy). W austrii bez winietki sie nie obejdziesz (lepiej kupic w polsce i potem
      nie tracic czasu na granicy). We wloszech placi sie na wyjezdzie z autostrady
      (ok. 14 tys. lirow). Cala trase przejechalem w 16 godzin.
      pozdrawiam, hollow

• Gość: Artur Re: oplaty drogowe IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 26.05.01, 21:12
      Gość portalu: Janusz napisał(a):

> wybieram sie samochodem do Chorwacji (KRK)i Wloch (Lignano), czy ktos moze
      > polecic jakas dobra droge. Czy wiecie ile kosztuja autostrady we Wloszech i
      > gdzie lepiej kupic winietki na samochod za przejazd autostradami (w Czechach i
      > w Austrii) w PZM-ocie czy na ich granicach.
      Wejdż pod adres http://turystyka.onet.pl/abc/wlochy.asp i
      http://turystyka.onet.pl/abc/wlochy_drogi.asp tam znajdziesz odpowiedż na
      dręczące cie pytania.Polecam również stronę internetową koncernu paliwowego BP
      (dokładnego adresu w tej chwili nie pamiętam),trzeba poszukać,w nim podając
      miejsce wyjazdu i cel otrzymujesz wydruk optymalnej trasy z podaniem kilometrów i
      czsu przejazdu.Pozdrawiam.

• Gość: wro20 Re: oplaty drogowe IP: *.ii.uni.wroc.pl 29.05.01, 14:02
        to ktoredy jechac zalezy skad jedziesz,
        dobra jest tez trasa

rzeszow-barwinek-koszyce (drogi krajowe )-eger - budapeszt (Autostrada)
        i dalej tak jak wyzej piszecie

we wsch slowacji zero ruchu, mozna pogonic,
        jak lubisz widoki to wchodnie wegry (miskolc-bekecschaba) => droga krajowa,
        nowa, zero aut, zero kotroli, mozna gonić :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka