Dodaj do ulubionych

Podróże kulinarne. Cypryjski stół

IP: *.chello.pl 22.05.10, 16:40
taramasalatę robi się z ikry, nie z mlecza...
Obserwuj wątek
    • josif47 Podróże kulinarne. Cypryjski stół 22.05.10, 18:27
      kuchnia cypryjska jest taka jak tu jest opisane....zreszta tego opisac sie nie da....trzeba skosztowac...grecka tez...juz wiele lat kosztuje...kazdy region to cos innego...niepowtarzalny i smak i sposob przygotowania....radze sprobowac...jeszcze jedno...grecy sa dlugowieczni....dzieki swojej kuchni....
    • Gość: zabrzanka Podróże kulinarne. Cypryjski stół IP: *.stk.vectranet.pl 22.05.10, 20:38
      mieszkałam pół roku na Cyprze, te dania ładnie "się czyta" ale w
      rzeczywistośći.. jest to kuchnia nijaka, niedoprawiona, bez pomysłu,
      troche stąd troche stamtąd.. marzyłam o powrocie do Polski i polskim
      schabowym z ziemniakami, jedynie co tam uwielbiałam to deser.. coś
      jak pączki, takie kulki smażone na głębokim oleju, słodkie, cudowne
      z lodami rewelacja.. za tym to bede tęsknić do końca życia!!
      • nchyb Re: Podróże kulinarne. Cypryjski stół 01.10.10, 14:12
        muszę przyznać, że miałam inne odczucia. Byłam na Cyprze już nie raz, zawsze w części nie tureckiej, na jakość jedzenia nigdy nie narzekałam, jadałam i w hotelach i w tawernach z dala od szlaków i w prywatnych domach się trafiło. Snów o schabowym nie miałam, smakowało mi cypryjskie jedzenie...
    • Gość: Noemi Halloumi IP: *.range86-182.btcentralplus.com 22.05.10, 22:29
      Drobna poprawak do artykulu. Halloumi to ser sporzadzony z mieszanki
      mleka owczego, koziego i krowiego doprawiony mieta. Ma specyficzny
      smak i najlepszy jest grillowany. Ale nie jest to ser kozi. Ja
      osobiscie nie jestem w stanie nawet wachac sera koziego, a co
      dopiero jesc. A grillowany ser halloumi po prostu uwielbiam!!!
      Swietny jako przystawka na przyjecie grillowe albo jakos skladnik
      salatki. Polecem, jak tylko uda Wam sie go gdzies dostac, to
      sprobujcie koniecznie!!!

Noemi

• nchyb Re: Halloumi 01.10.10, 14:12
        osobiście nie mam problemów z wąchaniem sera koziego, ale co do halloumi to sie zgadzam, pyszność. Można dostać i w Polsce, czasami bywa w Almie, czasami w Auchanie, czasem też kopwałam w Lidlu, podczas dni kuchni greckiej.

A na Cyprze jadałam też pizzę przyrządzaną z dodatkiem grillowanego halloumi. Dla mnie pycha.
    • Gość: Joe Grecy to brudasy i ich jedzeciem mozna sie zatruc IP: *.try.wideopenwest.com 23.05.10, 01:54
      a araby i turcy to juz nie mowie bo nawet jak szcza to nie myja rak i przenosza
      zarazki i plemiki na dania i potem to chyba tylko kobietom smakuje... a kiedys
      widzialem jak taki grek plul do zupy... moze to byl i rosol.
      • nchyb Re: Grecy to brudasy i ich jedzeciem mozna sie za 01.10.10, 21:59
        o rety, współczuję, jeżeli ty tylko w takich garkuchniach możesz się stołować. Ja widziałam kiedyś Polaka plującego do zupy, ale to nie sprawia, bym całą kuchnię polską odsądzała od czci i wiary...
    • Gość: cypryjka Podróże kulinarne. Cypryjski stół IP: *.netrun.cytanet.com.cy 23.05.10, 09:49
      mnostwo bledow, ale dobrze ze wogole ktos napisal :)
    • Gość: www.troodos.pl Podróże kulinarne. Smaki Cypru IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.15, 12:06
      Wina cypryjskie można kupić już w Polsce: www.troodos.pl
      Dla wypoczywających na Cyprze możemy zorganizowac wizyty w winnicach z którymi współpracujemy
      • 77zbyszek Re: Podróże kulinarne. Smaki Cypru 28.03.15, 21:37
        Do wczasów jeszcze daleko bo będziemy dopiero koniec września początek pażdziernika ale chętnie się dowiem jak wyglądają takie wizyty w winnicach .(proszę o szczegóły)Będziemy w okolicy Pafos.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka