jacekjacon 26.11.12, 11:51 Wróciłem z wakacji w Rio de Janeiro. Jeśli mogę pomóc w jakichś informacjach osobom które się wybierają do Rio - piszcie na mój adres dirk99@poczta.fm Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Rio de Janeiro 26.11.12, 12:10 Tradycyjne pytanka: noclegi i bezpieczeństwo. Czy oprócz hosteli z sieci są w jakiejś dzielnicy dostępne tanie hoteliki, w których można się przespać (za ile?) bez rezerwacji? Jak z nocnymi spacerami po centrum handlowo-rozrywkowym? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Rio de Janeiro 29.11.12, 16:44 Rio strasznie drogie się zrobiło i raczej nie ma szans, żeby ceny spadły (olimpiada, MŚ). W ogóle w całej Brazylii są już ceny z kosmosu. Byłam 2 lata temu i w tym roku, w podobnym terminie (polska zima) i ceny poszły w górę o kilkadziesiąt procent, jak nie więcej. Tak że o tanich hostelikach można zapomnieć. Z tego co sprawdzałam, to najtaniej wychodziła pousada (pensjonat) w faveli, ale o dziwo miała świetne recenzje i ludzie pisali, że jest bezpiecznie w okolicy :) Ja zatrzymałam się ostatnio w dzielnicy Santa Teresa. Warto się tam rozejrzeć. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to Rio jest stanowczo demonizowane jeśli chodzi o napady i poczucie zagrożenia. Oczywiście jeśli ktoś został napadnięty, to będzie miał w tej sprawie inne zdanie. Jak dla mnie, to jest normalne duże miasto, gdzie trzeba uważać jak wszędzie. Wszelkie opowieści o tym, że w knajpach albo na plaży trzeba przykuwać łańcuchem plecak czy torbę, to jakieś bajki. Chodzę po ulicach, jeżdżę miejskimi autobusami, odwiedzam turystyczne miejsca i plaże i nic mnie nie spotkało złego. Tak że jak dla mnie najgorsza w Rio jest drożyzna. Nie wiem jak wrażenia innych ludzi, którzy tam byli. Odpowiedz Link Zgłoś