27.11.10, 12:27
witam serdecznie;) chcielibysmy pojechac z mezem na 2 tygodnie do Brazylii poczatkiem kwietnia, planujemy zwiedzic Salwador-Amazonie-Wodospady-Rio de Janeiro, czy ktos z Was byl w tych rejonach?? moze moglby nam polecic jakies fajne miejsce do spania (jasne ze mozemy isc do hoteli ale chcielibysmy poznac ten kraj jak najblizej pod wzgeldem kultury itd aczkolwiek bezpiecznie) , moze moglibyscie nam zaproponowac jakies fajne i warte zwiedzenia miejsca?? dziekuje za wszelkie uwagi i propozycje
pozdrawiamy
Obserwuj wątek
    • brasilka2 Re: Brazylia 29.11.10, 13:35
      Tylko 2 tygodnie na taką trasę? No, to szybkie tempo zwiedzania się zapowiada :)

Byłam jak na razie w Salvadorze i Rio, z tych wymienionych przez Ciebie. Polecam małe pensjonaty (pousady) - niezależnie od regionu.
      W Salvadorze na przykład Pousada Ambar w dzielnicy Barra, blisko plaży, dobre połączenie z zabytkowym centrum.
      W Rio na przykład Caminho do Corcovado ale trzeba wchodzić dość ostro pod górę torami kolejki.

W Salvadorze warto zwiedzić Pelourinho (kolonialne centrum), stamtąd zjechać do dolnego miasta windą Lacerda i obkupić się pamiątkami w Mercado Modelo. Po drugiej stronie miasta jest słynna plaża Itapoan. W pobliżu Salvadoru jest kilka ciekawych miejsc, np. Morro de Sao Paulo, Praia do Forte, a jeszcze dalej znane z powieści Jorge Amado miasteczko Ilheus, a w jego pobliżu urocze Itacare. No, ale jak 2 tygodnie masz na całą wycieczkę, to na pewno nie zdążysz. W Salvadorze trzeba uważać, może być niebezpiecznie - tak słyszałam od wielu osób, chociaż spędziłam tam sporo czasu i nic mi się nie stało.

Teraz Rio. Obowiązkowo pomnik Chrystusa i Głowa Cukru. Poza tym plaże. Gdybyś miała więcej czasu, to poleciłabym okoliczne miasteczka: Buzios, Petropolis, Paraty albo Ilha Grande - ale rozumiem, że czasu nie masz, więc nie będę robić smaku :)

Więcej na moim forum.
    • Gość: mala podrozniczka Re: Brazylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 16:26
      W tym roku pierwszy raz byłam w Brazylii. Wróciłam oczarowana zarówno Rio jako miastem jak również kulturą i ludźmi których miałam okazję tam poznać. Dużo mówi się o tym, że nie jest tam bezpiecznie, o wojnach gangów itd. To faktycznie tam się dzieje, ale jak człowiek się pilnuje, nie oddala w miejsca w które nie powinien chodzić, to naprawdę może się w Brazylii zakochać. Ponieważ obchodziliśmy z mężem pierwszą rocznicę ślubu postanowiliśmy, że na tą podróż nie będziemy oszczędzać - że zrobimy sobie taki prezent. Dlatego wybraliśmy dosyć drogi, ale bardzo elegancki i ekskluzywny hotel Sheraton. Nie jesteśmy jakimiś nie wiadomo jak zamożnymi ludźmi - oboje mamy stałą pracę, a na tą wycieczkę sumiennie odkładaliśmy już od jakiegoś czasu. O wyborze miejsca zadecydował fakt, że hotel jako jedyny w Rio, położony jest bezpośrednio przy pięknej plaży. Znajduje się na końcu Ipanemy w dzielnicy Leblon/Vidigal. Jako goście mieliśmy do wyboru aż 4 tematyczne restauracje, 2 duże baseny, bary w których serwowano fantastyczne drinki i koktajle. Oprócz tego siłownia, korty do tenisa, sauna czy sala gimnastyczna. Pokoje czyste, z dużymi łazienkami. Codziennie sprzątane. Dostaliśmy taki z widokiem na plażę i wzgórza Rio. Kiedy się budziłam, wydawało mi się, że jestem w prawdziwym raju na ziemi. Nic nam nie zginęło - a przed wylotem też nas znajomi ostrzegali żeby nawet w pokoju wszystkiego dokładnie pilnować. Tak jak napisałam wyżej, Rio to malownicze miasto z pięknymi zabytkami, ale i z miejscami w które lepiej się nie zapuszczać. Na miejscu opiekowali się nami rezydenci - mili ludzie, bardzo moim zdaniem kompetentni, starali się aby nikomu z naszej grupy niczego nie brakowało. Lot samolotem w tą i z powrotem obył się bez przygód typu koczowanie na lotnisku. Turbulencji na szczęście za dużo też nie było ( należę do osób, które wolą stąpać po ziemi niż się od niej odrywać). Organizator naprawdę się spisał. W przyszłym roku również planujemy polecieć gdzies z alfastarem. Ja bardzo chciałabym do Portugalii na jakąś wycieczkę objazdową, mąż woli odpoczywać na Teneryfie. Jakoś będziemy musieli dojść do porozumienia. Niestety do wakacji jeszcze jest trochę czasu, a ja bardzo tęsknię za słońcem!
      • anjolka77 Re: Brazylia 14.12.10, 15:44
        Mmm już oczami swojej wyobraźni widzę piękną Brazylię! Zaczeła mi się marzyć jeszcze ostatnio Japonia i wycieczka "Śladami kraju kwitnącej wiśni". Nie wiem już kompletnie na co mam się zdecydować, bo tych ofert robi sie już coraz więcej, a i ceny są takie, że naprawdę można się rozmarzyć. Polecieć gdzies polecę na pewno. Chyba będę musiała rzucić monetą.
      • Gość: Janiana Re: Brazylia IP: *.unknown.vectranet.pl 30.03.11, 19:12
        To co piszesz jest zachwycające! Mnie się zawsze Rio nie kojarzyło zbyt dobrze, ale na pewno są tam też piękne i jedyne w swoim rodzaju miejsca. Właśnie co do samej organizacji, mówisz, że bylaś z alfastarem. Przesuneli Wam jakoś bardzo lot? Ja się z nimi wybieram też bardzo daleko, do Tokio i ciekawa jestem czy jak mam napisane, że samolot mam np w poniedziałek o 17 to nie będę go miała np we wtorek o 6 rano? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź!
        • Gość: tropiciel spamu Re: Brazylia IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 19:21
          tak samo była w Brazylii jak i Ty będziesz w Japonii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka