Gość: renatka IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 22:48 Bardzo proszę o informację na temat hotelu Mahdia Palas lub samej miejscowości Mahdia.Wyjeżdżamy z Exim tours. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas 01.08.04, 13:02 Kiedy będziesz w Mahdia Palace ? My jedziemy 8 października. Hotel podobno super, moja mama była bardzo zadowolona, plaża przy samym hotelu, piękna, długa, piaszczysta, jedzenie dobre, basen też. Sama Mahdia podobno trochę dziura ale nawet jest jakaś mała medina i coś do pozwiedzania :)No i do Sousse blisko kolejką, a tam jest już co robić :)) pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renatka Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:41 Dzięki za wiadomosci,wyjezdzamy 2.09.Jadę pierwszy raz do Tunezji.Jest to hotel wybrany na zasadzie porównań ofert i konsultacji z agentką no i cena +5 gwiazdek okazała się do przyjęcia.Przy rezerwacji dwa dni temu okazało się że zapłacimy cenę katalogową ponieważ oferta zeszła jak świeże bułeczki i już mają wolne tylko dwa pokoje.Więc pozostało tylko rezerwować.Pozrawiam i dzięki za dobre wieści.Renata Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas 02.08.04, 10:12 Jeśli możesz, to z ciekawości - ile płaciłaś za 2 tygodnie ? My na paździenik mielismy najpierw cenę (katalogową) 2400 zł, która nagle jednego dnia bez wyjasnienia zmieniła się (na stronie intern) na 2560 - i tyle zapłaciliśmy. Renatko, mam wielką prośbę. Koniecznie po powrocie napisz coś więcej na forum, będzie to bardzo cenna informacja na pewno nie tylko dla mnie :) pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renatka Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 16:27 Cześć ja wyjeżdżam z Krakowa i mamy płacić 2560zł. Miałam nadzieję że cena spadnie bo wcześniejsze wyjazdy staniały.Ale agentka stwierdziła że miejsc już nie będzie za chwilę Więc trzeba było rezerwowac.Zastanowia mnie tylko to że hotel jest mało popularny bo nigdzie nie mogłam znależć informacji i jestes jedyną osoba która odpowiedziała na forum. Na pewno napiszę po powrocie, pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas 03.08.04, 10:00 Wydaje mi się, że mimo wszystko jak na tych 5* to cena jaką płacimy jest i tak w porządku. Ja sie bałam, że może juz nie być lastów, a uparliśmy się na ten hotel - też słyszałam, ze bardzo dobrze sie sprzedaje. Dlatego wolałam już nie ryzykować dla tych 200-300 zł taniej (who knows, może się okaże w paźdz. ze nagle staniał o 1000 zł, hahaha). Moja mama twierdzi, że jest bardziej niż fajny, zresztą , jak pisałam - widziałam go na filmie bardzo dokładnie uwiecznionego, i naprawdę mi się podobał. Okolica podobno trochę pustynna (nie w sensie Sahary,lecz braku innych zabudowań), ale co za różnica - jak będzie dzień na plażowanie, to i tak nie będziemy wychodzdzić poza hotel, a jak wycieczki, to przecież nie po Mahdii, tylko w dalsze miejsca :) Hotel troszkę został opisany na forum www.wakacje.pl w dziale Tunezja (ewentualnie wejdź na www.tunezja.pl i na forum). pozdrowionka i udanego urlopu:) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renatka Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 18:19 Dzięki Kasia za pozytywne wieści.To potwierdza dlugo wybierane wakacje.Przeglądne sobie dzis te adresy,które podalaś.ąle myślę że za wiele już nie będę szukać.Nadmiar wiadomości szkodzi.A jak widać na forum można zwariować od informacji często negatywnych.Najwazniejsza jest pogoda i to mamy pewne.Jak również dobry humor i to też mamy pewne.Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:26 Tunezja jest super zwłaszcza kiedy wyjdzie się z hotelu i zacznie rozmawiać z miejscowymi (podstawowe języki europejskie na poziomie podstawowym wystarczą+ mimika i gestykulacja) ja byłam w łażni arabskiej nie dla turystów ale miejscowych. Dziewczyny to jest przeżycie, ostry pilling polecam na początku pobytu. skóra po tym jest piękna. Na końcu smsrują takim błotkiem z henny. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas 03.08.04, 22:22 Słyszałam o hammamach (łaźniach) w Egipcie - niestety nie zdążyłam skorzystać, ale podobno czad ! :) Na pewno nie omieszkam spróbować w Tunezji :) pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bergasse Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas IP: *.bphpbk.pl 04.08.04, 08:14 Witam, spędziłem z eximem w Mahdii w zaszłym roku 2 tygodnie . Poza zgrzytem w pierwszym dniu , kiedy to nie było miejsca w wybranym przez nas hotelu ( MAHDIA beach) i zakwaterowano nas na jedna noc w Sousse) to wyjazd i hotel bardzo udane . Miejscowośc Mahdia nie jest dziurą tylko spokoinym miasteczkiem o wiele przyjemniejszym niż Sousse . Jest tam częśc stara - z meczetem, małą kafejką i jest częśc hotelowa położona w północnej części miasta gdzie ulokowana jest większość z hoteli ( tych lepszych) . Jedzonko i obsługa bez zarzutu, jak i firma Exim też się potrafiła zachować ( tzn za niedogodnienia pierwszego dnia zaoferoweano nam dodatkowy posiłem oraz dodatkową gratisową wycieczkę . Z wycieczek polecam saharę oczywiście natomiast nie polecam Tunisu bo zbyt daleko na jeden dzień - sporo jazdy autokarem . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas 04.08.04, 09:44 Hej, nie zniechęcaj do Tunisu, to raptem 220 km. Skoro ludzie z Hurghady czy Sharm jeżdżą po 500 km do Kairu, niejednokrotnie też na jeden dzień (podobnie Luksor - 250 km od Hurghady), to wczesno-poranny wypad to stolicy Tunezji i powrtót wieczorem nie powinien stanowić wielkiego problemu. A choćby dla samego muzeum Bardo naprawdę warto (pewnie nie tylko, ale o tym przekonam się już za 2 miesiące :). Poza tym wcale nie trzeba jechać autokarem, z tego co wiem, są dobre połączenia kolejowe. Tak przy okazji, gdyby ktoś miał na ten temat jakieś cenne informacje, będę zobowiązana. pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bergasse Re: TUNEZJA - Plusy Minusy Tunisu IP: *.bphpbk.pl 06.08.04, 07:18 Może najpierw plusy: - Kartagina - robi wrażenie mimo że to tylko podziemia - fundamenty - Sidi Busaid - robi wrażenie szczególnie pijąc miętowa herbatkę patrząc na zatokę tunetajską - Muzeum Bardo Minusy - rzeczywistość starego targu w Tunisie (Suk) rozmija sią z wyobrażeniami o bajkowych bazarach orientu - Tunis - kojarzy mi się z aleją Burgiby to takie małe champs elyse - duży ruch samochodowy , duże korki i trąbiący kierowcy - może jeśli jedzie się na dwa dni to może ale żle rozłożono w moim wypadku plan wycieczki ponieważ przyjechalismy do Tunisu w samo południe czyli cholerny upał , na dzień dobry zapodano nam duszne muzeum bardo potem spacer na stary bazar również w tym upale a na końcu to co najładniejsze Kartaginę i Sidi busaid gdzie byliśmy zaledwie godzinę . pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloszka27 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.08.04, 21:16 cześc w Mahdi byłam w podrozy poslubnej wiec mi sie podobało bardzo:) ale tak na serio to małe miasteczko,wspanaiłe piaszczyste plaże, godny uwagi targ,ktory odbywa sie w piątek,pyszne jedzenie,radze Ci wypożyczyć auto i zwiedzić Tunezję, naprawde warto, my sami dojechalismy na Sahare ,polecam po drodze rowniez Kartaginę, widoki cudowne, nie bedziesz załowac miłego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renatka Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 22:22 Cześc dzięki za wiadomość.Tak się składa że wycieczka do Tunezji będzie dla mnie podróżą przedślubną dlatego myślę że będzie super.Interesuja mnie wszystkie informacje na temat Mahdi bo wyjazd został wybrany zupełnie losowo.A jak przeglądam forum to królują inne miejscowości.Cieszę sie że otrzymuję pozytywne wieści.Pozdrawiam i dodaję że w podróże poślubne możesz jeżdżic w nieskończoność!Renata Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas 08.08.04, 15:48 Gość portalu: wloszka27 napisał(a): > cześc w Mahdi byłam w podrozy poslubnej wiec mi sie podobało bardzo:) > ale tak na serio to małe miasteczko,wspanaiłe piaszczyste plaże, godny uwagi > targ,ktory odbywa sie w piątek,pyszne jedzenie,radze Ci wypożyczyć auto i > zwiedzić Tunezję, naprawde warto, my sami dojechalismy na Sahare ,polecam po > drodze rowniez Kartaginę, widoki cudowne, nie bedziesz załowac > miłego pobytu Czyżbyście sami wypożyczyli auto ? Możesz coś więcej o tym napisać ? Cały czas mam przed oczami widoki ulic egipskich i wtedy, prawdę mówiąc, ciarki mnie przechodza :) Czy w Tunezji indywidualne poruszanie się samochodem ma większe szanse powodzenia ? Jak jest z prawem jazdy, wymaganymi dokumentami? Jak wygląda umowa, czy jest po angielsku,czy francusku? Na co powinno się zwrócić szczególną uwagę ? No i jak prezentują się ceny aut? I jeszcze pytanie odnośnie tego bazaru piątkowego - w jakim miejscu się on znajduje ? Dzięki wielkie Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloszka27 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.08.04, 19:12 Prawo jazdy normalne czyli nasze nie am zadnych wymagan, Na drogach panuje zwyczaj kto pierwszy ten lepszy, nie ma żadnych przepisów, trabi sie na drodze i jedzie:)Turystow nikt nie zatrzymuje i nie sprawdza, po prostu daja nam spokojnie jechac.Autko wypozyczalismy w hotele przez rezydenta i pomocny byłby jezyk francuski. Jesli chodzi o targ to w Mahdi z łatwoscia go znajdziesz , zaczyna sie juz na ulicy.Nie wiem jak dokładnie Ci to napisac na pewno znajdziesz . to mała miejscowosc i pamietaj ,aby sie targować ,bo taki jest u nich zwyczaj, i jak zapytasz o cene to Ci juz nie odpuszca bedziesz musiała kupic:) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: TUNEZJA - hotel Mahdia Palas 08.08.04, 22:46 Dzieki za rady, sporo już wiem - w ciągu roku byłam 2 razy w Egipcie :) JEszcze tylko byłabym wdzieczna za jakąś krótką notke o cenach tych samochodów. Paliwo, jak rozumiem, to śmieszne ceny ? W Egipcie 1 LE, czyli,... 60 groszy !! Skandal ;)) pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś