Dodaj do ulubionych

Zwrot nadłpaconych 7% VAT'u

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 18:11
Czy ktoś z Was, wpłacających zaliczkę przed 1 maja otrzymał później od biura
podróży zwrot nadpłaconych 7% podatku VAT?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariola Re: Zwrot nadłpaconych 7% VAT'u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 10:25
      a możesz wytłumaczyć dlaczego nalezy sie taki zwrot?? bo nie rozumię i pierwszy
      raz sie z czymś takim spotykam??
      • Gość: Turysta Re: Zwrot nadłpaconych 7% VAT'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 19:03
        Bo z dniem 1 maja zmieniła się ustawa i przestał istnieć 7 % VAT na usługi
        turystyczne. Natomiast cena katalogowa wycieczek podawana przez biura w
        katalogach na 2004 zawierała tenże VAT.
        • Gość: Mariola Re: Zwrot nadłpaconych 7% VAT'u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 10:15
          tak zmieniła sie ustawa ale z 7% zrobiło sie 22% które organizator musi
          odprowadzic od marży - i to jest ta różnica. Wiec o zwrocie nie może byc mowy
          bo przecież usługi turystyczne nie zmieniły sie na stawke 0% lub ZW??
          • Gość: Turysta Re: Zwrot nadłpaconych 7% VAT'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 17:59
            Pytałem się nie o to czy należy się zwrot tylko czy ktoś go dostał. Nawet
            Polska Izba Turystyki tak interpretuje przepisy cyt. „spadek od 4,8% do 2,6%
            cen imprez zagranicznej turystyki wyjazdowej do krajów UE przy marży
            stanowiącej, odpowiednio, 10% do 20% ceny netto. Obecnie ceny obciążone są 7%
            podatkiem od całego obrotu (bo nie można odliczać VAT z zagranicy), a będą
            obciążone podatkiem 22%, ale tylko od 10% lub 20% marży. Stąd obliczone
            różnice”. Więc nie uważam, że o zwrocie nie może być mowy. Nadto mam pytanie
            jak to jest, że te same imprezy zarezerwowane lecz jeszcze, poza zaliczką, nie
            wykupione przed 1 maja są droższe o 7% od tych wykupionych po 1 maja? Popatrz
            promocja ScanHoliday, TUI samo się reklamuje, że „od 1 maja niższe ceny –7%”. A
            tak już patrząc na sprawę czysto handlowo: umawiamy się, że sprzedaję Ci coś
            wycenione na 1070 zł i Ty się zgadzasz na taka cenę, po jakimś czasie okazuje
            się, że ja nie mam prawa proponować Ci takiej ceny i powinienem Ci ten sam
            produkt sprzedać za 1000 zł. Ale ja co nabieram wody w usta, 70 zł chowam do
            kieszeni i udaję, że nic się nie stało bo może Ty się nie upomnisz o swoje?
            Uważasz, że to jest w porządku? Ja tak nie uważam. A dodatkowo całe rozważania
            dotyczące VAT’u od marży mają zastosowanie tylko i wyłącznie w przypadku
            wyjazdów do krajów UE, turystyka do krajów poza UE a taka mnie interesuje jest
            od 1 maja zwolniona z VAT’u CAŁKOWICE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka