Gość: MAC IP: *.gazeta.pl 20.06.01, 11:56 Kto mi powie co naprawdę warto zobaczyć w Meksyku? Na co uważać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Małgosia Re: MEKSYK IP: *.chello.pl 21.06.01, 07:56 Zadzwoń do Radia Kraków, pytaj o Marka Tomalika. Jest dziennikarzem i zna Meksyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horizon Re: MEKSYK IP: 194.202.164.* 21.06.01, 08:20 to zalezy czy chcesz odpoczac na plazy czy wycieczka objazdowa czy poprostu "poszwedac sie" po Meksyku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAC Re: MEKSYK IP: *.gazeta.pl 21.06.01, 10:06 Trochę ponurkować (COZUMEL) i trochę pozwiedzać. Czyli w grę wchodzi raczej południowo-wschodnia część Meksyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horizon Re: MEKSYK IP: 194.202.164.* 21.06.01, 11:13 Cozumel jest super jezeli chodzi o nurkowanie i w miare tani (zalezy od pory roku) taniej w lato - drozej w zimie. W usa jest agencja nazywa sie APPLE VACATION i speciajlizuja sie w packages do Meksyku. Maja web page ale niestety nie znam adresu..... mozesz sprawdzic przez yahoo. A jezeli chodzi o problemy w Meksysku to oczywiscie woda i jedzenie... nie pij wody z otwartych butelek i nie zamawiaj lodu. Nigdy nie kupuj jedzenia na ulicy .... Pozatym Cozumel, Cancun i Peurta Vallarta sa bardzo komercyjne... bedziesz sie czuc jakbys byl w USA bardziej niz w Meksyku;-))) (nie wiem czy to dobrze czy zle) Jezeli chodzi o nurkowanie w tej czesci swiata to sprawdz jeszcze BELIZE prawdziwy raj na ziemi jezeli chodzi o sporty wodne i zdecydowanie mniej turystow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAC Re: MEKSYK IP: *.gazeta.pl 21.06.01, 13:44 A nurkowanie w Meksyku? Czy oprócz komercyjnych miejscowości jest gdzie ponurkować i przy okazji pozwiedzać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horizon Re: MEKSYK IP: 194.202.164.* 21.06.01, 14:13 jednak mimo swojej"komercyjnosci" to cozumel jest chyba njlepszym miejscem.... bo wszystko jest juz przygotowane,,,, inne miasta sa ladne i wiele historii... ale nie zapominaj to nadal kraj trzeciego swiata (wiele osob sie moze z tym nie zgodzic ale pojedziesz to sam zobaczyc) takze mimo wszystko lepiej trzymac sie cywilizowanych miejsc w Meksyku... Np. na poludniu caly czas trwa wojna miedzy rzadem a rebeliantami... takze jedynym miastem na poludniu Meksyku to Acapulco.. ale tam ocean nie jest zbyt ciekawy (brudny - jak na warunki Meksykanskie) Ja bylem na Cozumel i bylo OK... ale drugi raz bym juz tam nie pojechal ... ale oczywiscie to tylko moja opinia A tak z ciekawosci dlaczego akurat Meksyk??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: MEKSYK IP: *.customer.algx.net 22.06.01, 01:58 ..przez trzy miesiace szwedalem sie po Mexiku z moim psem Agata i dwoma przyjaciolmi, wyposazony w doskonaly terenowy ogromny samochod, bylismy wszedzie:) wiec: z woda dobrze jest uwazac, natomiast ten co sie boi kupowac jedzania na ulicy, czy tez w restauracjach wiele straci na urodzie tego kraju. Ze smutkiem musze przyznac, ze amerykanie odbieraja sobie przyjemnosc poznania i daja te nieprawdopodobne porady, aby nie jesc jedzienia na ulicach. 90 % jedzenia jest wlasnie na ulicach. Jesli masz z tym problemy nie wychodz z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: MEKSYK IP: 154.20.106.* 22.06.01, 05:26 Czy miales okazje przejechac sie droga z Durango do Mazatlan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horizon Re: MEKSYK IP: 194.202.164.* 22.06.01, 08:43 czesc... jezeli jedziesz poszwedac sie po meksyku to nie masz wyjscia i jesz to co jest.... to normalne. Moja uwaga byla skierowana, ze jezeli facet jedzie z rodzinka na 2 tygodnie do meksysku ponurkowac to poprostu lepiej uwazac... a tak ogolnie to jezeli zgadzasz sie odnosnie wody to czy nie uwazasz ze jedzenie w meksyku moze byc w podobnym stanie??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: MEKSYK IP: *.proxy.aol.com 22.06.01, 09:10 Mieszkalem w Meksyku przez kilka miesiecy i uwazam, ze Nie nalezy obawiac sie jedzenia z ulicy. Nigdy nie slyszalem zeby komus zaszkodzilo.Bardzo polecam Cozumel gdzie pracowalem sprzedajac diamenty. Najlepiej przylec do Cancun i autobusem do Playa del Carmen, nastepnie promem ok. 25 min i juz jestes na wyspie. Jezeli chodzi o kwaerunek to zalezy czy jestes z rodzina czy sam. Polecam wyporzyczyc samochod w Playa del Carmen i pojechac do Czeczenicy, Tulum i przepieknych lagun w poblizu Playa Del Carmen. O inne informacje prosze o kontakt. tomtomd73@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horizon Re: MEKSYK IP: 194.202.164.* 22.06.01, 09:23 Tomek Przestanmy pisac glupoty o tym czy komus zaszkodzilo zarcie na ulicy czy nie ... to nie jest forum o Meksykanskim jedzeniu na straganach (poprostu ja akurat znam ludzi ktotrzy nie mieli dobrych doswiadczen) Pomozmy czlowiekowi z informacjami ... zreszta co tez w koncu listu robisz... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMAN Re: MEKSYK IP: 146.128.72.* 22.06.01, 10:19 W Meksyku jest az za dużo do oglądania. Sam mam za sobą 4-tygodnie szybkiego obiazdu i zwiedzania. Mimo tego zwiedziłem tylko środkową i południową jego część. Jeśli chodzi o południowy-wschód to w rachubę wchodzi oczywiście Jukatan. Polecam pozostałości po Majach - Uxmal,Chichen-Itza i Tulum oraz wiele inych mniej znanych i obleganych przez turystów (w niedzielę wstępy miałem za darmo). Jeśli masz więcej czasu to gorąco polecam Palenque i wodospady Aqua-Azul (trochę bardziej na zachód) oraz wyprawę do stanu Chiapas - tu warto zobaczyć San Cristobal de Las Casas, kanion Del Sumidero. Jeśli chodzi u pływanie i nurkowanie to nie mam wielkich doświadczeń, choć polecam rewelacyjny park wodny na lagunie w pobliżu Tulum - nazywał się chyba Xcel-Cha. Słyszałem też że do nurkowania rewelacyjne są rafy w pobliżu Belize i Cozumel (dużo turystów). Jesli chodzi o jedzenie, to uliczne małe kuchnie i knajpki oferują niezwykle smaczne jedzenie - same dobre wspomnienia dla podniebienia. Polecam indywidualne szukanie hoteli i kwater oraz unikanie osób oferujących pomoc w tej kwestii, bo możę się zdarzyć, że robią to aby zarobić na tobie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szybki Re: MEKSYK IP: *.proxy.aol.com 26.06.01, 00:00 Nie wiem co ciebie interesuje,lecz moim zdaniem to trzeba odwiedzic Mexico City i w poblizu sa piramidy.Accapulco jest naprawde ciepna miejscowosc.Cozumel jest naprawde slynny i bardzo czystych wod i wurkowania.Cancun to jak Las Vegas lecz nad woda. Mazatlan jest rowniez pieknym miasteczkiem(swietne kluby i restauracje).Cabo San Lucas przy California Baha jest pieknym miejscem i jest popularny z morskich polowow ryb.Ja bym reagowal znac angielski lub naucz se cos troche Hiszpanskiego.Daleko od picia wody(morzesz pic wode z butelek) z pewnoscia nie kupuj jedzenia na ulicach. Restauracje maja duzy wybor i lokalne jedzenia sa smaczne.Powodzenia i dobrej podruzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondrigo POTRZEBUJE INFO IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 03.07.01, 15:03 ZDRAVO pragnę spędzić grudzień i Sylwester w Meksyku może słyszałeś o ciekawych połączeniach lotniczych w miarę tanich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAC Re: MEKSYK IP: *.gazeta.pl 22.06.01, 00:00 A jak wygląda sprawa z wypożyczeniem samochodu np. w Playa del Carmen (rada Tomka)?. Chodzi mi o jakieś ceny przykładowe i o konieczne dokumenty (międzynarodowe prawko itd.). Dlaczego Meksyk? Bo wiem, że jest tam dużo do zwiedzenia i warunki do nurkowania też nie są najgorsze. A zależy mi żeby nie tylko nurkować ale też żeby porobić ciekawe zdjęcia. W każdym razie wszystkim bardzo dziękuję za tyle praktycznych rad. Takich rad na próżno szukać w przewodnikach (może oprócz "Przez Świat") Podobno artykuły z tego przewodnika pojawią się na portalu gazetowym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMAN Re: MEKSYK IP: 146.128.72.* 22.06.01, 00:00 Niestety nie mam doświadczeń związanych z wynajmem samochodu osobowego (nie licząc jazdy taksówką). Moje podróżowanie po Meksyku odbywało się głównie autobusami. Początkowo podróżowałem regularnymi liniami - warunki podróży były bardzo dobre (klimatyzacja), ale nie miałem wpływu na godziny wyjazdów. Później podróżowaliśmy (już większą grupą) wynajętym autobusem. Warunki były odwrotne - brak klimy oraz własny plan tras i wyjazdów. Odpowiedz Link Zgłoś