kornel-1
28.02.15, 16:03
Nasyciwszy się Ameryką Łacińską skierowałem się ponownie ku "starej, dobrej Azji" i odwiedziłem parę krajów. Bazą były Indie, gdyż kupiłem w dobrej cenie bilety z Warszawy do Goa. Dalej były loty tanimi liniami azjatyckimi (AirAsia i JetSpice).
Logistycznie nieco skomplikowane, ale dało się:
WAW - FRA - BOM - GOI - Vasco da Gama - Panaji - Old Goa - Margao - Benaolem - Madgao - Ernakulam - Kochi - Ernakulam - KCH - KUL - Kuala Lumpur - Batu Caves - KUL - BKI - Kota Kinabalu - Sapi - Lok Kawi - Bangar - Bandar Seri Begawan - Seria - Miri - Niah NP - Lambir NP - MYY - SIN - Singapur - Johor Bahru - Melaka - KUL - KCH - Ernakulam - Trivandrum - Kovalam - Trivandrum - Madurai - IXM - CMB - Colombo - Anuradhapura - Dambulla - Kandy - Hatton - Adam's Peak - Hatton - Nuwara Eliya - Pattipola - Horton Plains NP - Nuwara Eliya - Thamanavilla - Udawalawa NP - Colombo - Dehivala - Negombo - CMB - IXM - Madurai - Trichy - Bangalore - Mysore - Madgao - Colva - Madgao - GOI - MAA - FRA - WAW.
5 parków narodowych, mnóstwo świątyń hinduistycznych, buddyjskich, kościołów i meczetów; pałace i stupy, trochę treków, kilka plaż; nowoczesna architektura i china towns;
Cenowo nie najgorzej, 15 USD/day + loty + wizy (300 PLN indyjska z pośredn. i 35 USD lankijska).
Hity:
1. Koronacja Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar na króla Mysore
2. Święto Thaipusam w Batu Caves
3. Jaskinie Niah
4. Marina Bay Sands i ogrody w Singapurze
5. Wspinaczka na Adam's Peak z pielgrzymami
6. Rejs łodzią po Sungai Temburong do BSB
7. Świątynia Minakszi w Maduraju
8. End of the World i las deszczowy w Horton's Plains NP
9. Plaża na Sapi (Tunku Abdul Rahman National Park)
10. Safari w Udawalawa NP
Kornel
"Kornel: moje podróże"