Dodaj do ulubionych

KENIA - kilka pytań

10.01.13, 19:20
Witam,

wybieram się za kilka tygodni do Kenii z Rainbow Tours na wycieczkę "Powitanie z Afryką".
W programie jest trzydniowe safari, nigdy nie byłam w tych rejonach i mam kilka pytań do osób, które były w Kenii a także do do tych, którzy byli na tej konkretnej wycieczce. Pobyt w hotelu Jacaranda Indian Ocean.

1. Czy w lodges na safarii jest internet? Jeżeli tak to jest to płatny czy jest darmowe w-fi? jeżeli nie ma to czy byłby tam zasięg gdybym kupiła karte w kenijskiej sieci?

2. Jak wygląda sytuacja z paleniem papierochów na safari?

3. Czy podczas safari są jakieś przystanki na skorzystanie z toalety? Jeżeli tak to jak często? Mam chory pęcherz :( Jeżeli są to czy można tam zapalić przy okazji? ;)

4. Nie chcę brać Malarone, na lotnisko muszę dojechać 170km a nie można po tym prowadzić; dodatkowo przerażają mnie możliwe skutki uboczne. Czy można jechać bez zażywania tego?

5. Jakie są ceny jedzenia/drinków/napojów w hotelu/lodges? Mamy wyżywienie HB i nie wiem ile przeznaczyć na to pieniędzy.

6. Ile zabrać ze sobą $ poza opłatą za wizę i wstępy do parków narodowych? Wiadomo, że przy HB będziemy się dożywiać, w planach także piwko i drinki a także zakup pamiątek, może wycieczka fakultatywna na wyspę Wasini. Jedziemy na 8 dni - 7 noclegów z czego 2 w lodges.

7. Jeżeli ktos zrelacjonował w/w wycieczkę lub ma galerię zdjęć, slicznie proszę o linka.

Z góry bardzo dziękuję za informacje :)
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • nauczycielka_ang Re: KENIA - kilka pytań 10.01.13, 19:26
      i jeszcze jedno pytanie :) w których lodges są noclegi w Tsavo West i w Ambosli na wycieczkach organizowanych przez Rainbow?
    • staserka Re: KENIA - kilka pytań 19.03.13, 20:09
      Ja odpowiem tyle ze od strony tanzanskiej.
      Mieszkam tu od 4 lat ale do Kenii jezdze stosunkowo czesto.

Musisz na pewno pamietac o przerwach w dostawie pradu. Hotele i logde maja generatory ale oczywiscie zdarzaja sie sytuacje kiedy po prostu nie dzialaja.
      W wiekszosci mijscach na safarii nie ma dostepu do internetu ale jesli masz telefon bez sim-locka to mozesz bez zadnego porblemu kupic zestaw startowy ( w Tanzanii kosztuje 1000 szylingow czyli ok 1 dolara ) W kazdej sieci mozna wykupic internet ( i znow bazuje na Tanzani - koszt 2500 szylingow za 150 mb ) jest duzo duzo wiecej opcji- w zaleznosci od preferencji.
      W Kenii dzialanie jest identyczne. Najpopularniejsze sieci to zein/airtel i safaricom. Do sieci podlaczysz sie praktycznie wszedzie.

Odnosnie palenia papierosow.
      Mozesz oczywiscie palic w miejscach do tego przeznaczonych.
      Sa miejsca piknikowe ,sa roznego rodzaju lodge i hotele, przy ktorych mozesz sie zatrzymac na kawe/ toalete i na papierosa.
      Nie pali sie w samochodach ( !!! ) podczas safari

Napoje.
      W wielu hotelach w Kenii mozna placic karta.
      Przykladowy koszt butelki coli ( w hotelach na safari ) ok 2000 szylingow. Piwa 3000.
      W hotelach koszty te sa oczywiscie wyzsze. w lokalnych sklepach ( z butelka na wymiane ) za cole placisz 500 szylingow a za piwo ok 1500. ( Mam na mysli Tanzanie.) W Kenii ceny sa porownywalne.
      Musisz pamietac o napiwku dla kierowcy. Zazwyczaj jest to 50 dolarow

Pamiatki nalepiej kupic w sklepie. Na ulicznych straganach zaplacisz co najmneij 2 razy wiecej.
      Targuj sie .
      Nie wiem co jeszcze warto napisac.
      W razie czego daj znac
      • akomorowska1994 Re: KENIA - kilka pytań 04.02.14, 00:11
        Jeśli chodzi o internet i zasięg, to zdecydowanie polecam Safaricom, gdyż jest najpopularniejszą siecią w Kenii, a co za tym idzie, ma jeden z lepszych zasięgów. Pamiętaj tylko, że po zakupie karty sim, ze względów bezpieczeństwa, musisz iść do agenta aktywować kartę. Inaczej będzie bezużyteczna. Koszt doładowania i korzystania z internetu to w zasadzie sprawy groszowe za 50 szylingów kenijskich (ok. 1,80) masz 40 mb. Doładowania są dostępne w nominałach 20, 50, 100, 250, 500, 1000 ksh. Niemniej jednak można je kupić niemal wszędzie i o każdej porze dnia i nocy (jak mówiłam, jest to najpopularniejsza sieć).

Nie pomogę Ci jeśli chodzi o hotele, czy safari... Choć trochę czasu w Kenii spędziłam, ze względu na narzeczonego, to moje wyjazdy miały charakter zupełnie inny od tych turystycznych, organizowanych przez biura podróży.

Jeśli będziecie mieli okazję, polecam wymknąć się z typowo turystycznej dzielnicy i zaznać prawdziwej Afryki!

Pozdrawiam,
        Amelia
        • panda_w Re: KENIA - kilka pytań 08.03.14, 09:25
          Własnie robię pozimowe porządki i wpadła mi w ręce wizytówka. Może ktoś skorzysta? Podczas zimowych wakacji w Kenii korzystaliśmy z usług taksówkarza z Shanzu (okolice Mombasy). Mogę polecic go z czystym sumieniem: mówi ładną angielszczyzną, zachowuje się z kulturą, stara się zarobić na swoje wynagrodzenie opowiadając o zwiedzanych miejscach, jest niedrogi (wyszlo taniej niż w ofercie biura podróży), ma dobry (zadbany) samochód. Myslę, że warto, biorąc pod uwagę fakt, że raczej nie decydujemy się na samotne zwiedzanie tego rejonu. Nazywa się Mike Ndung'u mikemutun2000@yahoo.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka