Gość: KLM IP: *.chello.pl 22.05.10, 16:40 taramasalatę robi się z ikry, nie z mlecza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
josif47 Podróże kulinarne. Cypryjski stół 22.05.10, 18:27 kuchnia cypryjska jest taka jak tu jest opisane....zreszta tego opisac sie nie da....trzeba skosztowac...grecka tez...juz wiele lat kosztuje...kazdy region to cos innego...niepowtarzalny i smak i sposob przygotowania....radze sprobowac...jeszcze jedno...grecy sa dlugowieczni....dzieki swojej kuchni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabrzanka Podróże kulinarne. Cypryjski stół IP: *.stk.vectranet.pl 22.05.10, 20:38 mieszkałam pół roku na Cyprze, te dania ładnie "się czyta" ale w rzeczywistośći.. jest to kuchnia nijaka, niedoprawiona, bez pomysłu, troche stąd troche stamtąd.. marzyłam o powrocie do Polski i polskim schabowym z ziemniakami, jedynie co tam uwielbiałam to deser.. coś jak pączki, takie kulki smażone na głębokim oleju, słodkie, cudowne z lodami rewelacja.. za tym to bede tęsknić do końca życia!! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Podróże kulinarne. Cypryjski stół 01.10.10, 14:12 muszę przyznać, że miałam inne odczucia. Byłam na Cyprze już nie raz, zawsze w części nie tureckiej, na jakość jedzenia nigdy nie narzekałam, jadałam i w hotelach i w tawernach z dala od szlaków i w prywatnych domach się trafiło. Snów o schabowym nie miałam, smakowało mi cypryjskie jedzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noemi Halloumi IP: *.range86-182.btcentralplus.com 22.05.10, 22:29 Drobna poprawak do artykulu. Halloumi to ser sporzadzony z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego doprawiony mieta. Ma specyficzny smak i najlepszy jest grillowany. Ale nie jest to ser kozi. Ja osobiscie nie jestem w stanie nawet wachac sera koziego, a co dopiero jesc. A grillowany ser halloumi po prostu uwielbiam!!! Swietny jako przystawka na przyjecie grillowe albo jakos skladnik salatki. Polecem, jak tylko uda Wam sie go gdzies dostac, to sprobujcie koniecznie!!! Noemi Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Halloumi 01.10.10, 14:12 osobiście nie mam problemów z wąchaniem sera koziego, ale co do halloumi to sie zgadzam, pyszność. Można dostać i w Polsce, czasami bywa w Almie, czasami w Auchanie, czasem też kopwałam w Lidlu, podczas dni kuchni greckiej. A na Cyprze jadałam też pizzę przyrządzaną z dodatkiem grillowanego halloumi. Dla mnie pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Grecy to brudasy i ich jedzeciem mozna sie zatruc IP: *.try.wideopenwest.com 23.05.10, 01:54 a araby i turcy to juz nie mowie bo nawet jak szcza to nie myja rak i przenosza zarazki i plemiki na dania i potem to chyba tylko kobietom smakuje... a kiedys widzialem jak taki grek plul do zupy... moze to byl i rosol. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Grecy to brudasy i ich jedzeciem mozna sie za 01.10.10, 21:59 o rety, współczuję, jeżeli ty tylko w takich garkuchniach możesz się stołować. Ja widziałam kiedyś Polaka plującego do zupy, ale to nie sprawia, bym całą kuchnię polską odsądzała od czci i wiary... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypryjka Podróże kulinarne. Cypryjski stół IP: *.netrun.cytanet.com.cy 23.05.10, 09:49 mnostwo bledow, ale dobrze ze wogole ktos napisal :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.troodos.pl Podróże kulinarne. Smaki Cypru IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.15, 12:06 Wina cypryjskie można kupić już w Polsce: www.troodos.pl Dla wypoczywających na Cyprze możemy zorganizowac wizyty w winnicach z którymi współpracujemy Odpowiedz Link Zgłoś
77zbyszek Re: Podróże kulinarne. Smaki Cypru 28.03.15, 21:37 Do wczasów jeszcze daleko bo będziemy dopiero koniec września początek pażdziernika ale chętnie się dowiem jak wyglądają takie wizyty w winnicach .(proszę o szczegóły)Będziemy w okolicy Pafos. Odpowiedz Link Zgłoś