Gość: JA IP: 212.134.55.* 15.02.02, 09:25 Niedlugo bede jeden caly dzien w Wenecji. Bede tam samochodem. Czy ktos moze polecic miejsca, ktore warto zobaczyc w czasie tak krotkiego pobytu? Wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sawa Re: WENECJA IP: 157.25.128.* 15.02.02, 09:46 Samochód w Wenecji można zostawić za parkingu, który jest dość daleko od miasta (ok. 20 min. pieszo), ale jeśli będziesz mieszkał gdzieś nieopodal Wenecji - to proponuję drogę pokonać pociągiem (tani, szybki i często kursujący). Ja raz dojeżdżałam do Wenecji z Padwy, a raz z Bassano del Grappa. Rożne są opinie na temat tego miasta, że brud, że nieprzyjemny zapach, że za dużo turystów. Mnie Wenecja bardzo się podobała. Nie widziałam ani burdu, a nie nie czułam nieprzyjemnego zapachu. Najważniejsze jest posmakowanie tego miasta. To można zrobić włócząć się urokliwymi labiryntami uliczek. Polecam przepłynięcie się tramwajem wodnym (chyba nr 2) po najważniejszym kanale Canale Grande i dopłynięcia nim na Placyk Sw. Marka. Tam należy odmawiać wszystkim zaczepialskim naganiaczom, którzy proponują (tylko za połowę ceny) przepłynięcie na jedną z wysepek (ani Murano, ani Lido nie jest atrakcyjna o tej porze roku). Koniecznie natomiast trzeba wejsć do Bazyliki św. Marka (samo wejście jest bezpłatne, ale płatne jest dostanie się na żakrystie, gdzie można podziwiać wspaniały złoty ołtarz - i na to nie należy oszczędac). W Pałacu Dożów jest interesująca galeria malarstwa. Sam Pałac moim zdaniem lepiej wygląda z zewnątrz. Koniecznie wjedż windą do tzw. ołówka (wieża na planu Sw. Marka)stamtąd roztacza się przepiękny widok na miasto. W Wenecji jest mnóstwo pizzerni, gdzie niedrogo można zjeść i spagetti i pizzę. Miłego pobytu i udanych wrażen Pozdrawiam Sawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: WENECJA IP: *.u.mcnet.pl 15.02.02, 15:29 Uważaj tylko, żeby nie dać się ściągnąć na jeden z parkingów przed samą Wenecją. Wzdłuż drogi stoją parkingowi poubierani tak, że dla niezorientowanych wyglądają jak policjanci i machają różnymi przedmiotami kierując cię na bok. Potem okazuje się, że to parkingi w odległości kilku kilometrów od miasta. Po prostu nie zwracaj uwagi na żadnych "machaczy" i jedź prosto do samej Wenecji. Tam jest kilka parkingów piętrowych (w sumie niezbyt drogich) i zawsze jest miejsce. Jest też ciekawe, że przynajmniej w jednym z nich każą zostawiać kluczyki w samochodzie. W takim przypadku nie przejmuj się, ja byłem dosyć kosztowną bryką i spędziłem w Wenecji kilka dobrych godzin i samochód znalazłem na swoim miejscu. Widziałem również, że inne samochody też stały otwarte przez kilka godzin. Pozdrowienia Rob Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: WENECJA 15.02.02, 20:24 No a poza tym koniecznie rzuc okiem na Ponte Rialto, kościół dei Frari i S.Maria della Salute. Najbliżej celu jest olbrzymi parking Tronchetto na sztucznej wyspie przy przystani tramwajów wodnych (vaportetti). Odpowiedz Link Zgłoś