Dodaj do ulubionych

samochodem do Turcji????????

IP: *.abplanalp.com.pl 21.03.02, 12:11
W zeszlym roku razem z moja zona spedzilismy wspaniale wakacje podrozujac do i
po Rumunii autem. W tym roku postanowilismy pojsc krok dalej i pojechac naszym
grzmotem do Turcji. Czy ktos juz tego dokonal i jakie wrazenia??? Slyszalem ze
duzym wrazeniem jest przejazd przez granice Rumunsko-Bulgarska (lapowki,
kolejki, etc.). Ktore przejscie jest najlepsze??? Czy jest wogole mozliwe
przejechanie autem przez Stambul (mam spora zaprawe w jezdzeniu po obcych
miastach, ale jeszcze nigdy nie bylem w miescie 15 milionowym). Prosze o rady
(sam w zamian moge sluzyc radami dotyczacymi Rumunii - to piekny kraj z
pieknymi drogami i jazda autem, moze oprocz Bukaresztu, jest przyjemnoscia).
Pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: samochodem do Turcji???????? IP: *.abplanalp.com.pl 22.03.02, 08:39
      to znowu ja... czyzby naprawde nikt nie pojechal autem do Turcji???? Nie
      zalamujcie mnie... Please, help...
      • Gość: kira Re: samochodem do Turcji???????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 00:12
        przejazd przez Stambul jest jak najbardziej mozliwy, choc na pewno bedzie to
        niezapomniana przygoda:) przygotuj sie na wiele niespodzianek, niekoniecznie
        przyjemnych :)
        masz zamiar tylko przejechac przez miasto czy tez chcialbys sie tu zatrzymac na
        dluzsze zwiedzanie?
        • Gość: Tomek Re: samochodem do Turcji???????? IP: *.abplanalp.com.pl 25.03.02, 10:05
          Hmm, szczerze mowiac chcialbym takze zatrzymac sie na kilka dni w Stambule. Czy
          barzdo trudno znalezc miejsce do zaparkowania (najlepiej na kilka dni) w tym
          miescie??? Pozdrawiam goraco (wracasz mi wiare w ludzi - w koncu ktos odpisal :-
          ))))))))))))).
          • Gość: kira Re: samochodem do Turcji???????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 23:39
            chodzi ci o parking??? jasne!
            sorki, ale moze nie do konca zalapalam :))
            poza tym, pytaj, nie krepuj sie :))
            • mrumru Re: samochodem do Turcji???????? 09.04.02, 19:07
    • Gość: Pio Re: samochodem do Turcji???????? IP: *.tele2.pl 12.04.02, 14:14
      granice:

przejeżdżałem przez granicę Rumuńsko/Bułgarską autobusem wioząc rowery do
      Turcji (co by tam sobie porowerować). Łapówki - jak najbardziej i to dosyć
      bezczelnie wymuszane. Kolejki - również

piszesz, że w Rumunii piękne drogi.. SARKAZM przez Ciebie przemawia? Zjeździłem
      sporo po Rumunii stopem (i generalnie baaaardzo pozytywne wrażenia) i mam
      wrażenie, że drogi są kiepskie, dziurawe, a kierowcy jeżdżą jak pokręceni a do
      tego w nocy bez świateł :)

Co do jeżdżenia po Turcji - przejechałem pare tysięcy na rowerku tamoj i musze
      powiedzieć że jest pięknie, ale...

.. drogi kiepskie - ciutke lepsze niż w Rumunii więc może Ci się będą podobać
      .. kierowcy to takie połączenie temperamentu południowego z rumuńskim
      pokręceniem
      .. za to bardzo przyjazna i pomocna policja

pzdr

Pio
      • Gość: tomek Re: samochodem do Turcji???????? IP: *.abplanalp.com.pl 18.04.02, 14:50
        a widzisz, moim zdaniem drogi w Rumunii sa lepsze niz w Polsce. Lepsza
        nawiezchnia i mniej samochodow. Osobna kwestia jest jazda po ich miastach
        (bukareszt kosztowal mnie sporo nerwow), natomiast co do kultury rumunskich
        kierowcow, to musze powiedziec, ze aczkolwiek klaksonow uzywaja ponad miare, to
        daleko im do do chamstwa obserwowanego na polskich drogach (aczkolwiek w
        Konstancji czekalem 20 minut zanim ktos mnie przepuscil). Suma sumarum 22
        kwietnia jade do Turcji, jak wroce wszystko opisze...)
        • Gość: miki Re: samochodem do Turcji???????? IP: 62.148.85.* 19.04.02, 08:33
          Tomku,
          Wlasnie wrocilem z Turcji (nie samochodem) i bardzo jestem ciekaw, jak to jest
          jezdzic tam wlasnym srodkiem lokomocji. Opisz koniecznie swoje przygody po
          powrocie, a na razie szerokiej, malo dziurawej drogi ;)
          • Gość: Goska Re: samochodem do Turcji???????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 14:54
            Gość portalu: miki napisał(a):

> Tomku,
            > Wlasnie wrocilem z Turcji (nie samochodem) i bardzo jestem ciekaw, jak to jest
            > jezdzic tam wlasnym srodkiem lokomocji. Opisz koniecznie swoje przygody po
            > powrocie, a na razie szerokiej, malo dziurawej drogi ;)

I jak bylo w Turcji. Ja jade tam (nie na wycieczke, tylko wyjazd indywidualny) w
            najblizszy piatek - za tydzien. Chetnie uslyszalabym jakies info o tym kraju. Moj
            adres to:
            buba@mini.pw.edu.pl
            Pozdrawiam, Goska

• Gość: acton Re: samochodem do Turcji???????? IP: *.jedwab.net.pl 06.05.02, 14:35
      Bardzo odradzam. Są bardzo ostre przepisy przeciwko nielegalnemu importowi
      samochodów. Żeby wjechać trzeba wnieść wysoką opłatę (chyba zwrotna) i w ogóle
      sporo jest zachodu na granicy tureckiej.
    • Gość: Tomek no i wrocilem.... IP: *.abplanalp.com.pl 10.05.02, 15:11
      Cze,
      Bylem i wrocilem... Wycieczka byla przebojowa, sam zas przejazd przez Bulgarie
      dostarczyl mi duzo wrazen. Przykra niespodzianka byly ceny paliw w Turcji
      (bezolowiowa 1 400 000 LTR, ON 990 000 LTR, LPG 760 000 LTR przy kursie 1USD =
      1 300 000 LTR) a takze bardzo wysokie ceny wjazdow do muzeum (a ze to byla
      objazdowka, duzo tego bylo :-))))). Przecietne ceny wjazdow to 10 000 000LTR -
      15 000 000 LTR, ulg. 5 000 000 LTR - 3 000 000 LTR (a ze studentem juz nie
      jestem, wiec naprawde sporo ubylo z mojej karty - aha, za bilety wstepu mozna
      placic karta). Oplaty przejazdowe: granica Rumunsko - Bulgarska 9 Euro -
      przejazd mostem, 300 000 Lei - oplata ekologiczna, 200 000 Lei, drogowa przez
      Bulgarie 18 Euro, granica Bulgarsko Turecka 10 USD wiza za osobe + 10USD za
      auto. W Bulgarii warto zatrzymac sie w Wielkim Trnowie, starej stolicy drugiego
      panstwa Bulgarskiego, cala starowka wisi na skalach, przepiekny widok. Paliwo
      warto kupowac w Rumuni (ON 14 000 Lei - na co dwudziestej stacji mozna zaplacic
      karta). W Slowacji cena oleju jest zblizona do benzyny, wiec jak dla mnie (mam
      diesla), bylo bezsensem tam tankowac, aczkolwiek benzyna jest tansza niz w
      Polsce. Zrobilem lacznie 6500 km (1900 - Wawa - Stambul, reszta po Turcji -
      Stambul, Kapadocja, Alanya, Antalya, Kac, Fethie, Bodrum, Foca, Canakale),
      drogi w Turcji sa swietne, sporo nerwow kosztuje jazda po Stambule. W Stambule
      nalezy postawic samochod na platnym parkingu (otopark), gdyz w przeciwnym razie
      bardzo sprawnie ci go sholuja (mi sholowali - 35 000 000 LTR za holowanie :-
      )))))). Slowacja - drogi dobre, Wegry - dobre ale niesamowicie zatloczone,
      Rumunia - dobre i luzne - nalezy jechac przez Oradee - Cluj Napoke, Sibu,
      Plotesti (autostrada Plotesti - Bukareszt), przed Bukaresztem kolo Carefoura
      nalezy zjechac na objazd (kiepsko oznaczony, nalezy kierowac sie mapa i
      instyktem - ale lepsze to niz jazda przez Bukareszt - poniekad piekne miasto) i
      do Ruse (granica). Nocowalismy w motelu w Rumuni (koszt do 400 000 Lei za
      dwojke z lazienka). Rumunski jest dosyc latwy i bardzo podobny do laciny, wiec
      komunikacja nie powinna sprawiac trudnosci. Uff, sa jeszcze jakies pytania????
      Pozdrawiam
      Tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka