Dodaj do ulubionych

Wietnam v reszta Indochin

IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.11, 17:02
Do tych co widzieli - jakie macie wrazenia?Chce porownac ze swoimi.
Obserwuj wątek
    • davidoff_pce Re: Wietnam v reszta Indochin 22.12.11, 11:55
      W mojej ocenie Wietnam spośród pozostałych państw półwyspu jest najmniej indo- a najbardziej -chiński. Przejawia się to w wielu aspektach.
      Po pierwsze religia - buddyzm wietnamski jest specyficzny i nosi duże znamiona wpływów chińskich, co w większym stopniu niż w reszcie krajów regionu wyraża się w architekturze sakralnej, wewnętrznym wystroju świątyń, wyglądzie posążków Buddy itp. Mnie osobiście ta estetyka się podoba (zwłaszcza grobowce w okolicach Hue), ale nie wiem, czy zniewala tak jak khmerskie świątynie o hinduistycznym rodowodzie. Rozmach Angkoru zresztą trudno porównać z czymkolwiek.
      Po drugie mentalność - wydaje mi się, że Wietnamczycy są najbardziej przedsiębiorczy, mają typową mentalność kupców; "kapitalizm socjalistyczny" też bardzo przypomina chiński. Pewnie to subiektywne, ale odnosiłem zawsze wrażenie, że zaangażowanie ceniących leniwie biegnące życie sprzedawców khmerskich czy laotańskich wynika z biedy i konieczności, natomiast trochę zamożniejszy Wietnamczyk na rynku i w miejskim zgiełku jest w swoim środowisku naturalnym.
      Po trzecie gastronomia - genialna zupa pho ma oczywisty chiński rodowód. Zwróciłem też uwagę na większą powszechność używania pałeczek, bez których w Wietnamie ani rusz, a mniejszą popularność typowo indochińskiego zestawu widelec + łyżka (+ pałeczki na podorędziu, ale niekoniecznie używane do każdej potrawy).

Generalnie jestem niepoprawnym khmerofilem, ale Wietnam też zrobił na mnie ogromne wrażenie. Ha Long uważam za najciekawsze przyrodniczo miejsce Indochin. Uważam, że warto Półwysep zwiedzić z północy na południe i ze wschodu na zachód, bo każdy kraj ma coś ciekawego i unikalnego. Dopiero wtedy rozumie się skąd w jego nazwie i Indie i Chiny.
      • Gość: Foxy Re: Wietnam v reszta Indochin IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.11, 16:31
        davidoff - to ciekawe co piszesz, ja Wietnamczyków nazwałem indochińskimi żydami. Miałem wrażanie ze ciągle coś sprzedają, nie źle przy tym nas kantując. Chińskie wpływy to na pewno - 1000 lat panowania zrobiło swoje. Ciekawe ze 200 lat temu przejęli alfabet łaciński- nie znam niestety powodów- czyżby nienawiść do Chińczyków? Brakowało mi trochę kolorów Kambodży i Laosu, miałem wrażenie ze wszystkie zdjęcia które widziałem wcześniej były mocno podciągane w photosopie. Nie odnalazłem azjatyckiego uroku Hanoi, Sajgon mogły być dokładnie wszędzie- generalnie oba miasta nie do życia. Kuchnia – mistrzostwo świata, za to co sprzedają w Polsce powinni być sądzeni za zbrodnie przeciwko ludzkości;) A co do plaż – fakt to nie Tajlandia z krystaliczną woda i oślepiająco białym piaskiem, ale Mui Ne wspominam bardzo milo i jak prawie wszyscy zostaliśmy tam dłużej niż planowaliśmy.
        • davidoff_pce Re: Wietnam v reszta Indochin 24.12.11, 00:29
          Z tym alfabetem to robota kolonizatorów francuskich. Jeśli chodzi o miasta, to Sajgon rzeczywiście nie do życia. W przypadku Hanoi, to chociaż na pewno nie jest to moje ulubione miasto Indochin, to jestem skłonny je bronić. Niektóre uliczki starej części miasta są naprawdę dość malownicze i klimatyczne. Z kolorami to w dużej mierze kwestia pory roku i aktualnej soczystości zieleni oraz przejrzystości nieba. Moje najlepsze zdjęcia pochodzą właśnie ze wschodu słońca w zatoce Ha Long, mają rewelacyjne kolory bez photoshopa, a robione były zwykłym aparatem bez bajerów. Kuchnia jest genialna i nie wiem, jak to się dzieje, że Wietnamczycy w Polsce podają to, co podają. Na szczęście zdarzają się wyjątki - w Łodzi jest przynajmniej jedna restauracja z prawdziwym, rewelacyjnym wietnamskim jedzeniem.

Jeszcze jedna kwestia to język - według mnie najlepiej brzmiący spośród okolicznych. Miałem okazję być na mszy w katedrze w Hanoi i kazanie, chociaż niezrozumiałe, to była muzyka dla uszu. Uwielbiam wszystko co khmerskie, ale ich język jest nie do zdzierżenia ani na dłuższą, ani na krótszą metę. Khmerskie karaoke można by puszczać w Guantanamo jako jedną z form tortur. Wietnamskie jest niczego sobie. Jeśli jesteśmy przy języku, to w Wietnamie chyba najgorzej jest z angielskim. Może to też spadek po Francuzach, którzy jak wiadomo poza francuskim ani me, ani be ;)

Ostatnie, co mi przychodzi do głowy, to kobiety. Wietnamki, jak na mój gust są najładniejsze, a niektóre wręcz zjawiskowe. Ich tradycyjne stroje to kwintesencja szyku i elegancji.
          • Gość: Foxy Re: Wietnam v reszta Indochin IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.11, 16:36
            Zakochalem sie w Ao dai:)
          • Gość: iseul davidoff_pce - OT IP: 178.73.49.* 25.12.11, 18:26
            gdzie w lodzi jest porzadna wietnamska knajpa? moze brzydko wygladac, byleby jedzenie bylo oki?
            • davidoff_pce Re: davidoff_pce - OT 25.12.11, 21:06
              Halong na Piotrkowskiej zaraz koło skrzyżowania z Piłsudskiego. Nie jest to budka z jedzeniem, tylko całkiem porządna restauracja z przystępnymi cenami. Menu jest bardzo rozbudowane, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Nie powiem, aby wszystko smakowało, jak w Wietnamie, bo pewnie ze względu na koszty sprowadzenie mnóstwa oryginalnych składników byłoby niemożliwe lub nieopłacalne, ale gotują tam prawdziwi Wietnamczycy, którzy znają się na kuchni, a nie szewcy, czy inni murarze, którzy w Polsce zaczęli gotować z braku innego rodzaju zajęć. ;)
              Dla mnie jako stałego gościa szczególnie zachęcające jest to, że widuje się również stołujących się tam Wietnamczyków. Jakiś czas temu natrafiliśmy ze znajomymi na wielką wietnamską imprezę z okazji narodzin dziecka - coś jak nasze pępkowe ;). Jeśli zdecydowali się tam zorganizować ważne rodzinne przyjęcie (a z tego co podejrzałem, jedli mniej więcej to samo, co pozostali klienci), to dla mnie jest to wystarczająca rekomendacja. Polecam.
              • davidoff_pce Re: davidoff_pce - OT 25.12.11, 21:09
                PS. Mój wpis wygląda jak reklama, ale zaręczam, że nie jestem w żaden sposób powiązany kapitałowo z tym biznesem ;)
                • Gość: iseul davidoff_pce - OT - cd. IP: 178.73.49.* 26.12.11, 14:07
                  ok, spoko, tam bylam, wierze, ze nie reklama:)
                  ciekawa bylam co miales na mysli;
                  weszlam troche przypadkiem, akurat mieszkalismy w orbisie i to dosc niedaleko jest jesli nic mi sie nie miesza;
                  w ogole to w 4 knajpach bylam (fakt, ze w kazdej raz lub dwa tylko) i zszkowala nas wrecz porzadna jakosc jedzenia i atrakcyjne ceny; nawet sie ciezko zastanawialismy czy w calej lodzi tak niesamowicie jest:)
                  a pytalam bo lodz nam sie strasznie spodobala i wrocimy na pewno;
                  • davidoff_pce Re: davidoff_pce - OT - cd. 27.12.11, 11:41
                    Odchodząc od Wietnamu, a przechodząc do Łodzi, to myślę, że jest tam po prostu zatrzęsienie restauracji wszelakich. Nie wiem na ile to wyliczenie jest wiarygodne, ale spotkałem się z danymi, że jest tam największa ilość barów i restauracji w przeliczeniu na jednego mieszkańca spośród wszystkich miast Polski. Z moich obserwacji wynika na pewno, że konkurencja jest ogromna i restauratorzy o tym wiedzą i prześcigają się w pomysłach ku uciesze konsumentów.
    • besir1 Re: Wietnam v reszta Indochin 22.12.11, 12:35
      Dla mnie to drugi po Birmie najatrakcyjniejszy kraj regionu. Bardzo wiele juz tu napisal Davidoff. Ja dodalbym jeszcze wplywy francuskie - zwlaszcza te w kuchni . Mysle, ze to najlepsza kuchnia Indochin - to prawda, ze zdominowana wplywami chinskimi, jednak ze swoja specyficzna odmiana. Jedynym problemem jest morze...jesli ktos chce poplazowac w pieknych okolicznosciach, to wlasciwie Wietnam ma tylko jedna wyspe na samym poludniu, a reszta jest zdecydowanie posledniejszej urody.
      • eat.clitoristwood Re: Wietnam v reszta Indochin 22.12.11, 12:50
        Na tej wyspie, Phu Quoc (zaiste malownicza), z atrakcji kuluralnych polecam monument Majkela Drżaksona. Według wywiadu Vietcongu był Majkel kobietą, posiadającą wcale zgrabne cycki.
        • eat.clitoristwood Majkel Drżakson jako syrena. 22.12.11, 20:04
          img651.imageshack.us/img651/8471/majkel.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka